minimOSD+pixhawk+gopro ni slike, kompas, pidi, RSSI, L9R

Letalne naprave z enim ali več rotorji na elektro pogon.

Moderatorji: KristSUKHOI

Odgovori
ThcCobra11
Začetnik
Prispevkov: 8
Pridružen: 06 Nov 2018, 20:18

minimOSD+pixhawk+gopro ni slike, kompas, pidi, RSSI, L9R

Odgovor Napisal/-a ThcCobra11 » 07 Nov 2018, 09:44

Pozdravljeni
Imam nekaj problemov, namreč :
imam Pixhawk 2.4.8 z gps modulom ki sem ga dobil zraven (mislim da je UBLOX neo m8n)
na njega sem flashal ArduCopter 3.3.3, edina verzija ki normalno dela glede vsega. 3.1 ali 3.2 deluje a ne tako dobro. Vse verzije višje od tega delujejo a vendar ne pustijo pravilno kalibrirati kompasa ali pa ob izklopu kompasa še vedno zaznavajo nekalibriran kompas. To je prvi največji problem ki ga imam, saj bi rad šel na višje verzije AC a ker ne morem izklopiti kompasa me moti. Če bi imel zagotovilo da bo kompas deloval pravilno v višjih verzijah bi ga uporabljal, a sedaj če ga imam mi dron želi odleteti ob vklopu RTL ali Loiter. Drugače pa uporabljam tole opremo:

-Flysky th9x (er9x software+frsky djt modul+l9r receiver)
-Qbrain 25Ax4in1 ESC
-PDB-BEC-OSD
-Tarot t4-3d + Gopro hero 4 black
-pixhawk minimOsd
-vtx
-Eachine fpv očala

Sem iz okolice Maribora. Drugače po izobrazbi Ekonomski tehnik, hehe, a marsikaj mi je že uspelo in tudi letim z tem dronom brez problema. Trenutno letim v AC3.3.3, Alt Hold deluje v nulo. Sedaj bi rad iz L9R reciverja spravil RSSI signal na pixhawk, pa imam probleme z sbus linijo na Pixhawku(povezava med l9r in pixhawk, tole bi pa rad zato ker sem si nabavil minimOSD za fpv in bi rad za podatek imel zraven. Tudi minimOSD me zajebava, saj ko povežem vse mi slike ne spusti skozi če pa grem mimo minimosd je pa slika takoj, ne vem v čem je problem (na minimOSD sem vezal samo ground in signal, + kabla nisem vezal zraven, saj ima gopro svoje napajanje prav tako pa vtx) in sem zaj v temi. A me še marsikaj zanima in marsikaj bi se še rad nauči, zato pišem tukaj če ima kdo kakšno pomoč ali pa če bi bilo možno bi z nekaterimi izkušenimi in strokovno podkovanimi osebami izmenjal kontakte da lahko po 3 letih končno sestavim ta dron do potankosti kot je potebno, lažje je če imaš nekoga pri roki kot pa čakati tukaj na odgovor. Za vsako informacijo in podatek se zahvaljujem.

Lp, Perkuš
Zadnjič spremenil ThcCobra11, dne 12 Nov 2018, 20:50, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3586
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: Pomoč naprednejšim začetnikom!

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 07 Nov 2018, 10:00

Živijo!

Veliko odgovorov najdeš na internetu (predvsem youtube in ta/drugi forumi). Časa nimam dovolj da bi me klical za vsako komponento posebej in bi na daljavo delal troubleshooting ali je komponenta hin ali imaš probleme v kablih, lahko pa tukaj na forum napišeš vprašanja in priložiš kakšno sliko problema, pa se potrudimo pogledati in odgovoriti - saj si bo morda s tem lahko pomagal še kdo drug kdaj kasneje.

Ne vidim razloga zakaj bi kompas na višjih verzijah AC zezal. Verjetno je sprememba samo v kakih default nastavitvah, ki jih je potrebno popravit pa bo zadeva začela delovat. Jaz bi šel na zadnjo zanesljivo verzijo in delal od tam naprej.

Sprejemnik ima: With RSSI output: Analog voltage output (0~3.3V). Torej rabiš posebej kabel za RSSI, ne bo šlo preko SBUS, in ta kabel spravit na analog vhod Pixhawka. Prej preveri z voltmetrom če zadeva res deluje kot mora. Potem se samo naredi kalibracija in vnesejo pravilni faktorji v Pixhawk.

MinimOSD dobi napajanje? Ima zbrano pravilno napajanje? Če imaš originalno verzijo, mislim da je 1.1 ima možnost ločenega 5V napajanja ali več, vendar moraš spremenit jumperje, za digitalni in signalni del vezja posebej. Pazi na ground loope! Ponavadi je za sliko dovolj samo signal, brez minusov, ker imaš minus že preko napajanja.

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

ThcCobra11
Začetnik
Prispevkov: 8
Pridružen: 06 Nov 2018, 20:18

Re: Pomoč naprednejšim začetnikom!

Odgovor Napisal/-a ThcCobra11 » 07 Nov 2018, 18:07

Zdravo
Nisem tako mislil kot si napisal da bi čakal na moj klic. Rabil bi neke vrste mentorja, večino vsega tako ali tako preiščem in najdem na internetu. A včasih nekatere stvari zmedejo sploh zato ker nisem izučen v tej smeri in bi mogoče rabil samo kakšen odgovor na vprašanje katerega mi internet ne da.

Torej zanima me kompas, kot omenjeno gre za zadevo ki sem jo dobil z pixhawk 2.4.8 in sicer gr-bd*gps*compass.modul ima dva konektroja, eden za kompas ki gre na pixhawka v Gps vhod, eden pa naj bi bil Compass ki gre v I2C. Imam prav?
V verziji 3.3.3 lahko compass izklopim in mi ne javlja FAILSAFE prav tako tudi ne javlja ekf variance ali karkoli drugega, v Prearm checku spusti vse skozi, saj sem tudi tam izklopil precheck kompasa. V višjih verzijah deluje vse razen kompasa, če ga pustim enable-anega, mi dron ob vklopu PosHold Loiter ali Rtl hoče odleteti neznano kam, zato sem ga želel izklopiti. Vem da potlej imam dva kompasa, internega od pixhawk in externega od gps modula. Vse sem že miljonkrat pregledal in tudi skalibriral zunaj pred hišo, noter v hiši, itd itd itd. zanima me so kompasi res tako občutljivi? ga kalibracija znotraj zmoti? Doma smo na pohorju, torej sredi bregov in dreves, nekaj električnih drogov je v bližini vendar ne v neposredni bližini hiše, prav tako telefonski. Lahko kaj drugega moti kompas? trenutno sem v temi in zmeden od preveč informacij. Zato sem šel na verzijo AC 3.3.3 ker tam lahko izklopim kompas brez problema. Aja pa še tole, če kompas skalibriram nato pa peljem, je treba to vsakič preden peljem? Jaz razumem da naj nebi bilo treba. Če menjavam lokacije vzleta tudi ne rabim ponovno kalibrirat kompasa? Nekako mi kompas ne diši, bolj sem navdušen zaenkrat nad Dual Gps in me bolj zanima da bi izklopil kompass ter uporabil višjo verzijo AC ki ima več možnosti.

RSSI: torej imam Frsky L9R receiver z XJT modulom, z pixhawkom je povezan preko sbusa na pixhawk vhod RCIN. RSSI izhod na receiverju sem povezal na SBUS vhod od pixhawka. Torej to nebo delovalo? Bral sem večinoma o X8R reciverju, ta naj bi mel digitalen output je tako? Naj bi X8R povezal isto kot sem napisal le da rabim Craft & Theory kabel za pretvorbo signala. A torej za L9R ki ima torej analogen signal rabim prav tako Craft & Theory kabel?
Saj trenutno imam povezano normalno 3 pin na 3 pin. Pa mi na Mission Planner pokaže RSSI a stoji na mestu karkoli naredim tudi če izlopim Tx.

minimOSD: za tole pa moram pogledat. izgleda kot vsi minimOSD ki so v plastičnem ohišju. Zdaj ne vem kaj si ti točno mislil z originalno verzijo, a jaz sem ga naročil iz aliexpressa. Zasledil sem da originalni 1.1 niso v ohišju če se ne motim? V glavnem, potegnil sem si CT Tool for minimOSD, na njega naložil "extra_copter_pre-release_2.4_r726.hex" nakar sem si skonfiguriral tako kot želim. Piklopljeno imam takole: ena stran gre tako ali tako na pixhawka rx tx zamenjana. na drugi strani je pa 6 pinov 2x+ 2x- in 2xsignal, torej video in pa video out z minusi in plusi. Gor sem vezal gopro 4 ki ima svojo baterijo zato sta + in - odrezana. torej iz gopro na osd gre video signal in - od videa. ta dva pa greta naprej Vsignal gre na Vtx, - sem pa vezal na - od napajanja Vtx. Vtx plus in minus pa gresta na PDB_BEC_OSD. Takrat nisem imel videa dokler nisem minusa od gopro video signala vezal na minus od VTX če se ne motim. No povezano imam takole, če se zdi preveč zakomplicirano lahko probam poslikat. Drugače pa samo slike ne dobim, napiše mi minimOSD waiting for mavlink.... nato se mi pokaže vse kaj sem nastavil a brez slike. Pa tudi na očalih in vsem imam nastavljeno na NTSC format tudi PAL sem že sprobal a je rezultat isti.


Pa tole še za na konec. Zadevo sem torej flashnil z AC 3.3.3 katera pride z prednastavljenimi PIDI. Je ta nastavitev vredu za zadovoljivo letenje ali bi bilo bolje tune-at? ? Uporabljam S500 ohišje drona, mislim da je to 450mm. Zadeva leti brez problema a skoz jo vleče ali v levo ali naprej ali nazaj... mislim da ni krivo ravnotežje drona. Kot bi da bi ga potiskal veter, je to normalno? Ali bi se moral on upirati in stati približno na mestu tudi če ni v GPS modu? to se dogaja v stabalize mode. Drugače sedaj ob vseh teh problemih ga lahko peljem od 400-do 600 metrov stran od sebe, nato mi zmanjka slike. Vozim večinoma v AltHold in deluje. Tudi RTL deluje brez problema. A rad bi šel še dlje, a prvo bi rad rešil vse te težave.


Hvala in Lp.

mimixrv
Razpravljalec
Prispevkov: 127
Pridružen: 29 Nov 2016, 18:31

Re: Pomoč naprednejšim začetnikom!

Odgovor Napisal/-a mimixrv » 07 Nov 2018, 22:38

Pixhawka sicer ne poznam.
Ampak, kar se kompasa tiče, je možna kakšna popolnoma banalna zadeva?
Na primer na nekem dji forumu sem spremljal obširno debato, kako nekdo nikakor ni mogel skalibrirati kompasa. Na nobeni lokaciji. Šlo je za Sparka. Reklamiral ga je, poslali so mu ga nazaj, češ da je z njim vse v redu. Nato je bil nekdo pozoren na posnetek, kako tip kalibrira kompas. Opazil je, da možakar nosi smart watch (Bluetooth v neposredni bližini kompasa dela težave). Ko je smart watch snel, je uspelo v prvo.
Sam sem na Sparku kompas kalibriral samo 1x. Nato nikoli več, pa čeprav sem letel tudi 1500 km stran od lokacije, kjer sem kompas kalibriral. Kolikor sem prebral, jih 50% pravi kalibriraj vsakič za vsak slučaj, 50% pa kalibriraj, ko javi motnjo.
Kolikor spremljam, imajo več težav tisti, ki kalibrirajo vsakič...

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3586
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: Pomoč naprednejšim začetnikom!

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 07 Nov 2018, 22:50

Živijo!

Okej, poskusim po vrsti:

- Mi smo priklapljali "HERE+HERE RTK" gps-e, vsak ima že notri kompas (skupaj 2 kom) in en kompas je v Pixhawku. Ta sistem je funkcioniral BP na vseh verzijah, smo pa izklopili po mojem predlogu notranji kompas od Pixhawka, saj je kompas zelo občutljiv motnje, ki jih tvorijo glavni napajalni vodniki, sploh, če niso speljani kot je treba. Namreč zemljsko magnetno polje je sorazmerno šibko, zato morajo biti ti senzorji zelo občutljivi. Če dodaš v bližino magnet, boš precej preglasil magnetno polje zemlje in senzor ne bo kazal v pravo smer, žal pa tudi električni vodniki, z višanjem toka, generirajo magnetno polje okrog sebe. Če pravilno položiš glavne napajalne kable, je tega sevanja manj, če narediš kakšno neumnost (naprimer da sta + in - daleč narazen ali da lahko večji tokovi tečejo po kakšnem trejem bypassu), potem dobiš to elektromagnetno sevanje na kompas. Zato je kompas (in tudi GPS!) čimdlje stran od napajalnega dela, baterije in VTX-a. Se pravi, na palčki daleč proč od vsega. Ko kalibriraš kompas, bodi zunaj, izogni se napajalnim linijam nad sabo ali v zemlji, izogni se mobitelu v žepu, naredi kvalitetno kalibracijo in ko je narejena, ne potrebuješ delati še enkrat. Dober si za vsaj 30-50km radius od kalibracije). Bolje dobra kalibracija daleč proč, kot slaba kalibracija na tistem mestu kjer letiš. Tako da ne, ne rabiš delat kalibracije za vsak let... osebno bi ga delal če bi se fizično vsaj 30-50km prestavil od prejšnega leta.

Lahko da je v nastavitvah v višjih verzijah protokol komunikacije z kompasom napačen, poglej pod kompletno drevo parametrov, če je kaj čudnega izbranega in zato ne dobiš podatkov. Izklopi manjkajoče kompase, sicer te ne bo spustilo skozi! Naredi kalibracije kakor je treba.

Za RSSI iz L9R težko rečem. Videl sem, da je promoviran kot analogen signal. Če uporablja isti pin še za SBUS, potem imaš problem, razen če po SBUSu dobiš ta RSSI notri digitalno. Morda moraš v L9R nastaviti kot kateri kanal naj izvozi RSSI, ponavadi se za to uporabi recimo 16. kanal na SBUS-u, v pixhawku pa nastaviš da je ta kanal v bistvu RSSI. Jaz bi počekiral malo youtube in navodila od frsky-ja.

MinimOSD je ful občutljiva zadeva na motnje, vsekakor potrebuješ:
GoPro -> minimOSD sta dva kabla (gnd, signal video) v kolikor je go-pro napajan preko svoje baterije.
MinimOSD -> VTX gre samo signal, v kolikor je minimOSD in VTX napajan preko iste baterije (kar verjetno je - tudi če je preko napajalnika)
z voltmetrom preveri da je GoPro GND in napajalni GND od minimOSD zvezan, ali je na vezju kak jumper. Če ni, potem raje GND poveži na napajalni GND od minimOSD / VTX ali kamorkoli drugam (čimbližje tem linijam tembolje). Kabli čimkrajši, na VTX priporočen LC Filter.

Če prav razumem, ti dobiš sliko, vendar samo tisto od minimOSD. Poglej v nastavitve minimOSD za PAL/NTSC izbiro, poglej še enkrat da je signal iz kamere priključen na pravo mesto, da ni kje kakšnega preboja, da je ground go-pro povezan sigurno na ground baterije.

Ne, prednastavljeni PIDi so neki X "varni" PIDi, ki odstopajo od max. performanca verjetno veliko, razen če bi imel neko totalno srečo. Vsak setup ima svoje PID-e, že malo načet propeler, druga teža baterije ali skrivljen boom, lahko pokvari PID nastavitev. Če ne nastavljaš teh sistemov redno, priporočam AUTO-TUNE, ki deluje presenetljivo dobro. Pred tem seveda optimiziraj vse kakor dobro le lahko, sploh tisti del okrog pravilne pozicije motorjev in trdote rok, balans propelerjev.

Če ti zadeva v ALTHOLD vleče v katero smer, to pomeni na napačno kalibracijo pospeškometra. To lahko popraviš tako, da model na tleh fiksiraš tako, da so vsi motorji res 100% vodoravni, in nato izvedeš kalibracijo pospeškometra, ali pa ročno vneseš popravke pospeškometra, tako da bo zadeva pri miru v zraku. V brezveterju ne sme nikamor "it", niti ravnotežje drona na to ne sme vplivat. Dejstvo je, da je geometrija letalnika drugačna kot je orientacija pospeškometra (bodisi zamik komponente znotraj na vezju v pixhawku, bodisi vezje znotraj pixhawka, bodisi pixhawk postrani pritrjen na letalnik) - zato se dela kalibracija, da se to izniči.

Za večji domet lahko uporabiš bolj kvalitetne video antene (priporočam Pagodo, vsekakor za na letalnik, na sprejemni del pa pagoda + helix, če imaš diversity sprejemnik. S to kombinacijo lahko prideš nekajkrat dlje) - a je fino da se zavedaš da je legalno le 500m od točke vzleta.

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

ThcCobra11
Začetnik
Prispevkov: 8
Pridružen: 06 Nov 2018, 20:18

Re: Pomoč naprednejšim začetnikom!

Odgovor Napisal/-a ThcCobra11 » 08 Nov 2018, 10:27

Uh rad bi se zahvalil obema za odgovore, mi je kar razjasnilo marsikaj. So mi v veliko pomoč, se bom dela kar lotil, ob kakšni težavi še pa povprašam da ga nebom ki pihnil mimo. Aja tale LC filter ter kabel za RSSI lahko izdelam doma? Kaj Rabim? Ko mi uspe porihtati pa objavim kakšno sliko ali video.

Lp vsem, Jure


p.s : bi bilo tole vredu za LC filter:
https://www.youtube.com/watch?v=ziCjz5K9h4I

ThcCobra11
Začetnik
Prispevkov: 8
Pridružen: 06 Nov 2018, 20:18

Re: Pomoč naprednejšim začetnikom!

Odgovor Napisal/-a ThcCobra11 » 08 Nov 2018, 16:29

mimixrv napisal/-a:
07 Nov 2018, 22:38
Pixhawka sicer ne poznam.
Ampak, kar se kompasa tiče, je možna kakšna popolnoma banalna zadeva?
Na primer na nekem dji forumu sem spremljal obširno debato, kako nekdo nikakor ni mogel skalibrirati kompasa. Na nobeni lokaciji. Šlo je za Sparka. Reklamiral ga je, poslali so mu ga nazaj, češ da je z njim vse v redu. Nato je bil nekdo pozoren na posnetek, kako tip kalibrira kompas. Opazil je, da možakar nosi smart watch (Bluetooth v neposredni bližini kompasa dela težave). Ko je smart watch snel, je uspelo v prvo.
Sam sem na Sparku kompas kalibriral samo 1x. Nato nikoli več, pa čeprav sem letel tudi 1500 km stran od lokacije, kjer sem kompas kalibriral. Kolikor sem prebral, jih 50% pravi kalibriraj vsakič za vsak slučaj, 50% pa kalibriraj, ko javi motnjo.
Kolikor spremljam, imajo več težav tisti, ki kalibrirajo vsakič...
Kam si pa te letel, na čisti sever Nemčije pa še več ? hehe =D>

mimixrv
Razpravljalec
Prispevkov: 127
Pridružen: 29 Nov 2016, 18:31

Re: Pomoč naprednejšim začetnikom!

Odgovor Napisal/-a mimixrv » 09 Nov 2018, 11:28

Z malo zdrave pameti je čisto jasno, kako in kaj je mišljeno.

ThcCobra11
Začetnik
Prispevkov: 8
Pridružen: 06 Nov 2018, 20:18

Re: Pomoč naprednejšim začetnikom!

Odgovor Napisal/-a ThcCobra11 » 12 Nov 2018, 20:40

mimixrv napisal/-a:
09 Nov 2018, 11:28
Z malo zdrave pameti je čisto jasno, kako in kaj je mišljeno.
hja saj vem, samo ko si že glih tak napisal sem se moral pošaliti hehe brez zamere.

ThcCobra11
Začetnik
Prispevkov: 8
Pridružen: 06 Nov 2018, 20:18

Re: Pomoč naprednejšim začetnikom!

Odgovor Napisal/-a ThcCobra11 » 12 Nov 2018, 20:47

Drugače pa takole. Zadevo z minimOSD sem rešil takole.
Da na kratko povzamem:
Uporabljam Gopro hero 4 z svojo baterijo, kateri je bil povezan direkt na Video oddajnik(beri VTX). Fpv je torej deloval brez problema.
Sedaj sem kupil minimOSD na katerega sem flashnil 2.4 extra copter firmware. Vezal sem ga le med Gopro in Vtx torej sem pretrgal Signalni(video) kabel ter Gnd kabel ki prideta na minimOsd a slike nikakor ni bilo. Nakar sem na samem vezju od minimOSD povezal solder jumpere da še druga stran dobi napajanje saj na videostrani minimOSD nimam priklopljenega napajanja. A žal slike še vedno bilo, le overlay zaslon od minimOSD, a sliko sem ob vklopu videl na FPV očalih nakar se zapelje na zaslon OSD overlay. Iskal sem za dodatnimi rešitvami in našel ta video:

https://www.youtube.com/watch?v=NNuHOtY2Yl4&t=672s

Meni je pomagalo, zadeva je takoj začela delovati pravilno.
Upam da komu pride tole v pomoč.


Lp, Perkuš

ThcCobra11
Začetnik
Prispevkov: 8
Pridružen: 06 Nov 2018, 20:18

Re: Pomoč naprednejšim začetnikom!

Odgovor Napisal/-a ThcCobra11 » 13 Nov 2018, 12:49

JKSniper napisal/-a:
07 Nov 2018, 22:50
Živijo!

...
...
Za večji domet lahko uporabiš bolj kvalitetne video antene (priporočam Pagodo, vsekakor za na letalnik, na sprejemni del pa pagoda + helix, če imaš diversity sprejemnik. S to kombinacijo lahko prideš nekajkrat dlje) - a je fino da se zavedaš da je legalno le 500m od točke vzleta.

LP!
Jure
https://hobbyking.com/en_us/quanum-pago ... -2pcs.html
https://hobbyking.com/en_us/aomway-11db ... p-sma.html

a bo tole vredu? v kompletu sta dve, ena dam na VTX eno pa dam na očala (EACHINE VRD2Pro-Diversity)
?

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3586
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: Pomoč naprednejšim začetnikom!

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 13 Nov 2018, 15:39

ThcCobra11 napisal/-a:
13 Nov 2018, 12:49
JKSniper napisal/-a:
07 Nov 2018, 22:50
Živijo!

...
...
Za večji domet lahko uporabiš bolj kvalitetne video antene (priporočam Pagodo, vsekakor za na letalnik, na sprejemni del pa pagoda + helix, če imaš diversity sprejemnik. S to kombinacijo lahko prideš nekajkrat dlje) - a je fino da se zavedaš da je legalno le 500m od točke vzleta.

LP!
Jure
https://hobbyking.com/en_us/quanum-pago ... -2pcs.html
https://hobbyking.com/en_us/aomway-11db ... p-sma.html

a bo tole vredu? v kompletu sta dve, ena dam na VTX eno pa dam na očala (EACHINE VRD2Pro-Diversity)
?
Živijo!

Ne, ta combo ne bo špilal, ker so pagode LEVE (LHCP), un helical je pa DESNI (RHCP). Lahko vzameš pa desni helical (če je konektor pravi, potem je izbira sicer prava kar se tiče tipa in izgleda antene), medtem ko lahko, za ne bistveno višjo ceno izdelam dve custom made pagodi in ti jih pošljem. (Zadeva deluje v nulo in bolje od kupljenih anten, preverjeno s strani celega kupa modelarjev :) ). viewtopic.php?f=135&t=96352

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

Odgovori

Vrni se na