Ni prvoaprilska, čeprav izgleda tako

Splošna elektro debata

Moderator: alien2108

Odgovori
WineFly
Tekmovalec
Prispevkov: 282
Pridružen: 15 Nov 2004, 14:42
Kraj: Bela krajina

Ni prvoaprilska, čeprav izgleda tako

Odgovor Napisal/-a WineFly »

V soboto, proti večeru, sem letel na letališču Prilozje v Beli krajini. Običajno imam s seboj kar celo floto modelov - depronarja Extro, HLGja, Mibotovega F5J Star. Leteli sem z vsemi, nakar ...

...grem še enkrat v zrak z F5J Starom. Preizkušam se v simuliranem tekmovanju: minuta s ful gasom v zrak pol pa jadranje. Pristanem dve sekundi pred iztekom 10 minut, tri metre stran od nog. WOW zmagal sem! :jumpjump: Še enkrat gor.

Model se lepo vzpenja, izklopim motor, naredim dva zavoja, nakar se model prevesi na nos in v blagi spirali pada proti zemlji. Nekaj je narobe. :o Ročice oddajnika ne prijemajo. Prvič v svoji modelarski karieri sem ugotovil da modela ne nadziram več. Zakričim Jerneju na ves glas da sem ostal "brez komande". Glej kam bo padel! Panika! 8-[ V istem trenutku se zavem da v paniki blebečem neumnosti, ker so itak skos okoli sveže preorane njive. Se ne more izgubit, če bi hotel. Pa zadelo tudi ne bo nikogar razen kakega krta. Med padanjem kot nor maham z anteno. Nič. Dvakrat ugasnem oddajnik in ga znova prižgem. Nič. Na kakih 50 metrih se model umiri, kar naenkrat vse spet dela. [-o<

Takoj ga obrnem proti sebi. Zadnji trenutek, ker opazim da spet nimam kontrole. [-o< [-o< Jadralc pa se počasi približuje, rahlo pumpa. V ravni črti mirno jadra kakih 200 metrov, ko je nad mojo glavo slišim kako vsakih nekaj časa motor ponori in se spet ustavi.

Sto metrov od mene, na višini kakih 10 metrov spet začutim da komande prijemajo, obrnem nazaj. [-o< [-o< [-o< Do višine dveh metrov motor še parkrat nekontrolirano potegne, na srečo servoti mirujejo. Slučajno ravno takrat servoti spet primejo in z odvzemom komande za višino ga "zbijem" na tla.

[-o< :praskam: :D :D :D

Mehka kolena, premešani koleščki v glavi. Odklopim napajanje. Noro. Nenavadno. Po vsem tem je model ostal cel ??? Od strani jih že dobivam v Jernejevem stilu: :kregajse: Da, be.ak, hvali ga Šulceja, zdej si pa vidu.... :razpaljot: Danes več nisem sposoben za v zrak.


Doma...
Kaj je bilo? Doma sem na oko preveril kable, kolektor motorja, premeril regler. Nič narobe, vse dela. Zamenjam sprejemnik z R700. Vse dela. Dam not drugega Šulceja. Tudi dela BP. !!!!!!! ???????

V nedeljo sem šel znova probat, seveda z drugim sprejemnikom. Že med vzpenjanjem servoti dvakrat zaječijo in model vztrepeta, kot bi se zaletel v nevidno oviro. Takoj sem šel dol in prenehal izzivat. :^o

Ne dvomim: vsi sprejemniki so brezhibni, regler (Mazijev) tudi. Danes bom zamenjal kable in konektorje, samo še tu mi ga lahko biksa. Glede na to, da se napaka pojavi med mirovanjem motorja, je ta razlaga dokaj verjetna.

HM!

:-k

LP, Tom
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Poglej če je antena prilotana v sprejemniku BP?!

Tole tudi ni prvoaprilska:

Nekaj mi vsake toliko servomotorji zagodejo..brundajo...pa si mislim BEC je prešvohn...

V zraku sicer ne opazim nobenih težav, le propeler se mi je parkrat malce zavrtel.

Po pristanku ugotovim, da antena nekam žalostno binglja iz plastičnega ohišja sprejemnika R700. Po podrobnejšem pogledu vidim, da je na mestu izhoda antene, preglodana zaščitna bužirka in izolacija na anteni. Se še vedno antena drži skupaj, zato spet poletim. Norci imajo srečo...vse je bilo BP !:-)

Kasneje pride k meni kolega Andrej in mu povem, da bom moral menda na novo zalotati anteno v sprejemnik. Pa pravi:"Prinesi lotalnik, pa ti bom kar takoj naredil" (Andrej je elektronik, pa zna bolje z lotalnikom kot jaz)

In kaj je ugotovil? DA SEM LETEL SAMO NA 1 CM DOLGI ANTENI !!!!! In to na razdalji 300 - 400 m od oddajnika !!!

Na prehodu antene iz sprejemnika je bila antena (bakrene žičke v njej) čisto prekinjena. Skupaj jo je držalo le še nekaj izolacije in najlonska nitka v notranjosti. Najbrž je krivo to, da pogosto (prepogosto) prestavljam sprejemnik iz model v model, pa prepeljujem anteno skozi luknjice v trupu, kar jo slej ko prej mora na nekem mestu utruditi, da jo "precvika"

Predlagam ti da pogledaš "neoporečnost" tvoje sprejemniške antene.

LP Mitja
Uporabniški avatar
Kroko
Tekmovalec
Prispevkov: 445
Pridružen: 05 Apr 2004, 19:15
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Kroko »

Na podoben način sem razbil Mibotovega Twixa in Soarmastra. Edina skupna točka je bil Shulze sprejemnik. Vse ostalo (servoti, kvarci, kanal,...) je bilo različno. Aja, pa tudi Shulze sprejemnika sta bila različna (imam dva). Preveril sem anteno in je bila v redu prispajkana. Anteno sem imel izven trupa, zadnji konec je bil prost in plapolal okoli.
Oba avijona sta imela 6 servotov, brez pogona. Sprejemnik je napajal 4xSanyo 2400 NiCd (različna paketa). Ista letala mi z Futabo 147 delujejo brez problema.
Uporabniški avatar
belovic
Profesor
Prispevkov: 1396
Pridružen: 16 Nov 2004, 00:06

Odgovor Napisal/-a belovic »

sam imam velike probleme ze z drugim Schulzeom 835W, ki jih uporabljam v F5J modelih :cry: :cry: :cry: Na velikih razdaljah mi velikokrat motnje zavrtijo motor in potem mi zavora ne zapre elise, res pa je da pri letenju ni nikakrsnih tezav ker servomotorji kljub motnjam pri Schulzu ne trzajo =D>
1/2 antene prosto visi,tako da tukaj nebi smelo biti problema, je pa res da je sam model zgrajen pretezno iz ogljikovih vlaken, ki so po moje tudi glavni vir motenj :-?
Pri SAL modelu s temle sprejemnikom ni nikakrsnih tezav v nasprotju z prej uporabljanim MPX Pico 4/5 sprejemnikom...

edino cesar se nisem preizkusil so t.i. orginal Schulze kvarci, sedaj namrec uporabljam Graupnerjeve, MPX in NONAME kristale :oops: :oops: :oops:
zanima me, kaksne pa so kaj vase izkusnje s kvarci v Schulze sprejemnikih???

lp,ivica
Uporabniški avatar
MatjazBr
Razpravljalec
Prispevkov: 91
Pridružen: 09 Dec 2004, 19:29
Kraj: MMK Logatec

Odgovor Napisal/-a MatjazBr »

Sem imel iste probleme (s Shulze sprejemnikom) dokler nisem
cele antene spelal stran od karbonskega trupa. Prej je bila po zunanji strani trupa in 1/3 jo je viselo dol, anpak motnje so bile vseno.
Zdaj je napeljana direkt iz trupa na višinski del repa. Dela BP.


LP Matjaž
Važno je samo kam piha gravitacija.
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Profesor
Prispevkov: 1973
Pridružen: 12 Dec 2002, 01:00
Kraj: lj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MC GAYVER »

Shulze sprejemnik je tudi pri meni "kriv " za Twixa :evil:

Osumljen je da ima težave z več servoti namreč večkrat sem ga zaloti,l da pri uporabi 5-6 servov kar "zgubi" povezavo z oddajnikom včasih, se "postavi" nazaj ne pa vedno :evil: :evil:

Shulze sprejemnik uporabljam še vedno v F5J antena speljana na vrh smeri tako da ni paralel in za zdaj z 3 servoti dela

Kolikor vem je kar nekaj težav z Shulze sprejemniki in zaradi tega že poteka neka korenspndeca z firmo kaj se bo izcimilo bomo pa videli :^o o podobnih težavah se da kaj brati tudi na tujih forumih (trenutno ne najdem linka :oops: )
Uporabniški avatar
Roberto
Dr. Modelar
Prispevkov: 8648
Pridružen: 16 Nov 2004, 18:16
Kraj: Idrija

Odgovor Napisal/-a Roberto »

Tud jaz sem uporabnik malega Schulzeja. Meni je F5J že 3 x nekontrolirano priletel na tla, zaradi nedelovanja servotov. Prva dva primera sem že opisal na forumu, zadnji se mi je zgodil letos na letališču v Levcu, ko mi je model s kakih 20 - 30 m usmeril nos proti zemlji in ga ni hotel izravnati, dokler se ni srečal z njo. Velika sreča je bila, da razen zlomljene višine drugih poškodb ni bilo, kar se imam verjetno za zahvalit tudi razmočenem terenu, ki je oblažil trk. Še zmerom letim s tem sprejemnikom ... :oops:

V novi model pa se bo preselil R700 iz X-Freeja, ker rabim več priključkov.

Robi
WineFly
Tekmovalec
Prispevkov: 282
Pridružen: 15 Nov 2004, 14:42
Kraj: Bela krajina

Odgovor Napisal/-a WineFly »

Ni logike in kar ne verjamem da bi bil Sulze kriv.

Kar nekaj poletov je delal super. Imam tri primerke 435 z originalnimi mini kvarci.

Prvega uporabljam v HLGju iz karbona, antena visi iz trupa, občasno ga letim tudi na 300-400 m in ni nobenih motenj.

Drugi je na depronarju z brezkrtačnikom, absolutno brez motenj, je pa res da gre tu za majhne razdalje.

Tretji ima sigurno najtežje pogoje dela - karbonski trup, krtačni motor in kar precejšne razdalje ampak, če se zgodi, da podivja ob izklopljenem motorju, na 10m z zloženo anteno, je tu nekaj hudo narobe. Zaenkrat še ne verjamem, da je kriv sprejemnik.

Bom povedal kaj bom ugotovil.

LP, Tom
Uporabniški avatar
fullspeed
Tekmovalec
Prispevkov: 367
Pridružen: 04 Nov 2003, 12:59
Kraj: in de midl of nouver
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a fullspeed »

A nekdo zelo hvalil Šulceje??. Hvala tudi za slabe izkušnje!! Po veliki hvali me je enkrat že nekaj prijemalo da bi ga kupil - ostajam na PCM futabi ali pa FP118R !! :jumpjump: :jumpjump: :jumpjump:
Uporabniški avatar
Kroko
Tekmovalec
Prispevkov: 445
Pridružen: 05 Apr 2004, 19:15
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Kroko »

Tule so opisani eni zanimivi problemi, ki bi lahko imeli nekakšno povezavo. Shulze je "pameten" in ignorira signal. Točno tako se je dogajalo meni.

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=64552
Zadnjič spremenil Kroko, dne 05 Apr 2005, 12:41, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Roberto
Dr. Modelar
Prispevkov: 8648
Pridružen: 16 Nov 2004, 18:16
Kraj: Idrija

Odgovor Napisal/-a Roberto »

fullspeed napisal/-a:ostajam na PCM futabi ali pa FP118R !! :jumpjump: :jumpjump: :jumpjump:
FP118R uporabljam že približno 13 let (najstarejšega). Doživeli so že vsemogoče kreše v vsemogočih modelih in še vedno delajo kot se spodobi. Škoda le, da imam vse manše modele :cry: pa jih nimam kam več stlačit :cry:

Robi
Vombat
Tekmovalec
Prispevkov: 360
Pridružen: 01 Avg 2004, 08:35
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a Vombat »

Hmm. Jaz sem pa včeraj začel pisat stvari, ki jih bom kupil ta mesec in ena od teh je tudi Schulze 835w sprejemnik za F5j model. Sedaj pa res ne vem, kaj čem kupit :praskam: :praskam: Potem res tako zafrkava? :cry:
Uporabniški avatar
mihah
Dr. Modelar
Prispevkov: 9302
Pridružen: 27 Apr 2001, 01:00
Kraj: Gmajnica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mihah »

Na pobudo Milana (kreš Twix), sem po daljšem času začel debato s Schulzejem. Schulze je zahteval skico vgradnje v model.

Kdor ima nerazložljive probleme s sprejemniki ali tehnična vprašanja se lahko obrne na:

[email protected]

Z "odprtjem" sezone se odgovore dobi zelo hitro, kar pa ni veljajo za zimo :)

Pišete lahko v angleščini ali nemščini.

P.S. Ne jamrat na forumu, "reklamirajte" in tarnajte pri proizvajalcu :)
Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Odgovor Napisal/-a Brane »

Če ima toliko modelarjev težave z enakimi sprejemniki, je več kot dobrodošlo če se o tem tudi "pojamra " na forumu :roll:
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???
Uporabniški avatar
mihah
Dr. Modelar
Prispevkov: 9302
Pridružen: 27 Apr 2001, 01:00
Kraj: Gmajnica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mihah »

Brez skrbi, jamrati se more tako ali drugače :) Ampak, naj se poskuša najti tudi rešitve.
WineFly
Tekmovalec
Prispevkov: 282
Pridružen: 15 Nov 2004, 14:42
Kraj: Bela krajina

Odgovor Napisal/-a WineFly »

Bom poslikal in poslal ! Hvala za namig.

Tom
==============================================================
Drugovi !!! Meni je važno samo jedno, a to su dve stvari: rad, red i disciplina !!!
==============================================================
matej_mejac
Razpravljalec
Prispevkov: 142
Pridružen: 09 Dec 2004, 12:30

Odgovor Napisal/-a matej_mejac »

Ja hudiča! :evil: :evil:
Sem mislil, da sem rešil problem s sprejemnikom. Bo treba spet začet uporabljat Webro. Za njo sej vem, da ne del sigurno, se zavedam da lahko zgubim model, pri Schulzeju bi bil to prevelik šok za moje rahlo zdravje. :D :D

LP Matej
Uporabniški avatar
miskolin
Dr. Modelar
Prispevkov: 2733
Pridružen: 02 Feb 2004, 22:52
Kraj: VESOLJE

Odgovor Napisal/-a miskolin »

...
Zadnjič spremenil miskolin, dne 27 Avg 2017, 23:10, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Sigismund
Tekmovalec
Prispevkov: 284
Pridružen: 08 Mar 2005, 00:35
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Sigismund »

Men Shulzeji delajo brez pardona. Imam enega 4 kanalnega v letečem krilu in enega 8 kanalnega v F5J-400, in nimam pripomb. Je pa res, sta v obeh modelih le po dva servota (B109 oz. HS50) in lahko da se bodo problemi pojavili ko bo servov več. To bo pa prav kmalu :-k

Če se dobro spomnim navodila, ki pride s sprejemnikom, so tam ZELO zakomplicirali in podrobno opisali kako PRAVILNO NAPAJATI sprejemnik (dolžina in premer kablov, itd...). Mogoče je to vredno prebrat še enkrat ?

lp Žiga
Odgovori

Vrni se na Splošni pogovori o elektro modelih