SPLOŠNO - Krmilniki elektromotorjev, nastavitve - ESC

Akrobatski in 3D modeli
Uporabniški avatar
bovi
Freak
Prispevkov: 671
Pridružen: 24 Jul 2009, 11:58
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a bovi » 22 Feb 2011, 15:54

skyscan napisal/-a:bom še tukaj positnaril :) imam problem, motor mi pri višjih obratih "kašlja" - se za trenutek ustavi in potem spet naprej vrti :cry: govorim o brezkrtačnem motorju in regulatorju firme Modelcraft (kupljeno v konradu)
človek bi mislil da zaradi vibracij (nahaja se v helikopterju Ikarus ECO 8 ) prihaja do stikov v povezavi baterija-krmilnik oz krmilnik-motor, vendar je cel komplet nov.
res da sem moral kable do motorja na novo zvezati da se je v pravo smer vrtelo ampak so priključki čisto novi in zalotani.
je morda eden od 3eh kablov narobe? (kolikor vem je, če se motor vrti, potem ni panike)
ali gre za problem krmilnika?
kakšna ideja kaj bi lahko bilo narobe?

vnaprej hvala za odgovore, lp
timing na reglerju?
...poskušaj zvedeti čim več podatkov o motorju, koliko polni je, kV...

skyscan
Začetnik
Prispevkov: 8
Pridružen: 22 Feb 2011, 13:36

Odgovor Napisal/-a skyscan » 22 Feb 2011, 23:01

tole je ta komplet:
http://www.conrad.de/ce/de/product/2352 ... RRICANE-8T
praktično ne morem kaj dosti nastavljati, oziroma kakšnega tajminga ziher ni... :S problem je ker je ta zadeva do predkratkim normalno delala, sedaj pa kar na enkrat tole :S

romanovski
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 09 Mar 2010, 20:47
Kraj: Kočevje

Pregrevanje krmilnika

Odgovor Napisal/-a romanovski » 17 Sep 2011, 10:20

Imam heli HK450 s krmilnikom Turnigy superbrain40A.
Naenkrat se je začel pregrevati (termični izklop). Zamenjal sem ga z drugim (45A) pa se dogaja isto. Izmerjen tok je normalno nekje okoli 40A, kratkotrajne konice cca 50A. Tako sem letel cca. 1leto brez problema. Izmerjen tok iz BEC je max. 1,3 A pod obremenitvijo servomotorjev..
Zamenjal sem še motor, izklapljal servomotorje pa nič....
Ali ima kdo mogoče kakšno idejo. Hvala za pomoč.
Priponke
pregrevanje.JPG
črno temperatura
zeleno tok
pregrevanje.JPG (17.73 KiB) Pogledano 4261 krat

Uporabniški avatar
THE DOCTOR
Freak
Prispevkov: 853
Pridružen: 04 Jun 2008, 19:33

Odgovor Napisal/-a THE DOCTOR » 18 Sep 2011, 14:27

Huh.....
Tukajle to lahko svetujem, samo to bo bolj ugibanje.
Preglej ce se mehanika helija vrti brez exstra upora, ce zacutis na rotorju upor je nekaj narobe, po vsej verjetnosti
kaksen lezaj.
Poglej swash plate ce deluje gladko, meni se je enkrat zgodilo da je zaribal od cvetnega praha, posledicno so se matrali servoti in potem se mi je pregreval bec v reglerju.
Razlogov je lahko se veliko ampak te sem izkusil sam.
Lp
Bile so glave s pedli, komande so imele dolge antene in quartze ter letelo se je na metanol

romanovski
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 09 Mar 2010, 20:47
Kraj: Kočevje

Odgovor Napisal/-a romanovski » 18 Sep 2011, 14:47

Ne mehanika je v redu vse teče brez problema in je podmazano. Pomoje se pregreva BEC tako da sem že posebej naročil pa bomo videli.
vseno hvala

Phoinix
Dr. Modelar
Prispevkov: 3995
Pridružen: 27 Okt 2005, 21:19

Odgovor Napisal/-a Phoinix » 27 Sep 2011, 13:24

Na kakih vrtljajih ga letiš? Mogoče kak podatek o throttle curve? Kaka je skupna masa helikopterja?

marci_boy
Razpravljalec
Prispevkov: 70
Pridružen: 04 Jan 2012, 11:01
Kraj: Vranji Vrh

Re: SPLOŠNO - Krmilniki elektromotorjev, nastavitve - ESC

Odgovor Napisal/-a marci_boy » 13 Feb 2012, 19:11

Zdravo,
Rabil bi pomoč. Za walkero 400do2 bi zamenja krtačni motorček za brezkrtačnega. Sedaj je motorček(na njem piše) hight performance motor, RK-400 SD in regler glej sliko:
Slika
Zamenjal bi za brezkrtačni motor:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 200kv.html
in tale BEC:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oller.html

Me zanima, če mi lahko kdo pove če bo v redu bec in brezkrtačni motor in kako je potrebno vezati oz. če še kaj potrebujem. Uporabljan lipo 3s 1500 in 2200 mah.

LP, Marci

Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Re: SPLOŠNO - Krmilniki elektromotorjev, nastavitve - ESC

Odgovor Napisal/-a Brane » 13 Feb 2012, 22:02

Po moje rabiš motor z vsaj 3500kv morda celo več???
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???

marci_boy
Razpravljalec
Prispevkov: 70
Pridružen: 04 Jan 2012, 11:01
Kraj: Vranji Vrh

Re: SPLOŠNO - Krmilniki elektromotorjev, nastavitve - ESC

Odgovor Napisal/-a marci_boy » 14 Feb 2012, 07:38

Brane napisal/-a:Po moje rabiš motor z vsaj 3500kv morda celo več???
sedaj je tale motor:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Motor.html

Če je potrebno vzamem večjega vendar imam se vedno ključno vprašanje Če kupim brezkrtačni motor in bec ali potrebujem še kaj in kako vezati na obstoječi regler.

LP, Marci

Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Re: SPLOŠNO - Krmilniki elektromotorjev, nastavitve - ESC

Odgovor Napisal/-a Brane » 14 Feb 2012, 09:44

Predvidevam, da boš uporabil isti zobnik kot je na motorju, ki je sedaj notri. Torej je pomembno, da se brezkrtačni motor suče podobno ali nekoliko višje, če hočeš boljše zmogljivosti, kot ta. Žal so podatki o sedajšnjem motorju nezadostni, da bi se vedelo kako se vrti ta motor, torej je treba to nekako zvedeti.
Potem pa potrebuješ še brezkrtačni regler, ki ima bec, kar pa imajo do 3S lipo praktično vsi. Posebej bec, na tem velikostnem nivoju, je potrata.
Šele sedaj sem videl, da si zgoraj že dal link za regler (ne BEC [-( )ki bo čisto v redu.
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???

Uporabniški avatar
Alex 76
Profesor
Prispevkov: 1189
Pridružen: 27 Okt 2006, 08:14
Kraj: Ljubljana

Re: SPLOŠNO - Krmilniki elektromotorjev, nastavitve - ESC

Odgovor Napisal/-a Alex 76 » 14 Feb 2012, 10:16

Že večkrat sem govoril o tem, da je vitalnega pomena natančno izrazoslovje za opredeljevanje posameznih elementov ter postopkov. V tem primeru se je pomembnost slednjega ponovno nazorno pokazala, saj je očitno, da nismo vsi na isti valovni dolžini.

Kar se tiče zamenjave krtačnega elektromotorja z brezkrtačnim pa je pri tovrstnih helikopterjih potrebno najprej poznati način delovanja, iz česar pa bo razvidno tudi to kaj je potrebno zamenjati oziroma dodati.

Omenjeni helikopter za delovanje uporablja dva elektromotorja. Osnovo predstavlja glavni krtačni elektromotor ter repni krtačni elektromotor. Za krmiljenje je sedaj uporabljen poseben krmilnik obratov, ki lahko krmili oba hkrati, pri zamenjavi glavnega krtačnega elektromotorja z brezkrtačnim pa pomeni, da je potrebno uporabiti tudi ustrezen brezkrtačni krmilnik obratov. Težava nastane, ker je repni elektromotor še vedno krtačen in je posledično potrebno obdržati sedanji krtačni krmilnik obratov, ki bo sedaj krmil zgolj še repnega. Glede na to, da morata tudi po novem oba delovati usklajeno pa se novo vgrajeni krmilnik obratov ne priključi na sprejemnik, kot običajno, temveč na sedanji izhod za motor, pri tem pa je potrebno uporabiti poseben pretvornik signala. Očitno je znanja nekoliko premalo za lastno improviziranje, zato nekako bolj svetujem nakup že pripravljenega kompleta za nadgradnjo; na primer tega.

Če se zgolj še za trenutek vrnem na vprašanje o BEC-u. V tem primeru novo kupljeni krmilnik obratov sploh ne potrebuje tega, saj za napajanje periferije skrbi že obstoječi krmilnik obratov, pri pravilni povezavi, se + pol ne poveže z obstoječim sistemom, če pa bi to uporabniku le uspelo, pa bi s tem prišlo celo do težav delovanja sistema napajanja. Seveda kupovanja ločenega SBEC-a nikakor ni potrebno in primerno.


LP
Alex

P.S. Navedbe mojega predhodnika o obratih so točne.

marci_boy
Razpravljalec
Prispevkov: 70
Pridružen: 04 Jan 2012, 11:01
Kraj: Vranji Vrh

Re: SPLOŠNO - Krmilniki elektromotorjev, nastavitve - ESC

Odgovor Napisal/-a marci_boy » 17 Feb 2012, 11:31

Pozdrav,
Hvala za odgovore.Sem bil precej zaposlen in šele sedaj odgovarjam.
Alex 76 napisal/-a:Že večkrat sem govoril o tem, da je vitalnega pomena natančno izrazoslovje za opredeljevanje posameznih elementov ter postopkov. V tem primeru se je pomembnost slednjega ponovno nazorno pokazala, saj je očitno, da nismo vsi na isti valovni dolžini.
Se opravičujem, če ne poznam vseh izrazov, ali če uporabim katerega napačno. Želel bi pač zamenjati krtačni motor za brezkrtačnega in sem tukaj vprašal po svojih najboljših močeh in sem vesel, da imajo nekateri višji nivo znanja in lahko svetujejo.
Če je znanja premalo vprašam in se kaj naučim. Torej sem se nekaj naučil in bom sedaj dele naročil. Prilagam pa še »električno shemo« zamenjave krtačnega za brezkrtačni motor.

Slika
LP, Marci

Uporabniški avatar
Alex 76
Profesor
Prispevkov: 1189
Pridružen: 27 Okt 2006, 08:14
Kraj: Ljubljana

Re: SPLOŠNO - Krmilniki elektromotorjev, nastavitve - ESC

Odgovor Napisal/-a Alex 76 » 17 Feb 2012, 14:50

Moje pisanje je bilo izključno dobronamerno, saj ne želim, da ob »eksperimentiranju« iz kake naprave pobegne dim, saj je ceneje in enostavneje uporabiti preizkušene rešitve, prav pa je tudi, da se na napake opozarja, sa se le tako lahko česa naučimo.

Shema pripeta v zgornjem sporočilu je sicer pravilna, pri helikopterju iz prvotnega vprašanja pa je vezava nekoliko drugačna oz, je nekoliko kompleksnejša. Upam, da bo kaj več napisal še kdo drug, če ne, bom to storil sam, ko bom utegnil.

LP
Alex

marci_boy
Razpravljalec
Prispevkov: 70
Pridružen: 04 Jan 2012, 11:01
Kraj: Vranji Vrh

Re: SPLOŠNO - Krmilniki elektromotorjev, nastavitve - ESC

Odgovor Napisal/-a marci_boy » 17 Feb 2012, 20:01

Pozdrav.
Če vezava po gornji shemi ni pravilna, bom še malo počakal, da še kdo kaj napiše. Vendar po natančni preučitvi predlaganega kompleta
http://www.rtf-heli.com/WALKERA_V400D02 ... HLESS.html
se vsaj po mojem mnenju se vpriključki iz kompleta ujemajo s pripeto shemo, kar se tiče zamenjave glavnega motorja. Repnega motorja ne mislim zamenjati.


LP, MArci

Uporabniški avatar
Alex 76
Profesor
Prispevkov: 1189
Pridružen: 27 Okt 2006, 08:14
Kraj: Ljubljana

Re: SPLOŠNO - Krmilniki elektromotorjev, nastavitve - ESC

Odgovor Napisal/-a Alex 76 » 18 Feb 2012, 07:17

Nisem zapisal, da je predlagana vezava napačna, temveč le, da ta v celoti ne odgovarja situaciji pri tem helikopterju.

LP
Alex
Priponke
Vezava.png
Vezava.png (19.45 KiB) Pogledano 3742 krat

marci_boy
Razpravljalec
Prispevkov: 70
Pridružen: 04 Jan 2012, 11:01
Kraj: Vranji Vrh

Re: SPLOŠNO - Krmilniki elektromotorjev, nastavitve - ESC

Odgovor Napisal/-a marci_boy » 18 Feb 2012, 15:02

Hvala. Sem pomirjen. Tvoja shema v bistvu dodaj samo še vezavo na repni krtačni motor. Ker pa ga ne bom menjal pri meni nima pomena.

Hvala lepa.

LP, Marci

Uporabniški avatar
Matjaž_Černivc
Profesor
Prispevkov: 1253
Pridružen: 15 Nov 2004, 14:04

Re: Align T-REX 450

Odgovor Napisal/-a Matjaž_Černivc » 20 Feb 2012, 15:05

Pozdrvljeni,

kupujem cenejši regulator za 450-ko, pa me zanima kaj mi priporočate?

Vem da je Turnigy plush serija dobro delovala, vendar jo ni na zalogi.

lp

ludwe
Freak
Prispevkov: 839
Pridružen: 16 Mar 2008, 14:37
Kraj: CERKNICA

Re: Align T-REX 450

Odgovor Napisal/-a ludwe » 20 Feb 2012, 18:48

Jest sem tudi čakal turnygy plush pa nisem dočakal :D .
Sem pa vzel tega http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=9482
Menda bo ok.
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo dobro naredili prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat.

Uporabniški avatar
sihu
Tekmovalec
Prispevkov: 351
Pridružen: 07 Sep 2011, 10:25
Kraj: Slovenska Bistrica

Re: Align T-REX 450

Odgovor Napisal/-a sihu » 20 Feb 2012, 19:08

Matjaž_Černivc napisal/-a:Pozdrvljeni,

Vem da je Turnigy plush serija dobro delovala, vendar jo ni na zalogi.

lp
Jaz sem počakal 14 dni in so ga danes odposlali. Ne gre vedno takoj, kot bi si želel, vendar se mi je zdelo vredno počakati.
Hitec Eclipse 7 Pro, RV-9, Scout, EPP Mustang P-51, Bliss Topmodel CZ, Robbe Charter, CopterX 450

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 2864
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Re: Align T-REX 450

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 20 Feb 2012, 21:36

ludwe napisal/-a:Jest sem tudi čakal turnygy plush pa nisem dočakal :D .
Sem pa vzel tega http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=9482
Menda bo ok.
...po moje si kiksnil,kot se spominjam ta regulator nima možnosti počasnega starta.......
tale ga pa ima
Slika

Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Re: Align T-REX 450

Odgovor Napisal/-a Brane » 20 Feb 2012, 22:10

ludwe napisal/-a:Jest sem tudi čakal turnygy plush pa nisem dočakal :D .
Sem pa vzel tega http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=9482
Menda bo ok.
Tole je HK blue series z drugo nalepko. Meni na HK450 V2 za moje začetniške potrebe odlično dela. Soft start dela v nulo, gas lahko brez skrbi takoj daš na sredino in počakaš, da vrtljaji narastejo.
Pa še to, ker sem nekaj začetniške dobe že dal skozi, ne se bat 450 velikosti helija za učenje. 250 je res živčna hudoba, 450 pa je čisto druga zgodba, stabilen, miren in poceni, tudi precej močan veter mu mu ne pride toliko do živega, da se nebi dalo čisto v redu leteti. Sicer se pa čisti začetnik močnejšemu vetru najbrž izogne.
Imam tudi starejši heli 550 velikosti, ki je zaradi svoje teže najbrž še bolj stabilen kot kake sodobne rakete, pa med njim in 450 ni kake hude razlike v stabilnosti in mirnosti letenja. Je razlika, jasno da se čuti če voziš 800 ali 3800g a zdaleč ne taka , kot med 250 in 450.
Sicer pa, kdor se HOČE, se bo naučil leteti, jaz sem se lebdeti naučil s Fire foxom 200, ki je za heli sceno tak drek, da oh in sploh, ni variante, da leti. Pa sem z njim naletel 401 polet, preden sem ga za podoben namen odstopil kolegu.
Ko sem splovil HK 450 V2 sem mislil, da se mi je Marija pokazala, tako mirno je letel :lol:
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???

ludwe
Freak
Prispevkov: 839
Pridružen: 16 Mar 2008, 14:37
Kraj: CERKNICA

Re: Align T-REX 450

Odgovor Napisal/-a ludwe » 21 Feb 2012, 08:38

AlesZ napisal/-a:
ludwe napisal/-a:Jest sem tudi čakal turnygy plush pa nisem dočakal :D .
Sem pa vzel tega http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=9482
Menda bo ok.
...po moje si kiksnil,kot se spominjam ta regulator nima možnosti počasnega starta.......
tale ga pa ima
auč
Upam ,da ima Brane prav.Sem tri tedne čakal kitajce na turnigy plush pa nisem imel sreče in potem naročil mystery.Kolikor sem bral review so ga kar pohvalili zato sem ga tudi naročil.Sem se pa po čudnem naključju v sedmih dneh dokopal do dveh helijev.Protos 500 in pa kitajc clase 450 tega tudi nameravam usposobit za začetke zunaj.Za notri imam solo pro v2 in mi letenje po dnevni 24m2 ne dela več težav.Je pa heli iz škatle za novinca velik zalogaj.Mehaniko sem za silo UPAM spravil skupaj.Komanda pa bo poglavje zase.Pitchi ,gaini,idli...in ostale stvari katerih ne poznam imena.Vsekakor bo zanimivo ,ko pride komplet roba .
LP R
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo dobro naredili prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat.

Uporabniški avatar
Knez
Freak
Prispevkov: 576
Pridružen: 22 Maj 2009, 13:25
Kraj: Ljubljana

Re: Align T-REX 450

Odgovor Napisal/-a Knez » 21 Feb 2012, 13:45

Plush 40A, si daj v wishlist in si nastimaj opomnik, ko dobijo zalogo ti takoj posljejo mail in nabavis.
Tako sem sam prisel do Plush 40A esc.



Se tu prasam, kaj bi mi kdo znal priporocat kak vredu servo, ki bi bil metal gear in pa Digital.

Rabim za 450Pro TT.

za ziroskop sem izbral corona 919
sedaj pa iscem vredu servo za rep...
Savage Flux 5b ;)

Custom parts!
http://www.alza-racing.com/

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 2864
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Re: Align T-REX 450

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 21 Feb 2012, 13:53

sam sem si tudi ravno sestavil HK 450pro 3x Corona919MG za rep pa imam še od prejšnjih 450-ic Futabo S9257
Slika

ludwe
Freak
Prispevkov: 839
Pridružen: 16 Mar 2008, 14:37
Kraj: CERKNICA

Re:

Odgovor Napisal/-a ludwe » 21 Feb 2012, 15:22

Knez napisal/-a:Plush 40A, si daj v wishlist in si nastimaj opomnik, ko dobijo zalogo ti takoj posljejo mail in nabavis.
Tako sem sam prisel do Plush 40A esc.



Se tu prasam, kaj bi mi kdo znal priporocat kak vredu servo, ki bi bil metal gear in pa Digital.

Rabim za 450Pro TT.

za ziroskop sem izbral corona 919
sedaj pa iscem vredu servo za rep...

Ja saj regler imam na vish listi pa nimam sreče.Najbrž dobijo na lagar samo ene 5 kosov in prec grejo :D
Sem pa za rep naročil tole:http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=6775
Zobniki so plastični ampak dobiš original alignove za 6 dolarjev.(moram kar ene naročit).Mislim ,da Brane fura ta servo pa z njim nima problemov.
Evo še review iz hobikinga
Crashed yesterday, stripped one servo, bought gear set for Align DS-520 servo for $5.99 at local hobby shop and gears fit PERFECT!
Ha mogoče sem ga pa tud tukaj biksnil ](*,) -no bomo vidli
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo dobro naredili prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat.

Odgovori

Vrni se na