Vakumiranje: kako, iz česa...

Načini, postopki in tehnike gradnje modelov letal, uporaba in obdelava materialov in predstavitev gradnje modelov s slikami.

Moderatorji: PisaneliKrist

MAGISTER
Freak
Prispevkov: 643
Pridružen: 14 Okt 2005, 20:36
Kraj: Ljubljana-Šentvid (localhost - 192.168.8.20)
Kontakt:

Vakumiranje: kako, iz česa...

Odgovor Napisal/-a MAGISTER » 17 Dec 2006, 17:48

Hi!

zanima me tisto kar sem zgoraj napisal :) njeke sem slišal da nekaj naredite iz kompresorja za hladilnik,....


LP, klemenm
Nič več... :)

Uporabniški avatar
carcar
Profesor
Prispevkov: 1045
Pridružen: 28 Avg 2005, 08:48

Odgovor Napisal/-a carcar » 17 Dec 2006, 17:51

En način vakumiranja, sicer nemško ampak slike nekaj povedo :lol:

http://www.aerodesign.de/design/vakutech_02.htm


lp
_____a.k.a @ Moderator Modeli iz penastih materialov____

Uporabniški avatar
MC GAYVER
Profesor
Prispevkov: 1973
Pridružen: 12 Dec 2002, 01:00
Kraj: lj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MC GAYVER » 17 Dec 2006, 17:53

Slo tekst ki govori o vakumiranju :o

MAGISTER
Freak
Prispevkov: 643
Pridružen: 14 Okt 2005, 20:36
Kraj: Ljubljana-Šentvid (localhost - 192.168.8.20)
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAGISTER » 17 Dec 2006, 18:02

kako se pa predela tist kompresor??? :-?

LP, klemenem
Nič več... :)

Uporabniški avatar
MC GAYVER
Profesor
Prispevkov: 1973
Pridružen: 12 Dec 2002, 01:00
Kraj: lj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MC GAYVER » 17 Dec 2006, 18:39

Hladilikov kompresor ne zahteva nikakršne :o predelave

Dodamo mu nekaj cevi na stran kjer "vleče" in to je to

Z acrylnim kitom "zalepimo" vrečo in okoli cevi "zadihtamo" z istim kitom vklopimo kompresor in pazimo da nam vreča ne ukrivi izdelek :o Če se kje pojavi kako "puščanje" ga slišimo kot droben sik na tem mestu malo "pognetemo " kit ko je vse tiho pa lahko v vrečo naredimo 2 ali 3 luknjice z buciko (nasprotna stran kot je cev) da nekoliko omilimo vakum vse skupaj pustimo prižgano dokler se npr epoksy ne strdi

MAGISTER
Freak
Prispevkov: 643
Pridružen: 14 Okt 2005, 20:36
Kraj: Ljubljana-Šentvid (localhost - 192.168.8.20)
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAGISTER » 17 Dec 2006, 20:45

mc gayver hvala :D
Nič več... :)

Uporabniški avatar
grega09
Začetnik
Prispevkov: 11
Pridružen: 25 Okt 2005, 13:45
Kraj: Žalec

Odgovor Napisal/-a grega09 » 02 Jan 2007, 11:53

No, doma smo pred nekaj dnevi zaključilli izdelavo vakumirke. Spodaj sem prilepil nekaj slik. Deluje odlično... Uporabljen je pa kompresor iz klimatske naprave...

Slika Slika Slika Slika Slika

raktivec
Dr. Modelar
Prispevkov: 5011
Pridružen: 01 Mar 2005, 13:02
Kraj: švarcnbah

Odgovor Napisal/-a raktivec » 02 Jan 2007, 12:38

@Grega:


Ta žakljevina služi za?
lp
Sašo

Uporabniški avatar
grega09
Začetnik
Prispevkov: 11
Pridružen: 25 Okt 2005, 13:45
Kraj: Žalec

Odgovor Napisal/-a grega09 » 02 Jan 2007, 13:17

Da folije ne stisne (da se lahko enakomerno izčrpa zrak iz celotne vrečke) in da se pridobi enakomerna razporeditev podtlaka.

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1024
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a 2R » 08 Jan 2007, 13:10

Za enakomerno stiskanje se meni veliko bolje obnesejo alu cevke debeline 10 mm, ki so na vse strani navrtane. Narejenih imam nekaj različnih dolžin in jih spajam med seboj s plasticnimi cevkami - enakimi kot "dovod" vakuuma. Te cevke preprosto z žebljički nataknem na spodnji zadnji rob stirena in priklopim na cevko za kompresor. Cevko, ki gre iz vreče pa zatesnim s kitom (ne vem iz glave kako se mu reče), vedno ostane mehak in se odlično prime na površino. Uporabljajo ga za hitra montažna tesnenja.

LP2R
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
Ultimate
Tekmovalec
Prispevkov: 371
Pridružen: 07 Dec 2004, 21:46
Kraj: Rezervat

Hi-Tech vakumirka

Odgovor Napisal/-a Ultimate » 08 Jan 2007, 13:45

Ekola, da vam še jaz predstavim prototip EcoTech EVP-01, ki že pridno dela v MB-ju, zdaj sem naredil že izboljšano verzijo te vakumirne naprave, katero že pridno testiram, zaenkrat so še naprave vgrajene v računalniška ohišja.

Podatki:
- regulator z natančnostjo 0,001bar, dejanski prikaz podpltaka, max, min, poljubno nastavljiva histereza in še kup drugih možnosti za programiranje, osvetljen zaslon ...
- max podtlak z trenutno vgrajeno črpalko: -0,850bar,
- dva izhoda npr. za dve vreči ali poljubno več,
- vgrajena inox podtlačna posoda protornine 2,5l,
- 3/2 el. mag. ventil, kateri preklopi v 8ms po odklopu ter sprosti črpalko,
- ...

lp Damjan

p.s.: do poletja bom spravil skupaj tudi regulatorje z manometrom, stvar bo preprosta in zelo funkcionalna, odzadaj bo vhod za "kompresor" oz. črpalko (le te imate vsi doma) ter el. priključek za le tega, na prednji strani pa bo manometer za prikaz podtlaka, dva izhoda oz. vhoda za vakuum - 6mm, ter samo en gumb s katerim boste določili prag histereze ter seveda diode, ki bodo prikazale stanje delovanja ON, OFF, VCC ...
Priponke
Vakumirka_1.JPG
Vakumirka Ecotech EVP-01
Vakumirka_1.JPG (50.63 KiB) Pogledano 9861 krat
Albert Einstein:
Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost, čeravno glede prvega nisem gotov.

MAGISTER
Freak
Prispevkov: 643
Pridružen: 14 Okt 2005, 20:36
Kraj: Ljubljana-Šentvid (localhost - 192.168.8.20)
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAGISTER » 08 Jan 2007, 15:15

zanimivo :o
Nič več... :)

Uporabniški avatar
TommyBoy
Freak
Prispevkov: 460
Pridružen: 06 Mar 2005, 22:45
Kraj: Kranj, Radomlje

Odgovor Napisal/-a TommyBoy » 04 Feb 2007, 13:58

Mene pa zanima kakšno folijo se uporablja za vakumiranje krila in kje se jo da kupiti.
Hvala za odgovore.
lp, T.
Še to razbijemo pa gremo, ...

MAGISTER
Freak
Prispevkov: 643
Pridružen: 14 Okt 2005, 20:36
Kraj: Ljubljana-Šentvid (localhost - 192.168.8.20)
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAGISTER » 04 Feb 2007, 14:24

jaz uporabljam PVC folijo 0,5mm ki sem uporabljal za izdelavo kabin in je bila ravno pri roki. kupil sem jo pred nekaj leti v Astri.

lp,km
Nič več... :)

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1024
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a 2R » 07 Feb 2007, 11:26

Daj napiši po kakšnem principu dela regulator podtlaka, da lahko tako natančno nastaviš podtlak.

LP2R
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
Ultimate
Tekmovalec
Prispevkov: 371
Pridružen: 07 Dec 2004, 21:46
Kraj: Rezervat

Nastavitev podtlaka

Odgovor Napisal/-a Ultimate » 07 Feb 2007, 23:06

Senzor tlaka dela po principu piezorezistence, "teoretično" lahko nastavljamo željen tlak do 0,001bar (to dopušča senzor), ker je zrak stisljiv medij pride v praksi do odstopanj bla bla bla ...

lp Ulti :D

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1024
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a 2R » 08 Feb 2007, 09:20

Kolk pa pride elektronika?

LP2R
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
Ultimate
Tekmovalec
Prispevkov: 371
Pridružen: 07 Dec 2004, 21:46
Kraj: Rezervat

Regulator

Odgovor Napisal/-a Ultimate » 09 Feb 2007, 10:11

Samo regulator stane > 150EUR potem še rabiš usmernik, relejno ploščo... za hobi nemene je to preveč...

V kolikor mi bo čas dopuščal, bom spravil skupaj enostaven sistem regulacije podtlaka, kot sem napisal v enem od prejšnjih postov v tej temi, stvar bo dostopna vsakomur in bo zelo uporabna... =P~ "kmalu" =P~

Takoj, ko se rešim enega zaj... in dragega projekta bom naredil poizkusno serijo...

lp Damjan

Uporabniški avatar
peter jelenc
Tekmovalec
Prispevkov: 281
Pridružen: 01 Jan 2007, 12:42
Kraj: dražgoše
Kontakt:

vakumirka

Odgovor Napisal/-a peter jelenc » 10 Apr 2008, 19:47

zanima me kako izdelati vakumirko če kdo ve

prosim za nasvet in kje kupiti materiale

Uporabniški avatar
dinko
Freak
Prispevkov: 772
Pridružen: 04 Okt 2006, 00:40
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a dinko » 10 Apr 2008, 19:53

potrebujes sledece:

kompresor od zmrzovalne skrinje
vakumsko stikalo (lahko ga tudi naredis sam)
cev
kabli za elektriko in to je to

Uporabniški avatar
Ultimate
Tekmovalec
Prispevkov: 371
Pridružen: 07 Dec 2004, 21:46
Kraj: Rezervat

Vakumirka

Odgovor Napisal/-a Ultimate » 11 Apr 2008, 06:05

Albert Einstein:
Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost, čeravno glede prvega nisem gotov.

Uporabniški avatar
peter jelenc
Tekmovalec
Prispevkov: 281
Pridružen: 01 Jan 2007, 12:42
Kraj: dražgoše
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a peter jelenc » 11 Apr 2008, 14:10

zanima me vakumsko stikalo

Uporabniški avatar
dinko
Freak
Prispevkov: 772
Pridružen: 04 Okt 2006, 00:40
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a dinko » 11 Apr 2008, 15:01

jaz sem narisla bolj enostavno kako naj bi zgledalo vakumsko stikalo

ce ti kaj ne bo jasno me pa kontaktiraj na ZS
Priponke
vakumirka.JPG
vakumirka.JPG (65.67 KiB) Pogledano 12253 krat

Uporabniški avatar
Zvone
Tekmovalec
Prispevkov: 347
Pridružen: 13 Sep 2006, 16:12
Kraj: Litija

vakum

Odgovor Napisal/-a Zvone » 12 Apr 2008, 17:48

stikalo za vakum
Priponke
IMG_1091.jpg
IMG_1091.jpg (48.71 KiB) Pogledano 12032 krat

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Re: vakum

Odgovor Napisal/-a Krist » 12 Apr 2008, 18:39

Zvone napisal/-a:stikalo za vakum
=D> =D> =D>
Nekaj takega si moram tudi jaz naredit. Kompresor že imam, za ostalo pa zmanjkuje časa #-o
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Odgovori

Vrni se na