Retro Scena

Uživanje v jadranju v vzgonskih vetrovih na slovenskih in tujih pobočjih

Moderatorji: Pisaneli, Zaunkönig

Uporabniški avatar
Stanko P.
Profesor
Prispevkov: 1052
Pridružen: 05 Dec 2007, 19:46
Kraj: Benedikt
Kontakt:

Re: Retro Scena

Odgovor Napisal/-a Stanko P. »

Montiral sem Graupnerjeve standard servote (če ima slučajno kdo kaj od Robbe/Futaba FS100, FS148, S3003,... se priporočam). Trenutno uporabljam Futabo 7C, to sem nabavil takrat, ko je ravno prva generacija 2,4GHz FASST tehnologije prišla na tržišče. Je malce preveč moderna za 'retro' ampak je zanesljiva in moja izbira dokler model ni drobo iztriman in nastavljen. Za kasneje že čaka en Attack 4. Sprejemniška baterija je klasika - štirje komadi Ni-Mh.

V jeseni sem naredil nekaj metov na travniku, kar je potekalo gladko. Prvi resen let je bil okoli velike noči na Štatenbergu, zaradi močnega vetra je bil bolj rodeo. Ker model nima eleronov sem se takrat skoraj f##al. Nato sem v drugem poskusu na Goričkem model rahlo skreširal. Najprej sem mislil, da so bili samo šibki pogoji. Nato sem na tleh opazil, da se lučka na sprejemniku pri hkratnem hitrem 'heblanju' obeh komand za kratek čas ugaša. Dejansko je 'počepala' baterija in se je sprejemnik moral vsakokrat nazaj 'bindati'. To je poprej bilo opazno tudi v letu, ko je model za sekundo kar letel svojo pot. Potem sem malo analiziral dogajanje s Štatenberga, kjer sem imel enak občutek.

Ko sem šel še kako leto v zgodovino, sem se spomnil, da je bila le ta baterija tudi v 2m Pilatusu B4 takrat, ko sem ga polomil na v Bodoncih. Tudi takrat sem zaznal sekundo neodzivnosti prav tako v zavoju, ko sta v akciji vsaj 2 servomehanizma. Še pred tem sem v Pilatusu menjaval razne servo podaljške, ker so bili servomotorji nemirni. Za nepojasnjene motnje pa malo lahko posumim vsaj 10 let staro baterijo. Tistih med ušesi pa tudi ne zanikam.

Pred nekaj tedni sem naredil novo baterijo in tretji resni let, pred kratkim na hribu pri Krajncu, je bil že tapravi. Model, za to kar je, res lepo leti. Edino kar me malo moti je pozibavanje repa levo-desno še nekaj trenutkov po komandi smeri. Vsekakor pa 'oldschool' figura letala v zraku lepo izgleda.

Še nekaj slik.
Robbe-IMPULSE-04.jpg
Robbe-IMPULSE-04.jpg (221.99 KiB) Pogledano 258 krat
Robbe-IMPULSE-05.jpg
Robbe-IMPULSE-05.jpg (204.41 KiB) Pogledano 258 krat
Robbe-IMPULSE-06.jpg
Robbe-IMPULSE-06.jpg (191.54 KiB) Pogledano 258 krat
RC Addict!
Uporabniški avatar
Stanko P.
Profesor
Prispevkov: 1052
Pridružen: 05 Dec 2007, 19:46
Kraj: Benedikt
Kontakt:

Re: Retro Scena

Odgovor Napisal/-a Stanko P. »

Imam pa idejo, da bi naredil instrumentno ploščo in pa 3d natisnil pilota/notranjost kabine (če ima kdo kake namige do ne preveč 'freaky' modelov) saj bi tako estetsko nadomestil tistih 60g obtežitve v nosu. Po moje bi to glede na obliko kabine lepo pasalo.

Tako izgleda pilotski del.
Robbe-IMPULSE-07.jpg
Robbe-IMPULSE-07.jpg (29.9 KiB) Pogledano 255 krat
LP
RC Addict!
Uporabniški avatar
Stanko P.
Profesor
Prispevkov: 1052
Pridružen: 05 Dec 2007, 19:46
Kraj: Benedikt
Kontakt:

Re: Retro Scena

Odgovor Napisal/-a Stanko P. »

Po 'naključju' sem naletel še na en model. Kar nekaj časa sem gledal oglas, a ker ga nihče ni kupil, čeprav je bila cena smešna za 3m mrcino in ker je izgledal 'proper olsdchool', sem prosil 'žlahto', da mi ga prinese iz Avstrije.

Sprva nisem vedel za kateri model se sploh gre, potem pa sem na 'tubi' gledal neke 'vintage' modele in mi je kapnilo, da bi to lahko bil Cirrus od Graupnerja. Sedaj ga že imam en čas doma in ga občasno malo prečekiram, 'kak pa kaj'. Že takoj se je videlo, da je letalce pedantno sfiniširano. Sploh okoli trupa, ki naj bi bil iz več delov ABS plastike, sem mislil, da je modelar moral biti pravi majster saj se ne vidi nobenih 'šivov' in je skozi lepo gladek - malo preveč. Pa neke vrste smučko ima na spodnji strani trupa. Pa kokpit ni 'glih' takšen, kot na posnetkih. Potem gledam 'oldschool' katalog, primerjam z modelom, 'downloadam' načrte iz outerzone nakar le snamem kabinco in glej, glej.?! Trup iz ELSV, torej kopija. Po raznih straneh se prodajajo razni short kiti, rebrca in tudi trupi.

Skratka model ni original. Trup iz steklenih vlaken je itak 100% boljši. Kokpit oz. okvir kabine je iz vezane plošče in ni 'semi scale' kot original iz ABS-a, pritrdi se z jekleno žičko. Krila so 'natančno' po načrtu s pokritim 'D-boxom' brez krilc. Gradile so se takrat vse vrste od popolnoma oplaščenih do kril samo z rebrci, z ali brez eleronov, ni da ni... Pritrditev smernega krmila je izvedena drugače kot po načrtu in je tudi 'na žičko'. Višinski rep je komplet pokrit z balso. S kako tkanino je vse skupaj pokrito ne vem, mogoče lahko kdo razbere iz slik.

Evo še slike, da nebo samo bla, bla,...
ReplicaGraupnerCIRRUS_001.jpg
ReplicaGraupnerCIRRUS_001.jpg (230.54 KiB) Pogledano 144 krat
ReplicaGraupnerCIRRUS_002.jpg
ReplicaGraupnerCIRRUS_002.jpg (216.14 KiB) Pogledano 144 krat
ReplicaGraupnerCIRRUS_003.jpg
ReplicaGraupnerCIRRUS_003.jpg (241.04 KiB) Pogledano 144 krat
RC Addict!
Uporabniški avatar
Stanko P.
Profesor
Prispevkov: 1052
Pridružen: 05 Dec 2007, 19:46
Kraj: Benedikt
Kontakt:

Re: Retro Scena

Odgovor Napisal/-a Stanko P. »

Nekja slikic detajlov.

Kabina se pritrdi z 'žičko', ki pa ni precviknjena :roll: Je pa že naret 'plac' za stikalo in 'leseki' za servote. Glede na, zelo nazaj, težišče bi slednje najraje vgradil kakih 10 cm bolj naprej...
ReplicaGraupnerCIRRUS_004-DetajlKabine.jpg
ReplicaGraupnerCIRRUS_004-DetajlKabine.jpg (56.7 KiB) Pogledano 140 krat

Tukaj se vidijo 'bajoneti' za krilo, ki se preko 'hakeljcev' fiksira s pomočjo gumice. Na spodnji strani trupa pa je 'smučka' z notranje strani zapolnjena s smolo in vlakni - bombnik varianta.
ReplicaGraupnerCIRRUS_005-PritrditevKrilaInSmucka.jpg
ReplicaGraupnerCIRRUS_005-PritrditevKrilaInSmucka.jpg (46.18 KiB) Pogledano 140 krat

In še 'žička' za pritrditev smernega krmila. Pri originalu je smernik od dna do vrha ter pritrjen s tečaji. Višina je na pendel, okrog 1 cm ima možnega hoda gor in dol - verjetno zadosti...
ReplicaGraupnerCIRRUS_006-SmernoKrmiloInPendel.jpg
ReplicaGraupnerCIRRUS_006-SmernoKrmiloInPendel.jpg (47.85 KiB) Pogledano 140 krat
RC Addict!
Uporabniški avatar
Stanko P.
Profesor
Prispevkov: 1052
Pridružen: 05 Dec 2007, 19:46
Kraj: Benedikt
Kontakt:

Re: Retro Scena

Odgovor Napisal/-a Stanko P. »

Če kdo prepozna tkanino? Potrebno bi bilo 'zaflikati' par luknjic, čeprav za letenje to ni tako kritično saj so le ene tri majhne okrog 1 cm... Torej slika 'finiša' na krilih.
ReplicaGraupnerCIRRUS_007-DetajlTkaninePoskodba.jpg
ReplicaGraupnerCIRRUS_007-DetajlTkaninePoskodba.jpg (35.79 KiB) Pogledano 139 krat

Pa še ena 'nebeška' za konec.
ReplicaGraupnerCIRRUS_008.jpg
ReplicaGraupnerCIRRUS_008.jpg (49.38 KiB) Pogledano 139 krat
LP
RC Addict!
Odgovori

Vrni se na Jadranje na pobočju