CNC

Vse o modelarskem orodju in obdelavi različnih materialov

Moderatorji: brejker, Krist

Odgovori
Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 491
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a modelarr »

Kot prvo hvala za odgovor.
Uporabil bom Laser grbl program.
Zanima me kam priklopiti na arduino rumeno žico PWM/TTL in ostali dve - PWM/TTL+, kot je razvidno iz slike.
Lepo prosim za pomoč.
Lp
Kr neki !!
Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1201
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a 2R »

To ne bo šlo tako zlahka.
Arduino (ne vem kateri, ker jih je več, in se drug od drugega razlikujejo po zmogljivosti) je v bistvu en tak mini računalnik ki nič ne zna. Da lahko kaj dela mu je treba naložit program. Ta program pa ima že vpisan pin na katerem je izhod za tvojo rumeno žico.
Skratka kot prvo moraš imeti program za Arduino, ki ga nanj naložiš preko USB kabla. Šele sedaj se bo Arduino naučil kaj od njega zahtevaš.
Kasneje pa potrebuješ še program na računalniku (tega očitno že imaš), s katerim arduina poganjaš, oziroma mu daješ komande kaj naj počne z laserjem. Arduino je nek vmesnik ali driver med računalnikom in laserskim modulom.

LP2R
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje
enkamakovsek
Začetnik
Prispevkov: 2
Pridružen: 27 Feb 2020, 13:45

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a enkamakovsek »

Pozdrav vsem s skupini!

Začel sem s kitajskim laserjem, sem bil zadovoljen z njim, po nekem času pa je bilo z njim en kup jajc. Nekatere stvari se da popraviti, sem veliko časa vložil v to drugo je bil servis, ki pa je na žalost kar drag.

Sem ugotovil, da bi raje več izdeloval kot servisiral in bom takole povedal - za nekoliko bolj izkušene uporabnike laserjev bi priporočal graverstvo K-PRINT, saj imajo veliko izkušenj na tem področju. Tam smo kupili laser Trotec, ki je vrhunski in preprosto dela.

Za katere stvari uporabljate laser?
Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 900
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a Andreo29 »

Oj.
Zanimiva tema za CNC graditelje med katere se v zadnjem času štejem tudi sam.
Sestavil sem si mašinco in uporabil kitajski MKS DLC kontroler na Arduino osnovi. Ker sem vgradil Nema-23 motorje sem uporabil tudi TB6600 gonilnike zanje. Mašinco imam namen uporabljat več ali manj za risanje oz. prenos 2D načrta na balso/VP. Za to bom uporabil laser. Mogoče kdaj v prihodnosti jo bom predelal tudi za majhna rezkanja.

Princip delovanja si predstavljam takole: v nekem CAD programu narišem del, ga shranim v recimo .dxf format in tega pretvorim v G-codo katero mašinca "pozavga".

Do tukaj mi je šlo vse po pričakovanjih. Ustavilo pa se mi je pri programski opremi. Kar sem našel in zasledil vse aplikacije za izdelavo G-kode delajo na principu pretvorbe za rezkanje. Pri rezkanju se premika Z os, kjer je treba rezkar prestavit na drugo mesto - luknjo. Pri laserju tega seveda ni, ker se ga enostavno ugasne. Premik po Z osi torej ni potreben. Trenutno sem uporabil DXF2GCODE odprto-kodni program. Ta mi naredi g-code datoteko in jo z LaserGRBL programom včitam. Seveda mi program tudi začne risat ampak Z-os se stalno premika gor in dol.
Potem sem ugotovil, da Dxf2Gcode ima par opcij za izbiro orodja vendar opcije za lasersko risanje pa nima.

A mi lahko kdo svetuje kateri program naj uporabim za izdelavo G-code za lasersko risanje oz, kako lahko nastavim DXF2GCODE da mi naredi kodo za laser?

S ozirom, da je ta moja mašinca le za hobi namene nimam namena zapravljat kup denarja za neke profi programe!

Hvala vnaprej za odgovor!

Lp,
Andreo
Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1201
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a 2R »

Sicer ne poznam tvojega programa, ampak razmišljam po kmečki pameti. Kaj pa če ne podaš debeline materiala, oziroma je Z enaka 0, potem ti ne bo nič dvigoval orodja.
Pri mojem cnc rezkarju zadeva deluje na tak način. Sicer ne uporabljam laserja, ampak take nastavitve delujejo.

LP2R
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje
Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 900
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a Andreo29 »

Ja, debelina. Ampak, narišem recimo profil krila v 2D CAD programu. To izvozim v DXF datoteko. Do tu se nikjer ne ubadam z debelino. To potem pretvorim v G-codo s programom (trenutno) DXF2GCODE.
Kar sem še našel so le nastavitve za Z-os v DXF2GCODE, kjer sem vse dal na nič. Kljub temu, če pogledam G-code datoteko ima notri še vedno premike po Z osi, čeprav so nič. No saj, mogoče je tako prav, ne vem. Iščem informacije.
Moti me, ker nisem nikjer našel (pa ne le v programih, ki jih uporabljam) nastavitev posebej za lasersko risanje (engraving). Kar pa sem našel so programi, ki stanejo cca 500€ kar je vsaj 10x preveč zame. Program, ki sem ga dobil zraven kontrolne plošče zna delat le z laserjem, vendar ne zna pa brat .dxf datotek, le slike (.jpg, .bmp, .png,...), ki jih pretvori v g-kodo tako, da zame ni primeren.

Lp,
Andreo
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13475
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Morda ti nagaja Z os (v G-kodi), ker se pri nekaterih programih za izdelavo G-kode rezkar pri prehodu iz enega kosa na drugega dvigne na "varno višino", da ne bi zadel ob kake pritrdilne elemente, ali da ne bi drgnil po površini materiala. Recimo, pri meni je za "odmik" po višini kar po defaultu nastavljen na 5mm. Zato, kadar delam z gravirnim laserjem, naložim prednastavitev, kjer tega odmika po Z osi navzgor ni. Če pa ne bo nič pomagalo, pa enostavno odklopiš pogon Z osi, pa bo mir. In višino laserja nad obdelovanim kosom nastavljaš ročno....
Mitja

P.S.: jaz za izdelavo G-kode uporabljam program Estlcam.
dkulcar
Freak
Prispevkov: 882
Pridružen: 28 Okt 2006, 09:18
Kraj: Lendava
Kontakt:

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a dkulcar »

Mitja, kakšno nastavitev imaš izbrano v Estlcam za laser?
Meni je pomik po Z osi tudi delal težave, pa ga nisem znal izklopiti in se potem nisem več s tem ukvarjal.
LP David
Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 900
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a Andreo29 »

Oj.
Ja ta Z-os v primeru laserja dela kar težave. Mitja, probal sem tudi to, kar si mi svetoval, da popolnoma izklopim Z-os. V bistvu ni nič drugače kot, če je vklopljena, ker na vogalih CNC obstane in tam dobesedno prežge rob. Tudi izklop kompenzacije (to si razlagam kot, da je to potrebno za rezkanje, da ti robov ne "poje" - lahko se motim :-? ) ne pomaga - vsaj meni ne. Mogoče je kriva elektronika, ker je, ne vem kako naj rečem, lahko da je preveč enostavna. Arduino pač.
Kljub temu pa mislim, da je treba najprej pogledat program, s katerim se naredi G-koda, ker, če dam printat eno .jpg sliko mi dela brez Z-osi in presenetljivo dobro. Le največjo jakost laserja moram nastavit, kar je popolnoma razumljivo.

Kot sem uvodoma omenil sem pregledal že kar nekaj programske opreme, vendar večinoma še preden sem začel testirat CNC. Zanimivo, spomnem se, da sem gledal en filmček, kako se zoptimizira pot laserja bodisi po svoje ali pa, da to program naredi sam. Ko sem sedaj na hitro pogledal za EstlCAM sem ugotovil, da sem včeraj iskal ravno EstlCAM in ga nisem našel... Seveda nisem iskal po imenu pač pa po drugih, očitno napačnih kriterijih.
Bom preveril, ampak nekako se mi zdi, da sem že bližje rešitvi.

Poleg tega sem še ugotovil, da ni vsak CAD program v redu, ker mora bit usklajena tudi verzija .dxf formata s programom, ki naredi G-kodo. Če sem iz mojega programa (rišem v DevCad-u) exportiral in uvozil recimo v T2laser (ta mi je do sedaj še najbolje ustrezal) sem dobil profil krila, kot da bi bil sestavljen iz recimo nekaj črt. Krivulje sploh ni bilo. Če pa sem to isto .dxf datoteko uvozil v recimo v QCAD in jo izvozil v verziji R14, pa je T2laser pokazal pravilno sliko. Torej tudi verzija .dxf formata igra ključno vlogo, ki jo je treba upoštevat (če pomislim, da sem se srečal s prvim .dxf formatom že davnega 88-tega na faksu, sem kar malo presenečen).

No ja, vsak začetek prinese nekaj nepričakovanega zraven. Neznanje pa je ravno to, da nas tako vleče naprej, kajne? :-)

Hvala za informacije!
Lp,
Andreo
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13475
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

dkulcar napisal/-a: 19 Nov 2020, 06:24 Mitja, kakšno nastavitev imaš izbrano v Estlcam za laser?
Meni je pomik po Z osi tudi delal težave, pa ga nisem znal izklopiti in se potem nisem več s tem ukvarjal.

Za laser imam odmik "orodja" navzgor po Z osi 0,01, globino rezanja 0,01, kar pomeni, da se Z os sicer nekaj premakne a za tako malo razdaljo praktično ne uporabi nobenega časa. V nastavitvah sem shranil ene za rezkanje in druge za graviranje. Pri rezkanju se mi orodje dvigne nad material za 5mm, pri laserju pa skorajda nič. Ker je moj laser moči samo en wat pa pol, ga sploh ne ugašam, ampak stalno gori in se takrat "ko gravira", pomika počasi..(cca 2-5mm/s), ko pa "preskoči" na drugo lokacijo, se pa zapelje z največjo hitrostjo čez vezano ploščo in ne utegne zažgati lesa (cca 30mm/s)... Primitivno, a za označevanje kosov, ki jih zrezkam z rezkarjem je okej in niti ne preveč zamudno.

Slika
Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 900
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a Andreo29 »

Pozdravljeni.
Nekako se mi že kristalizira tudi uporaba CNC mašince. Na internetu sem našel program LightBurn, ki je prilagojen tudi za laser.
Mitja, v bistvu sem to probal tudi sam (premik Z-osi za 0,01mm). Saj je delalo. Tudi "zapeklo" mi je kot sem pričakoval, vendar ob vsakem premiku Z-osi se mora X in Y os ustavit, naredit tista dva premika po eno stotinko in spet pognat naprej. To jemlje kar precej časa, no saj mogoče sem mu dal delat za začetek malo pretežko sliko... Kakorkoli, gre se za razliko v delovanju med laserskim načinom in rezkalnim načinom.
Torej, ta LightBurn (stane približno kot EstlCam) zna naredit G-codo tudi le za laser. Z zadnjo verzijo GRBL-ja naredi celo dinamično reguliranje moči laserja glede na hitrost pomikanja X in Y osi kar je zelo uporabno na ostrih robovih, kjer se mora X in Y premik skoraj ustavit, da spremeni smer.
Zna se tudi sam direktno povezat s kontrolerjem tako, da sploh ne rabim več izvažanja g-kode (no za naslednjič si jo je treba, sicer pa ne).

Za sedaj sem rešil moje težave in lahko nadaljujem z nastavitvami.
Še prva taka - primerna sličica narejena z mojim laserjem:
IMG_20201123_180443.jpg
IMG_20201123_180443.jpg (86.72 KiB) Pogledano 6806 krat
Par črt manjka. Ampak ne zaradi laserja, pač pozabil sem jih narisat :oops: .

Še enkrat hvala vsem za vse koristne nasvete!

Lp,
Andreo
Uporabniški avatar
Mipo
Dr. Modelar
Prispevkov: 3310
Pridružen: 15 Nov 2004, 11:59
Kraj: Vrtojba

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a Mipo »

Andreo29 napisal/-a: 26 Nov 2020, 22:04 Še prva taka - primerna sličica narejena z mojim laserjem:
Bravo Andrej. Dobro si izkoristil kronske čase. =D> =D> =D>
Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 900
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a Andreo29 »

Ja ti časi in še letni čas povrhu, ko se pride domov, da je že tema mi res jemlje voljo za kaj več. To pa je ravno prav za mojo "zimsko" delavnico - tako lepo na toplem :D .
Predvsem pa je ta CNC nekaj novega, ki mi daje voljo za odkrivat novo obzorje. Soko (pa ne tisti na prejšnji sliki :wink: ) sicer čaka, ampak bo že še čas tudi zanj, da se ga dokonča.
Lp,
Andreo
Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 900
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a Andreo29 »

Po uvodnih težavah sem naletel na novo. Tokrat črte niso v geometriji, kot bi morale biti. Narisal sem en pravokotnik in preveril kotnost stranic. Tu se mi je zalomilo. Stranice niso bile pod kotom 90°. Ker so stranice v točni X in Y osi sem najprej podvomil, da je recimo os Y zamaknjena, da zato riše postrani. Vendar ne. Vse sem še enkrat premeril in preračunal, kje mora kaj bit in s stališča hardware-a teče CNC po pravilnih pravokotnih oseh.
Riše pa ne pravilno :-k . Naredil sem test v polju velikosti cca 30x30cm.
Failed.jpg
Failed.jpg (47.13 KiB) Pogledano 6655 krat
Na sliki (upam da se kaj vidi) sem označil črte, ki sem jih potegnil s svinčnikom kot podaljšek črte stranice kvadrata. Črta bi se morala nadaljevati na naslednjem kvadratu, vendar ga zgreši. Za predstavo, večji kvadrati so veliki 100x100mm. Nekatere črte so prekinjene. Ker še preizkušam, sem verjetno dal laser na premajhno moč za dano hitrost. Vendar to ne spreminja geometrije.

Predpostavljam, da je težava v mašini sami. Ampak, kaj bi lahko bilo narobe? Deluje mi kot bi risal po površini ene velike krogle. A je možno, da je poves vodil vzrok?

Ima kdo kakšno idejo?

Hvala vnaprej za odgovore!

Lp,
Andreo
tmrt
Razpravljalec
Prispevkov: 93
Pridružen: 03 Jul 2009, 13:53
Kraj: Ljubljana

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a tmrt »

Katere so smeri vodil x in y na tej sliki?

Lahko, da izpušča korake, če pospeševanje in največje hitrosti osi niso pravilno nastavljeni. A se vrne točno na isto mesto po premikanju po obeh oseh?
Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 900
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a Andreo29 »

Smeri osi so tako kot na sliki: levo spodaj je 0,0 in x+ gre v desno, y+ pa navzgor.Po nastavljanju se vrne točno na pravo mesto. Tudi kvadrati oz. njegove stranice so pravilne. Se pravi, kjer začne risat kvadrat tam tudi konča. V končni točki se ne prekrivata roba in ostane sklenjena črta obsega kvadrata. To je ok. Le kvadrat ni kvadrat pač pa trapez zvrnjen v eno stran: v spodnjem kvadratu je njegova zgornja stranica zamaknjena v levo, v zgornjem kvadratu pa je njegova spodnja stranica zamaknjena v levo. Obe vodoravni stranici sta vzporedni.

Med opazovanjem kako se premika sem ugotovil, da ko riše vodoravne stranice je Y os pri miru in obratno. Če riše Y os je X os pri miru tako, da menim, da ne more izgubljat korakov, ker če bi potem bi bila le črta krajša, kajne?

Bom danes tokom dneva še preveril poves vodil na X osi (do sedaj tega še nisem preverjal). To mi še edino pade na pamet, da bi lahko bil vzrok, čeprav me čudi, ker 2mm na risbi (na 300mm) bi se moralo poznat na povesu kar precej in bi ga verjetno opazil. Ne izključujem možnosti pa da se motim!
Med tem sem si še narisal, da vidim, kaj se zgodi če se vodila povesijo: kolikor vidim bi se morala zgornja stranica spodnjega kvadrata zaradi povesa vodila nagnit v desno ne pa v levo. In to na desnem kvadratu več kot na levem, kajne? Pa ni tako :cry:
IMG_20201201_082746.jpg
IMG_20201201_082746.jpg (42.2 KiB) Pogledano 6594 krat
Z modro sem označil primer, če se vodilo povesi. Seveda sem pretiraval s kotom, da se lažje vidi.

Nekako se mi dozdeva, da je problem v mehaniki, vendar še nisem odkril, kje :-k

Lp,
Andreo
Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1201
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a 2R »

Mehansko Y in X os nista pravokotni med sabo, druge razlage ni.

LP2R
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje
Uporabniški avatar
miharix
Profesor
Prispevkov: 1085
Pridružen: 16 Jun 2008, 22:06
Kraj: Kamnik / LJ
Kontakt:

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a miharix »

Kaj pa če tvoja podlaga ni vzporedna z X in Y ?
Zmanjšaj laser na minimum in opazuj če na robu začne "pešat"

Se vodilo pod težo upogiba?
Lp,
M.

Uporabno za začetnike: https://zemljevid.miharix.eu
https://tim.izdelal.si

Revija TIM ima 60 let - Če še nikoli nisi nič objavil v TIM-u, se opogumi in napiši kak prispevek(nasveti,predelave,gradnja,tekmovanja,preizkusi...).
Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 900
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a Andreo29 »

Ja preverjam vodila.
Testiral sem in po X osi mi naredi res ravno črto, po Y osi pa parabolo z vrhom na sredini površine (na sredi črte po Y osi). Sklepam, da se mi druga stopnja - se pravi Y os, torzijsko zvija, čeprav mi je čudno ker so vodila dokaj debela - fi 12 in 600mm dolga. Vreteno je tudi fi 12 z ležajem s kroglicami (tak komplet kot je tukaj). Vodila so postavljena na železen okvir 20x20mm, ki sem ga zvaril. Mislim, da je okvir dovolj tog, torej mi preostaneta le še vodili. Predvsem pa sploh nimam obremenitev razen teže posameznih delov - vodila so obremenjena praktično le s samo težo.

Kakorkoli, moram vse še enkrat dobro premerit in stestirat.

Sklepam, da ni težava v hardware-u oz. software-u in sicer zaradi tega ker kvadrat, če odmislim, da koti niso pravi nariše brez prekinitev na robovih. Tudi na začetek mi pride nazaj točno tja kjer je začel.
Torej imam težavo v mehaniki in to moram nekako zrihtat.

Hvala vsem za pomoč!

Lp,
Andreo
Uporabniški avatar
mato
Freak
Prispevkov: 971
Pridružen: 22 Dec 2004, 15:56
Kraj: Slovenj Gradec

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a mato »

Zdravo,

Če ima kdo možnost in voljo rezkati iz aluminija en zobnik fi 50mm, naj mi prosim javi, da se dogovoriva glede vsega. Potrebujem en kos.
Imam 3D datoteko poljubnega formata. Zobnik je za pogon vodne pumpe v kitajskem ATV, pa ni možno dobiti novega.

Lep pozdrav,
Matej
Lp Matej
Uporabniški avatar
Iztok S.
Razpravljalec
Prispevkov: 84
Pridružen: 23 Nov 2004, 21:19
Kraj: Ljubljana & Trzin

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a Iztok S. »

Nekje sem zasledil, da je nekdo vprašal kateri CAD program priporočate?

Začel sem uporabljat FreeCad... in lahko rečem, da je izjemno enostaven za začet v 2D načinu (sketch), da dobiš veselje nato nadaljevati še v 3D.
Od prvih korakov do sedaj, ko ga je Cern izdatno financiral sta FreeCad in KiCad postala pravo profi orodje. Po izjavah nekaterih uporabnikov, ki uporabljajo Fusion-a so začeli uporabljat še FreeCad, ker ima določene module boljše oziroma so brezplačni. Mislim da je bilo govora prav o Cam modulu.
Zadnjič spremenil Iztok S., dne 04 Apr 2021, 08:57, skupaj popravljeno 1 krat.
Heliji: Futura-Royal competition, Futura-Trainer, Bell 47G indoor, Junior 50II (EXheli: Bell47II(1990), Kyosho xy)
Taxi II, asw-22, Jak55, Lupo, (Guppy v izdelavi), Discus, DC-3 (2,6m), ...jadrnica F5G v izdelavi
Uporabniški avatar
Mipo
Dr. Modelar
Prispevkov: 3310
Pridružen: 15 Nov 2004, 11:59
Kraj: Vrtojba

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a Mipo »

Iztok,
Hvala lepa. Obetavno. Poizkusim.
Lp Miloš
Uporabniški avatar
sopfkreg
Razpravljalec
Prispevkov: 162
Pridružen: 17 Nov 2004, 17:10
Kraj: Rogaška Slatina
Kontakt:

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a sopfkreg »

Pozdravljeni.

Ali ima kdo CNC stroj od Stepcraft-a https://www.stepcraft-systems.com

Ker kupujem CNC stroj za frezanje, ki bi ga pozneje nadgradil še z laserjem, sem naletel pri iskanju na te stroje.

Ali je kaj cenejšega? Stroj bo le malo v uporabi.

Lp Franci
Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 900
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a Andreo29 »

Živijo.
Imam doma narejen CNC: krmilnik je MKS, driverji za koračne motorje NEMA-23 so TS6600, sam laser pa je od Skulpfun-a.
Že parkrat se mi je zgodilo, ko sem rezal večkrat en in isti file, da se je mehanika laserja začela čudno obnašati vendar nikoli pri prvem rezanju. Recimo nazadnje, ko sem drugič pognal rezanje istega file-a v programu se mi je v nekem trenutku laser takorekoč ustavil. Hitro sem ugasnil laser (sem si vgradil posebej stikalo za to), da mi ne bi prežgalo materiala, bognedaj še kaj drugega.
Med tem, ko sem gledal po elektroniki pa sem ugotovil, da dejansko mehanika dela, le da mi je "zmanjkala" X-os - pač v tistem trenutku, ko se je mehanika izgubila je laser rezal le po X-osi in je izgledalo kot, da se je ustavil. Y-os je še vedno delala - mehanika je še vedno premikala laser vendar le po Y-osi.
Poizkusil sem premakniti na roke X-os vendar sploh nisem mogel - koračni motor je držal kot pribit. Seveda sem ustavil rezanje. In še ni bilo dovolj, X-os je še vedno držala. Pognal sem Homing in seveda je naredil vendar le po Y-osi. X-os se ni premaknila.
Šele, ko sem vse skupaj resetiral - v bistvu ugasnil in ponovno prižgal, je X-os - no njen koračni motor popustil.
Temperatura ni presegla 45°C v nobenem driverju oz elektroniki, ker merim temperaturo posameznih komponent.

No sedaj pa končno vprašanje, ki me muči. Kateri del v mojem primeru mi povzroča težave: driver, kontroler ali program s katerim režem?
Za program skoraj dam roko v ogenj da ne more bit: prvič mi vedno uspe zrezat v celoti brez težav, pa tudi če ustavim, izgleda navzven da deluje, ker mehanika uboga ukaze za premikanje laserja seveda razen blokirane osi. Program počaka da pošlje signal in potem nadaljuje.

Torej je driver ali kontroler. Prej bi rekel - tako po logiki, da me driver heca, ker kontroler konec koncev vseeno sprejema ukaze iz programa.

Nimam toliko izkušenj, da bi si znal tole razložit 100%. A ima kdo kakšno idejo?
Vsakršen odgovor mi bo prav prišel.

Hvala vnaprej!

Lep dan,
Andreo
Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1201
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: CNC

Odgovor Napisal/-a 2R »

Zelo podobna situacija se je zgodil pri meni na cnc rezkarju. Po enem tednu iskanja napake sem odkril, da ena mufna na tiskani ploščici izgublja stik. ko sem jo prevezal z navadno žičko je napaka izginila.
Z osciloskopom poglej signal, ki prihaja na koračni motor. Če bo signal pokazal eno navadno šumenje je mogoče kaj v tej smeri.

LP2R
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje
Odgovori

Vrni se na Izdelava in dodelava modelarskega orodja