Cyber Čoln

Moderator: John

Odgovori
Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4062
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Cyber Čoln

Odgovor Napisal/-a brejker » 08 Nov 2021, 20:04

Pred vami je opis izdelave preprostega modela čolna primernega za popolne začetnike. Zaradi svoje ostre oblike spominja na električni avto z imenom Cybertruck od tu tudi izvira njegovo ime Cyber. Z modelom lahko tekmujete na osnovnošolskih tekmovanjih kategorije MČ. Za pogon je predvidevan električni motor Speed 400 saj za delovanje ne potrebuje krmilnika vrtljajev.
123-min.jpg
123-min.jpg (62.39 KiB) Pogledano 1604 krat
Izdelava modela
Za izgradnjo modela ni potrebe po iskanju eksotičnega lesa kot je Balsa. Vse sestavne komponente modela so zgrajene z uporabo vezane plošče debeline 3mm. Vsaka vezana plošča je primerna razen Bukove, saj je ta trda in s tem težavna za brušenje nalegov oplat ki so sestavni del modela. Jaz sem uporabil Topolovo vezano ploščo. Če še nimate pri roki brusnih kladic si jih naredite z uporabo debelejše vezane plošče na katero z Kavčukovim lepilom (rumeni Neostik) nalepite brusne trakove granulacije 80 in 260.

Pred pričetkom sestavljanja modela si na mizo pripravimo vse sestavne dele.
1.jpeg
1.jpeg (40.9 KiB) Pogledano 1604 krat
Za lepljenje uporabimo belo vodoodporno lepilo za les ali sekundno lepilo. Sam sem za gradnjo modela uporabljal gosto sekundno lepilo in aktivator v pršilki. Najprej se lotimo sestavljanja reber 1 in 2, ki sta del premca modela. Med tem ko se prva dva rebra sušita lahko izdelujemo ostala rebra. Ta korak je pomemben saj jih potrebujemo popolnoma sprijeta ko lepimo bočne stranice na model. Na rebro številka 3 pritrdimo rebra 4,5,6 in 7. Ko so rebra trdno sprijeta na dnu modela (rebro3) lahko pričnemo z montažo bočnih stranic 8 in 9. Ko se lepilo na stranicah posuši lahko na model namestimo prva rebra ki smo jih zlepili skupaj. Ko združimo prva rebra s stranicami ogrodje postane bolj togo. Pripravimo si rebro številka 10, ampak prej pobrusimo rebro številka 3 saj ga je potrebno zbrusiti v oster kot. Prav tako zbrusimo rebro 10 preden nanj nalepimo rebro 11. Na vodilna rebra si pred brušenjem oplat nalepimo kose maskirnega lepilnega traku .
dsdsds-min.png
dsdsds-min.png (187.21 KiB) Pogledano 1604 krat
www.okarbon.eu

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4062
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Re: Cyber Čoln

Odgovor Napisal/-a brejker » 08 Nov 2021, 20:06

Maskirni trak nam pomaga, da ne pobrusimo vodilne površine ki služijo za naslon brusni kladici. Najprej uporabimo grob brusni papir, da pridemo do lepilnega traku. Ko ga rahlo pobrusimo, odstranimo lepilni trak in pobrusimo oplato še s finim brusnim papirjem. Vedno pred lepljenjem preverimo ustreznost brušenja in prileganje obeh sestavnih delov. Med lepljenjem si postavimo model tako, da lahko pritisnemo na lepljene spoje.
dsdsdsr-min.png
dsdsdsr-min.png (176.76 KiB) Pogledano 1602 krat
Ko zlepimo vsa rebra in spodnje oplate si zaščitimo stranice reber z lepilnim trakom. Za natančno in hitro pripravo površin za lepljenje oplat priporočam uporabo dolge brusne kladice ki ima na eni strani grob brusni papir in na drugi bolj finega.
dsdsdsre-min.png
dsdsdsre-min.png (288.92 KiB) Pogledano 1602 krat
Med brušenjem redno preverjamo kvaliteto svojega dela. Ko vidimo da se brusna kladica dotika vseh reber lahko zalepimo stransko oplato številka 12 in 13. Ko imamo spodnji del čolna prekrit lahko pričnemo s prekrivanjem zgodnjega dela Slika 11. Prav tako kot prej si moramo pripraviti primerno površino za lepljenje.
dsdsdsrere-min.png
dsdsdsrere-min.png (236.1 KiB) Pogledano 1602 krat
www.okarbon.eu

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4062
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Re: Cyber Čoln

Odgovor Napisal/-a brejker » 08 Nov 2021, 20:13

Ko imamo posušeno zgornjo oplato na premcu lahko zbrusimo ostale ostre robove ki so ostali na spodnji strani modela. Zadnja oplata zgornje strani modela je oplata številka 15. Kabina je oblikovana zelo preprosto. Nisem predvideval njihove montaže na pokrov modela, če bi se kdo odločil za kakšno drugačno obliko.

Zaščita modela pred vodo
Pred barvanjem ali lakiranjem modela je potrebno vse površine dobro zbrusiti s finim brusnim papirjem. Zaradi močne konstrukcije modela ni potrebe po nanosu dvokomponentnega kita ali epoksidne smole kakor je to potrebno pri modelih zgrajenih iz Balse. V primeru, da imamo med spoji luknje zaradi nenatančnega sestavljanja je kitanje teh razmakov obvezno. Prah nastal med brušenjem obvezno obrišemo z modela, ga posesamo ali spihamo s kompresorjem. Sam sem hotel obdržati lesen videz modela in sem za zaključni sloj uporabil prozorni lak v pršilki. Dodobra sem prelakiral tudi notranjost modela. Priporočam da se nanese na model kakšne tri lahke sloje zaščite. Ko so začetni sloji posušeni se površine na fino zbrusi in ponovo se nanj nanese lak ali barvo. Tako dobimo gladke površine modela. Uporaba pršilke je enostavna in cenovno ugodna zaščita modela pred vplivom vode.

Priprava modela na vožnjo
Najbolj osnovni in enostavni pogon za tekmovalno kategorijo MČ je uporaba električnega motorja Speed 400, držalo baterij in stikalo.
Untitled443-min.png
Untitled443-min.png (193.38 KiB) Pogledano 1598 krat
Za preostale dele pogona sem uporabil pogonsko gred proizvajalca MPJet in propeler premera 29mm. Gred je najbolje prilepiti na svoje mesto tako, da nanjo privijačimo motor in na drugi strani propeler. Motor podložimo z uporabo debelejšega kartona pod takšnim kotom, da se propeler ne more zadeti v dno modela. Pomembna stvar je tudi da odmaknemo gred z motorjem toliko nazaj, da je mogoča demontaža motorja v primeru menjave motorja. Gred začasno pritrdimo z uporabo maskirnega lepilnega traku in gred orientiramo še v prečni smeri. Za potrebe tekmovanja v kategoriji MČ je potrebno še izdelati preprosto krmilo narejeno iz Aluminiaste ploščice dimezije 90x60mm in debeline 1mm. V model se lahko tudi vgradi opremo za radijsko vodenje. Potrebujemo izdelati le nosilec servo motorja in montirati smerno krmilo. Smerno krmilo sem oblikoval kot polmaketa izvenkrmnega motorja in ga sprintal s pomočjo 3D tiskalnika in PLA materiala.
motorrrr.jpg
motorrrr.jpg (57.72 KiB) Pogledano 1598 krat
Krmilo povežemo s servomotorjem preko jeklene žice in na rebro številka 6 zalepimo letvico ki drži pogonske akumolatorje na mestu med vožnjo
Untitled4433-min.jpg
Untitled4433-min.jpg (61.14 KiB) Pogledano 1598 krat
www.okarbon.eu

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4062
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Re: Cyber Čoln

Odgovor Napisal/-a brejker » 08 Nov 2021, 20:18

Vožnja modela
Pokrov modela namestimo na model in ga zatesnimo z uporabo lepilnega traku. Priporočam uporabo izolacijskega lepilnega traku saj je mehak in zelo dobro prime na vse vrste površin. Pri MČ konfiguraciji je dobro imeti pomočnika pri spuščanju modela saj se model premika naprej dokler nekdo ne ugasne stikala. Model postavimo na vodo in pomočnik naj čaka na mestu predvidene plovbe modela, da ga ujame preden se zaleti v kopno. Položaj smernega krmila lahko krivimo kar z roko saj je 1mm Aluminij dovolj mehak, da omogoča nastavitve modela po smeri. Na tekmovanju bodite pozorni na svoje krmilo saj lahko dobro nastavljen model prične pluti izven načrtovane plovbe če se položaj krmila premakne zaradi tega ali onega vzroka. Glede vožnje modela na RV pogon je dobro sproti preverjati temperaturo motorja saj se lahko pregreje, če nima aktivnega hlajenja. Kot aktivno hlajenje imam v mislih vodno hlajenje motorja, ki ga lahko naredimo sami.Vsem graditeljem želim veliko veselja med izdelavo in spuščanjem modela Cyber.
cyber boat.jpg
cyber boat.jpg (63.53 KiB) Pogledano 1597 krat
Načrt za izdelavo modela je na povezavi
https://www.dropbox.com/sh/1lsqqlmq9x2j ... 2NREa?dl=0
www.okarbon.eu

Uporabniški avatar
Gladiac
Profesor
Prispevkov: 1405
Pridružen: 15 Jun 2010, 16:47
Kraj: Smlednik

Re: Cyber Čoln

Odgovor Napisal/-a Gladiac » 09 Nov 2021, 07:21

Zanimiva oblika in videti zelo enostavna gradnja :D
Bo treba probat narest :D
Bi se dalo dobiti tudi dimenzije gredi ali celo link :D

Hvala!
http://www.onedrone.com
http://www.okarbon.eu
http://www.kopterworx.com
http://www.lipo.si

Uporabniški avatar
Gladiac
Profesor
Prispevkov: 1405
Pridružen: 15 Jun 2010, 16:47
Kraj: Smlednik

Re: Cyber Čoln

Odgovor Napisal/-a Gladiac » 09 Nov 2021, 18:48

Zadnjič spremenil Gladiac, dne 11 Nov 2021, 13:41, skupaj popravljeno 2 krat.
http://www.onedrone.com
http://www.okarbon.eu
http://www.kopterworx.com
http://www.lipo.si

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4062
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Re: Cyber Čoln

Odgovor Napisal/-a brejker » 10 Nov 2021, 19:47

Nevem kaj si limal ampak linki ne delujejo 😁

Nisi res naroceval servota ko pa vem, da jih maš v delavnici kaksno vreco ali dve?!? :)
www.okarbon.eu

Uporabniški avatar
Gladiac
Profesor
Prispevkov: 1405
Pridružen: 15 Jun 2010, 16:47
Kraj: Smlednik

Re: Cyber Čoln

Odgovor Napisal/-a Gladiac » 10 Nov 2021, 20:56

Ne moreš verjet, so stran prenovili iz včeraj na danes in linki niso bili ok :D
Sem popravil, upam, da sedaj delajo :D

Ne, servote imam na lagerju ;)
http://www.onedrone.com
http://www.okarbon.eu
http://www.kopterworx.com
http://www.lipo.si

Uporabniški avatar
Peter Karner
Freak
Prispevkov: 508
Pridružen: 30 Mar 2008, 12:12
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: Cyber Čoln

Odgovor Napisal/-a Peter Karner » 13 Nov 2021, 10:44

Cyber.JPG
Cyber.JPG (93.56 KiB) Pogledano 1330 krat
Dober dan dela! Leta 1960 sem naredil motorni čoln, ki sem ga lepil še s klejem. Potem sem se vseskozi posvečal letalskemu modelarstvu. Zadnjih deset let se ukvarjam z radijsko vodenim jadrnicami. Tale načrt Cyber čolna mi je bil tako všeč, da sem naročil laserski izrez in ga v dveh dneh zlepil. Lepil sem z belim lepilo. Da ne bom preveč zgrešil, bi prosil za površino krmila. Hvala za odgovor.

Uporabniški avatar
Gladiac
Profesor
Prispevkov: 1405
Pridružen: 15 Jun 2010, 16:47
Kraj: Smlednik

Re: Cyber Čoln

Odgovor Napisal/-a Gladiac » 13 Nov 2021, 16:45

Za potrebe tekmovanja v kategoriji MČ je potrebno še izdelati preprosto krmilo narejeno iz Aluminiaste ploščice dimezije 90x60mm in debeline 1mm. V model se lahko tudi vgradi opremo za radijsko vodenje. Potrebujemo izdelati le nosilec servo motorja in montirati smerno krmilo. Smerno krmilo sem oblikoval kot polmaketa izvenkrmnega motorja in ga sprintal s pomočjo 3D tiskalnika in PLA materiala.

Tako je napisano :D

Lepo narejeno, tudi sam dokončujem model...
http://www.onedrone.com
http://www.okarbon.eu
http://www.kopterworx.com
http://www.lipo.si

Uporabniški avatar
Gladiac
Profesor
Prispevkov: 1405
Pridružen: 15 Jun 2010, 16:47
Kraj: Smlednik

Re: Cyber Čoln

Odgovor Napisal/-a Gladiac » 14 Nov 2021, 11:18

Še par mojih slik :D
Priponke
1.jpg
1.jpg (20.59 KiB) Pogledano 1253 krat
2.jpg
2.jpg (49.25 KiB) Pogledano 1253 krat
3.jpg
3.jpg (35.47 KiB) Pogledano 1253 krat
http://www.onedrone.com
http://www.okarbon.eu
http://www.kopterworx.com
http://www.lipo.si

Uporabniški avatar
Gladiac
Profesor
Prispevkov: 1405
Pridružen: 15 Jun 2010, 16:47
Kraj: Smlednik

Re: Cyber Čoln

Odgovor Napisal/-a Gladiac » 14 Nov 2021, 11:20

Naredil sem mizico za servo in baterijo.
Upam, da bo ok za baterijo zaradi težišča.
Dodal sem tudi stojalo po zgledu Mazu-ja :D

LP
Priponke
4.jpg
4.jpg (35.28 KiB) Pogledano 1252 krat
5.jpg
5.jpg (42.19 KiB) Pogledano 1252 krat
6.jpg
6.jpg (64.37 KiB) Pogledano 1252 krat
http://www.onedrone.com
http://www.okarbon.eu
http://www.kopterworx.com
http://www.lipo.si

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4062
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Re: Cyber Čoln

Odgovor Napisal/-a brejker » 15 Nov 2021, 10:54

Krmilo se sprinta s pomočjo 3D tiskalnika.

Link do datoteke za print še pripnem... Nisem pa pripel datoteke za razrez lesenih delov. Tako, da nevem od kje vama rebrca :lol: :lol:
www.okarbon.eu

Uporabniški avatar
Gladiac
Profesor
Prispevkov: 1405
Pridružen: 15 Jun 2010, 16:47
Kraj: Smlednik

Re: Cyber Čoln

Odgovor Napisal/-a Gladiac » 15 Nov 2021, 12:25

Men jih je miklavz prnesu, k sm bil priden :)
Bozicek me je pa klicu, da ma krmilo zame :)

LP
http://www.onedrone.com
http://www.okarbon.eu
http://www.kopterworx.com
http://www.lipo.si

Uporabniški avatar
Peter Karner
Freak
Prispevkov: 508
Pridružen: 30 Mar 2008, 12:12
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: Cyber Čoln

Odgovor Napisal/-a Peter Karner » 15 Nov 2021, 16:17

Moj Cyber je nastal iz laserskega razreza po PDF načrtu.

Niko
Profesor
Prispevkov: 1521
Pridružen: 05 Dec 2001, 01:00
Kraj: Hrastnik

Re: Cyber Čoln

Odgovor Napisal/-a Niko » 15 Nov 2021, 23:13

Zdravo
Zanimiva in enostavna gradnja, kar začetniki vsekakor potrebujejo. Pa vendar ena mala pripomba:
takle čoln ni najboljši za tekmovanje z MČ. Ocenjevanje vožnje je natančnost plova po sredini in zadetek med bojami 1 meter narazen. Zgodi se pa tudi, da čoln zadene bojo - kar ni prepovedano, vendar je potem odvisno po kateri strani odpelje. Tale jo bo pa povozil in tako bo ocena nedoločljiva. Tam so ustreznejši čolni v špico.
Malo teme za razmišljanje.
LP Niko

Peter Burkeljc
Tekmovalec
Prispevkov: 257
Pridružen: 12 Mar 2005, 14:09

Re: Cyber Čoln

Odgovor Napisal/-a Peter Burkeljc » 17 Nov 2021, 12:08

Zdravo!

Kot je že Niko omenil, je ta model neprimeren za MČ tekmovanje, saj bo kljub svetovanim 90 x 60 krmilom težko smerno stabilen, ker edino gredelj ali pravilno oblikovano dno omogoča smerno stabilno vožnjo proti bojam na nasprotni strani bazena.
Problem je tudi vrtilni moment motorja, ki se ob zmanjšani moči baterij spreminja. Zato smo včasih izdelali krmilo z profilom preseka krila z nosečim profilom, ki je ob večji hitosti bolj uplival na smer kot ob manjši hitrosti.
Glede oblike pa kot tisti rek: vsak otrok je svoji materi všeč!
Pa bez zamere!

LP

Peter

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4062
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Re: Cyber Čoln

Odgovor Napisal/-a brejker » 17 Nov 2021, 20:51

Osnovna ideja projekta je bila, da oblikujem ekstra enostavni model za graditelje ki se prvič srečajo z lesom.
Tukaj prevladuje 3mm vezana, ker se jo dobi povsod.
Model nima letvic in klasične oplate, ker se tukaj ponavadi zatakne vsakemu, ki nima potrpljenja ali primernih pripomočkov.

Za dokončanje modela graditelj ne potrebuje drugega kot belo mizarsko lepilo in brusnega papirja na kladici. :-({|= :-({|=
Me zanima koliko modelov je skonstruirano z namenom tako enostavne konstrukcije. :-k

Je pa oblikovan tako, da ga vsak lahko položi v vodo v enem dnevu če se mu mudi :wink:

Če skače čez boje na tekmi, bo graditelj (upam) našel motivacijo da naredi še kakšen model.
Mogoče celo resno prime za modelarski hobi :o :o :lol: :mahaj:

Predelave kot so dodatni gredelj in profilirano smerno krmilo so dobrodošle :whistle: .

Glede oblike pa če primerjamo enostavnost gradnje proti estetiki mislim, da gladko Cyber zmaga :lol:
Dizajn je bil risan okoli Cybertrucka in klasičnega gliserja:
Priponke
cy1.png
cy1.png (184.81 KiB) Pogledano 1025 krat
cy2.png
cy2.png (166.63 KiB) Pogledano 1025 krat
www.okarbon.eu

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4062
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Re: Cyber Čoln

Odgovor Napisal/-a brejker » 17 Nov 2021, 20:54

Še par slik 3D modela iz katerega je nastal pdf:
Priponke
Cyber model.jpg
Cyber model.jpg (24.44 KiB) Pogledano 1023 krat
Cyber model 2.jpg
Cyber model 2.jpg (28.93 KiB) Pogledano 1023 krat
cybertruck-cyberboat.jpg
cybertruck-cyberboat.jpg (55.42 KiB) Pogledano 1020 krat
www.okarbon.eu

Niko
Profesor
Prispevkov: 1521
Pridružen: 05 Dec 2001, 01:00
Kraj: Hrastnik

Re: Cyber Čoln

Odgovor Napisal/-a Niko » 19 Nov 2021, 20:19

Zdravo
V Hrastniku smo zadevo rešili takole:

LP Niko
zgoraj.jpg
pogled zgoraj
zgoraj.jpg (58.59 KiB) Pogledano 941 krat
Priponke
spodaj.jpg
pogled spodaj
spodaj.jpg (60.63 KiB) Pogledano 941 krat
spredaj.jpg
še spredaj
spredaj.jpg (65.73 KiB) Pogledano 941 krat

Odgovori

Vrni se na