Noob needs help: servo motorji, oddajniki....

Pogovori o splošni elektroniki, vezjih, usmernikih, samogradnjah, itd.

Moderator: mucek

Odgovori
mjereb2
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 07 Sep 2006, 21:04
Kraj: Kranj

Noob needs help: servo motorji, oddajniki....

Odgovor Napisal/-a mjereb2 »

Zdravo
Sem čisti začetnik s tega področja, zato se že v naprej opravičujem za kakšno neumno vprašanje ;)

Namen imam narediti vozilo, katero bo imelo 2 motoja za pogon, in 2 servo motorja za krmiljenje neke zadeve.
Težava je v tem, da bi se moral servo motor obračati kot navadni motor. Kaj in kako je treba narediti, da se bo servo motor obračal po 'stopinjah', po možnosti dokaj počasi, cca 8 sekund za polni obrat (360°). Servo motor je za to aplikacijo najbolj primeren zaradi dimenzij in možnosti pritrditve.

Potem pa iščem komade, čim cenejše (sam nisem seznanjen s cenami), vrjetno 4 kanalne? V glavnem, recimo, leva 'krmilna ročica' bo upravljala 2 motorja pogona (naprej in nazaj 1 motor, levo in desno drugi motor), desna 'krmilna ročica' pa bo upravljala 2 servota (levo-desno prvi servo, naprej-nazaj drugi servo). Se da dobiti kje dokaj stare komade? Ne zanima me izgled, morajo le delovati. Od česa je potem pogojena cena sprejemnikov?

Prosil bi za malo razlage, mogoče kak link do kakšne strani kjer lahko kaj preberem.

Lep pozdrav
Miha Jereb
mucek
Freak
Prispevkov: 499
Pridružen: 09 Avg 2003, 22:42
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mucek »

LP!

Za začetek mogoče malo bolj opiši, za kaj se bo zadeva rabila - pogon s servomotorji namreč mogoče ni najboljša rešitev (čeprav servomotorja ni problem predelati tako, da se vrti; odstraniš potenciometer in ga zamenjaš z dvema uporoma ter odpiliš zobček, ki omejuje hod.

Sam bi osebno za pogon rajši predlagal standardni (motor+regulator) pogon na zadnji dve kolesi preko zobniškega reduktorja (ali pa jermena); verjetno ima prednost moč, ne hitrost zato daj kar veliko razmerje; sprednji kolesi pa bi krmilil z enim servomotorjom (kot pri avtomobilu).

Druga stvar je pogon platforme, ki jo misliš krmiliti (pa za karkoli bo že (kamera, izstrelišče za rakete (a sem zadel? ;) )). Sam sem v Loški cerkvi na koru uredil pan-tilt krmiljenje kamere z dvema servomotorjema (gor/dol in levo/desno). Dokler zadeva ni težka, ne bi smelo biti problemov.

Glede komand - danes jih dobiš zelo poceni, malo poglej po oglasih. Ti pa vseeno priporočam, da nabaviš ene, ki omogočajo razširitev na vsaj 7 kanalov, ker pri raznih robotkih kanalov ni nikoli dovolj. Računalniške niso nujne, znajo pa priti prav (shranjevanje nastavitev, ...). S sprejemnikom jih dobiš že za cca. 20kSIt. (rabljene)


LP, Grega

p.s. Glede predelave servomotorjev za pogon malo prebrskaj najdi.si, se mi zdi da je en delal robota z AVRjem in je pogon rešil z dvema servomotorjema... So pa servomotorji, primerni za pogon tudi primerno dragi...
p.p.s. Sem bil priden... Beri: http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtop ... 1ed5d9ab7e
mjereb2
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 07 Sep 2006, 21:04
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a mjereb2 »

Zdravo, hvala za opis in link.
Malo bi se igral in sem si zadal projekt podoben temule. No, skoraj enako zadevo imam namen narediti:
http://chrix.woaf.net/btank/tankdemo.wmv

Komponente:

-Gosenice s pogonom
http://www.tamiyausa.com/product/item.p ... t-id=70108

-Twin motor gearbox - en motor vožnja naprej-nazaj, drug motor obračanje na mestu (gosenici se vrtita v obratni smeri)
http://www.tamiyausa.com/product/item.p ... t-id=70097

-Wireless mini kamerca
http://cgi.ebay.com/Wireless-Spycam-Rad ... dZViewItem

Servoti mislem da bi optimalno opravljali svojo nalogo vrtenja kamerce levo-desno, gor-dol.

Mi kdo zna razložiti kaj glede IR senzorjev, za kaj bi se jih lahko uporabilo v mojem projektu.
Ne vem, nimam občutka koliko je treba bit strokovnjak pri teh zadevah, spajkanje in podobne zadeve mi niso tuje, ko pa se elektrotehnika dotakne programiranja pa se mi ustavi :oops:
Mi je pa dokaj zanimivo, da bi znal kakšno tako zadevo narest. :)

Bom poiskal glede servotov kako se jih predela, samo tolik oda vem da ni nobena znanost to narest ;)

LP
mucek
Freak
Prispevkov: 499
Pridružen: 09 Avg 2003, 22:42
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mucek »

LP!

Ideja ni nova, ni pa slaba (American Pie IV... ;) )!
Po ogledu videa in komponent, ki jih nameravaš uporabiti, pa vidim par problemov...

Kot prvo - zadeva NI gnana s servomotorji temveč sta pogonu namenjena 2 motorja velikosti 180 (?). Vsak krmili svojo gosenico (!), ko se vrtita v isto smer gre tank naravnost, ko se vrtita kontra, se tank suka.

Servomotorja pa bi uporabil za krmiljenje kamere (in nedvomno bi s servomotorjema kamero lahko premikal mnogo lepše in zvezneje kot je ta na posnetku!).

Pogon pa bi v tej konfiguraciji krmilil z dvema regulatorjema hitrosti. Vkolikor bi imel računalniški oddajnik, bi regulatorja vezal kot V-rep, pri čemer bi bila "višina" hitrost in "smer" smer. Sicer bi moral uporabiti ločeno elektroniko za mešanje dveh signalov, kar pa je pri današnjih cenah računalniških oddajnikov nesmiselno. Edina pazljivost bi bila potrebna pri izbiri regulatorjev; za sukanje na mestu bi namreč potreboval regulator, ki omogoča "vzvratno" vožnjo (večina avtomobilskih regulatorjev, letalski pa te opcije nimajo).

Mimogrede, s kje nameravaš naročiti omenjeni hardware? Ker, za moje pojme, bi se bolj splačalo narediti nekoliko večjo zadevščino, ki bi jo lahko potem uporabljal tudi kje zunaj... Če najdeš kje kakšno povečano različico omenjenega podvozja (dolžina ene 50cm) se toplo priporočam!!!

Glede IR senzorjev; v tvojem projektu so takorekoč neuporabni; uporabil bi jih za zaznavanje ovir, če bi vozilcu omogočil avtonomno vodenje (preko mikrokontrolerja), da bi se znal izogniti oviram na poti.

LP, Grega
mjereb2
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 07 Sep 2006, 21:04
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a mjereb2 »

Sem opazil da motorja v gearboxu ženeta vsak svojo os-kolo. Ker se ne spoznam toliko na elektrotehniko, to predstavlja kakšen večji problem za krmiljenje?
Hardware mora biti zaradi namembnosti čim manjši. Vozilo bo raziskovalne narave, za v človeku nedostopne 'rove'. Skrbi me predvsem velikost akumulatorjev za gnanje vozila? Hardware pride iz amerike/hong konga - ebay.
IR senzor bi lahko uporabil za primer, ko pred vozilom ni več podlage, in bi se vozilo samodejno ustavilo pred 'prepadom'?
Uglavnem, hočem narediti čimmanjše vozilo s čimveč funkcijami ;)
Za vožnjo takega modela nujno rabim komande, 4 oz več kanalne z računalnikom? Ali obstaja kak kit, načrt za vezje, da se lahko vodi preko laptopa - PCja?
Ler
Začetnik
Prispevkov: 33
Pridružen: 27 Dec 2005, 23:10
Kraj: Letališče Prečna - NM

Odgovor Napisal/-a Ler »

Zadeva je kar zanimiva. V reviji svet elektrinike je napisanih kar nekaj člankov o vozilih (mislim da je robomis, itd) Napisal si, da naj bi tole raziskovalo rove. Si mogoče preveril če bo brežično delovalo pod zemlo ali bo vleklo za sabo kakšne žiče? Če razdaljna ni velika pomoje bi bila bol enostavna kamera kakršno imajo pri pregledu kanalizacije.
Rixy
Tekmovalec
Prispevkov: 256
Pridružen: 08 Sep 2006, 20:50
Kraj: Starše/Maribor

Odgovor Napisal/-a Rixy »

Moje mnenje je, da bi vsekakor bilo bolje, da bi za sabo vlekel žico. Sicer ni tako praktično kot wireless, ima pa več drugih prednosti.
Zakaj? Zato, ker se lahko vozilo kje zatakne (preozek ali prenizek rov), ali kratkomalo ostane brez krmiljenja (prazne baterije ali ne sprejema signala...). Kako boš potem dobil zadevo ven? Boš kopal do vozila? :-k
Odgovori

Vrni se na Elektronika