Revell Control L-RAY vprašanje

Izkušnje z RV napravami, sprejemniki, servomehanizmi

Moderator:

Odgovori
dejko1
Začetnik
Prispevkov: 23
Pridružen: 16 Jan 2009, 23:12

Revell Control L-RAY vprašanje

Odgovor Napisal/-a dejko1 »

Ima mogoče kdo Revell Control L-RAY helikopterček oz. RC komando zanj?

Dobil sem namreč helikopterček, a nimam RC komande zanj (27MHz). Če bi vedel kakšen RC protokol uporablja oz. če bi lahko kdo posodil komando, da poskusim reverse-engineerat kakšen protokol uporablja, bi verjetno lahko naredil lastno komando... Na pogled bi rekel, da je tale helikopter lahko tudi enak kot Syma S032G 27Mhz, tudi elektronika izgleda skoraj identična.

Sem zaenkrat preizkušal z različnimi komandami od RC avtomobilčkov, vendar se sprejemnik na nobeno ne odziva...
maki
Razpravljalec
Prispevkov: 189
Pridružen: 30 Nov 2004, 20:50

Re: Revell Control L-RAY vprašanje

Odgovor Napisal/-a maki »

tako trivialne ne gre. Najprej moraš ugotoviti kakšen Q-kristal je notri (oz. na kateri frekvenci dela) Samo 27mHz je premalo.
Večino starejših naprav na 27mHz deluje v AM modulaciji, novejše na FM. Torej nemogoče da bi delalo. Volanske delajo večinoma na FM. Številka kanala je pa jasno obvezno enaka.
Za začetek.
lp
prije stavljanja jezika u pogon ukljuci mozak!
dejko1
Začetnik
Prispevkov: 23
Pridružen: 16 Jan 2009, 23:12

Re: Revell Control L-RAY vprašanje

Odgovor Napisal/-a dejko1 »

Teli mini modelčki na sprejemniku nimajo kristala. Oddajnik verjetno ima kristal, samo originalnega zaenkrat nimam. Med tem sem že dobil tudi eno navzven identično izgledajočo komando (z razliko, da nima trimanja na ročicah in da je druga nalepka), samo ima izgleda drugačen protokol, ker se sprejemnik prav tako nič ne odziva. Nekaj dni nazaj sem iz Nemčije našel tudi en rabljen identičen heli skupaj s komando zanj, tako da če bo vse po sreči bo verjetno že čez kak teden pri meni, pa poročam kaj bom ugotovil glede protokola.

Po meritvah se sprejemnik odziva na AM modulacijo pri 27.15Mhz. To je bilo merjeno na izhodnem delu sprejemnega čipa, pred procesorjem ki "dekodira" komande in kontrolira motorčke.

RC komande enostavnih avtomobilčkov, kjer ima komanda v bistvu za kontrolo 4 tipke, imajo izgleda vsaj en precej univerzalen protokol, kjer podatek o stanju komand/tipk določa število kratkih pulzov signala med štirimi daljšimi pulzi. Pri heli komandi, ki sem jo testiral pa so stanja krmilnih palčk poslana digitalno, najprej je nek sinhronizacijski signal in nato digitalno kodirani podatki.
Odgovori

Vrni se na RV naprave