Autocad

Vse o risanju, 3d modeliranju, programski opremi,...

Moderatorji: brejkerKrist

jaki 3
Tekmovalec
Prispevkov: 276
Pridružen: 08 Sep 2008, 13:07

Odgovor Napisal/-a jaki 3 » 22 Maj 2010, 16:06

Krist napisal/-a:
jaki 3 napisal/-a:Zaima me če je treba pri risanju letalskega modela vse naredit posebej? Mislim če je treba posebej zristati vsako rebrov trupu itd..
Če misliš v autocadu, potem ja. Mogoče obstaja kaka funkija. Ampak sam vedno vse zrišem v cadu, potem pa prenesem v Inventorja.
Mislim v autocadu. Potem je treba use narediti posebej? Kaj pa v drugih programih? Cad s tem misliš autocad? Kolikor razumem ti vse zrišeš posebej in preneše v Invetorja. Ali pač? Kako pa se naredi da se usi utori ujemajo..? #-o
Jakob :lol:

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 22 Maj 2010, 16:24

jaki 3 napisal/-a:
Krist napisal/-a:
jaki 3 napisal/-a:Zaima me če je treba pri risanju letalskega modela vse naredit posebej? Mislim če je treba posebej zristati vsako rebrov trupu itd..
Če misliš v autocadu, potem ja. Mogoče obstaja kaka funkija. Ampak sam vedno vse zrišem v cadu, potem pa prenesem v Inventorja.
Mislim v autocadu. Potem je treba use narediti posebej? Kaj pa v drugih programih? Cad s tem misliš autocad? Kolikor razumem ti vse zrišeš posebej in preneše v Invetorja. Ali pač? Kako pa se naredi da se usi utori ujemajo..? #-o
Ja, jaz prenesem skice in tam jim dam globino. Da se utori ujamejo, rabiš ure in ure risanja, razmišljanja.
Če bi direktno risal kose v inventorju, bi verjetno porabil celo večnost.
Če pa začneš v štartu z risanjem 3D modela, narediš preseke in dobiš ven rebra, ki jih kasneje še dodelaš.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

jaki 3
Tekmovalec
Prispevkov: 276
Pridružen: 08 Sep 2008, 13:07

Odgovor Napisal/-a jaki 3 » 22 Maj 2010, 16:41

Aha. Kako pa narediš te preseke?
Jakob :lol:

Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 491
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Odgovor Napisal/-a modelarr » 23 Maj 2010, 08:56

Pomoje bo za 3d modeliranje dober kakšen drug program kot je npr. solidworks. Sam ga uporabljam v službi za risanje načrtov v 3D obliki.
Če obvladaš acad potem ti solidworks ne bi smel delati težav.
Kr neki !!

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4023
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brejker » 23 Maj 2010, 14:10

modelarr napisal/-a: Če obvladaš acad potem ti solidworks ne bi smel delati težav.
Jaka se še malo lovi kako do dejanski reber.
Kako jih narisat še ni problem...
www.okarbon.eu

jaki 3
Tekmovalec
Prispevkov: 276
Pridružen: 08 Sep 2008, 13:07

Odgovor Napisal/-a jaki 3 » 23 Maj 2010, 14:54

brejker napisal/-a:
modelarr napisal/-a: Če obvladaš acad potem ti solidworks ne bi smel delati težav.
Jaka se še malo lovi kako do dejanski reber.
Kako jih narisat še ni problem...
Drugače sem Jakob. :lol:
Ne raumem te čisto. Kaj misliš s tem?
Jakob :lol:

jaki 3
Tekmovalec
Prispevkov: 276
Pridružen: 08 Sep 2008, 13:07

Odgovor Napisal/-a jaki 3 » 27 Maj 2010, 19:11

Zdravo!
Imam še eno vpršanje :wink:
In sicer če se da skice narsane v autocadu prenesti v Solidworks in jim tam dodati globino in sestaviti med seboj? :roll:
Jakob :lol:

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 27 Maj 2010, 19:16

Narediš krilo iz enakih reber pa maš takoj rešen problem z utori in vsem :D

Sicer se ne ukvarjam z modeliranjem ne risanjem ne nič, samo mi je pa v glavo šinila ena ideja. Kaj če bi narisal cel avijon, pa poradiral ven kar mora bit votlo (vse haha :D), potem pa kar ti ostane samo prerežeš na primernih mestih da dobiš ravne ploskve za odrezat ven. :D Tud tle ne bi blo veliko dela z utori. :D

Nonsense najbrž. :lol:
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 491
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Odgovor Napisal/-a modelarr » 27 Maj 2010, 19:44

Seveda se da uvozit in obdelovat acad datoteke.
V solidworksu jih potem extrudaš, ampak kot pravim, če znaš v acadu narisat potem ti solidworks na bi smel delati prevelikih težav.
Na partisu imaš solidworks 2009, inštaliraj in preglej tutorjale pa bo šlo.
Pošjli kako skico pa ti pokažem kako zgleda narisano v solidu.
Kr neki !!

jaki 3
Tekmovalec
Prispevkov: 276
Pridružen: 08 Sep 2008, 13:07

Odgovor Napisal/-a jaki 3 » 27 Maj 2010, 19:47

modelarr napisal/-a:Seveda se da uvozit in obdelovat acad datoteke.
V solidworksu jih potem extrudaš, ampak kot pravim, če znaš v acadu narisat potem ti solidworks na bi smel delati prevelikih težav.
Na partisu imaš solidworks 2009, inštaliraj in preglej tutorjale pa bo šlo.
Pošjli kako skico pa ti pokažem kako zgleda narisano v solidu.
Solid works že imam zato sprašujem. Potem misliš da je bolje vse narisati v SW?
Jakob :lol:

jaki 3
Tekmovalec
Prispevkov: 276
Pridružen: 08 Sep 2008, 13:07

Odgovor Napisal/-a jaki 3 » 27 Maj 2010, 19:49

T0RN4D0 napisal/-a:Narediš krilo iz enakih reber pa maš takoj rešen problem z utori in vsem :D

Sicer se ne ukvarjam z modeliranjem ne risanjem ne nič, samo mi je pa v glavo šinila ena ideja. Kaj če bi narisal cel avijon, pa poradiral ven kar mora bit votlo (vse haha :D), potem pa kar ti ostane samo prerežeš na primernih mestih da dobiš ravne ploskve za odrezat ven. :D Tud tle ne bi blo veliko dela z utori. :D

Nonsense najbrž. :lol:
Probej pa povej če ti uspe. :lol:

Na utore na rebrih za trup si pa pozabil?
Jakob :lol:

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 27 Maj 2010, 22:53

Ne bom probal. :) Saj pravim da se s tem ne ukvarjam niti nimam interesa, samo tako mi je ideja padla v glavo. :D Saj če bi bila dobra, bi že kdo delal tako. :)
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 491
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Odgovor Napisal/-a modelarr » 28 Maj 2010, 04:32

Tudi utore ni težko naredit.
Pošlji skico pa ti pokažem kako bi izgledalo.
Kr neki !!

jaki 3
Tekmovalec
Prispevkov: 276
Pridružen: 08 Sep 2008, 13:07

Odgovor Napisal/-a jaki 3 » 28 Maj 2010, 12:02

modelarr napisal/-a:Tudi utore ni težko naredit.
Pošlji skico pa ti pokažem kako bi izgledalo.
Saj pravim da imam tudi sam solid wokrs. :wink:
Jakob :lol:

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3612
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 28 Maj 2010, 12:17

Če imaš malo 3D predstave, se da brez večjih težav v 2D modelirniku izdelati iz prve nek model, sploh zato, ker bo tudi rezani materijal 2D, in ti 3D oblika ne nuca čisto nič razen za pregled oblike...

Moj Sniper je narisan popolnoma brez uporabe 3D programov, direkt na 2D ima en kup utorov, kar je bilo narobe (2-3 luknje na celem modelu) pa se opazi pri prototipnem modelu, ki ga tako ali tako moreš izdelati.

Uglavnem, vse se da, če se hoče.

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

jaki 3
Tekmovalec
Prispevkov: 276
Pridružen: 08 Sep 2008, 13:07

Odgovor Napisal/-a jaki 3 » 28 Maj 2010, 12:41

JKSniper napisal/-a:Če imaš malo 3D predstave, se da brez večjih težav v 2D modelirniku izdelati iz prve nek model, sploh zato, ker bo tudi rezani materijal 2D, in ti 3D oblika ne nuca čisto nič razen za pregled oblike...

Moj Sniper je narisan popolnoma brez uporabe 3D programov, direkt na 2D ima en kup utorov, kar je bilo narobe (2-3 luknje na celem modelu) pa se opazi pri prototipnem modelu, ki ga tako ali tako moreš izdelati.

Uglavnem, vse se da, če se hoče.

LP!
Jure
No tak odgovor sem rabil. :D
S katerim programo si pa risal?
Jakob :lol:

Uporabniški avatar
modelarcina
Profesor
Prispevkov: 1037
Pridružen: 18 Jan 2006, 13:30
Kraj: kamnik

Odgovor Napisal/-a modelarcina » 03 Nov 2010, 11:25

Lep pozdrav!
Zanima me če se v avtocadu da odpreti dat. datoteke oz cor. ??
[-o< [-o<
www.okarbon.eu

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4023
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brejker » 07 Apr 2011, 11:31

Imam problem z PDFjem :roll:
Rišem na registrerani verziji avtoCADa 2010.

V Plotu nastavim PDF kakor sem to sedaj delal ko sem hotel kaj sprintat (A0)
Sedaj mi nariše nepopolno:
Slika
Vzrok?
www.okarbon.eu

Uporabniški avatar
Bor00
Tekmovalec
Prispevkov: 428
Pridružen: 04 Mar 2007, 18:35

Odgovor Napisal/-a Bor00 » 07 Apr 2011, 12:38

Kako nepopolno a da ni vseh črt al da ni cela risba?

Če ti manjkajo določeni elementi potem poglej pod layerje da nima plot izkloplen za določen layer.

Če ni cela risba potem izberi v plot meniju window in izbereš področje tiskanja.

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4023
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brejker » 07 Apr 2011, 13:12

_Ni vseh črt.
Vse sem imel dobro nastavljeno (vse črte na en layer).

Težavo sem odpravil tako, da sem datoteko shranil kot 2007dxf.
Šel na klubski računalnik ki ima 2007avtoCAD in tam shranil kot PDF:
Slika
www.okarbon.eu

borisk
Zagrizenec
Prispevkov: 273
Pridružen: 20 Jun 2002, 01:00
Kraj: šmarje

Odgovor Napisal/-a borisk » 07 Apr 2011, 14:52

nastavitev strani nisi mel imel nastavljeno, Page setup;new ali pa modify; nastaviš kaj hočeš printat(window), merilo, postavitev na strani, velikost lista...

Uporabniški avatar
ssikuc
Freak
Prispevkov: 675
Pridružen: 10 Sep 2005, 21:02
Kraj: Zagorje

Odgovor Napisal/-a ssikuc » 16 Avg 2011, 09:10

Mogoče kdo ve, kako bi lahko narisal (profil krila) iz parametrov x in y?

Koda: Izberi vse

1.00000 0.00000
0.99726 0.00028
0.98907 0.00113
0.97553 0.00255
0.95677 0.00460
0.93301 0.00733
0.90451 0.01074
0.87157 0.01481
0.83457 0.01949
0.79389 0.02471
0.75000 0.03039
0.70337 0.03638
0.65451 0.04247
0.60396 0.04837
0.55226 0.05382
0.50000 0.05858
0.44774 0.06234
0.39604 0.06499
0.34549 0.06643
0.29663 0.06651
0.25000 0.06531
0.20611 0.06284
0.16543 0.05901
0.12843 0.05404
0.09549 0.04803
0.06699 0.04097
0.04323 0.03320
0.02447 0.02497
0.01093 0.01630
0.00274 0.00764
0.00000 0.00000

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3612
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 16 Avg 2011, 09:47

enostavno z profili PRO :)

pošli na zs podatke o profilu (dolžina tetive etc.) pa ti narišem .dwg ...
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13455
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 16 Avg 2011, 09:57

ssikuc napisal/-a:Mogoče kdo ve, kako bi lahko narisal (profil krila) iz parametrov x in y?

Koda: Izberi vse

1.00000 0.00000
0.99726 0.00028
0.98907 0.00113
0.97553 0.00255
0.95677 0.00460
0.93301 0.00733
0.90451 0.01074
0.87157 0.01481
0.83457 0.01949
0.79389 0.02471
0.75000 0.03039
0.70337 0.03638
0.65451 0.04247
0.60396 0.04837
0.55226 0.05382
0.50000 0.05858
0.44774 0.06234
0.39604 0.06499
0.34549 0.06643
0.29663 0.06651
0.25000 0.06531
0.20611 0.06284
0.16543 0.05901
0.12843 0.05404
0.09549 0.04803
0.06699 0.04097
0.04323 0.03320
0.02447 0.02497
0.01093 0.01630
0.00274 0.00764
0.00000 0.00000
Tale tekst shraneš s končnico .scr (script) (lahko kar z notepadom)

PLINE
1.00000,0.00000
0.99726,0.00028
0.98907,0.00113
0.97553,0.00255
0.95677,0.00460
0.93301,0.00733
0.90451,0.01074
0.87157,0.01481
0.83457,0.01949
0.79389,0.02471
0.75000,0.03039
0.70337,0.03638
0.65451,0.04247
0.60396,0.04837
0.55226,0.05382
0.50000,0.05858
0.44774,0.06234
0.39604,0.06499
0.34549,0.06643
0.29663,0.06651
0.25000,0.06531
0.20611,0.06284
0.16543,0.05901
0.12843,0.05404
0.09549,0.04803
0.06699,0.04097
0.04323,0.03320
0.02447,0.02497
0.01093,0.01630
0.00274,0.00764
0.00000,0.00000

V Cadu poženeš ta skript in narisalo ti bo profil. (ukaz: script)

Morda te bo na koncu spraševalo za naslednjo koordinato, pa kar prekliči ukaz in nato odzumiraj na celo risbo, pa boš zagledal narisan profil.

Izključi snap in osnap, preden poženeš skript.

Ti pa (kot je Rok povedal) lahko generira DXF profila program profili2 (www.profili2.com) in ga samo odpreš v cadu, kar je še bolj enostavno od zgoraj omenjenega postopka.

LP Mitja

Uporabniški avatar
ssikuc
Freak
Prispevkov: 675
Pridružen: 10 Sep 2005, 21:02
Kraj: Zagorje

Odgovor Napisal/-a ssikuc » 16 Avg 2011, 10:14

Hvala!


Sem našel na internetu kako naj bi se to naredilo s script funkcijo a nikakor ni šlo.

Problem je bil v tem, da sem x in y ločil samo s presledkom in ne vejico.

Odgovori

Vrni se na