Tekma da ali ne za začetnika

Moderatorji: KlemenR, Intruder

Odgovori
astro1
Začetnik
Prispevkov: 11
Pridružen: 15 Jul 2007, 22:17

Tekma da ali ne za začetnika

Odgovor Napisal/-a astro1 »

Pozdravljeni vsi skupaj!

Naj začnem svojo štorijo od teme. V preteklosti sem izdelal že več modelov od letal, raket (kjer sem tudi tekmoval), pa tudi par lesenih gliserjev, ki so pluli bolj ali manj uspešno in seveda kot začetniku niso zadostili želje po hitrosti. Zato sem se odločil za nakup Garupnerjevega B24 gliserja, da mal prestopim v umetne materiale. S pomočjo teme na tem forumu sem ga uspel predelat da je šlo bolj ali manj zadovoljivo.

Sedaj pa sem se odločil da presedlam še v kompozitne materiale in sem na spletu nabavil rabljen gliserček z bolj ali manj polno opremo, skoraj izgotovljen. Prvič pa menda ne bom odkrival tople vode. Prav tako je to moj prvi stik z BK in LiPo tehniko. Se je treba mal modernizirat :D
In bolj ko berem nasvete / reportaže izdelave in gradnje vaših modelov, bolj me prijema, da bi se udeležil tudi kakšne tekme. Stvar pa je taka, da niti ne vem v kakšno kategorijo bi se najprej spustil in predvsem v katero bi ta gliser, s tako opremo spadal.

Slika
Slika
Slika

Motor je BK: http://www.ejf.com/index.php?main_page= ... cts_id=333
Celice: http://www.hobbyking.com/hobbycity/stor ... oduct=6469
ESC: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=2165

Prvotni namen je bil kot uvod v te vode in pač zabavo. Ampak, ali bi lahko imel od tega modela kaj več? Kaj bi bilo glede na komponente možno in tako dalje :)
Hvala lepa za pomoč
Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 3220
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a AlesZ »

eco mini expert
Slika
Uporabniški avatar
AnteJ
Freak
Prispevkov: 560
Pridružen: 08 Okt 2007, 07:11

Odgovor Napisal/-a AnteJ »

Mislim da si več kot dobrodošel na vsaki tekmi.

Par nasvetov:

1- čoln (pogon-os, krmilo, električni del - kabli, konektorji, obračanje čolna...) morajo biti narejeni dovolj solidno da na tekmi nimaš težav - npr. če se ti že doma lomijo osi ali topijo lotani spoji si lahko prepričan, da na tekmi ne boš naredil niti par krogov

2 - nastavi čoln (prop, ...) tako da boš zvozil komplet tekmo (5 minut za mini eco expert) - kupi štoparico !

3 - treniraj vožnjo (eco trikot - poglej si pravilnik - če imaš možnost si postavi boje, drugače vozi trikot "na pamet")

Če boš upošteval zgornje nasvete (predvsem 1 & 2) bo tekma minila brez težav. Vožnje okrog boj se boš že naučil v par tekmah, razen če si totalen antitalent.

Naslednja tekma je razpisana nekje konec avgusta - tako da kar pogumno na delo. Na tekmo se jih ponavadi prijavi zelo malo in vsaki
ki pride je dobrodošel.
Uporabniški avatar
blaž berden
Profesor
Prispevkov: 1510
Pridružen: 24 Nov 2005, 16:20
Kraj: Murska Sobota - Maribor

Odgovor Napisal/-a blaž berden »

Ja, še takih je treba!
Seveda pridi na tekmo =D>

Morda še en nasvet, jaz sem imel občasno težave, pred tekmo se prepričaj/doseži da čoln zares tesni :oops: :^o
LP Blaž :)
astro1
Začetnik
Prispevkov: 11
Pridružen: 15 Jul 2007, 22:17

Odgovor Napisal/-a astro1 »

Se bom potrudil pa upošteval te in druge nasvete na forumu in čimprej izgotovil model. Če ne drugega pa v avgustu načrtujem en izlet v koseze da pogledam kak izgleda vse skupaj v praksi :)

PS: bi se tistih uteži na levem boku znebil in poskusil stvar rešiti s pozicijo beterij? Nekako mi niso estetske tam gor.
Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 3220
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a AlesZ »

bi se tistih uteži na levem boku znebil in poskusil stvar rešiti s pozicijo beterij? Nekako mi niso estetske tam gor
težko,z samo baterijo tega verjetno ne boš dosegel......nalepi uteži v poplavni kanal.................
Slika
AAndro
Razpravljalec
Prispevkov: 171
Pridružen: 04 Mar 2008, 12:28
Kraj: Ljubljana

Začetnik v kategoriji ECO Expert

Odgovor Napisal/-a AAndro »

Pozdravljeni,

Sem začetnik v čolnarjenju, čeprav izkušnje v rc tehniki imam saj sem do sedaj bil usmerjen v letala in sem še vedno.

Ker se zanimam za nakup čolna tipa RTR ECO Expert 08, sprašujem kakšne so omejitve glede nastopa na tekmah. Ogledan imam čoln v carbon izvedbi ter z motorjem TSEZ 1530/6, 4600kV.

Skrbi me edino 2.4Ghz sprejemnik in kratka antenca, drugače pa se zavedam da je potreben cut-off kabelcek, nosilec za številko, po možnosti prevrtati dodatne luknje na strani potopnega kanala (predvidevam da se čoln na račun le tega hitreje popravi), pobarvano dno (kašna barva pride v poštev za karbon?...) Navodila Naviga 2011 sem že prelistal in zavedam se da bo potrebno predhodno precej vaditi, vendar iščem nekaj nasvetov od izkušenih/manj izkušenih tekmovalcev. Nekje sem zasledil da lahko začneš kot začetnik z tekmovanjem v skupini ECO, le z čolni tipa Mini ECO ali je to res pogoj? Prav tako sem zasledil starostno omejitev 15 let (sem 43, sprasujem zaradi sina). Kakšne so omejitve za starosti 11 let in več in ali moramo biti člani čolnarskega kluba? Sam sem član rc letalskega kluba? Za kakršno koli informacijo glede pogojev za udeležbo na ECO Expert tekmovanjih se vam v naprej zahvaljujem. Vsekako bo to prišlo verjetno v poštev prihodnje leto odvisno od prevoženih km/krogov. Lp Andrej
Odgovori

Vrni se na Začetniki in rekreativci