Stran 1 od 1

Sinhronizacija motorjev

Objavljeno: 19 Dec 2007, 12:17
Napisal/-a Mipo
Naletel sem na zanimivo povezavo, ki se ukvarja s sinhronizacijo delovanja motorjev pri večmotornih modelih.

Predstavljen je elektronski pomočnik, ki je montiran med sprejemnik in servomotorji, ki krmijiljo uplinjače. Preko merilnika vrtljajev se tako usklajujejo vrtljaji motorjev. Namenjen je tudi elektro pogonom.

Lp
Mipo

http://www.rcshowcase.com/images/PDF/In ... %20143.pdf

Objavljeno: 19 Dec 2007, 12:56
Napisal/-a Slowfly
Pred skoraj dvajsetimi leti, je g. Lokovšek v TIM-u objavil načrt za zelo podobno zadevo. Krmilnik za usklajeno delo dveh glow motorčkov (ni razloga, da zadeva ne bi delala tudi na elektro), za merjenje obratov je uporabil dva optoprekinjevalca. Eden motor je bil "Master", ta je dobil komando o vrtljajih (gasu), od sprejemnika, drugi pa "Slave", ta pa je sledil vrtljajem prvega.
V glavnem, na zahodu nič hudo novega.

lp

Objavljeno: 19 Dec 2007, 13:18
Napisal/-a 3g
tele ho!

tole je pa zelo zanimiv "gadget". zna biti zelo uporabno pri enem izmed mojih naslednjih projetov. (ja,uganili ste bo twin :) )

lp
3g

Objavljeno: 19 Dec 2007, 15:29
Napisal/-a Mipo
Slowfly napisal/-a:Pred skoraj dvajsetimi leti, je g. Lokovšek v TIM-u objavil načrt za zelo podobno zadevo. Krmilnik za usklajeno delo dveh glow motorčkov (ni razloga, da zadeva ne bi delala tudi na elektro), za merjenje obratov je uporabil dva optoprekinjevalca. Eden motor je bil "Master", ta je dobil komando o vrtljajih (gasu), od sprejemnika, drugi pa "Slave", ta pa je sledil vrtljajem prvega.
V glavnem, na zahodu nič hudo novega.

lp
Poznam članek v Timu. Izdelka nikoli nisem videl delovati. Tudi nisem slišal, da bi bil praktično izdelan in uporabljen. Me je pa vedno mučila radovednost, ali je bil kje preizkušen, ter kakšni so bili rezultati.Spominjam se, da sem nekoč napotil g.Albina Novaka na naslov g.Lokovška, ko se je ukvarjal s problemom dvomotornega modela (ne spominjam se več, kateri model je bil v gradnji. Motorje je že imel nabavljene).

Če kdo ve kaj več o tej temi, naj nam jo, prosim, razjasni.

LP
Mipo

Objavljeno: 19 Dec 2007, 15:47
Napisal/-a pegasus
Take igračke so vsekakor zanimive, a me računalniške izkušnje svarijo pred njimi. Namreč dokler je stvar v pričakovanih režimih delovajna, verjamem da deluje ... kaj pa, ko pridemo v robne pogoje? Če crkne master, zadeva ustavi tudi slavea? Če slaveu začne zmanjkovati goriva, zadeva poskrbi, da mu bolj odpre gas in ga s tem še prej ugonobi? Itd ...

Osebno sem še vedno pri elektriki :)

Objavljeno: 19 Dec 2007, 18:54
Napisal/-a Mipo
pegasus napisal/-a:Take igračke so vsekakor zanimive, a me računalniške izkušnje svarijo pred njimi. Namreč dokler je stvar v pričakovanih režimih delovajna, verjamem da deluje ... kaj pa, ko pridemo v robne pogoje? Če crkne master, zadeva ustavi tudi slavea? Če slaveu začne zmanjkovati goriva, zadeva poskrbi, da mu bolj odpre gas in ga s tem še prej ugonobi? Itd ...
Te igračke imajo predvidene različne možnosti ena od njih je tudi, da ne delujejo več pod vrtljaji, ki jih nastavimo kot minimalne (v navodilih omenja 1.500rpm). Če se en motor ustavi, se signal iz oddajnika neobdelan vodi na oba servomotorja. Pa še nekaj je takih režimov delovanja, ki pridejo prav ob zaganjanju motorjev,....
pegasus napisal/-a:Osebno sem še vedno pri elektriki :)
Verjamem! Tukaj se bencinarji in metanolarji izkažejo kot pravi izziv! :wink:

Mipo