Model jadrnice brez komand

Debate o Jadrnicah ter opremi...

Moderatorji: JohnNiko

Odgovori
suncezarko
Začetnik
Prispevkov: 1
Pridružen: 16 Jul 2019, 18:17

Model jadrnice brez komand

Odgovor Napisal/-a suncezarko » 16 Jul 2019, 18:43

Pozdravljeni forumaši, sem čisto nov v vaši družbi.
Že vnaprej se opravičujem, če so bila moja vprašanja že odgovorjena, a iskreno sploh ne vem, pod katerim geslom iskati, ker niti ne vem, kako se zadeva imenuje.
Skratka, doma imam 3d tiskalnik, s katerim bi si natisnil manjšo jadrnico, dolgo nekje 40cm, po mojem dizajnu, nobene klase, ker z njo ne mislim tekmovati. Rad bi jo spuščal v manjših bajerjih. Ker bi rad, da je zadeva enostavna, ne bi vgradil nobenih radijskih komand. Torej, kakšen sistem jader naj uporabim za manualno trimanje? Se pravi, natrimam jadra po občutku, jadrnico spustim v bajerček in jo počakam na drugi strani. Ali preveč razmišljam in bi lahko kot pri pravih jadrnicah uporabil glavno jadro z bumom in navaden flok brez buma, škoto in škotino pa po trimanju enostavno zavezal ali kako drugače pritrdil na jadnico? Kako se sploh reče jadrnicam ali sistemom jader, ki nimajo komand?
Hvala za odgovore, lep dan želim.

Niko
Profesor
Prispevkov: 1489
Pridružen: 05 Dec 2001, 01:00
Kraj: Hrastnik

Re: Model jadrnice brez komand

Odgovor Napisal/-a Niko » 17 Jul 2019, 07:33

Zdravo
Svojčas, Ko še ni bilo daljinskih vodenj smo izdelovali take jadrnice. Reklo se jim je G jadrnice. Imele so 75 cm dolg trup, vse ostalo pa je bilo prepuščeno graditelju. Imele so tudi klasična jadra - torej glavno jadro in flok. Običajno smo jim naredili fiksno krmilo, ki je kazalo naravnost. Spuščali smo jih v bazenu in to z ene strani na drugo. Smer plovbe in hitrost sta bila odvisna samo od vetra. Seveda pa si z nastavitvami škot glavnega jadra in floka izbral plovbo v orco, bočno ali v krmo. Ker se veter običajno zelo spreminja je bila vožnja dokaj nepredvidljiva. V pomoč je bila vrvica s katero smo z roba bazena ujeli in pripeljali jadrnico domov.
Vendar - ob današnjih cenah vodenj ti priporočam, da jo le opremiš z njim. Rabiš dvokanalno vodenje, v Ljubljani so razvili tudi vodenje s telefonom, tako da je dosti lažje in zanimivejše tako spuščanje kot pa ono brez vodenja.
Pri spuščanju v jezeru ali na morju pa je dobro imeti večje plovilo s katerim potem ujamemo jadrnico.
Sporoči kako se boš odločil. Jaz ti bom vsekakor svetoval in pomagal. Nisem zasledil od kot si, ker bi v pogovoru lažje kaj dorekla.
LP Niko

Odgovori

Vrni se na