Hitec OPTIC 6 (opis funkcij naprave)

Izkušnje z RV napravami, sprejemniki, servomehanizmi

Moderator:

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Hitec OPTIC 6 (opis funkcij naprave)

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Pred približno dvema tednoma sem si kupil RC napravo, kakršno bi si moral že takrat, ko sem kupoval svojo prvo ali drugo. Zakaj?

Prva je bila enostavna Robe Attack SR27 ki sem jo lahko uporabljal samo za preproste jadralne modele z dvema krmiloma (smer in višina). To sem zelo hitro prerasel.
Ko sem hotel leteti z motornimi modeli, se je pojavila potreba po dodatnih kanalih. Kot ponavadi, sem škrtaril, ter kupil 7 kanalno napravo, vendar brez računalnika, tako da je bilo treba celo za navaden reverz smeri servomotorja, odpreti pokrov baterije, izvleči baterije, ter s tankim izvijačem preklopiti eno od 8 stikal. Nerodno in zamudno opravilo! Tam noter se je nahajalo tudi stikalo vgrajenega mešalnika za »V« rep, ki pa ga nisem nikoli vključil, saj mi razporeditev krmilnih ročic po tem miksu ni odgovarjala.
Lani sem začel leteti kategorijo F5J in začel sem se zavedati pomanjkljivosti take preproste naprave.

Zato sem, da bi ne segel spet pregloboko v žep, kupil napravo Hitec Optic 6, ker je bila cena privlačna, sploh pa so me pritegnile njene mnoge funkcije ki jih ne boste našli na drugih napravah enakega cenovnega razreda.

Napravo prodaja MIBO MODELI d.o.o.:
http://trgovina.mibomodeli.si/izpis_kat ... 148&page=3

Če boste kupili napravo, boste poleg dobili tudi slovenska navodila.

Sedaj bom opisal, kaj vse naprava Optic 6 zmore.
Večina funkcij je enakih kot na drugih napravah, nekaj jih je pa prav posebno novih in priročnih. Mislim da bo ta opis pomagal modelarjem, ki še nimajo izkušenj na napravah, z vgrajenim računalnikom, morda pa celo pomagal komu, da se spozna z zanimivimi in koristnimi možnostmi takih in podobnih naprav.

EPA - End Point Adjust Nastavitev skrajnih hodov servomotorjev.
S to funkcijo lahko nastavljamo kako daleč naj se servomotorjeva ročica zavrti do skrajne lege. Nastavljamo lahko posamično za obe smeri in sicer za vrednost od 0% do 125%.

D/R - Dual Rate - Dvojni hodi servomotorjev.
Na modelu imamo lahko prednastavljene dvojne velikosti odklonov krmil, majhne (na primer za »normalno« letenje) in velike odklone (na primer za hitre manevre, akrobacije, 3D letenje…)
Med enimi in drugimi odkloni lahko preklapljamo med letenjem z dvo položajnim stikalom na oddajniku.

EXP - eksponentne nastavitve
Ta funkcija nam odklone krmilne ročice poveže z odkloni krmil na letalu tako, da imamo zelo male odklone ko premikamo krmilno ročko malo, ter velike odklone, ko potisnemo krmilno ročko na oddajniku v skrajni položaj. To ima za rezultat, da leti model zelo umirjeno in blago reagira na naše male odklone palice, a še vedno reagira energično in hitro, kadar pomaknemo palico v skrajno lego. Model je torej zelo pohleven, a če je treba tudi »poskočen«, odvisno od tega, za koliko premikamo krmilno ročko na oddajniku.

STRM - subtrim
- nastavitev nevtralne lege servomotorja.
Velikokrat se nam zaradi samih mehanskih prenosov zgodi, da ročica servomotorja nikakor noče biti v nevtralni legi, kot jo hočemo mi. S funkcijo subtrim lahko to »elektronsko« popravimo, ter z njo pomaknemo ročico v želen nevtralni položaj.

REV - reverz smeri gibanja servomotorja
Ko postavimo servomotorje v model, ter jih povežemo s krmili, je velika verjetnost, da se pri krmiljenju, krmilne površine ne odklanjajo v pravo smer. S funkcijo REV, enostavno spremenimo smer kateremukoli servomotorju.

T.CUT - Throttle Cut - funkcija za ugašanje eksplozijskega motorja.
Ta funkcija je zelo priročna za motorje z notranjim zgorevanjem. Običajna praksa je, da nastavimo spodnji trim plina motorja tako, da ko potegnemo ročico za plin čisto nazaj, motor deluje pod prostim tekom (z najmanjšimi vrtljaji), ko pa ga hočemo ugasniti, pa nekajkrat premaknemo trim navzdol. To je sicer v redu, a vedno moramo pred vžiganjem modela s trimom nastaviti pozicijo prostega teka. Pri napravi Optic 6, pa je to rešeno na domiseln način! Opcija T.CUT na napravi Optic, ima vgrajeno tipko, s katero ugasnemo motor. Tipka se nahaja na oddajniku, in če jo pritisnemo kadar imamo ročico za plin v položaju pod 50% (na primer pri pristanku), se servomotor plina samodejno za nekaj trenutkov pomakne v skrajni položaj da popolnoma zapre uplinjač, čez 3 sekund pa se povrne v normalno lego.

STCK - nastavitev lokacije kontrole plina
Ta funkcija nam omogoča da izbiramo s katero komando na oddajniku bomo upravljali s pogonskim motorjem modela. Za elektromotorne modele ali take, ki rabijo vedno samo poln plin, lahko za vklop in izklop motorja uporabimo eno od dvo položajnih stikal. Če pa hočemo vrtljaje motorja regulirati, pa to delamo z levo krmilno palico na oddajniku.

FLPT - Flap Travel - odklon flapov
Ta funkcija služi za nastavitev odklona flapov. Flapi se lahko krmilijo s pomočjo stranskega drsnika, na bočni strani oddajnika.

FLPN - Flaperoni
(kombinacija krilca in flapa)
Če imate za vsako krilce svoj servomotor, lahko poleg upravljanja nagiba, istočasno tudi obe krilci odklanjate navzdol. Takim krilcem, ki imajo tudi funkcijo flapov, rečemo Flaperoni. To nam pride zelo prav, kadar hočemo med letenjem povečati vzgon (in posledično zmanjšati hitrost) z odklanjanjem flaperonov navzdol.

ADIF - Diferencial krilc

Če imamo na modelu napravljeno tako, da se krilca odklanjajo navzgor za enak kot kakor navzdol, je zelo težko leteti v koordiniranih zavojih, ker zunanje krilo zavira, ter hoče obrniti nos modela ven iz zavoja. Model leti nekako počez, kar ni lepo, jadralnim modelom pa tudi zelo poslabša sposobnosti, zaradi povečanega upora. Diferencial krilc nam omogoča, da nastavimo krilca tako, da se gor odklanjajo za večji kot, navzdol pa za manjši. Izbiramo lahko vrednosti od 0 do 100%, tako, da lahko najdemo tisto vrednost, ki je najbolj primerna za naš model. S tem nam model bolj koordinirano kroži.

CAMB - Camber (odklanjanje flapa in krilc)
Jadralna letala, ki imajo na krilu flape in krilca, lahko to funkcijo s pridom uporabijo za spreminjanje ukrivljenosti profila. Bolj ukrivljeni profil daje več vzgona, zato je dober za jadranje, raven profil pa je bolj hiter in nam dobro služi za letenje proti vetru, ali hitremu pobegu iz področja padajočih zračnih mas. S tripoložajnim stikalom na oddajniku, lahko nastavimo tri položaje flapov in krilc. Za normalno letenje kjer stojijo flapi in krilca v srednji legi, damo stikalo v srednji položaj. Če hočemo leteti počasi, ali pa ko vzletamo z vitlo, postavimo stikalo v prednji položaj in flapi in krilca se postavijo za določen kot navzdol. Če pa hočemo leteti zelo hitro, preklopimo tripoložajno stikalo v položaj gor, flapi in krilca pa se malenkost odklonijo gor.
Koliko se bodo odklanjala krilca in flap gor ali dol, se za vsako smer lahko posebej nastavi od 0 do 100%. Katera vrednost je najboljša za vaš model, običajno piše v navodilih za vaš model.

LAND - Pristajanje (prednastavitev odklona flapov in višine)
Kadar pristajamo, bi želeli, da se lahko z modelom spustimo dol precej strmo in da bi nam model letel počasi. Modelu odklonimo flape precej navzdol in s tem dobimo efekt zaviranja. Na ta način letalo rabi za pristanek zelo malo prostora, sam pristanek pa je zaradi zmanjšane hitrosti letenja bolj varen.

ELVN- Miksanje elevonov (brezrepci)
Če imamo leteče krilo (Zagi ipd), ali letalo z delta krilom (concorde, Mirage, ipd…) moramo s samo dvema krmilnima površinama krmiliti model po nagibu in višini. Obe funkciji prevzameta krilci na eni in drugi polovici krila. Za nagibanje se eno odkloni gor, drugo pa dol, za višino, pa se odklanjata obe istočasno gor ali dol. Vendar pa se pri kombiniranem ukazu (na primer gor in levo) tudi krmilen površine odzovejo po obeh komandah, ki postanejo »zmiksane« med sabo.

VTAL- Miksanje za V rep
Pri letalih, katera imajo namesto smernega in višinskega repa vgrajen tako imenovani V rep. To sta dve repni površini postavljeni medsebojno za približno 110°. Vsako od krmil je gnano z lastnim servomotorjem. Kadar se oba pomikata v isto smer, krmilimo model po višini, kadar pa se odklanjata navzkrižno, krmilimo smer. Seveda pa ubogata tudi na mešane ukaze (na primer gor in levo).

A->R- miksanje smeri h krilcem (samodejno dodajanje smeri ob krmiljenju nagiba)
Če nismo vešči natančne uporabe smernega krmila pri letali ki mu krmilimo smer, višino in nagib, lahko za večjo koordinacijo zavojev, programiramo napravo tako, da kadarkoli osklonimo krilca, se avtomatično za določen procent hoda odkloni v ustrezno smer tudi smerno krmilo. Zadeva seveda deluje za levo in desno smer.

E->F- miksanje višine in flapov
Če letimo s Pylon modelom ali pa na primer tekmujemo s hitrim modelom in moramo delati čim ostrejše zavoje, lahko uporabimo funkcijo E->F, s katero nastavimo, da čim potegnemo krmilno ročico višine k sebi, se flap spusti za določen kot navzdol. Jakost odklona flapa lahko nastavimo za procentno vrednost ki nam za določen model najbolj ustreza. Ko v zavoju potegnemo višino nase, se flapi spustijo dol, povečajo vzgon krila in model lahko zavije bolj ostro. Ni pa priporočeno preveliko odklanjanje flapa, ker to lahko zavre model takrat ko hitrost najbolj potrebujemo.

CROW - butterfly mix
Če imamo jadralno letalo s flapi in krilci, lahko uporabimo ta mix za hitro in učinkoviti spuščanje modela na pristanek. Veliki modeli imajo zelo dobro drsno razmerje in ko jih želimo »prizemljiti« oni samo letijo, letijo, letijo….in lahko se pristanek konča nepredvidoma na koncu travnika v drevesu. CROW mix pa nam odkloni flape za največji možni kot navzdol, kar nam zelo poveča upor letala, flapi pa se kar prevej odklonijo navzgor, kar nam poveča upor in zmanjša vzgon. Z modelom v tej konfiguraciji se lahko počasi in precej strmo spuščamo navzdol na pristajanje. Model bo letel z zelo slabo fineso, ter precej počasi, zako da se lahko dobro osredotočimo na pristanek. Vendar pa je treba vedeti, da v tej konfiguraciji model ni ravno okreten, zato si ne moremo več privoščiti kakih nenadnih zavojev in podobnih traparij. Ta konfiguracija služi izključno za zadnji dolet na pristanek.

PMX1-2- programabilni mikserji 1 in 2
Naprava ima dva prosta mešalnika, s katerima lahko miksamo katerokoli komando s katerokoli drugo. Ena od takih možnosti je ta, da na primer z dodajanjem plina motorja, kompenziramo zanašanje modela iz smeri tako, da dodajanje plina povzroči ustrezni avtomatični odklon smernega krmila. Skratka, ta dva mikserja lahko uporabimo za popravljanje neželenih efektov, ki delujejo na letali v nekaterih režimih letenja.

S/W SEL- izbira preklopnika za A->R, E->F, CAMB, CROW, PMX1, PMX2
Naprava ima štiri stikala, katerim lahko dodelite določene funkcije. Tako lahko izbirate katero stikalo naj vklopi ali izklopi funkcijo.

AILV- 2 serva za višino (torque roll…)
Če imamo 3-D akrobatski model, ali pa naprimer maketo reaktivca, lahko uporabimo to funkcijo, da za vsako polovico višinskega repa uporabimo lasten servomotor. Sedaj lahko krmilimo višinski rep normalno po višini (odklanjata se obe polovici enako), kadar pa nagibamo letalo, pa leva polovica repa sledi odklonu levega krilca, desna pa desni. Tako tudi repne površine prispevajo k okretnosti modela. Pri 3-D modelu se tako precej izboljša figura Torque roll, saj repne površine ostanejo efikasne, ker so v zračnem toku propelerja (kar morda za krilca včasih ne velja).

FAIL- QPCM
način za varno odpoved
Če imate napravo, ki dela v QPCM načinu, lahko nastavite v kak položaj naj se postavijo krmila modela, kadar sprejemnik dobi kako motnjo ali pa celo izgubi oddajniški signal. Lahko nastavimo, da se modelu odvzame plin, ter da začne rahlo krožiti v spuščanju. Tako imamo veliko možnosti, da se nam model, ki je izgubil signal, ne bo odpeljal neznano kam, ali pa celo nekontrolirano »zbezljal« na tla in se razbil.

Še nekaj možnosti naprave:

- Naprava ima dve štoparici, ki ju je mogoče nastaviti tako, da odštevata čas.
- Naprava nam vedno kaže tudi čas, ki je potekel odkar jo imamo prižgano. Na ta način imamo tudi kontrolo, koliko časa še imamo na voljo, pa tudi nadzor nad tem koliko nam zdržijo akumulatorji.
- Naprava ima zelo velik zaslon na tekoče kristale, ki je zelo čitljiv. V menije vstopamo in se pomikamo po njih ter izbiramo funkcije, z osmimi tipkami, ki so ločene po namenu. Na levi strani so štiri kurzorske tipke, na desni pa tipke za resetiranje, povečevanje in zmanjševanje vrednosti, ter potrditev nekaterih opcij.
- Naprava nam vseskozi prikazuje napetost oddajniškega akumulatorja. Ko pade napetost, nam naprava to začne javljati s piskanjem v presledkih. Zadnjo minuto preden se akumulatorji spraznejo, nam naprava začne piskati vsako sekundo. To je zadnja možnost da z modelom še hitro in varno pristanemo.
- Naprava je opremljena z gumbi za digitalno trimanje modela. Nastavitev kateregakoli trima se da videti na zaslonu.
- V navodilih najdete priporočene vrednosti za nastavitev odklonov in miksov, tako da ne morete v prvo na vašem modelu narediti kako večjo napačno nastavitev.
- Naprava ima vgrajeno stikalo in priključek učitelj-učenec.
- Naprava ima spomin za 8 različnih modelov.
- Naprava ima vgrajene posebne funkcije za helikopterje (izbira tipa swash plošče-opletne plošče, večtočkovna nastavitev krivulje za plin motorja...)
- Naprava ima vgrajeno zanimivo varnostno funkcijo in sicer ko pritisnemo tipko LOCK, se nam pogon motorja izključi (servomotor se postavi v položaju za zaprt vplinjač, elektronski regulator pa ugasne elektromotor). Čemu to služi. Ko imamo model na tleh, pa še kaj "čaramo" naokrog, se nam lahko pripeti, da po nerodnosti, nehote premaknemo ročico za plin naprej. Elektromotor se bo prižgal, eksplozijski motor bo dobil polne obrate, in poškodbe so lahko takoj tu!. Če pa pritisnemo tipko Lock, komanda plina ne deluje in delo z letalom je varno. Ko pa smo zares pripravljeni na polet, pritisnemo ponovno na tipko Lock in komanda plina nas bo ponovno ubogala.


=D> =D>
HVALIM :
- nizka cena (sploh za ta rang naprave)
- kvarc kristala sta priložena
- zamenljiv oddajniški modul
- akumulatorski paket za oddajnik, ter sprejemnik
- stikalo za sprejemnik s priključkom za polnenje
- 4 standardni servomotorji s carbonite zobniki in ležajem
- podaljševalni kabel za oddaljeni servomotor
- 8 kanalni sprejemnik
- penasta guma za ovitje sprejemnika
- izčrpno navodilo za uporabo
- čitljiv zaslon
- enostavno izbiranje opcij s programskimi tipkami
- prikaz časa ko je naprava v uporabi
- levi in desni bočni drsnik za flape ali podobne funkcije
- že tovarniško vgrajena vsa stikala in drsniki (ni treba nič dokupovati)
- dobra »lega« v rokah (jaz ne vozim s pultom!)
- polnilec za oddajnikov in sprejemnikov akumulator

[-X [-X
GRAJAM:
- kapaciteta akumulatorjev NiCd samo 600 mAh
- sprejemnik je kar velik
- podpora za samo 3 servomotorje v krilu (krilce, flap, krilce)


Toliko o napravi, sedaj pa prilepim še nekaj slik z detalji naprave, ter odlomek iz slovenskih navodil.

LP Mitja
Priponke
OPTIC-6.jpg
OPTIC-6.jpg (13.72 KiB) Pogledano 11580 krat
Vse to dobite za 49.990,00 SIT
Vse to dobite za 49.990,00 SIT
optic62_195.jpg (80.17 KiB) Pogledano 11576 krat
Zadnjič spremenil Ultralajt, dne 01 Mar 2005, 08:26, skupaj popravljeno 9 krat.
Uporabniški avatar
čalpič
Freak
Prispevkov: 820
Pridružen: 13 Dec 2004, 20:09
Kraj: Selnica ob Muri(Šentilj)---Maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a čalpič »

=D> =D> =D>
Če se počutiš ,da imaš stvar pod nadzorom ,je to samo zato, ker ne greš dovolj hitro!
[M. Andretti]


http://album.email.si/hydro_freak/
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

No pa še nekaj slik....
Priponke
stikalo na desni strani
stikalo na desni strani
dual rate krilca.jpg (23.66 KiB) Pogledano 11429 krat
stikala na levi strani
stikala na levi strani
dual rate višina in smer ter stikalo za podvozje.jpg (24.75 KiB) Pogledano 11429 krat
LCD zaslon je velik, programiranje s tipkami enostavno...
LCD zaslon je velik, programiranje s tipkami enostavno...
LCD zaslon in tipke za programiranje.jpg (30.29 KiB) Pogledano 11429 krat
Zadnjič spremenil Ultralajt, dne 01 Mar 2005, 08:13, skupaj popravljeno 2 krat.
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

pa še ...
Priponke
Delček teksta iz "poslovenjenih" navodil
Delček teksta iz "poslovenjenih" navodil
izsek iz slovenskih navodil.jpg (38.77 KiB) Pogledano 11562 krat
Ne vem zakaj je navkljub prikaza napetosti na zaslonu, dodana še zelo svetleča modra led dioda, ampak izgleda pa COOL !
Ne vem zakaj je navkljub prikaza napetosti na zaslonu, dodana še zelo svetleča modra led dioda, ampak izgleda pa COOL !
optic 6 luÄŤka.jpg (21.91 KiB) Pogledano 11561 krat
N ažalost so priloženi akumulatorji (oddajnik in sprejemnik) samo 600 mAh
N ažalost so priloženi akumulatorji (oddajnik in sprejemnik) samo 600 mAh
oddajniški akumulator.jpg (23.72 KiB) Pogledano 11429 krat
Zadnjič spremenil Ultralajt, dne 01 Mar 2005, 08:14, skupaj popravljeno 1 krat.
Vombat
Tekmovalec
Prispevkov: 360
Pridružen: 01 Avg 2004, 08:35
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a Vombat »

To je pa res ugodna cena za vse kar dobiš v kompletu. Pa še to, da so stikala zraven je zelo dobro.

Pa ravno prejšnji teden sem kupil FX-18 #-o
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Vombat napisal/-a:To je pa res ugodna cena za vse kar dobiš v kompletu. Pa še to, da so stikala zraven je zelo dobro.
Pa ravno prejšnji teden sem kupil FX-18 #-o
Tudi jaz sem najprej ciljal na FX18, zato sem dodobra naštudiral njena navodila, pa sem potem "vrgel na tehtnico" da bi videl koliko se plača na enoto funkcij naprave :D , pa je prevagalo na Hitec-ovo stran.

Mitja
Priponke
Na levi in desni strani oddajnika se nahaja po en drsnik, ki lahko služi za proporcionalno upravlanje s flapi ali CROW mixsom
Na levi in desni strani oddajnika se nahaja po en drsnik, ki lahko služi za proporcionalno upravlanje s flapi ali CROW mixsom
boÄŤni drsnik.jpg (14.91 KiB) Pogledano 11427 krat
Zadaj se nahaja vtičnica za povezovalni kabel
Zadaj se nahaja vtičnica za povezovalni kabel
prikljuÄŤerk uÄŤitelj-uÄŤenec.jpg (18.79 KiB) Pogledano 11427 krat
na levi strani se nahaja tipka ki vklaplja in izklaplja povezavo med dvema napravama
na levi strani se nahaja tipka ki vklaplja in izklaplja povezavo med dvema napravama
preklopnik uÄŤitelj-uÄŤenec.jpg (23.81 KiB) Pogledano 11427 krat
Zadnjič spremenil Ultralajt, dne 01 Mar 2005, 08:17, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
spaca157
Tekmovalec
Prispevkov: 444
Pridružen: 15 Nov 2004, 19:00
Kraj: Polzela

Odgovor Napisal/-a spaca157 »

Končno napredek pri hiteku, pred petimi leti sem uporabljal flash 4 in 5, za tiste čase je imala vse kar so ponujali veliki, potem je pa nekako šel hitec v pozabo s daljinci.Vidim da so tudi spremenili oddajniški pack celic ki je sedaj zlotan v pack in ne tako kot pri flashu ko je bil nekakšn umesnik kamor si vstavil vsako celico posebej in po nekaj časa je začel zgubljati stik.Kar je mene motilo pri hitecu so baterije nepregleden display, nepremična antena, predvsem pa zelo velik originalen sprejemnik, vendar deloval je pa solidno!!! Predvsem je pa dobra cena če gledaš kaj vse dobiš v paketu, mislim da se bo veliko začetnikov odločilo za ta komplet saj vsebuje vse le modela ne.
Leti vse kar dober vržeš !!
Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Odgovor Napisal/-a Brane »

Neverjetno, kaj vse ima komanda za ta denar, me kar mika, da bi, namesto da bi dal servisirat MC 24, raje kupil tole zadevo.
Pogrešam edino eno stvar :praskam: večji akrobati pri letu na nož velikokrat silijo na kolesa, zato je treba smeri dodajati tudi nekaj (včasih kar precej) višine, ali še bolje, smer zmiksati z višino. Tule pa ne vem kako bi to naredil :praskam: saj je odklonu smeri treba zmiksati tudi nekaj višine in to tako, da odklonu smeri v desno sledi tudi nekaj višine gor, ob odklonu smeri levo, pa mora višina slediti ponovno gor.
Prav zanima me če je tak miks možen :praskam:
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Prav zanima me če je tak miks možen
Da, naprava omogoča, da k odklonjenemu smeremu krmilu "primešamo" še nekaj odklona po višini kadar nam model pri letenju na nož, sili z nosom iz prave smeri.

LP Mitja

Spodaj je izrezek iz navodil, ki obravnava to temo:
V navodilih je tudi podrobno opisano kako se pride v ustrezen meni, kako izberemo mix ter koliko ga nastavimo za prvi testni polet, ter kako ga kasneje bolj na fino nastavimo. Seveda pa tudi izberemo katero stikalo bomo uporabili za vklop in izklop tega miksa.
Priponke
MIX let na noĹľ.jpg
MIX let na noĹľ.jpg (28.93 KiB) Pogledano 11459 krat
Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Odgovor Napisal/-a Brane »

=D> =D> Sedaj me bo pa nakup te komande še bolj mikal, škoda ker sem tako navajen pulta :-? pa saj ravno tega, bi se rad znebil :lol:
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???
Uporabniški avatar
Intruder
Dr. Modelar
Prispevkov: 2285
Pridružen: 16 Nov 2004, 22:56
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Intruder »

Mitja...Čestitke za napravo! mislim da se nisi slabo odločil. Meni je padla v oko v mibotovi E trgovini in morem rečt, da je prav lepa (vizualno). To kar si pa naštel bi pa lahko rekel, da je prav tako tudi zmogljiva! A ti si tudi ročnih komandah?

P.S.

Mogoče sem spregledal :oops: , ampak: Ali ima možnost izbire MODa? MOD1, MOD2, MOD3, MOD4?


Jan
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Mogoče sem spregledal , ampak: Ali ima možnost izbire MODa? MOD1, MOD2, MOD3, MOD4?
Izbirati se da med modi 1 in 2.
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

..
Priponke
Sprejemnik bo pa samo za kako večje jadralno ali motorno letalo..žal v ozek trup HLGja ne gre. Gre pa v trup za F5j, samo mi masa 36gr ne odgovarja.
Sprejemnik bo pa samo za kako večje jadralno ali motorno letalo..žal v ozek trup HLGja ne gre. Gre pa v trup za F5j, samo mi masa 36gr ne odgovarja.
sprejemnik.jpg (23.21 KiB) Pogledano 7154 krat
preklaplanje med tremi režimi letenja (pride prav za F5J..in nasploh za jadralna letala), ter tipka za ugašanje motorja
preklaplanje med tremi režimi letenja (pride prav za F5J..in nasploh za jadralna letala), ter tipka za ugašanje motorja
tripoloĹľajno stikalo in tipka za motor.jpg (23.5 KiB) Pogledano 7154 krat
Uporabniški avatar
spaca157
Tekmovalec
Prispevkov: 444
Pridružen: 15 Nov 2004, 19:00
Kraj: Polzela

Odgovor Napisal/-a spaca157 »

Mater to je pa basun :o :roll: #-o
Leti vse kar dober vržeš !!
Uporabniški avatar
Kroko
Tekmovalec
Prispevkov: 445
Pridružen: 05 Apr 2004, 19:15
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Kroko »

Vombat napisal/-a:... Pa ravno prejšnji teden sem kupil FX-18 #-o
Ultralajt napisal/-a: Tudi jaz sem najprej ciljal na FX18, zato sem dodobra naštudiral njena navodila, pa sem potem "vrgel na tehtnico" da bi videl koliko se plača na enoto funkcij naprave :D , pa je prevagalo na Hitec-ovo stran.
@Vombat
Ne sekiraj se. FX-18 je zmoglivejša komanda. Res je samo, da moraš stikala dokupiti.

@Ultralight
Mislim, da tehtnice nimaš dobro umerjene. Malo kalibracije ji ne bi škodilo. :D

Pa brez zamere
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Kroko odštej od 49.990 SIT naslednje:
- 4 servomotroji Hitec (13.344 SIT)
- 8 kanalni sprejemnik (9.655 SIT)
- sprejemniški akumulator (2.735 SIT)
- stikalo za sprejemnik
- podaljševalni kabel za servo
- polnilec za oddajnik in sprejemnik,
in dobiš ceno samega oddajnika Optic 6. (manj kot 23.000 SIT)

Tako prideš pod ceno golega oddajnika FX-18 ,ki je brez kakršnihkoli dodatnih stikal in opreme.
Torej boljša naprava FX 18, ki ni boljša dokler ji ne dokupiš stikal in drsnikov. Prav imaš, FX-18 nudi modelarju še več, vendar za več denarja.

LP Mitja
Zadnjič spremenil Ultralajt, dne 02 Mar 2005, 07:19, skupaj popravljeno 1 krat.
mucek
Freak
Prispevkov: 499
Pridružen: 09 Avg 2003, 22:42
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mucek »

No, dejansko se tudi meni zdi FX 18 boljša naprava (in tudi je), vendar jo Hitec cenovno gledano prekaša, o tem ni dvoma.
Mi pa ta Hitec ni všeč na pogled, saj mi deluje zelo plastično. Ne vem, mogoče je v realnosti bolj "resen" ;).

Res pa je, da se da pri Futabi precej prišparat s tem, da stikala sam narediš, saj so originalna draga kot zlato! Potem oddajnik niti ne pride tako zelo drag.

Lp, Grega
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

O stikalih je bilo že nekaj govora na "sosednjem" forumu. Če se prav spomnim, se da res dobiti namesto zasoljenih originalnih, tudi drugačna, a zelo poceni stikala, s katerimi se kar nekaj prihrani.
Toda mislim, da je bilo tam govora o tem, da so osriginalna stikala vsekakor bolj primerna, kakor pa cenena, saj lahko zaradi odpovedi poceni stikala uničimo model.

LP Mitja
Zadnjič spremenil Ultralajt, dne 02 Mar 2005, 07:24, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
extremist1
Tekmovalec
Prispevkov: 397
Pridružen: 03 Apr 2004, 22:44
Kraj: lj

Odgovor Napisal/-a extremist1 »

Vsekakor poceni naprava glede na funkcije!
Uporabniški avatar
Mipo
Dr. Modelar
Prispevkov: 3308
Pridružen: 15 Nov 2004, 11:59
Kraj: Vrtojba

Odgovor Napisal/-a Mipo »

Ultralajt,

čestitke za vzoren prispevek. Marsikomu si naredil skomine, mnogim pa razčistil nekatre "skrivnosti" programiranja RC postaj.

Modelarji,

ne spustite se v debato katera naprava je boljša. Če ima kdo izkušnje s podobnimi (npr.: FX 18), naj napiše svojo oceno (za vzor naj si vzame kar Ultralajtov članek; upam, da se Ultralajt strinja). Tako bo lahko v pomoč tistim, ki se odločajo za nakup, pa tudi nam, radovednežem, bo zadoščeno.

Lep pozdrav

Miloš
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Popolnoma se strinjam s teboj, Miloš!
Eno je prebiranje opcij za oddajnik ki je napisan v njeni reklami (naprimer v katalogu) drugo pa je če predstaviš te opcije na bolj "otipljiv način", da se začetniki lahko kaj naučijo.

Stari mački, pa itak že vse vejo najbolje in prav, zato tako branje ni namenjeno zanje.

LP Mitja
Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Odgovor Napisal/-a Brane »

Sedaj ko je bilo že toliko govora tudi o FX 18, me pa resno zanima v čem je toliko boljša, mislim, da bo ta podatek marsikomu koristil in olajšal odločitev. Samo ne bi rad da se začne s subjektivnimi ocenami, in tem kako je komu všeč ohišje, katera je lepša in podobno. Futaba je namreč priznana znamka, taki pa za podoben denar velikokrat ponudijo precej manj kot manj uveljavljene znamke.
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???
Uporabniški avatar
ZZ-Top
Tekmovalec
Prispevkov: 331
Pridružen: 19 Nov 2004, 13:08
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a ZZ-Top »

OK

V začetku leta sem ugotovil, da mi je MC12 postala pretesna (premelo kanalov in premelo mikserjev; predvsem za 4 servote v krilu) pa sem jo zamenjal za FX18. Moram reč, da ima skoraj vse, kar bi si želel, je pa proti Graupnerju tako butasta za programiranje, da sploh ne moraš verjet.
Na primer; vzamem hotlinerja z servom v levem krilu, na višini in v desnem krilu.
-Pri Graupnerju je stvar jasna 2 in 5 kanal sta elerona in ko ju priklopiš že delata. Nastaviš centre servov in max odklone in to je to. Če želiš spojlerje, enostavno motor daš ne 6 kanal in ga upravljaš s atikalom ali potenciometrom, elerona pa miksaš na 1 kanal in to je to.

-Pri FX18 pa najprej tako kot si bil navajen nastaviš centre, potem odklone, vmes ugotoviš, da ti desni servo ne dela, vzameš navodila in ugotoviš, da obstaja funkcija WING. Tam najprej nastaviš ali bo plin ostal na palici za plin (želim jo imeti za spojlerje) ali gre na 5 kanal, ki je drsnik. Za tem določim, da je drugi eleron na 5 kanalu in glej ga zlomka, v tem trenutku se mi spremeni tudi center levega elerona. Spet nastavim nove centre in potem zadeva skoraj tako dela, kot bi si želel.

Verjetno se že vsi sprašujete, kaj sploh želim povedati. Med seboj sem primerjal MC12 in FX18. FX18 je neprimerljivo boljša od MC12, pa tudi od OPTIC 6 (3 navadni mikserji, 1 navzkrižni mikser, 4 servi v krilu, 8 kanalov, 12 spominskih mest, PCM, ...) Je pa tudi dražja, saj moraš vse drsnike in stikala dokupit (kar se stikal tiče je enako z MC 12).
Najbolj pa me pri FX18 moti, da ima vse funkcije sprogramirane na nek način, za katerega je nekdo menil, da je najbolj primeren in tega načina se ne da spremenit (funkcije ne omogočajo odstopanj od osnovnega programa). To posledično pomeni, da moraš račeti razmišljati FUTABA WAY. Meni osebno komanda ne leži, še vedno pa opravlja svojo naloga. Sem si moral pa vzeti zelo veliko časa, da sem uspel svoje modela nanjo naštimat.

Za konec bi rekel samo še to, da ko sem kot začetnik izbiral komande, nisem počel drugega, kot delal kljukice in križce ob funkcijah, ki so pisale ob komandi. Danes se mi pa zdi (sploh po avanturi za FX18, da je ob zelo pomemben faktor pri komandi ta, kako do funkcij sploh prideš oz. kje jih v meniju najdeš in kako dalajo. Enkrat je Rok Bordon zelo lepo napisal, da je problem novih RV naprav v tem, da so preveč USER FRIENDLY in hočejo pri programiranju vse narediti namesto tebe in ti celo same določijo, na katerem prstu ti bo najbolj odgovarjela neka funkcija. So modelarji, ki jim to ustreza in rečejo "tako pač je" in so drugi, ki jih to moti in spravlja ob živce. Žal sodim med slednje, tako da se bova z Futabo razšla takoj, ko bo to omogočil proračun. Tega posta ne berite kot antireklame za FX18, je pa res, da meni ne odgovarja.

LP Rok
balonko
Začetnik
Prispevkov: 49
Pridružen: 13 Dec 2004, 14:50
Kraj: Il. Bistrica

vprašanje

Odgovor Napisal/-a balonko »

mene pa sam firbec matra kaj je tisti oranžen tulec ki je na sliki kompleta?
lp t
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Profesor
Prispevkov: 1973
Pridružen: 12 Dec 2002, 01:00
Kraj: lj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MC GAYVER »

Mislim da je FX 18 še kako vredna svojega denarja namreč ponuja 99% funkcij kot komande ki stanejo 8-10 X toliko :evil:

Cene stikal ki jih omenja Mitja so pa kakor se kdo znajde

Stikalo za vklop mixerja stane 200 sit za vklop kanala pa 300 :o

podobno je z cam packom :o

Rok pa govori o modelarski klasiki :D ko se enkrat navadiš sistema programiranja pri enem proizvajalcu te pri drugem vse moti in je čudno dejstvo pa je da je treba vzet v roke navodila in jih upoštevati (Rok je pri svojih "težavah" vedno "pozabil" komandi povedati kje je točka O)

Je pa raspravljati o komandah tako kot raspravljati o avtomobilih :D sosedov ima vedno nekaj več :evil:

Tako ali drugače pa je itak 90% možnosti ki nam jih nudijo komande neiskoriščenih oziroma nobena ne zna letet namesto nas in vedno kupujemo preveč komande in na to izumljamo kaj in kako bi jo obremenili in poizkusili izrabit vsa drago plačana stikala.
Velika večina modelov ki letajo po Slovenskem nebu bi bila povsem zadovoljna z povsem navadno analogno štiri kanalko :o

Vsakdo ki misli polemizirat z zadnjo izjavo naj pogleda kaj vse se je letelo mnogo let pred izumom digitalnih komand :D
Odgovori

Vrni se na RV naprave