Andrej,
tudi sam sem nasel na internetu ogromno negativnih kritik na Walkerinega Dragonflya (22e v mojem primeru). Nasel pa sem tudi nekaj zelo pozitivnih odogovorov. Ko sem malo raziskal, kdo pise katere kritike sem ugotovil, da so v veliki vecini tisti, ki so po modelu pljuvali, bili popolni zacetniki, ljudje, ki so model pozitivno ocenili, pa stari macki v heli modelarstvu. To me je pomirilo, saj sem se tako preprical v zadevo, ki sem jo globoko v sebi ze vedel: model vozi pilot, pilot in se enkrat pilot!
Vklopil sem simulator in treniral. Kak teden sem helikopter vztrajno puscal doma, ko smo hodli letet z letali). In ves kaj? Trening je obrodil sadove. Sicer sem se vedno zacetnik, a model drzim v zraku pri miru, si ga upam obrnit z bokom in sedaj ze tudi z sprednjim delom proti sebi, vozim kroge in osmice na konstantni visini.
Rad bi poudaril, da obvladovanje letalskega modelarstva pomaga zelo malo. Pomaga le toliko, da imas v podzavesti obrnitev komad, ko model obrnes proti sebi in pa koncetracijo za spremljanje modela in dobro orientacijo. Vse ostalo je potrebno osvojit na novo.
Rezultat moje enotedenske vadbe na simulatorju sem zabelezil tudi s kamero. Posnetek ni nic posebnega, saj gre le za osnovno lebdenje in malo voznje naprej in nazaj, a se vidi, da se da naucit hitro, ce si vztrajen.
http://www.youtube.com/watch?v=Yy44VwTj2Po
Bo pa potrebno spet kak nov video posnet, da pokazem napredek od takrat
Verjemi! Da se naucit, a potrebujes veliko volje in ljubezni do tega hobija, predvsem pa bos moral spremenit odnos. Ce se ti zdi, da nekaj ne leti vredu prestudiraj, zakaj je temu tako. V koncni fazi imas lahko smolo in je s tvojim helijem res kaj narobe.
Priporocam ti, da obisces
tole stran in si snames njihov zacetniski vodnik za helikopterje. Tam bos nasel ogromno dobrih informacij.
Pravtako odlična stran je
Radd's School of rotary flight, na kateri boš našel lekcije učenja helikopterskega letenja korak po korak.
LP vsem helijasem
Bostjan