Arrow 3D

Splošna elektro debata

Moderator: alien2108

Odgovori
Uporabniški avatar
Električar
Tekmovalec
Prispevkov: 310
Pridružen: 13 Sep 2006, 16:16
Kraj: Novo mesto

Arrow 3D

Odgovor Napisal/-a Električar »

V Arrow 3D od Black Horse models (kupljen pri Mantua model) sem vgradil priporočen brezkrtačni motor AXI 2808/24, servomotorje minimalne teže (HS 55, 7-8g) in LiPo celice 1500 mAh 120 g. Celice sem namenoma vzel lahke, da bi dobil čim manjšo končno težo. Po namestitvi paketa v sam nos modela sem ugotovil, da je težišče bistveno preveč nazaj, kot je to navedeno v navodilih (10 cm od prednjega roba krila), tj. približno 3 cm preveč nazaj. Celo če dam v nos dva paketa celic je težišče še vedno preveč nazaj :o Kakšen komentar? Ni mi jasno, kako lahko delajo modele s tako slabo preračunanim težiščem - sedaj bom namreč moral dat v nos modela, da dobim pravo težišče okrog 130 g svinca !!! In to pri modelu težkem 800 g.
Uporabniški avatar
MC GAYVER
Profesor
Prispevkov: 1973
Pridružen: 12 Dec 2002, 01:00
Kraj: lj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MC GAYVER »

Nekaj dejstev :o

Kitajskih modelov ne načrtujejo in izdelujejo modelarji :o

Težišče planirano v načrtu je vedno preveč spredaj :o

3D modeli imajo težišče pomaknjeno precej nazaj :o

130g ki jih omenjaš je še en pogon!!!!
Uporabniški avatar
Električar
Tekmovalec
Prispevkov: 310
Pridružen: 13 Sep 2006, 16:16
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a Električar »

Ja to je res, saj je mene tudi skoraj kap, ko sem to ugotovil :o

V model sem dal servomotorje tako majhne teže, da manjših skorajda že ne bi mogel dati (7-8g), lepiti je bilo potrebno le smer in višino zadaj, tako da z lepljenjem, tudi če bi pretiraval ne bi mogel pridobiti neke pretirane teže na zadnjem koncu modela (model je ARF). Zadevo bi se dalo rešiti s približno 120 g težjimi celicami v rangu 2500 mAh, vendar v trupu tudi ni ne vem koliko prostora za celice take kapacitete in dimenzije. Prvi polet še ni bil narejen in po pravilu se pri prvem poletu držim težišča, ki ga navaja proizvajalec, tudi če je preveč spredaj. Zato bom pač enostavno dal 130 g v nos, kolikor se le da spredaj. Nato bom postopoma zmanjševal težo (odstranjeval svinec) oziroma pomikal težišče bolj nazaj. Če je kdo letel z modelom prosim za odgovor, kako je s težiščem oziroma za koliko nazaj se ga lahko pomakne, da je model še normalno vodljiv?
Uporabniški avatar
Električar
Tekmovalec
Prispevkov: 310
Pridružen: 13 Sep 2006, 16:16
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a Električar »

Težo v nosu sem zmanjšal iz 130 g na 70 g. Mislim, da bi lahko še malo zmanjšal težo v nosu, vendar si ne upam pretiravati. Je pa težišče sedaj bistveno bolj nazaj kot navaja proizvajalec. Tudi hodi krmil so v navodilih proizvajalca bistveno premajhni za 3D letenje. Sicer pa model lepo leti, predvsem zaradi majhne teže in velike površine kril.
Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Odgovor Napisal/-a Brane »

S težiščem greš lahko nazaj, kolikor ti paše, v relativnem smislu seveda.
Žal ne vem točno kateri model je to, a bolj ko je težišče pomaknjeno nazaj, bolj ekstremne repne akrobacije model zmore, in lažji je za obvladovanje 3D akrobacij. Seveda težišča ne moreš pomikati nazaj neomejeno, a če boš to počel postopoma, boš čutil, kako se spreminjajo letalne lastnosti, na ta način, boš pa počasi našel tudi mejo, do katere smeš s težiščem. Predpisano težišče je pa vedno bolj na varnem (spredaj) in če gre za 3D model, boš verjetno kmalu pogruntal , da z modelom ni čisto nič narobe. Kaj bi naredil, če bi sedaj težišče štimalo, čez čas bi ga pa želel premakniti nazaj, dodajal bi svinec v rep.
Pa še nekaj je, če vgrajuješ lažje komponente, kot so tiste, na katere računa konstruktor, težišče vedno pride nekoliko bolj nazaj kot bi moralo. Morda je za model mišljen kak elektromotor z getribami, ki je bistveno težji od outrunnerja.
V glavnem, mislim da problem ni omembe vreden. In brez skrbi, tudi kitajski modeli niso narejeni kar v tri dni, brez da bi proizvajalci vedeli za kaj gre, mnogi so že hudo kvalitetni.
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???
Uporabniški avatar
Električar
Tekmovalec
Prispevkov: 310
Pridružen: 13 Sep 2006, 16:16
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a Električar »

Kar se tiče motorja nisem vgrajeval lažjih komponent - na škatli je naveden motor, ki sem ga vgradil - AXI 2808/24. Je pa res, da sem vgradil lažje celice - Lipo 1500 mAh namesto Lipo Lipo 2100 mAh,kot piše na škatli oziroma navodilih.

Si pa ne upam iti še bolj nazaj s težiščem, ker je model postal precej občutljiv na višino. To štejem kot pokazatelj, da je težišče kar na pravem mestu. V bodoče bom samo še dokupil nove (težje) celice 2500 mAh in vrgel svinec (mogoče ne vsega) ven iz nosa. Že s celicami 1500 mAh dosežem letalni čas od 8-10 min, s 2500 mAh bi moral doseči letalni čas okrog 15 min.
Odgovori

Vrni se na Splošni pogovori o elektro modelih