Vprašanje glede materiala

Pomembne informacije, pomoč, vprašanja&odgovori začetnikom z modeli letal/helikopterjev

Moderatorji: Pisaneli, luigidon, JKSniper, alien2108

Odgovori
zagarck
Razpravljalec
Prispevkov: 68
Pridružen: 17 Nov 2006, 17:39

Vprašanje material

Odgovor Napisal/-a zagarck »

Pozdravljeni!

Jaz imam pa eno vprašanje in sicer, zanima me, kje bi se dalo pri nas dobiti material ki se uporablja za izdelavo jadralnih padal.
Namreč namen imam izdelati jadralno padalo za katerega je bil načrt objavljen v reviji Tim, sedaj me pa zanima, kje bi se dalo dobiti ustrezno blago ali vsaj kako se to blago imenuje.
Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav.
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Profesor
Prispevkov: 1973
Pridružen: 12 Dec 2002, 01:00
Kraj: lj
Kontakt:

Re: Vprašanje material

Odgovor Napisal/-a MC GAYVER »

Ripstop svila se imenuje
imaš dve vrsti materijala in sicer popolnoma zračno nepropustnega in delno propustnega,
prvi se uporablja za jadralna padala in se ga dobi v gramažah od 32 do 48 g/m2 drugi pa je nekoliko lažji in sicer od 27g pa do 38g/m 2

V trgovinah pri nas ga ni, dobiš ga pa pri izdelovalcih padal (malo pguglaj) npr Kimfly
rasin
Začetnik
Prispevkov: 14
Pridružen: 11 Maj 2014, 09:59

Vprašanje glede materiala

Odgovor Napisal/-a rasin »

Zanima me če se pri nas da dobit širšo balso?Do sedaj sem zasledil samo 10cm širine ter 1m dolžine.Pa še eno vprašanje glede materiala.Namreč v načrtu so določeni kosi plywood-Sicer sem zasledil prispevek od ultralajt-a kjer je napisal sledeče "Ply-Plywood-->"šperplata"..močnejša od topola.. recimo breza ali bukev...".Sem pa zasledil v neki slovenski spletni prodaji da imajo plywood velikosti 31x61cm.Pa me zanima če naj nabavim to ploščo ali pa lahko vzamem brezovo ali bukovo ploščo?
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13475
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: Vprašanje gledemateriala

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Balza je običajno dobavljiva v 10 cm širokih ploščah.
Kadar modelar potrebuje večjo površino balze, na primer, če prekriva veliko stiroporno krilo, potem se plošče balze zlepijo skupaj.

Slika

Postopek je sledeč:

Najprej postavimo dve plošči skupaj na ravni podlagi in stik prelepimo z lepilnim trakom (tisti rumenkast papirnati maskirni "abdek" trak).
Nato obrnemo plošči in prepognemo na spoju, da spoj zazija. V ta spoj nanesemo belo lepilo, ter obrišemo višek.
Nato postavimo plošči spet na ravno površino (z abdek trakom proti podlagi) pobrišemo s papirnato brisačko višek lepila, ki je pritekel iz spoja, ter pustimo tako da se posuši. Če se hočeta plošči zvijati, ju obtežimo.
Ko je suho, odstranimo lepilni trak. Če rabimo večjo širino, postopek nadaljujemo.

Cel postopek je podrobneje opisan na tej povezavi.


Kar se tiče materialov in njihovih oznak na načrtih je pa tako, da so na načrtih starejšega datuma vezane plošče brezove ali bukove, v zadnjem času pa vse bolj prevladuje topol. Ker je trdnost teh izredno različna, (topol bi lahko žvečili, medtem, ko bi si na bukvi zlomili zobe :) ) je pametno premisliti, kadar se odločamo za vrsto materiala za konkreten sestavni del modela. Nosilci motorja, nosilci podvozja, pritrjevanje krila in podobni elementi so zelo obremenjeni, torej je bolje vzeti "tapravo" vezano ploščo.

Najboljša je "aviošper", kjer so vse plasti (neparno število) enako močne. Pri lahki topolovi plošči je običajno v sredini ena debelejša plast ničvrednega materiala, medtem, ko sta zunanji vidni ploskvi bolj kvalitetni. Zaradi tega, se taka lahka vezana plošča hitreje zlomi. Pri takih delikatnih elementih modela je treba vedno strogo upoštevati smer vlaken (rasti v lesu), kar naj bi bilo nakazano tudi v načrtu, ker s tem lahko polno izkoristimo lastnmost materiala, ali pa ga za več kot polovico oslabimo!

Na mojih načrtih se najde vedno legenda materialov (glej spodnjo sliko). Vsak urisar načrtov uporablja svoj način označevanja, novejši načrti pa so žal dostikrat celo brez teh zelo potrebnih in pomembnih informacij.
Ločim mehko in trdo balzo (mehka je rumenkasta in bolj prosojna..recimo pri Mladem tehniku, medtem ko je trda bolj sivkasta in neprosojna..recimo v Imposu). Tudi masa se razklikuje..mehka je lahka, trda je težka. Da ne omenim še način rezanja, ki vpliva na upogljivost in še nekatere druge lastnosti balze.
Kadar gre za bolj obremenjene dele ali dele, ki morajo biti močni, uporabim navadno vezano ploščo (ply=plywood), kadar pa gre za manj obremenjene dele ki bi lahko bili morda celo iz balze pa zaradi cene vzamem topolovo vezano ploščo (WP=white polplar plywood)

Je pa treba vedeti, da je tudi pri topolovi vezani plošči zelo velika razlika v kvaliteti. Če jo kupite v veliki plošči pri našem grosistu, ali pa v specializiranem modelarskem obavitelju (recimo Sperholz Shop Zmebrod) lahko opazite razliko v barvi, točnosti debeline in "upogljivosi" oziroma moči.

LP
Mitja
Priponke
materiali.jpg
materiali.jpg (66.72 KiB) Pogledano 2133 krat
rasin
Začetnik
Prispevkov: 14
Pridružen: 11 Maj 2014, 09:59

Re: Vprašanje glede materiala

Odgovor Napisal/-a rasin »

Ultralajt @ hvala za odgovor.Glih to me je begalo.Namreč če dobro vem je plywood po slovensko vezana plošča.Kar bi pomenilo da lahko uporabim vezano ploščo po izbiri.Ok vem da je za obremenjene dele priporočljiva trša vezana plošča.Namreč načrt ki ga imam je večina delov iz takoimenovanega "plywooda" 3mm le del pri motorju so iz 6mm "plywooda".Pa me zanima ali lahko za vse dele (mislim 3 milimeterne) uporabim naprimer bukovo vezano ploščo.Me je pa motil ta Plywood ker je po slovensko to vezana plošča in ni podan podatek iz kakšnega materiala.
Hvala še enkrat za razlago in pomoč.
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13475
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: Vprašanje glede materiala

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Namig: da ne boš kupoval dveh različno debelih plošč, za element, ki mora biti debel 6 milimetrov enostavno zlepiš skupaj dve 3 milimeterski plošči.
rasin
Začetnik
Prispevkov: 14
Pridružen: 11 Maj 2014, 09:59

Re: Vprašanje glede materiala

Odgovor Napisal/-a rasin »

Ultralajt hvala še enkrat.
Odgovori

Vrni se na Oddelek za začetnike