Nekaj (pomembnih) razmisljanj - vredno branja!

Vse, kar ne spada drugam v čolnarstvu.

Moderatorji: Intruder, A6_quattro

Odgovori
webmaster
Razpravljalec
Prispevkov: 89
Pridružen: 23 Apr 2001, 01:00
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a webmaster »

Miha
Razpravljalec
in [saso.cc.st]

posts: 129
since: 03 Feb, 2001 1. Nekaj (pomembnih) razmisljanj - vredno branja!


Res sem skupaj spravil kar nekaj, ampak menim, da je vredno casa branja:
Tezko bi na prvi pogled primerjali smucarski tekmovalni sport in tekme modelov colnov, ampak komentar strokovnega komentatorja RTV Slo Tomaza Cerkovnika na danasnji veleslalomski tekmi za zenske v St. Antonu, me je spomnil na lanskoletno evropsko prvenstvo v Nuernbergu. Nekaj je dodal tudi ata Vogrinec s tem, da so v primerjavi s tekmami izpred desetletji dodali samo premicne kole
Po eni strani tak high-tech kot npr. tehologija smucarske opreme po drugi strani pa lopatarji na progi kidajo sneg in delajo »tunele«.

V Nuernbergu smo bili prav tako prica izredni tehniki na strani tekmovalcev, cisto drugace pa je bilo pri organizatorjih, npr. pri stetju krogov, ko niso vedeli ali je si coln peljal pravilo okoli boj.

Kot izgleda, je skoraj v vseh tekmovalnih sportih tako - na eni strani izredna pripravljenost tekmovalcev tako tehnicno, psihicno (in fizicno) po drugi pa dobesedno dinozavri, ki stojijo za organizacijami in izvedbi tekmovanj in seveda pravila. Konec koncev, v danih razmerah naj zmaga najboljsi… »fer« seveda!

Da slucajno ne bo kdo pomislil, da imamo v Sloveniji pri modelarskih tekmovanjih slabe sodnike ali izvedbe tekmovanj. Nasprotno, organizacija in izvedba tekem za DP v kategorijah ECO, Hidro in Mono je ena najboljsih v Evropi - to govorim na podlagi izkusenj iz tekmovanj v tujini, evropskih in svetovnih prvenstev. Sploh je vse tuje (in nase) tekmovalce presenetila novica, ko so Velenjcani odpovedali SP 2001 v kategorijah M. Prav vsi tekmovalci na SP 1997 v kategorijah M v Velenju, so se strinjali, da tako dobrega prvenstva se niso doziveli! Vtise o vsem tem lahko preberete v med clanki v Virtualni knjiznici.

Za osnovnimi pravili (glej stranski meni) v kategorijah M stoji NAVIGA http://www.naviga.org , mocan vpliv pa prihaja iz nemske in ceske tekmovalne elite. Ostali (tudi elita) imamo kaj malo za povedati in o kaksnem demokraticnem glasovanju ni ne duha ne sluha. Kar ogromen sok smo doziveli lanskoletno jesen, ko so sprejeli nova pravila za letosnjo sezono 2001. Kaksen mesec pred odlocitvijo se je na Hopfovem forumu http://www.hopf-modelltechnik.de/cgi-bi ... tion=intro dobesedno vnela huda debata o tem kako s pravili v prihodnji sezoni. V ospredju debate so bili (je bil?) … se ve kdo. Kar se mi je najbolj zagabilo (ampak res dobesedno) je bila politika vplivnega nekoga (ne bi rad omenjal imena), ki je prijavil, da naj postane doticni forum kot nekaksna uradna stran za glasovanje o spremembah. To naj sporocimo vsem nasim kolegom po netu - res stupidno do kraja. Vseeno se ni tako »slabo« izteklo, saj so spremenili pravila le pri kategorijah ECO. Nekako ne morem mimo tega, da je v glavnem slovenske vrste zastopal samo spodaj podpisani. Tisti »vplivni nekdo« ni iz vrst Hidro in Mono lobija, kjer smo tekmovalci dobro zavedni, kaj pomenijo te kategorije. »Izborili« smo si zmanjsanje startnega casa iz 15 na 10 sekund.
Samo delcek tega kar zmore nova tehnologija (predvsem akumulatorji in motorji) v ECO, Hidro in Mono colnih smo bili prica na EP 2000 v Nuernbergu - sodniki in tisti, ki so steli kroge, enostavno niso bili sposobni stetja krogov, da ne govorim o samem sojenju…Ker so bili organizatorji Nemci in ker je prvenstvo mocno sepalo z organizatorske strani so bili prisiljeni nekaj ukreniti. Ne da bi vzroke iskali pri organizaciji tekmovanj, ne, odlocili so se spremenili pravila v prid sodnikom.

Dosti je bilo pogrevanja stare zupe, potrebno je gledati naprej.

Na slovenskih tekmovanjih v ECO, Hidro in Mono se bo ravnalo po teh pravilih. Vsekakor pa kategorije niti slucajno niso primerne za zacetnike, ki se ne morejo kar takoj kosati z najboljsimi. Tega se slovenski tekmovalci dobro zavedamo in v ta namen smo uvedli kategorijo ECO Start. Nekaj se je na tem forumu nabralo debat, se vec informacij pa bo v prihodnjem na sami strani. Kar bo letos privabilo se nekaj novih tekmovalcev, ki drugace ne bi zaceli, je nagradni sklad (glej levo na meni). Kot prvi izmed trgovinarjem se je izkazal Mibo Modeli d.o.o.

Upamo na vse najboljse v Stari Zagori v Bulgariji, kjer bo SP 2001 kategorij M med 19. in 28. avgustom. Zaenkrat se nimajo uradne spletne strani.

Da bi povecali zanimanje, povecali stevilo samih tekmovalcev, in vse kar spada zraven, je namenjen ta forum, kot seveda tudi stran. Kljub kratkemu casu obratovanja kaze zelo dobro! Slovenci smo ze na SP 1997 dokazali, da spadamo v svetovno spico. Dajmo se enkrat to pokazati na SP 2001!!!

Zaenkrat bo to dovolj. Res dobrodosli bi bili tudi komentarji z vase strani, posebno tistih, ki samo gledajo in nic ne napisejo, vedo pa kako je trenutno stanje v ECO, Mono in Hidro, tako v Sloveniji kot na tujem. Nesebicna pomoc v obliki nasvetov in kratkim clankov bi lahko mocno vplivala na nadaljno popularizacijo.

Lep konec tedna zelim vsem,

Miha

Date: 09 Feb, 2001 on 17:12

SimonV
2. Re:Nekaj (pomembnih) razmisljanj - vredno branja!


Se popolnoma strinjam! Cedalje bolj pa se me loteva obcutek, da ima pri organizacijah najvecjih tekmovanj (SP,EP) kljucno vlogo denar. Ce komu omenis prostovoljno delo -"Ne, hvala, lepa".... Samo za primer naj navedem tekmovanja z RC avtomobili. Na usesa mi je prislo, da oseba, ki vodi racunalnik "pokasira" od 100-150 dem na dirko (ne me za besedo drzat) , po mojem to vse pove, namesto da bi znizali startnino (3000sit) pa bi prisel kaksen tekmovalec vec.
Zal se nisem udelezil ostalih prvenstev ampak samo SP v Velenju tako, da ne morem delati primerjav z ostalimi prvenstvi, ampak celotno prvenstvo je bilo izpeljano tako kot je treba. Sploh pa znajo Velenjcani narediti odlicno tekmo (kako, da letos ni niti ene tekme v Velenju????)
Ce se ozremo par let nazaj, ko smo tekme na Kosezah vodili se z racunalnikom je bil popoln kaos, saj si bil ze na pomolu s celicami napolnjenimi do roba in potem tisti sloveci stavek:"Racunalnik je crknil, pavza dokler se ga spet ne spravi k zivljenju.", prava nocna mora. Potem pa smo presedlali na rocno stetje krogov in zacuda tekme so sle kot po maslu, seveda po zaslugi nasih sodnikov, ki so res "zakon". Tisti mozje iz Navige naj si pridejo enkrat ogledat nase tekme pa se bodo morda kaj koristnega naucili.
Menim pa, da bi morala imeti Naviga iz vsake drzave ,udelezenke prvenstev, po enega predstavnika in bi skupaj enakovredno sprejemali pravila, saj to ni vec hec.
Torej ce se trudimo tekmovalci s pripravami svojih modelov, se naj vsaj toliko potrudijo tudi organizatorji bodocih prvenstev, pa bo volk sit in koza cela.

LP,Simon

Date: 09 Feb, 2001 on 22:13

Miha
Razpravljalec
in [saso.cc.st]

posts: 129
since: 03 Feb, 2001 3. Re:Nekaj (pomembnih) razmisljanj - vredno branja!


Kar se tice organizacij tekem na SP in EP v Velenju (elektro&bencinarji), velja poudariti, da so organizatorji profesionalci, kjer denar res igra veliko vlogo. Po mojem mnenju so odpovedali SP 2001, ker enostavno ne bi prineslo dovolj denarja. Tam so itak vsi mahnjeni na metanolske in nitro hlape in zadevsna mora ropotati, da se ze od dalec slisi.
>
Menim pa, da bi morala imeti Naviga iz vsake drzave ,udelezenke prvenstev, po enega predstavnika in bi skupaj enakovredno sprejemali pravila, saj to ni vec hec.
>

To ze vrabci civkajo kar nekaj casa...tezko jim je bilo to povedati, vendar mislim, da se bo na SP v Bulgariji to razresilo. Tam bomo imeli kar za komentirati in debatirati.

Sicer pa zna biti v Bulgariji kar prijetno, ceprav to se sprva slisi nic kaj verjetno. Organizatorji se bodo sigurno trudili na vse pretege, da ustvarijo cimboljsi vtis. Ceprav se nam je zdel "sloviti" Duchcov (glejte Virtualno knjiznico) slab, so se trudili na vse pretege. Razen sodnika v ECO (Va.....), je kar klapalo.

Mocno upam, da nam bo uspelo izbrati dovolj donatorskega denarja, da bo voznja z avtobusom cim cenejsa. Mimogrede lahko omenim, da bodo sla ceska ekipa na SP prav tako z busom!

Miha

Date: 10 Feb, 2001 on 12:48
Odgovori

Vrni se na Razne čolnarske zadeve