Mini jadrnica za "regatkanje" na bazenu

Debate o Jadrnicah ter opremi...

Moderatorji: John, Niko

Odgovori
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Mini jadrnica za "regatkanje" na bazenu

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Kot naslov teme pove, me je prijelo, da bi si naredil eno malo....

Slika
(EDIT: slika dodana v post po izgotovitvi jadrnic.)

Ah, kaj eno, naredil bom dve mini jadrnici na radijsko vodenje, da se bomo čez poletje zabavali na bazenu.
Že predlani sem v bazen postavil Nikolino, vendar ji je bil okrogel bazen premera 5,5metra kar nekoliko premajhen. Čim je dobila hitrost, je že bilo treba obrniti, zato je bila plovba eno samo ovinkarjenje.

Če bi imel manjšo jadrnico, bi imela več maneverskega prostora in bi bila morda plovba bolj zanimiva. :-k
Gledal sem za različnimi "Footy-ji", pa če sem iskren, mi ni bil noben všeč.. :ratata: vsaj tisti, ki so narejeni na bolj preprost način. Zato sem se odločil, da bom naredil nekaj čisto po svoje. 8)

Kar tako, za mizo sem vzel karton od neke embalaže, vzel škarje v roke in po občutku zrezal lupino bodoče jadrnice v pomanjšanem merilu. Prvotna ideja je bila, da bi bila lahko lupina izrezana iz enega samega samcatega kosa, uvita prek ogrodja in na vogalih zalepljena. Z lepilnim trakom sem zlepil kose, vmes nekoliko popravljal kroj in ko sem bil zadovoljen, sem lupino razdrl ter dal v skener.

Sliko iz skenerja sem uporabil kot podlogo v CAD programu, kjer sem potem narisal geometrijsko bolj natančni kroj lupinice. Tega sem sprintal na papir in še enkrat provizorično zlepil skupaj, da sem preveril proporce. Malenkost sem še zožal palubo pri premcu in upošteval v CAD programu. Nato sem premeril nekatere najbolj pomembne dimenzije in zadevo zrisal v 3D. Potem sem jo povečal na dimenzijo, ki se mi je zdela primerna, oziroma sem videl, da lahko v notranjost postavim RV opremo.

Slika

Kaj hitro sem narisal risbo cele jadrnice z vsemi notranjimi elementi, naredil posebej risbo za dele, ki bodo izdelani iz 3mm debele topolove vezane plošče (ki jo imam ravno na zalogi), naredil G-kodo (EstlCAM), odrinil nekaj ropotije iz delovne mize moje CNC mašine in takoj zrezkal 2 kompleta kosov.

Slika

Prvotno sem nameraval oplato izdelati iz tankega steklenega laminata (prijatelj mi je pred časom dal zelo tanek laminat ki se zelo lepo krivi) ampak mi ga je bilo škoda razrezat, pa sem potem razmišljal o balzi, pa sem se nazadnje odločil za navaden furnir. Sicer ne vem katere vrste les je, ima pa precej neizrazite letnice tako, da se ga da upogibati, ne da bi počil.
Kakorkoli že, bočne oplate sem naredil iz tega furnirja, medtem, ko je osnovno ogrodje (paluba, rebra, kobilica, zrcalo in dno v zadnjem delu) iz vezane plošče.

Malenkost mi je žal, da nisem naredil še kako vmesno rebro, da bi se furnir lepše speljal. Sedaj se na površini vidi, kje gre čez dokaj redka rebra.

Kobilico sem izdelal iz tanke pločevine. Spodaj sem prilotal utež, ki sem jo izdelal iz vijaka M8. Odrezal sem ga na primerno dolžino, na grobo popili v primežu, dokončno kapljičasto obliko pa sem dokončal v stabilnem vrtalnem stroju in pilo za železo.

Krmilo je izdelano iz aluminijeve pločevine. Tečaj za krmilo je plastični tečaj za krmilne površine letalskih modelov.

Jadrnica je vodena samo s smernim krmilom, zato ima samo en servomotor. Uporabil sem kar HXT900, ker jih imam na zalogi. Servomotorjeva ročica gleda ven iz palube, da je povezava s krmilom bolj enostavno izvedljiva. Uporabil sem jekleno žico 0,8mm.

Na palubi je odprtina za vgradnjo akumulatorja in sprejemnika. Ta odprtina, kakor tudi odprtina za servomotor, sta pokrita s prozornima plastičnima ploščama, ki sta privita na palubo z drobnimi lesnimi vijaki.

Jadro je izrezano iz najtanjše folije za trgovinske vrečke. (lahko bi bil kunšten in rekel da je jadro iz HD-PE mikrofilma.. ;) )
Jambor in boom sem za enkrat izdelal kar iz najtrše balze kar jih imam (Inpos, seveda).. to je ena taka bolj bukova sorta baze.. :D

Jambor je zataknjen v luknjo v palubi in peto, ki se nahaja v kobilici. Uzdo sem naredil iz tankega sukanca (100% poliester! ;) ) in poteka od cca sredine booma dol na palubo, kamor sem jo fiksiral s selotejpom in "priprl" s pokrovom. Ko bom ugotovil najbolj primerno dolžino uzde (in se dokončno odločil za jadrovje) bom naredil nek boljši sistem.

Včeraj je bila prva od obeh jadrnic na ognjenem krstu in sem ugotovil, da bo šla po predvidevanjih. Danes sem dobil lahek akumulator in voltage booster, pa se mi zdi da bo 77 gramov lažja jadrnica sedaj plula bolje zaradi manjšega ugreza.

Prvotno sem mislil, da bo zaradi nekrmiljenega jadra plovba mogoča samo z zavijanjem v veter a se je včeraj pokazalo, da gre povsem leppo tudi stran od vetra. Morda bo težje le pri močnejšem vetru, kar pa se bo še pokazalo, ko bom tak veter imel priložnost preizkusiti.

Najbrž znalce sedajle srbijo prsti, da bi mi napisali, kaj bi moral narediti, ali kaj bi moral spremeniti, da bi jadrnica bila boljša, pa vas naj kar takoj zaustavim in povem, da se tu ne gre za neko hudo tehniko in iskanje najboljših plovnih sposobnosti, elegance, haj-teka in kaj vem kaj še vse, ampak je bil cilj narediti dve identični jadrnici, ki se bosta z vsemi svojimi dobrimi in slabimi lastnostmi lahko enakovredno spopadli v domačem bazenu na mini regati. Tako bo vse odvisno od spretnosti skiperja ter lokalnih vetrovnih razmer na tistem koncu bazena, kjer se bo jadrnica v danem trenutku nahajala.

No sedaj pa še nekaj fotografij in pa kakšen video posnetek!
Zadnjič spremenil Ultralajt, dne 17 Jul 2016, 20:37, skupaj popravljeno 9 krat.
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: Mini jadrnica za igračkanje na bazenu

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Prvi grobi poizkus za lupino:
Slika

Razvita širina :
Slika

Na osnovi poizkusa izdelana bolj natančna lupina:
Slika

Osnovno ogrodje iz vezane plošče:
Slika

Slika

Slika

Slika

Prva od oplat iz furnirja:
Slika

Pred lepljenjem oplat je treba pobrusiti vse stične površine, da dobimo dobro naleganje in površino za lepilo.
Slika

Druga oplata ..malce mi je nerodno ob uporabi vsega tega lepilnega traku, a v sili še hudič muhe žre:
Slika

Pobrušeno in pripravljeno za barvanje:
Slika

Prva plovba:
Slika

Slika

Slika

Video posnet ob prvi plovbi. Žal ni bilo ravno takega vetra, da bi bilo za uživancijo, se je pa dalo ugotoviti, da bo zadeva šla, oziroma "kam pes taco moli":
https://www.youtube.com/watch?v=84BiQiDFNKM

LP Mitja
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: Mini jadrnica za "regatkanje" na bazenu

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Danes sem dobil akumulatorje in da pokažem razliko, med tistim Nimh s katerim sem včeraj jadral in Li-Po celico, ki je mišljena za pogon.

Slika

Razlika v velikosti in masi je huda! :)
NimH 105g, Li-po + voltage booster: 26,7g.

Danes dopoldne je sicer kar dobro pihal vzhodnik pri nas, a niti nisem šel k bazenu z jadrnico, ker je ravno v zaveterju hiše. Pri tem vetru, pa ni drugega tam kot vrtinčenje.
Sedaj se je umirilo, a pada dež.

Sicer pa imam dovolj dela z jadrnico št.2 tako, da se grdo vreme kar prileže.
Niko
Profesor
Prispevkov: 1540
Pridružen: 05 Dec 2001, 01:00
Kraj: Hrastnik

Re: Mini jadrnica za "regatkanje" na bazenu

Odgovor Napisal/-a Niko »

Zdravo
Tukaj bo res bolje nadaljevati. Vse kar bom napisal so samo moji predlogi, ki jih upoštevaš ali pa ne.
Lepo, da se tudi pri nas najde nekdo, ki razvija jadrnice. Seveda je dobrodošlo vse, le da plava, vendar je v človeku (pa vem, da tudi v tebi) želja kako dobiti še kaj več iz modela.
Vsekakor bi ti predlagal še en servo za obračanje jadra. Z njim pridobiš veliko pri okretnosti in izkoristku vetra. Če boš imel dve enaki (za merjenje moči v enakih pogojih) pa naredi še en trup s spremenjeno opremo in potem primerjaj vse tri.
LP Niko
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: Mini jadrnica za "regatkanje" na bazenu

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Niko, bila je ena ideja, ki pa sem jo v rani fazi opustil in sicer, da bi bilo jadro "latinsko", čvrsto pritrjeno na spodnji del jambora, ki bi bil "uležajen" na palubi, a bi se njegova "peta" naslanjala v trupu še na izhodno gred servomotorja, ki bi tako obračal jadro po želji. Ker pa servomotor nima zadostnega hoda, bi ga bilo treba predelati za ~180° hoda, kar pa je zame vsaj na mini servu pretrd oreh. Zato sem potem zadevo opustil. Da bi pa naredil "klasičen" pogon prek vrvice, pa se mi je na tako malem jadru zdelo nezanesljivo. Zato sem uporabil kompromis med preprosto izdelavo in malo manjšim razponom vpliva na jadro.
Bom videl, ko bomo preganjali obe jadrnici po bazenu, če se mi bo še zdelo kaj dodelovati jadrnico. Če bom delal tretjo, bom zagotovo dodal še dve rebri in "mizico" za sprejemnik in baterijo, če bo plac še za en servo, se bo pa takrat pokazalo. Trenutno je vse prirejeno enemu.

Večji problem kot upravljanje z jadrom je dejstvo, da ima bazen ped in pol roba od gladine do "svežega" vetra in to povzroča kar nekaj neugodne turbulence nad vodno gladino, okrogle stene pa še dodatno "zakrivljajo" smer vetra. Tako se zgodi, da na drugem koncu bazena "piha" v smer, ki je popolnoma skregana z logiko. To sem videl pri blagi sapici, bo pa treba preizkusiti ali je pri normalnem vetru (recimo 15-20km/h) kaj boljše. Upam da.

Mitja
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: Mini jadrnica za "regatkanje" na bazenu

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Morda bi bilo dobro, da opišem nenavadno obliko podvodnega dela lupine. Od sredine trupa se proti zrcalu dno splošči in tvori trikotnik ki se širi proti zrcalu.
Razmišljal sem čisto laično. Recimo, če bi se dosegla večja hitrost, bi morda trup zaglisiral zaradi ploskega dela. (sanja prase o kukuruzu 1)
Drugo pa, ko se v vetru jadrnica nagne na bok, se potisna sila seli ven (stran od boka..nad vodo) od osi trupa, in s tem povzroči tendenco zavijanja jadrnice v veter. To se sicer lahko korigira s krmilom, jaz pa sem upal, da bo zalomljena linija podvodnega dela trupa ustvarila potrebno korekcijo in ne bo treba tega delati s krmilom. (sanja prase o kukuruzu 2) Bolj ko je trup nagnjen, večja je asimetrija.

Če mi je kaj od tega dvojega uspelo, se bo še pokazalo. Probat ni greh. ;)
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: Mini jadrnica za "regatkanje" na bazenu

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Druga jadrnica je skoraj dokončana. Manjkajo povezava servomotorja s krmilom in jambor z jadrom.
Za obe jadrnici sem naredil nove jambore iz bambusa. Nova jadra so (bodo) 12 cm višja od prvotnega in imajo cca 1 dm večjo površino.
Če bo preveč, jih še vedno lahko skrajšam in prikrojim jadro.
Za jutri je napovedan zmeren sever... :D
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: Mini jadrnica za "regatkanje" na bazenu

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Obe jadrnici sta pripravljeni, s tem, da ena še čaka na mini sprejemnik.

Slika

Slika

Sem se pa znebil uzde za boom ker sem na levem in desnem delu palube naredil omejevalec. Zato je snemanje jamborja enostavno, ker ni z ničemer vezano na palubo in s tem razstavljanje jadrnice tudi. Samo potisneš peto jamborja skozi palubo, ali pa potegneš ven in to je to! Vpetje booma na jambor sem naredil prek cevke bovdna in jeklene žice 0,8mm, ki tvorita ležaj za boom, vzmetna sila v žici pa povzroča, da boom stalno malenkostno "zateguje" jadro. Če bi namreč jadro potegnilo boom k sebi navzgor, bi lahko preskočil omejevalec na boku. Tako pa se bo to zgodilo morda le pri (pre)močnem vetru.
Spet nekaj detaljev, ki so morda "mimo" ampak tako je to.. ;)

Čakam vreme.... grrr.....
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: Mini jadrnica za "regatkanje" na bazenu

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Danes sem dokončal načrt za mini jadrnico in ji dal ime Hornet.

Pred kako uro je malce bolj pogumno zapihljal vetrček, pa sem na brzino naredil par osmic okoli boj v bazenu in posnel s kamero. Kasneje bom kak del videoposnetka dal na youtube.

Tole je pa izgled načrta:

Slika

Seveda k načrtu spada še datoteka za CNC izrez:

Slika

Toliko za enkrat....
Zadnjič spremenil Ultralajt, dne 17 Jul 2016, 20:38, skupaj popravljeno 1 krat.
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: Mini jadrnica za "regatkanje" na bazenu

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Načrti in DXF datoteke po sindikalni ceni TUKAJ.

Posnetek današnje plovbe:

https://www.youtube.com/watch?v=8FnA7BO3UlI


LP Mitja
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: Mini jadrnica za "regatkanje" na bazenu

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Na računalniku nastaja Footy. Po pravilih, kar se tiče dimenzij, ter po Nikotovih priporočilih, nekaj pa s špijoniranjem po netu.
Ni še do konca razdelano, zato na spodnji sliki še ni vidno vse. Predvsem jadrovje ni do konca izdelano, pa palubni del in pogon jadra in krmila.
Podvodni del lupine bo najbrž iz stirodura, bočne oplate in paluba pa iz deprona. Podvodni del bom zrezkal na CNCju in na roke potem samo zgladil s finim brusnim papirjem. Proti vlagi bom pa površino zaščitil s tankim redkim premazom ene žaube... :-k recimo epoksi, ali pa morda kar belo vododoporno lepilo... bom še videl.. morda celo oblečem v Oracover (kitajski)

Ime: Got-it!... kao "ja, zdej sem skapiral kje je fora!" ;)
Priponke
Got-it-s.jpg
Got-it-s.jpg (217.57 KiB) Pogledano 5498 krat
Zadnjič spremenil Ultralajt, dne 19 Jul 2016, 20:11, skupaj popravljeno 1 krat.
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: Mini jadrnica za "regatkanje" na bazenu

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Danes sem posnel obe jadrnici. Pokazalo se je, da sta povsem enakovredni in zmaga tisti z malo več sreče pri vetru in pa kdor čim bolj tesno in brez izgube hitrosti plovbe zavije okoli boje (in če prehiteva po napačni strani! ;) )

https://www.youtube.com/watch?v=1Epn5Vz_seU
Priponke
hh04.jpg
hh04.jpg (295.4 KiB) Pogledano 5457 krat
hh02.jpg
hh02.jpg (231.69 KiB) Pogledano 5457 krat
hh03.jpg
hh03.jpg (294.94 KiB) Pogledano 5457 krat
Uporabniški avatar
Zaunkönig
Profesor
Prispevkov: 1473
Pridružen: 20 Feb 2012, 09:51
Kraj: Ljubljana

Re: Mini jadrnica za "regatkanje" na bazenu

Odgovor Napisal/-a Zaunkönig »

Dobra dirka :D :P
DS Day - Velika Planina Official Video ... Welcome to the Dark Side

https://youtu.be/OAtj3f9Wsv0
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: Mini jadrnica za "regatkanje" na bazenu

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Zaunkönig napisal/-a:Dobra dirka :D :P
Klinc, če ni vetra.. pride pa gre.. na obroke! Me je pa sin krepko nabrisal tako, da sem že pomislil, da mi ni uspelo izdelati dve popolnoma identični jadrnici. Pa mi je potem predlagal, da zamenjava komande, a me je spet nabrisal! Potem sem strokovno ugotovil, da manj ko jadrnico "motiš" na kursu, lepše se pelje...
Uporabniški avatar
Zaunkönig
Profesor
Prispevkov: 1473
Pridružen: 20 Feb 2012, 09:51
Kraj: Ljubljana

Re: Mini jadrnica za "regatkanje" na bazenu

Odgovor Napisal/-a Zaunkönig »

Bazen bo treba prestavit. Še cel teden je vzhodnik napovedan :D in danes je v Lj. kar luštno vlekel
DS Day - Velika Planina Official Video ... Welcome to the Dark Side

https://youtu.be/OAtj3f9Wsv0
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: Mini jadrnica za "regatkanje" na bazenu

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Pri meni bi bil najbolj zaželjen zahodnik. V bistvu pri nas zahodnik vleče bolj pogosto kot kaka druga smer. Seveda pa me mora Murphy zajebavat sedaj, ko imam tole igračo!
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: Mini jadrnica za "regatkanje" na bazenu

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Izdelujem jadro kot je običajno na footyih in bo krmarjeno z dodatnim servom.
Predelava jadrnice ne bo zahtevna. le palubni pokrov bom naredil še en in nanj pritrdil vrtišče jadra ter servomotor. Akumulator in sprejemnik se bosta morala samo majčkeno pomaknit naprej v podpalubju.
Se bom pa poizkusil, kolikor mi bo trma dopuščala, držati se dobljenih nasvetov.
Me zanima, kakšna bo razlika potem na bazenu.
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: Mini jadrnica za "regatkanje" na bazenu

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Pravkar sem se vrnil iz bazena.

Slika

Slika

Nov jambor in jadro, ter pogon s servomotorjem!

Ugotovitve:
- ko veter dobro potegne je možno nastavljati jadro, a kaj, ko je takrat jadrnica v hipu z enega konca na drugem!
-obračanje v priveterno in zavetrno stran je lahko bolj hitro in ostro.
- plovba z vetrom v krmo je možna in hitra.
- pri švohni sapici, se jadro dlje obotavlja da se obrne in napne v pravo stran, kakor pa pri verziji 1.
- delat je treba bolj in misliti na krmilo ter zategovanje/popuščanje jadra
- mislim, da trud ni vreden rezultata... kot če bi začetnika v letalskem modelarstvu ponujal model ki ni stabilen in ima vse možne krmilne površine... enostavno prevelik zalogaj naenkrat. je pa res, da sem morda kako stvar naredil narobe.

Povzetek: če bi hotel narediti boljšo jadrnico, je treba tako že v štartu zastaviti takšen cilj. Nadgrajevati nekaj z nečim, kar ni bilo predvideno v štartu ni najboljša pot.
Tako sem še bolj odločen, da bo naslednja mini jadrnica (Got-it!) od začetka do konca delana namensko.

Slike:

Naredil sem nov pokrov RC oddelka in v prednjem delu pritrdil vrtišče jambora, v zadnjem delu pa servomotor. Ročico servomotorja sem podaljšal z varnostno zaponko:
Slika

Vrvica za upravljanje jadra gre od njegovega prednjega dela dol skozi rinčko na palubi, nato skozi rinčko na ročici servomotorja in nazaj na rinčko na palubi. Vse se da enostavno odpeti, da se lahko mimogrede jadrovje postavi ali odtrani in zamenja s kakim drugim.

Slika

Slika

Tole je vzmetno (narejeno iz male varnostne sponke) in ko se zahaklja v ročico servomotorja drži kot pribito. Všeč mi je ker je razstavljivo:
Slika
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: Mini jadrnica za "regatkanje" na bazenu

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Pa še film, anede... če ni slike in filma, potem se ni zgodilo... :lol: :lol: :lol: (klik na sliko)

Slika

LP Mitja
Odgovori

Vrni se na Jadrnice