Nova Uredba o sistemih brezpilotnih zrakoplovov 2016
Re: Nova Uredba o sistemih brezpilotnih zrakoplovov 2016
Verjetno tukaj s klikom.
LP, J.
LP, J.
To je za naseljena območja (kjer itak ne smem leteti)
Kaj pa če letim izven naseljenega območja?
Kaj pa če letim izven naseljenega območja?
Glede na to, da je z letošnjim dnem prenehala veljati uredba https://www.uradni-list.si/glasilo-urad ... ina/127492 in da je v veljavi sedaj https://www.uradni-list.si/glasilo-urad ... rakoplovov me zanima kam sedaj spadajo droni FPV pod 250g? Nekje sem slišal, da tudi whoop-i z FPV sistemom spadajo v A3 kategorijo.
Kako je z 9.členom glede zavarovanja za nas glede na to da smo pod 25kg verjeno ni obvezno?
Kako je z 9.členom glede zavarovanja za nas glede na to da smo pod 25kg verjeno ni obvezno?
Ali je kdo na strani CAA našel okno "podaljšaj registracijo".........Mene samo obvešča ,da je skoraj pretekla,oziroma mi ponudi staro.
Menda ni na strani kjer si registriran vse od začetka ponovit..........
Menda ni na strani kjer si registriran vse od začetka ponovit..........
Na strani CAA, Brezpilotni zrakoplovi, v "registracija-in-usposabljanje-a1a3" so Navodila za uporabo spletne aplikacije UAS REPOZITORIJ:
https://uas.caa.si/static/manual_sl.pdf?bust=1609422286
Podaljšanje registracije je na strani 22 :
LP, J.
https://uas.caa.si/static/manual_sl.pdf?bust=1609422286
Podaljšanje registracije je na strani 22 :
LP, J.
Zadnjič spremenil JozeS, dne 12 Jun 2023, 18:29, skupaj popravljeno 1 krat.
Do tega sem prišel,samo sem spregledal,ko pri "skoraj pretečeno" klikneš "odpri" ,te vrže na stran z tvojimi certifikati in na desnem stolpcu spodaj imaš okence "podaljšanje certifikata"..................................
Tale ekran pelje naprej: AKCIJA / ODPRI
LP, J.Re: Nova Uredba o sistemih brezpilotnih zrakoplovov 2016
Javljam se tule, ker sem slučajno odkril tole temo, ki je priplavala na vrh.
Ker se imam željo počasi vrniti v hobi modelarstva oz. po dolgem času narediti naslednji korak na RC, me zanima kaj vse tole tu pomeni za nekega začetnika, ki bi na začetku letel z enostavnimi jadralnimi modeli in počasi s časom prehajal na zahtevnejše modele. Preveč je podatkov in verjamem, da boste tole na hitro povzeli.
Ker se imam željo počasi vrniti v hobi modelarstva oz. po dolgem času narediti naslednji korak na RC, me zanima kaj vse tole tu pomeni za nekega začetnika, ki bi na začetku letel z enostavnimi jadralnimi modeli in počasi s časom prehajal na zahtevnejše modele. Preveč je podatkov in verjamem, da boste tole na hitro povzeli.
Evolve or die...
Če so tvoji nameni taki kakor si povedal, je najbolj pomembno, da se držiš naslednjih "pravil":
- ne leti v bližini (minimalno 30 metrov) živali, ljudi, daljnovodov, cest, oziroma kjerkoli, koder lahko s svojim modelom narediš kakšno škodo.
- ne leti višje od 120 metrov od terena
V kolikor tvoj model tehta manj kot četrt kilograma in leti počasneje od 19m/s (68km/h) spada v kategorijo A1 in je prelet neudeležene skupine ljudi dovoljen, vendar ne namenoma.
V kolikor bo tvoj model tehtal več kot 250 gramov spada v "odprto" kategorijo, kjer pa so bolj ostre zahteve za varnost.
To naj ti bo osnovno vodilo za začetek, vendar priporočam, da se vzopredno z letenjem pozanimaš za bolj podrobne napotke iz aktualnih predpisov, ki se konkretno tičejo tvojega modela (kakšen bo ali je, pa nam v tem trenutku ni poznano dovolj).
- ne leti v bližini (minimalno 30 metrov) živali, ljudi, daljnovodov, cest, oziroma kjerkoli, koder lahko s svojim modelom narediš kakšno škodo.
- ne leti višje od 120 metrov od terena
V kolikor tvoj model tehta manj kot četrt kilograma in leti počasneje od 19m/s (68km/h) spada v kategorijo A1 in je prelet neudeležene skupine ljudi dovoljen, vendar ne namenoma.
V kolikor bo tvoj model tehtal več kot 250 gramov spada v "odprto" kategorijo, kjer pa so bolj ostre zahteve za varnost.
To naj ti bo osnovno vodilo za začetek, vendar priporočam, da se vzopredno z letenjem pozanimaš za bolj podrobne napotke iz aktualnih predpisov, ki se konkretno tičejo tvojega modela (kakšen bo ali je, pa nam v tem trenutku ni poznano dovolj).
Huh, hvala za hiter odgovor. Recimo: https://modelarstvo.si/janus/. Masa cca. 650 g.
Počasi mi postaja jasno zakaj je klasično letalsko modelarstvo toliko zamrlo v zadnjem desetletju...
Počasi mi postaja jasno zakaj je klasično letalsko modelarstvo toliko zamrlo v zadnjem desetletju...
Evolve or die...
- goodhunting
- Freak
Modelarstvo nikakor ne zamira zaradi te uredbe. Le ta samo ureja "promet v zraku"...
Ce se bos ravnal kot ti je napisal Ultralajt bo vse OK.
tukaj imas zelo lepo razlozeno kaj je potrebno na katerem delu Slovenije
https://caa-slovenia.maps.arcgis.com/ap ... Urq8LlDP8Y
lp
K
Ce se bos ravnal kot ti je napisal Ultralajt bo vse OK.
tukaj imas zelo lepo razlozeno kaj je potrebno na katerem delu Slovenije
https://caa-slovenia.maps.arcgis.com/ap ... Urq8LlDP8Y
lp
K
Mogoče se nisem pravilno izrazil. Eden izmed razlogov... Če se tu strinjate, naj bo.
Kakšne so potem te bolj ostre zahteve za varnost za "odprto" kategorijo, ki jo je omenil Ultralajt? Kakor vidim, bom s takšnim začetniškim modelom že v le-tej.
Bolj imam plan biti samouk in iskati prostore, kjer bo pač možno leteti s takšnim modelom, zato malo preverjam stanje.
Kakšne so potem te bolj ostre zahteve za varnost za "odprto" kategorijo, ki jo je omenil Ultralajt? Kakor vidim, bom s takšnim začetniškim modelom že v le-tej.
Bolj imam plan biti samouk in iskati prostore, kjer bo pač možno leteti s takšnim modelom, zato malo preverjam stanje.
Evolve or die...
- goodhunting
- Freak
prvi nasvet bi bil poisciteklub v blizini. Le ta ima po navadi svojo pisto, ali pa vsaj dogovor s katerim drugim klubom kje lahko letite
Prav tako lahko pomagajo izkusnje klubskih kolegov ker vsak crash stre tudi del srca... (in denarnice)
potem pa se on-line tecaj in registracijo... pa lep in miren let...
lp
K
Prav tako lahko pomagajo izkusnje klubskih kolegov ker vsak crash stre tudi del srca... (in denarnice)
potem pa se on-line tecaj in registracijo... pa lep in miren let...
lp
K
Na tej strani malo višje zgoraj je "modra tabela", ki veliko razloži.grega09 napisal/-a: ↑30 Maj 2024, 11:41 Javljam se tule, ker sem slučajno odkril tole temo, ki je priplavala na vrh.
Lp, JozeS
Ok, vidim. Bom pregledal.
Glede klubov, se strinjam. Malo gledam tu sekcije. Samo okoli Celja izgleda vse bolj mrtvo. Ali se javi kdo, ki ve da se kje kaj dogaja?
Glede klubov, se strinjam. Malo gledam tu sekcije. Samo okoli Celja izgleda vse bolj mrtvo. Ali se javi kdo, ki ve da se kje kaj dogaja?
Evolve or die...
Najbolje, da greš na letališče v Celju. Tam boš sigurno prišel do informacij s prve roke.
LP
LP
RC Addict!
Res je, moram malo JKSniper-ja kontaktirati, ker ga malo poznam. Sicer že dve leti tu ni bil nič aktiven...
Evolve or die...