Pomoč začetniku

Akrobatski in 3D modeli
MiroP
Razpravljalec
Prispevkov: 159
Pridružen: 06 Feb 2007, 10:50
Kraj: Lj.Crnuce

Re: Pomoč začetniku

Odgovor Napisal/-a MiroP »

Sam za info... a si sestel kolk so te stali vsi tile "mali helikopterji"? Tko informativno me zanima... jaz sem zmetal kar nekaj denarja "stran" z v120d02... se sploh ker sem mel vse ostalo na spektrumu oz Jr...
Še veliko več denarja "sem zmetal stran", ko je moj sin tekmoval s čolni in avti. Imam štiri helikopterje in z vsemi (razen Trexom) letim na travniku za domačo hišo. Sicer pa to zame ni metanje denarja stran ampak sprostitev, ki pač nekaj stane. Nekateri za alkohol in cigarete dajo več. Poleg tega sem V120D02 kupil rabljenega za 60 EUR in tudi Trexa sem kupil rabljenega.
Uporabniški avatar
ajnstajn
Freak
Prispevkov: 577
Pridružen: 13 Avg 2006, 09:58
Kraj: Ljubljana

Re: Pomoč začetniku

Odgovor Napisal/-a ajnstajn »

Modelarstvo je hobi in je kot tako že v osnovi namenjeno zabavi in sprostitvi in vsi vemo, da smo za ta hobi, torej svojo zabavo, zmetali več denarja kot si upamo priznati. Ampak nas niti ne zanima. Zabava je pač več vredna od denarja na računu. Debata je šla o najcenejši in najučinkovitejši poti do znanja in sposobnosti letenja helikopterja. Trije različni helikopterji pred prvim 6 kanalnim pač niso taka pot. Nihče pa ni rekel, da se z njimi ne moraš zabavati.
MiroP
Razpravljalec
Prispevkov: 159
Pridružen: 06 Feb 2007, 10:50
Kraj: Lj.Crnuce

Re: Pomoč začetniku

Odgovor Napisal/-a MiroP »

Žal še vedno mislim, da je najcenejše in najhitrejše učenje letanja s helikopterjem 4-kanalni heli, da se naučiš lebdenja, kvadrat in osmico in greš potem na 6-kanalnega. Veliko jih obupa preden se s 6-kanalnim sploh naučijo lebdeti.

In SuperCP in V120D02 sta 6-kanalna.
Uporabniški avatar
Sali
Tekmovalec
Prispevkov: 265
Pridružen: 27 Dec 2009, 17:58
Kraj: Hrastnik

Re: Pomoč začetniku

Odgovor Napisal/-a Sali »

Jaz ravnokar dajem to čez in sem začel z Rexom 450 pa enim mini quadom, sam da sem se navadu komand v tail out načinu in pa veliko simulatorja in sedaj bi lahko reku da že kar solidno letim. Lebdet sem se pa naučil z Rexom, vse ostalo kar sem prej probaval je bil bolj stran vržen denar.

Je pa res da sem si pomoč poiskal na forumu in naletel na dva prijetna "mandelca" s katerima ostajam v dobrih odnosih in gremo očitno tudi skupaj letet v kratkem.
Ko enkrat poskusiš letenje, boš vedno hodil po zemlji z očmi uprtimi v nebo, ker tam si bil in tja se želiš vrniti. L.d.V.
Uporabniški avatar
Roby
Tekmovalec
Prispevkov: 408
Pridružen: 18 Nov 2004, 13:56
Kraj: Poljanska dolina

Re: Pomoč začetniku

Odgovor Napisal/-a Roby »

](*,) ](*,) ](*,)
Dejansko za samo letenje vsakega helija uporabljas zgoj 4 funcije:
1- Pitch (koletivni korak; dvig/spust)
2- Elevator (nick) (nagib; naprej/nazaj)
3- Aleron (Roll) (nagib; levo/desno)
4- Yaw (Heck) (rep; levo/desno)

Ostale funcije ki se uporabljajo v uzadju:
5- Gain (obcutljivost Gyroskopa)
6- Trottle (motor; Elekro variajnta ima tukaj kar na ESC governorja ki zagotavlja konstantne obrate cez celoten let, moznost tudi krivulja)
7- Governor ON/OFF (samo pri nitro in bencinskih motorjih)
8- Governor rpm (preklapljanje med razlicnnimi obrati na governorju pri nitro in bencinskih motorjih)

Dejansko se vozi helikopter samo z dvema rocicama in to so prvi 4 kanali-funkcije, neglede ce ima helikopter 100 kanalov!!!
˙ʇı ʞ�ǝɹq 'ǝʞoɹq ʇ,uı� ʇı ɟı
Uporabniški avatar
ajnstajn
Freak
Prispevkov: 577
Pridružen: 13 Avg 2006, 09:58
Kraj: Ljubljana

Re: Pomoč začetniku

Odgovor Napisal/-a ajnstajn »

MiroP napisal/-a:Žal še vedno mislim, da je najcenejše in najhitrejše učenje letanja s helikopterjem 4-kanalni heli, da se naučiš lebdenja, kvadrat in osmico in greš potem na 6-kanalnega. Veliko jih obupa preden se s 6-kanalnim sploh naučijo lebdeti.
Saj sem rekel, da sem sam začel s 4 kanalnim koaksialcem pred 6 kanalnim, torej se strinjam s tem kar si napisal.

Res je Robi, ampak mislim, da se pod "4 kanalni heli" smatra nekaj, kar je lažje letet kot npr. trexa 450 in koaksialca je lažje letet, vseeno se pa da naučit z njim lebdenja in osnovnega letenja.
Uporabniški avatar
FlyByWire
Profesor
Prispevkov: 1269
Pridružen: 21 Mar 2009, 20:52
Kraj: LJ-BROD

Re: Pomoč začetniku

Odgovor Napisal/-a FlyByWire »

Jaz bi na tole precej razpotegnjeno debato rekel sledeče, različni modelarji imajo za sabo različno kilometrino in različna predznanja na helijih/avijonih takšnih in drugačnih. Tisti modelarji, ki so v začetku bili malce skeptični (ali zaradi znanja ali financ) so verjetno posegli po koaksijalnih helikopterjih in ne po klasi helijev z gnanim repom. Če je to najboljši začetek težko komenitam, morda je nekdo skozi koaksijalca zgubil strah pred upravljanjem radijsko vodenega helikopterja in se je zato ojunačil ter prešel na heli z gnanim repom.

Moja želja po heli vodah in zgodba se je začela E-Sky-evo inačico helikopterja z gnanim repom imenovanega Belt CP. Tudi jaz sem se takrat posvetoval s helijaši na forumu in si za začetek omislil ta predlagani helikopter.

Heli v osnovi tovarniško ni bil nič posebnega vseboval je 2,4Ghz komando in RTF heli. Vendar sem ugotovil, da je z njim bilo več težav kot uživancije (popoln začetnik brez simulatorja). Na kratko to je bil moj prvi heli, ki sem si ga želel še iz šolskih časov vendar v letih od 85 do 91, ko sem letel z RC avijoni so bile to bolj pobožne želje glede na cene tedaj. Skratka heli je imel več težav kot sem pričakoval, zato sem pričel z nadgradnjami, ki so bile celo delno kompatibilne z Align Trex komponentami. Na koncu ko je bil heli dejansko popolnoma predelan in v povezavi z Futabino 2,4ghz komando, Futabinim že pregovornim starosto v svoji klasi GY 401, je heli dejansko letel kot po tirnicah. Aja by the way takrat smo leteli še z pedli,... :-?

Če bi se danes odločal glede nakupa helija za začetek, bi definitivno posegel po Alignovi rešitvi ali pa nekem razmerno dobro izdelanemu klonu ter dobri komandi. Poudarek je dobri komandi!

Zakaj? Deli za Align helije praktično rastejo povsod ( če nimaš eurocard-a oz. kreditne kartice je tu morda malce večja težava), svoje čase se jih je dalo celo dobit v Mibolandu in pri Nebcu. Ker ne kupujem več lokalno ampak samo preko specializiranih heli trgovin s stalno zalogo nisem pri tem najbolj na tekočem to se je potrebno pozanimat, kaj je lokalno dobavljivega.

In kot sem že prej omenil velik del je tudi odvisen od komande in elektronike. Align je zadeve pripeljal tako, daleč, da so dejansko v kit kompletih elektronske komponente znanih proizvajalcev, preverjene in kvalitetne. To je luksuz, ki jih prvi helijaši niso/smo imeli. #-o

Da ne bom narobe razumljen glede znamke, ne promoviram nikogar podajam samo informacijo glede na izkušnje. Če kaj spremljate moje gradnje scale helijev, boste videli, da sem zelo izbirčen ko gre za dele in kvaliteto le-teh. Vsako stvar je potrebno pretehtati tako po finančni predvsem pa po plati zanesljivosti. Heliji od velikosti 450 niso več hec, zato je zanesljivost odločilnega pomena.

In še nasvet kupite si helij, ki si ga želite pa naj bo to koaksijalec ali heli z gnanim repom, predvsem uživajte v hobiju in se ne obremenjujte z nasveti, odločite se po svoje!

Lep helijaški pozdrav, Peter
Zadnjič spremenil FlyByWire, dne 23 Apr 2014, 21:06, skupaj popravljeno 1 krat.
Scale JET RANGER III 700 size with Flasher 600 mechanics,AB 212 800 size under development
SAB GOBLIN 630,HPS HEAD,MS COMPOSITE main and tail blades,ALIGN 750MX 530kv, A.DS615, F.BLS251,YGE120HV
SAB RAW 420, Futaba Transmitter 16IZ Super !
Uporabniški avatar
Sali
Tekmovalec
Prispevkov: 265
Pridružen: 27 Dec 2009, 17:58
Kraj: Hrastnik

Re: Pomoč začetniku

Odgovor Napisal/-a Sali »

=D> =D> =D>
Ko enkrat poskusiš letenje, boš vedno hodil po zemlji z očmi uprtimi v nebo, ker tam si bil in tja se želiš vrniti. L.d.V.
Odgovori

Vrni se na Elektro helikopterji