Space Shuttle

Odgovori
Marshall
Začetnik
Prispevkov: 2
Pridružen: 19 Mar 2014, 17:54

Space Shuttle

Odgovor Napisal/-a Marshall »

Zivjo!

Najprej lep pozdravljeni vsi skupaj! Upam da nisem zgrešil teme. :)

Imam nekaj vprašanje v zvezi z maketarstvom.
Sicer sem sam sestavil že nekaj maket, vendar nobene še nisem barval.
Tokrat bi rad spravil skupaj Revellov Space Shuttle Discovery & Booster Rockets 1:144 maketo.

Prebral in pogledal sem si kar nekaj vašega dela in maket, vendar imam še nekaj vprašanj.

Zanima me katero lepilo je najboljše (gledal sem revellovo Contacta Professional 28g http://www.crnaluknja.si/vec.php?id=744 ... _barv_lepi). Ali priporočate katero drugo, ki je seveda v takem cenovnem rangu?

Kaj pa čiščenje nekih livarskih ostankov? V čem se to dela in zakaj je potrebno.

Pri barvah pa me zanimajo tudi vaše izkušnje in priporočila.
Namen imam kupit Revellove barve (http://www.crnaluknja.si/artikli.php?tip=mode_mode_reve) in čopiče (http://www.crnaluknja.si/artikli.php?tip=mode_prbr_copi).
Zanima me ali je treba te barve kaj redčiti (nekje sem prebral da je rezultat lepši če je barva redkejša) in s čim jih lahko redčim.
Doma pa imam tudi REvellov Airbrush spray gun set za začetnike in potisni plin. Ali mi priporočate uporabo tega, glede na to da so nekateri kosi modela kar veliki.
Je potrebna tudi temeljna barva oz sprej?

Na koncu me še zanima ali priporočate da končano maketo premažem tudi z prozornim lakom v spreju ali nekaj podobnega?

Hvala za odgovore... :D

PS: Ko se lotim objavim kakšno sliko.. :D
klima49
Freak
Prispevkov: 542
Pridružen: 21 Mar 2009, 18:00
Kraj: Sv. Tomaž / Pršetinci

Re: Space Shuttle

Odgovor Napisal/-a klima49 »

Moje izkušnje:
Lepilo sem uporabljal navadno pol-gosto sekundno lepilo. Drži lepo, edini problem je doziranje, ki je kljub tulci na skeundnih lepilih preveliko.

Čiščenje livarskih ostankov je odstranjevanje napak, ki so ostale pri litju modelov v tovarni. To so tak kot eni lističi, ki štrlijo in jih treba odrezati, ker slabo zgledajo (zlahka jih opaziš, ker izrazito ven štrlijo). Druga oblika livarskih ostankov so tisti, ki ostanejo, ko z kleščami odščipneš del iz plošče. To je del plastike, ki je služil kot kanal za tekočo plastiko in pozneje kot nosilec. To treba pazljivo odrezati in odbrusiti. Odstranjevanje obeh napak je potrebno, ker zelo pogrdi izgled končane makete, včasih pa celo preprečuje tesno prileganje sestavnih delov.

Revellove barve so pač namenjene za barvanje maket in z njimi ne boš nič zgrešil. Sicer so kar drage, vendar jih lahko pri naslednji maketi uporabiš in samo dokupiš nove odtenke. Sam imam kakšnih 40 različnih odtenkov in potrebujem le kako eno novo barvo na model.

Redčilo je bolj ali manj obvezno, pa če barvaš s čopičem ali z airbrushom. Po mojem mennju je najbolj razumno kupiti original Revll-ovo redčilo, saj je pač namenjeno njihovim barvam. Redčenje za uporabo airbrusha je samoumevno, saj brez njega vprašanje če bi sploh deloval. Z uporabo redčila se prav tako izboljša izgled površin pobarvanih s čopičem. Potrebnih je več slojev, vendar se splača; brazd od čopiča praktično ni. Barve redčiš ločeno in ne v originalni posodici!! Barvo namreč po uporabi zapreš in jo lahko uporabiš večkrat.

Seveda pa ga pri večjih površinah čez airbrush-a ni. Sicer z uporabo airbrush-a na maketah nimam izkušenj, mi je znano, da je pred uporabo potreben sloj temeljne barve tudi na maketah. Glede na to, da si z količino plina omejen ti priporočam uporabo na površinah večjih od površine palca. Pri manjših razlika ni tako očitna in se da s čopičem.
LP Klemen

Ceniš tisto, kar narediš sam.
Slika
Uporabniški avatar
slayer
Freak
Prispevkov: 750
Pridružen: 25 Jul 2010, 15:32
Kraj: okolica celja

Re: Space Shuttle

Odgovor Napisal/-a slayer »

Glede obdelave plastike (prelitki,kitanje,brušenje...) si malo poglej tudi na You Tube.So kar poučni filmčki tam gor glede maketarstva.Glede barvanja pa za večje površine vsekakor airbrush.Sploh pri Shuttlu so velike bele in črne površine (ploskve) na katerih se zelo radi vidijo sledovi čopiča kar zelo pokvari videz makete.Pri tem si lahko pomagaš tudi kar z barvo v sprayu :wink: (Tamiya...),da se ne boš mučil z airbrushem...če še nimaš iskušenj. Lp.
Marshall
Začetnik
Prispevkov: 2
Pridružen: 19 Mar 2014, 17:54

Re: Space Shuttle

Odgovor Napisal/-a Marshall »

Najprej hvala za odgovore in pomoč!
A poznate morda kakšno dobro založeno spletno trgovino za nakup teh sprejev in ostalih stvari?
Uporabniški avatar
slayer
Freak
Prispevkov: 750
Pridružen: 25 Jul 2010, 15:32
Kraj: okolica celja

Re: Space Shuttle

Odgovor Napisal/-a slayer »

Sam sem včasih kar dosti kupoval pri Schweighoferju.Samo... :oops: tele cene so šle pa malo... :evil: !? Moral boš pač najti kompromis.Ali zapraviti čas z (eksperimentiranje) airbrushem ali pa iz prve(pač z večjimi stroški)kar s sprayem.Kaj češ hobi je pač draga zadeva :-? . Lp http://www.der-schweighofer.at/wg/8508/ ... pruehlacke
Odgovori

Vrni se na Maketarstvo