Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Izkušnje z RV napravami, sprejemniki, servomehanizmi

Moderator:

Odgovori
Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a Melly » 08 Nov 2008, 18:56

Linki:

Navodila:
http://www.multiplex-rc.de/cms/vorschau ... re7_gb.pdf
http://www.multiplex-rc.de/cms/vorschau ... 2_2_gb.pdf

Programi: (datamanager in upgrade)
http://www.multiplex-rc.de/cms/vorschau ... pro_gb.pdf

Urejanje .roy
http://home.tele2.ch/treichler/interest11.htm

Strani s podporo:
http://www.rc-soar.com/multiplex/index.htm

Upgrade Evo na Pro (PCM):
http://www.multiplex-rc.de/cms/vorschau ... ate_gb.pdf

Pult... viewtopic.php?p=238380#238380

Povezava sprejemnikov na PC - serial RS-232
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=448677

Povezava 2,4GHz na DIN priključek:
Signal na pin 4, masa (GND) na pin 3, napajanje (V+) na pin 2, pin 5 povežemo na maso (pin 3) in tako izklopimo RF (interni oddajniški) modul.

Povezava trainer (učenec-pupil) ali USB simulator na DIN priključek:
Signal na pin 4, masa (GND) na pin 3, pin 5 povežemo na maso (pin 3) in tako izklopimo RF (interni oddajniški) modul.

Povezava polnilca na DIN priključek:
Plus pol s polnilca na pin 1, minus pol na pin 3. Max tok polnjenja 1,5A, za original multiplex Nimh priporočeno max 800mA.
Priponke
sMPX%20Cable.pdf
kabli za datamanager
(108.45 KiB) Prenešeno 437 krat
dinMPX.jpg
dinMPX.jpg (30.4 KiB) Pogledano 15731 krat
MPX RS232 RX.jpg
MPX RS232 RX.jpg (122.66 KiB) Pogledano 14017 krat
Zadnjič spremenil Melly, dne 17 Dec 2010, 20:28, skupaj popravljeno 3 krat.
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 09 Nov 2008, 23:14

No danes sem preizkusil EVO Data Manager. Seveda sem si prej naredil kopijo z originalnim MPX programom, šele nato sem se odločil igrat z temle.
Program je zelo enostaven za uporabo. Tako da sem si prvo uredil malce model po vrsti in izbrisal stare. Ko sem hotel poslati nastavitve na oddajnik, sem naletel na malo težavo. Namreč izbranega modela ni hotel program naložiti na napravo, pa še njegovo ime je izbrisal. Opazil sem tudi, da če je bil zadnji model izbran (označen s krepko pisavo), je pred seboj in za seboj izbrisal 2 modela :evil: . Po eni uri borb, sem poštudiral, da je najbolje izbrani model premakniti stran od ostalih modelov in narediti 2 nova modela, da ne briše starih. Ko sem ponovno naložil zadevo, je delovala podobno, kot prej, s to razliko, da so moji modeli ostali nedotaknjeni. Na koncu sem na oddajniku izbral drug model in neuporabne pobrisal. Sedaj deluje.
Upam, da je komu prav prišla ta informacija.
za komunikacijo sem uporabil originalni MPX data kabel in USB-RS232 umesnik.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 23 Nov 2008, 10:24

Brezžična povezava učenec-učitelj
V nemščini:
http://www.rc-network.de/magazin/artike ... 14-01.html


v angleščini

Mogoče še seznam dovoljenih frekvenc za posamezne države:
http://www.rc-network.de/magazin/artike ... 01eng.html
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 25 Dec 2008, 13:33

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=958193
Sicer ni za EVO, je pa dobra ideja.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 28 Dec 2008, 23:21

Sem že razmišljal o osvetlitvi lcd zaslona, vendar mislim, da se bolj splača menjati kar cel lcd z enim, ki ima osvetlitev. Tako na prvi pogled zgleda lcd standarden grafični 128x64. Pri drugih oddajnikih je večji problem saj imajo namensko izdelane lcd zaslone in tam je edina rešitev dodati svetleči list zadaj... ampak če je vezje za visoko napetost slabo narejeno imaš lep izvir motenj v samem oddajniku.
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 28 Dec 2008, 23:39

Druga varianta so led diode. Poraba je mala, izvedba dokaj enostavna in ni motenj.
Razmišljal sem tudi o menjavi zaslona, ampak z modro ali pa belo osvetlitvijo, zelenega ne bi dajal v oddajnik.

Je pa prednost svetlečih lističev, da jih lahko po želji režemo kar s škarjami, važno je samo, da pustimo kontakte za napajanje pri meru.
Motnje se da izolirati z uporabo oklepa iz samolepilne alu folije.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

mihec87
Dr. Modelar
Prispevkov: 3857
Pridružen: 24 Jan 2005, 18:57
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a mihec87 » 29 Dec 2008, 00:25

Krist osvetljeni ekrani imajo zadaj ponavadi diode in če ekran razdereš lahko diode zamenjaš z poljubno barvo..

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 29 Dec 2008, 06:20

mihec87 napisal/-a:Krist osvetljeni ekrani imajo zadaj ponavadi diode in če ekran razdereš lahko diode zamenjaš z poljubno barvo..
To mi je vse jasno, samo zakaj bi menjal ledice na na osvetljenem zaslonu, če raje kupim v željeni barvi. Potem je bolje, da predelam original neosvetljen zaslon, me pride v vsakem primeru ceneje, kot pa nakup novega in razdiranje le tega.
Kolikor sem pogledal na ebayu cene folij in konverterjev, se da zadevo predelat za nekje 25-30€, nekje toliko stane tudi LCD te velikosti, ki je v EVO napravi.
Škoda, ker nisem poslikal zaslona, ko sem imel napravo v prafaktorih.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 29 Dec 2008, 09:09

Ja res škoda, da nisi poslikal, jaz imam en lcd 128x64 modro osvetljen viška.
Projekt za leto 2009.
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 29 Dec 2008, 09:35

Krist a mogoče veš kaj lahko priključiš na zeleni konektor? Na dveh kontaktih so tipke z ročice na dveh pa?
Zdaj grem v nabavo po dva preklopnika za "K" in "P".

Z lcd-jem bo pa križ, ima polepljeno zadnjo stran z neprosojnim trakom, tudi če daš osvetlitev ne bo sijalo kaj prida. Zdi se nekam nestandarden...
Priponke
royalevo lcd.jpg
royalevo lcd.jpg (67.01 KiB) Pogledano 14795 krat
royalevo board.jpg
royalevo board.jpg (116.3 KiB) Pogledano 14795 krat
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 29 Dec 2008, 14:44

Dva preklopnika (2 položajno stikalo s tremi kontakti) skupaj 2,4e v Elektronabavi (ima jih tudi Merkur), sta pa enekega proizvajalca kot original v oddajniku.
P in K delujeta. Sicer pri toliko stikalih nimam pojma za kaj ju bom ponucal :lol:
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 29 Dec 2008, 18:09

Imam se staro verzijo, tako, da imam samo dvopolno sponko.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 21 Jan 2009, 00:37

Na zeleni priključek lahko priklopiš tropoložajno stikalo ali še eno ročico s stikali.
Glej navodila za Royal PRO stran 91...
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 21 Jan 2009, 06:02

Melly napisal/-a:Na zeleni priključek lahko priklopiš tropoložajno stikalo ali še eno ročico s stikali.
Glej navodila za Royal PRO stran 91...
Luksuz...
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 22 Jan 2009, 16:45

Danes sem poslal mojo novo pridobitev (evo 7) na posodobitev in vpoklic. Odločil sem se samo za programsko posodobitev 0e, saj nameravam uporabljati 2,4GHz modul in PCM oddajnik ne potrebujem.
Po posodobitvi na verzijo 2.0 (2.6) bo evo 7 programsko prav taka kot evo 9 ali 12 no v bistvu bo taka kot pro.
To pomeni, možnosti nastavitve posameznih stikal in še vse drugo kar ji sedaj manjka napram 9tki... Zanimivo, da so pod črnimi nalepkami, ki označujejo stikala pri evo 7, klasični napisi kot pri 9 tki in 12 tki pa tudi luknji za P in K.
Me prav zanima koliko časa bodo potrebovali.
Potem jim pošljem še evo 9.
Verjetno bom pri 9 tki menjal na PCM in še skener vgradil kar znese dodatnih 89e + poštnina.
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
zerdoner
Freak
Prispevkov: 612
Pridružen: 18 Dec 2005, 13:19
Kraj: Polzela

royal

Odgovor Napisal/-a zerdoner » 22 Jan 2009, 17:11

Živjo...sam imam evo 9 in softver 1.4...če pošlem js to v nemčijo da mi nadgradijo na 2.0 ali mogoče kdo ve koliko to stane( nadgradnja + poštnina)

LP

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Re: royal

Odgovor Napisal/-a Krist » 22 Jan 2009, 17:37

zerdoner napisal/-a:Živjo...sam imam evo 9 in softver 1.4...če pošlem js to v nemčijo da mi nadgradijo na 2.0 ali mogoče kdo ve koliko to stane( nadgradnja + poštnina)

LP
Poštninaje 25€
Nadgradnja je zastojn v primeru, da ne vzameš pcm modula, samo da ti programsko nadgradijo.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 22 Jan 2009, 18:20

lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
zerdoner
Freak
Prispevkov: 612
Pridružen: 18 Dec 2005, 13:19
Kraj: Polzela

royal

Odgovor Napisal/-a zerdoner » 22 Jan 2009, 18:41

hvala vama za odgovor

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 22 Jan 2009, 19:50

En od popravkov je tudi možnost 2,4GHz saj obljubljajo njihov 2,4GHz modul... trenutno je zunaj verzija 2.6... nova podpira popravljanje nastavitev na PCju.
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
zerdoner
Freak
Prispevkov: 612
Pridružen: 18 Dec 2005, 13:19
Kraj: Polzela

royal

Odgovor Napisal/-a zerdoner » 22 Jan 2009, 20:06

Kako pa kaj dolgo traja, da to nadgradijo...

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 22 Jan 2009, 20:17

Po mojem ene dva do tri tedne, odvisno od hitrosti pošte.
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
zerdoner
Freak
Prispevkov: 612
Pridružen: 18 Dec 2005, 13:19
Kraj: Polzela

royal

Odgovor Napisal/-a zerdoner » 22 Jan 2009, 21:24

Kam pa vi pošiljate postaje...v nemčijo ali v asvtrijo...sem vidu da imajo v Linzu tudi ljudi, ki to počnejo?

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 22 Jan 2009, 22:04

Jaz sem poslal direktno v Nemčijo na sedež MPXa.
Poštnina je enaka. 20e
Ker še ne vem koliko časa bo trajalo sem najprej poslal 7ko in ko se vrne pošljem še 9tko.
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 23 Jan 2009, 09:01

Danes prispe v Nemčijo...
Priponke
posta mpx.jpg
posta mpx.jpg (100.35 KiB) Pogledano 9421 krat
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Odgovori

Vrni se na