Voda
Moderator: mucek
Re: Voda
Voda je problematična samo dokler so komponente pod napetostjo, ko ni napajanja lahko vezje opereš z destilirano vodo in potem dobro posušiš. Firme, ki se ukvarjajo s čiščenjem elektronike po požarih, sušijo oprane komponente v vakumski komori. Zate bo skoraj gotovo zadostoval kakšen dan na toploti in prepihu.
Lp
Robar
Lp
Robar
Re: Voda
ne drži za vse komponente - dosti jih je na podlagi ki je delikatna na stopnjo vlažnosti, pa tud razne mehanske komponente znajo imet tanko pločevinasto ohišje. Če je stvar potopljena bo izrinilo ves zrak, kasnejše sušenj pa bo le kratkotrajno izparelo vodo znotraj komponente, katera se bo potem spet kondenzirala - najboljši primer so avtomobilske luči ali starejši kermamični upori. Najbolj učinkovito je sušenje pri 40-60C in spihanje s kompresorjem (obvezno prvih nekaj sekund pihat s kompresorjem stran, ker se znna tudi v cevi dovoda nabrat kondenz)
Re: Voda
Če zadeva nima tipk in podobnih mehanskih zadev, ni problema. Drugače pa preprosto zamenjaš te elemente. Jaz sem recimo rešil go pro kamero, dji naza krmilnik in ostalo fpv opremo na quadrocopterju, ki je bil zunaj 5 mesecev. Edino mikrofon sem zamenjal na kameri,lipoje izdahnil in en regulator...
Re: Voda
Kaj pa riž oz. Silica gel?
Kako noro leteti miniquade? Samo tole moraš imet u glavi:
I can accept failure, but I can´t accept not trying.-Michael Jordan
Fly like you stole it!-nevem avtorja
Failsafe, ki jih nočem:
RTME- return to mother earth
RTK- return to kit
I can accept failure, but I can´t accept not trying.-Michael Jordan
Fly like you stole it!-nevem avtorja
Failsafe, ki jih nočem:
RTME- return to mother earth
RTK- return to kit
Re: Voda
To morda izgleda res tako, vendar je vodo zelo težko izčrpati iz vakuumske posode. Ali moraš segreti vakuumsko komoro nad 100 °C, da se voda upari, ali pa moraš vodo zmrzniti, ker se led veliko hitreje vakuumira kot voda (proces liofilizacije - sušenje sadja in zelenjave).N0t0ri0us napisal/-a:vakuumska komora je dobra zato, ker v njej voda vre pri 40°C, torej je efekt sušenja isti kot bi bila temperatura 100°C.
Izgleda pa res zanimivo, ko voda "vre" v vakuumu na sobni temperaturi, vendar se to bsamo črpajo zračni mehručki, ki so bili v vodi.
Zato je najbolje potopiti v iso-propil alkohol, ki vodo veže in spihati s kompresorjem, potem pa pustiti še par dni, da se posuši.
http://www.dvts.si/publikacije.html