Rc čoln

Moderator: John

lenart
Razpravljalec
Prispevkov: 147
Pridružen: 26 Sep 2009, 18:47
Kraj: Žiri
Kontakt:

Rc čoln

Odgovor Napisal/-a lenart » 28 Dec 2009, 10:43

Zanima me mnenje o tem modelu. Ker pa se mi je pokvaril motor, in nevem kakšne moči je, ker sem čoln kupil, ni več v garanciji in tudi rezervni deli niso na voljo razmišljam o predelavi na 1 motor in na krmilo.

Čoln z vso opremo tehta 1480g.

Brez motorjev tehta 1010g.

Zanima me koliko močan speed motor bi moral vgraditi?
Sam sem ciljal ta okrog 500-600. Motor mora biti 7,2 V.
Priponke
ALIM1230.JPG
ALIM1230.JPG (120.58 KiB) Pogledano 9615 krat
ALIM1231.JPG
ALIM1231.JPG (122 KiB) Pogledano 9609 krat
ALIM1866.JPG
ALIM1866.JPG (116.03 KiB) Pogledano 9606 krat

lenart
Razpravljalec
Prispevkov: 147
Pridružen: 26 Sep 2009, 18:47
Kraj: Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lenart » 28 Dec 2009, 10:55

...
Priponke
ALIM1232.JPG
ALIM1232.JPG (102.21 KiB) Pogledano 9603 krat
ALIM1234.JPG
ALIM1234.JPG (121.1 KiB) Pogledano 9600 krat
ALIM1872.JPG
ALIM1872.JPG (147.43 KiB) Pogledano 9597 krat

Uporabniški avatar
blaž berden
Profesor
Prispevkov: 1510
Pridružen: 24 Nov 2005, 16:20
Kraj: Murska Sobota - Maribor

Odgovor Napisal/-a blaž berden » 28 Dec 2009, 12:34

Povej mere čolna...

Sicer pa boš moral menjati vso elektroiko razen akuji bi mogoče bili :)


aja, zgrešil si temo MČ so čolni brez RV :wink:
LP Blaž :)

lenart
Razpravljalec
Prispevkov: 147
Pridružen: 26 Sep 2009, 18:47
Kraj: Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lenart » 28 Dec 2009, 12:37

blaž berden napisal/-a:Povej mere čolna...

Sicer pa boš moral menjati vso elektroiko razen akuji bi mogoče bili :)


aja, zgrešil si temo MČ so čolni brez RV :wink:
kako se jih pa potlej vozi če niso radijdsko vodeni?

Dolžina 75cm

Uporabniški avatar
Krofek
Freak
Prispevkov: 620
Pridružen: 21 Apr 2006, 21:20
Kraj: Ivanjkovci

Odgovor Napisal/-a Krofek » 28 Dec 2009, 14:55

Vklopiš na stikalo naciljaš na cilj in spustiš. Z malo sreče ti gre čoln ravno in dosežeš 100točk. Tam pa ga seveda nekdo ulovi.
"Kdor nikdar ni storil napake, ni nikdar poizkusil nič novega."-Albert Einstein

Niko
Profesor
Prispevkov: 1488
Pridružen: 05 Dec 2001, 01:00
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a Niko » 28 Dec 2009, 20:38

Zdravo
Čolni MČ-1 se vozijo v bazenu 25 x 10 metrov. Modelar čoln spusti, pomočniki pa ga nekje na robu ujamejo. Na tekmovanju se potem natančnosti vožnje naravnost še točkuje.
Mislim, da je čolna škoda in da je le bolje vanj vgraditi vodenje, kar je že bilo. Oblika zgleda zelo dobra. Vgrajeno vodenje pa je slabo. 27 MHz je nezanesljivo in ta izvedba nima ravno velikega dosega. Še več težav pa boš imel, če bo še kak drug model vozil istočasno.
Če se boš lotil predelave bi ti priporočil vgradnjo enega motorja Speed 500 race (tudi Speed 600 je dober, le težji) na 7,2 V (torej 6 celični paket NiMh baterije). Ker sta bila sedaj dva motorja, bi lahko vgradil dva Speed 400 ali Speed 480. Odločitev je vsekakor tvoja.
Za vodenje izberi dvokanalno (lahko tudi več) napravo AM, bolje je FM, ki bo delovala na 40 MHz ali 2,4 GHz. Poleg tega boš rabil še regulator napajanja motorja 30, bolje 40A max toka. Za obračanje pa mini servo.
Vse to boš moral vgraditi v čoln, poskrbeti za tesnjenje in čoln bo spet vozil.
LP Niko

lenart
Razpravljalec
Prispevkov: 147
Pridružen: 26 Sep 2009, 18:47
Kraj: Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lenart » 28 Dec 2009, 21:22

Niko napisal/-a:Zdravo
Čolni MČ-1 se vozijo v bazenu 25 x 10 metrov. Modelar čoln spusti, pomočniki pa ga nekje na robu ujamejo. Na tekmovanju se potem natančnosti vožnje naravnost še točkuje.
Mislim, da je čolna škoda in da je le bolje vanj vgraditi vodenje, kar je že bilo. Oblika zgleda zelo dobra. Vgrajeno vodenje pa je slabo. 27 MHz je nezanesljivo in ta izvedba nima ravno velikega dosega. Še več težav pa boš imel, če bo še kak drug model vozil istočasno.
Če se boš lotil predelave bi ti priporočil vgradnjo enega motorja Speed 500 race (tudi Speed 600 je dober, le težji) na 7,2 V (torej 6 celični paket NiMh baterije). Ker sta bila sedaj dva motorja, bi lahko vgradil dva Speed 400 ali Speed 480. Odločitev je vsekakor tvoja.
Za vodenje izberi dvokanalno (lahko tudi več) napravo AM, bolje je FM, ki bo delovala na 40 MHz ali 2,4 GHz. Poleg tega boš rabil še regulator napajanja motorja 30, bolje 40A max toka. Za obračanje pa mini servo.
Vse to boš moral vgraditi v čoln, poskrbeti za tesnjenje in čoln bo spet vozil.
LP Niko
Hvala za komentar oz. celo ''poezijo'' :lol: :lol:

Komande mam že doma dx6i.
samo zanima me če bi lahko z tem čolnom tekmoval ker ma tudi res dobro aerodinamiko.

pa lep pozdrav.

lenart
Razpravljalec
Prispevkov: 147
Pridružen: 26 Sep 2009, 18:47
Kraj: Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lenart » 28 Dec 2009, 21:25

Niko napisal/-a:Zdravo
Čolni MČ-1 se vozijo v bazenu 25 x 10 metrov. Modelar čoln spusti, pomočniki pa ga nekje na robu ujamejo. Na tekmovanju se potem natančnosti vožnje naravnost še točkuje.
Mislim, da je čolna škoda in da je le bolje vanj vgraditi vodenje, kar je že bilo. Oblika zgleda zelo dobra. Vgrajeno vodenje pa je slabo. 27 MHz je nezanesljivo in ta izvedba nima ravno velikega dosega. Še več težav pa boš imel, če bo še kak drug model vozil istočasno.
Če se boš lotil predelave bi ti priporočil vgradnjo enega motorja Speed 500 race (tudi Speed 600 je dober, le težji) na 7,2 V (torej 6 celični paket NiMh baterije). Ker sta bila sedaj dva motorja, bi lahko vgradil dva Speed 400 ali Speed 480. Odločitev je vsekakor tvoja.
Za vodenje izberi dvokanalno (lahko tudi več) napravo AM, bolje je FM, ki bo delovala na 40 MHz ali 2,4 GHz. Poleg tega boš rabil še regulator napajanja motorja 30, bolje 40A max toka. Za obračanje pa mini servo.
Vse to boš moral vgraditi v čoln, poskrbeti za tesnjenje in čoln bo spet vozil.
LP Niko
Bom izbra kar tale motor. sicer je 8.4V sam ima

Območje delovne napetosti 4,8 ... 8,4 V
Obrati motorja v prostem teku 32000 min -1

Uporabniški avatar
fenix
Freak
Prispevkov: 574
Pridružen: 21 Nov 2005, 20:07
Kraj: Brestanica

Odgovor Napisal/-a fenix » 28 Dec 2009, 23:41

Hidrodinamiko ne pa aerodinamiko.

Niko
Profesor
Prispevkov: 1488
Pridružen: 05 Dec 2001, 01:00
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a Niko » 29 Dec 2009, 09:12

Zdravo
Napisal sem malo več, ker pač ni bilo razvidno koliko "podlage" že imaš. Nič zato.
Glede tekmovanj je pa tako, da tudi jaz trenutno ne vem v katero skupino bi pasal ta čoln (včasih bi bil eco standard). Pri hitrosti bo pa vseeno bolj slab, ker je dokaj težek.
Če boš šel z njim tekmovat potem pojdi na tekmo v spretnostni vožnji. Tam boš še najbolj konkurenčen. Ni potrebna ne vem kaka hitrost pač pa spretnost obračanja in natančnost vožnje.
LP Niko

marolt55
Tekmovalec
Prispevkov: 371
Pridružen: 29 Avg 2010, 14:49
Kraj: Preserje pri Radomljah

Odgovor Napisal/-a marolt55 » 05 Okt 2010, 20:58

Sem malo pozen ampak S tem čolnom ne vem če bi lahlo tekmoval, raje ga imej za zabavo. Da neboš menjal elektronike pa kupi raje 2x speed 400. :)


Ali si že probal če motor deluje kako si prepričan v to da je motor pregorel??

jan16
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 06 Mar 2011, 10:43

čoln

Odgovor Napisal/-a jan16 » 06 Mar 2011, 10:50

Živjo
tudi jaz imam podoben čoln ( 75cm) in dva motorja. čoln se krmili tako, da en motor deluje, drugi pa ne, in tako čoln zavije.... rv je 27MHz....
kakšen motor mi priporočate da vgradim, mislil sem dva speed 600 na 7.2V, ali je bolje en motor in servo za krmiljenje, samo potem moram menjati tudi regulator napetosti in rv napravo....
že vnaprej se zahvaljujem za odgovor..
LP

Niko
Profesor
Prispevkov: 1488
Pridružen: 05 Dec 2001, 01:00
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a Niko » 06 Mar 2011, 20:44

Zdravo
To je sicer tema o čolnih brez vodenja, pa nič hudega.
Najmanj stroškov boš imel če samo zamenjaš motorja. Moraš pa takoj preveriti, če bosta sedanja regulatorja zdržala, celo to, če nista le stikala (preveri zvezno povečevanje vrtljajev motorja). Če bo treba zamenjati še regulatorje bo cena takoj narasla, ali pa ne bo zdržalo večjih tokov.
Za resnejše vožnje je vsekakor bolje en motor in krmilo.
LP Niko

jan16
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 06 Mar 2011, 10:43

Odgovor Napisal/-a jan16 » 10 Mar 2011, 15:15

najlepša hvala za odgovor, mislim da bom dal en motor in krmilo.... kateri motor mi predlagate, da bo dobr šlo..... (krtačni)....
LP
J

Uporabniški avatar
flyone
Tekmovalec
Prispevkov: 264
Pridružen: 25 Apr 2010, 10:57

Odgovor Napisal/-a flyone » 10 Mar 2011, 15:20

sp 600..Ali pa speed 700 (prijatel ga prodaja sp 700 turbo neodmy 9.6v)(pertocik)
vsak zna vozit ... sam vprašanje kk dolgo :S

*M: rainbow f3a 50.e
*M:sebart katanaS 30E
*cesna 182
*extra 300S 3D

jan16
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 06 Mar 2011, 10:43

Odgovor Napisal/-a jan16 » 10 Mar 2011, 15:22

ok hvala za nasvet.....
LP

marolt55
Tekmovalec
Prispevkov: 371
Pridružen: 29 Avg 2010, 14:49
Kraj: Preserje pri Radomljah

Odgovor Napisal/-a marolt55 » 10 Mar 2011, 15:22

Lahko daš kar speed 600 7.2V mislim da je to eden močnejših krtačnih :wink: ali ne? :oops:

Uporabniški avatar
flyone
Tekmovalec
Prispevkov: 264
Pridružen: 25 Apr 2010, 10:57

Odgovor Napisal/-a flyone » 10 Mar 2011, 15:24

8)
Zadnjič spremenil flyone, dne 11 Mar 2011, 17:54, skupaj popravljeno 1 krat.
vsak zna vozit ... sam vprašanje kk dolgo :S

*M: rainbow f3a 50.e
*M:sebart katanaS 30E
*cesna 182
*extra 300S 3D

jan16
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 06 Mar 2011, 10:43

Odgovor Napisal/-a jan16 » 10 Mar 2011, 16:11

hehe
ali je dejansko bolje dva močnejša motorja, ali en zelo močan, glede vodljivosti... po možnosti bi raje 7.2 V, ali pa brezkrtačni, je to bolje??
LP

jan16
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 06 Mar 2011, 10:43

Odgovor Napisal/-a jan16 » 10 Mar 2011, 16:19

http://shop.lindinger.at/product_info.p ... s_id=69711
ali je to dobro.....
pa če je vredu bi me zanimalo, kateri regulator rabim.
LP

Uporabniški avatar
flyone
Tekmovalec
Prispevkov: 264
Pridružen: 25 Apr 2010, 10:57

Odgovor Napisal/-a flyone » 10 Mar 2011, 18:23

:P
Zadnjič spremenil flyone, dne 11 Mar 2011, 15:32, skupaj popravljeno 1 krat.
vsak zna vozit ... sam vprašanje kk dolgo :S

*M: rainbow f3a 50.e
*M:sebart katanaS 30E
*cesna 182
*extra 300S 3D

jan16
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 06 Mar 2011, 10:43

Odgovor Napisal/-a jan16 » 10 Mar 2011, 20:55

sem našel...hvala...:)
LP

Uporabniški avatar
pertocik
Tekmovalec
Prispevkov: 294
Pridružen: 18 Maj 2009, 12:14
Kraj: Murska Sobota - krog

Odgovor Napisal/-a pertocik » 10 Mar 2011, 21:36

Flyone zakaj daješ nasvete če nimaš pojma... #-o #-o #-o

Uporabniški avatar
blaž berden
Profesor
Prispevkov: 1510
Pridružen: 24 Nov 2005, 16:20
Kraj: Murska Sobota - Maribor

Odgovor Napisal/-a blaž berden » 10 Mar 2011, 23:32

flyone napisal/-a:mislim da bo 8.4v boljše ker se motor ne bo grel!
2s lipo bo ane?
glede propelerja ti svetujem 34mm s čim večjim naklonom, pri meni na 2s trga hlače na 3s trga spodnjice: :lol:
Ma daj, ne filozofiraj, 7.2V sp600 smo vozili na 7NiMh celic, ki imajo večjo končno napetost kot 2s, na 3s in tak propeler pa ti kar vozi, ne boš dolgo!
pertocik napisal/-a:Flyone zakaj daješ nasvete če nimaš pojma... #-o #-o #-o
se podpišem pod to =D>
LP Blaž :)

Uporabniški avatar
alesb
Profesor
Prispevkov: 1623
Pridružen: 03 Maj 2001, 01:00
Kraj: Nova Gorica

Odgovor Napisal/-a alesb » 11 Mar 2011, 07:31

Iz slik se ne vidi, kakšen pogon si imel sedaj - podvodni ali površinski. Krmiljenje po smeri je bilo z motorjema ali krmilom?

Če bi jaz predeloval tak model, bi se odločil za en motor velikosti 700 (če si se že odločil za krtačno verzijo) in površinski pogon.
Slika

Odgovori

Vrni se na