Prosim za pomoč

E-mail: tomaz.cebasek(at)vasco.si

Moderator: tomazcc

Odgovori
Uporabniški avatar
Offshore
Dr. Modelar
Prispevkov: 4911
Pridružen: 23 Avg 2005, 14:24
Kraj: bogu iza nogu
Kontakt:

Prosim za pomoč

Odgovor Napisal/-a Offshore » 18 Okt 2017, 09:10

Helov!
Na hobbykingu sem kupil en poceni "šmorn" za warbirde ki simulira zvok strojnice,vendar zadeva nima stikala za vklop-izklop na oddajniku...
enostavno ko se vklopi napanjanje sprejemnika(v katerega je na en frej kanal priklopljena ta zadevca) se vklopi tudi strojnica in nabija dokler ga fizično ne izklopiš.Skrbi me tudi malce poraba toka tega zvoka ker nimam ravno velike kapacitete za napajanje servotov.
Torej...ali obstaja kakšen način ali vmesnik da bi ga dal med to elektroniko in sprejemnik in bi posledično lahko zvok strojnice vklapljal preko komande?
Flori...ti si bolj tega foha,a se da kej tacga doma narest??
Hvala lepa vnaprej!!

Prilagam video testa:
https://www.youtube.com/watch?v=pGOpiyOu7dA
...

Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 657
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Re: Prosim za pomoč

Odgovor Napisal/-a Andreo29 » 19 Okt 2017, 07:04

Recimo tole lahko uporabiš Opto kill gas ali cenejši 10A Electronic Switch with JST Plug for RC Model LED Light. Prvi je sicer namenjen prekinitvi napajanja bencinskih motorjev ampak v bistvu je navadno stikalo.
Priklop
Če imaš eno baterijo moraš napajanje povezat z Y kablom:
- en izhod Y kabla gre na napajanje sprejemnika.
- drug izhod Y kabla gre na vhod "Opto kill gas" RC stikala, izhod iz tega RC stikala pa na tvoj zvočni modul.
- RC stikalo potem še povežeš na prost kanal na sprejemniku kateremu si prej določil eno stikalo na oddajniku.

Če imaš dve bateriji potem pač ta drugo baterijo povežeš s tvojim zvočnim modulom preko omenjenega stikala, krmiljenje stikala pa je enako kot v prejšnjem primeru.
Andreo
Slika

Uporabniški avatar
majstr
Profesor
Prispevkov: 1414
Pridružen: 22 Jan 2005, 10:05

Re: Prosim za pomoč

Odgovor Napisal/-a majstr » 20 Okt 2017, 06:27

Offshore napisal/-a:
18 Okt 2017, 09:10
Helov!
Na hobbykingu sem kupil en poceni "šmorn" za warbirde ki simulira zvok strojnice,vendar zadeva nima stikala za vklop-izklop na oddajniku...
enostavno ko se vklopi napanjanje sprejemnika(v katerega je na en frej kanal priklopljena ta zadevca) se vklopi tudi strojnica in nabija dokler ga fizično ne izklopiš.Skrbi me tudi malce poraba toka tega zvoka ker nimam ravno velike kapacitete za napajanje servotov.
Torej...ali obstaja kakšen način ali vmesnik da bi ga dal med to elektroniko in sprejemnik in bi posledično lahko zvok strojnice vklapljal preko komande?
Flori...ti si bolj tega foha,a se da kej tacga doma narest??
Hvala lepa vnaprej!!

Prilagam video testa:
https://www.youtube.com/watch?v=pGOpiyOu7dA
Kupi tapravo strojnico, pa en servo na petelina pa boš lohka vklaplou pa izklaplou. Pa še na teži boš prišparou ka nau treba dodatne baterije.
LP! Igor

ales73
Tekmovalec
Prispevkov: 339
Pridružen: 05 Jul 2009, 19:53
Kraj: Sevnica

Re: Prosim za pomoč

Odgovor Napisal/-a ales73 » 20 Okt 2017, 12:22

Zelo verjetno imaš doma kašen servo s pobranimi zobinki, ke se da koristno uporabiti za izdelavo RC stikala, s katerim lahko med letom vklapljaš različne naprave na letalu, pogoj je da imaš en prosti kanal na sprejemniku in programibilno stikalo na komadi, ki mu dodeliš kanal

viewtopic.php?t=83147&p=517515

Obstajajo a tudi različna že narena stikala, išči pod rc switch, npr.

https://hobbyking.com/en_us/dr-mad-thru ... witch.html

Uporabniški avatar
Offshore
Dr. Modelar
Prispevkov: 4911
Pridružen: 23 Avg 2005, 14:24
Kraj: bogu iza nogu
Kontakt:

Re: Prosim za pomoč

Odgovor Napisal/-a Offshore » 21 Okt 2017, 14:39

Hvala lepa fatnje,sva s kolegom sedaj uštimala tako kot je svetoval @Andreo...in stvar delaaa! :D :ratata:
...

Uporabniški avatar
smarnca
Razpravljalec
Prispevkov: 67
Pridružen: 18 Avg 2016, 22:25

Re: Prosim za pomoč

Odgovor Napisal/-a smarnca » 29 Okt 2017, 23:16

Tudi jaz potrebujem pomoč

Ali bi mi kdo pomagal na novo napeti folijo na Vortexa? Sam namreč še nikoli nisem tega počel in ubistvu ne vem kako to gre. Zaenkrat je gor še folija od prejšnjega lastnika Čuj Čuja ampak bi jo zamenjal ker je na obeh straneh enake barve

Hvasti
Freak
Prispevkov: 792
Pridružen: 21 Jul 2005, 11:02

Re: Prosim za pomoč

Odgovor Napisal/-a Hvasti » 30 Okt 2017, 07:30

Lahko ti pomagam pokliči me 051458602

drumross
Razpravljalec
Prispevkov: 62
Pridružen: 12 Apr 2014, 12:59

Re: Prosim za pomoč

Odgovor Napisal/-a drumross » 07 Mar 2019, 22:46

Dober večer!

Kot nekateri veste mi je nazadnje ko sem letel z yakom 55 nekaj "pumpalo" avijon gor in dol.. ](*,)
Vzel sem si čas in raziskal težavo. Namreč gre verjetno za težavo v komandi (futaba t14sg stara 1.5 leta). Mogoče gimbal? Spodaj pripenjam link na katerem si lahko ogledate kaj mi počne:

https://youtu.be/koBLAg8HmFk

Sedaj pa nevem kako naprej. Kam naj pošljem komando na servis in če je še v garanciji ķje mi jo bodo upoštevali (kupljena lindinger)? Joj pa še original račun je na poiskanju #-o na mailu imam kopijo, upam da bo zadost..

Do popravila pa sem žal prizemljen :cry:
Lp, Uroš

Uporabniški avatar
drsitar
Tekmovalec
Prispevkov: 235
Pridružen: 04 Avg 2006, 15:58
Kraj: Žiganja vas

Re: Prosim za pomoč

Odgovor Napisal/-a drsitar » 08 Mar 2019, 06:29

Uroš, verjetno gre tukaj za okvaro v servomotorju,
ker ti v določeni poziciji trzne probaj z drugim...

Uporabniški avatar
majstr
Profesor
Prispevkov: 1414
Pridružen: 22 Jan 2005, 10:05

Re: Prosim za pomoč

Odgovor Napisal/-a majstr » 08 Mar 2019, 07:08

Možna okvara servota in oddajnika. Na oddajnik sumim zaradi trzanja na simulatorju. Na servo v Jaku sumim ker trzne samo en servo za višino. Če bi bil defekt oddajnik bi morala trzniti oba servota za višino. Odklopi servo za višino kateri trzne in pritakni enega drugega-dobrega zraven, potem še enkrat probaj.
LP! Igor

huligan
Razpravljalec
Prispevkov: 121
Pridružen: 19 Nov 2009, 21:59
Kraj: Križe

Re: Prosim za pomoč

Odgovor Napisal/-a huligan » 08 Mar 2019, 07:34

Zdravo!
Če boš še imel težave vparašaj na ta mail, kontakt je od serviserja pri ripmaxu

oliver.awiszus@ripmax.de

Uporabniški avatar
majstr
Profesor
Prispevkov: 1414
Pridružen: 22 Jan 2005, 10:05

Re: Prosim za pomoč

Odgovor Napisal/-a majstr » 08 Mar 2019, 07:48

Lahko tudi meni dostaviš če bodo še težave.
Če je napaka na oddajniku je lahko defekt potencimeter, ali prekinjena žica od potencimetra do....dalo bi se vidt na osciloskopu. Če je defekt servo je lahko v okvari potencimeter v servotu (encoder). V tem primeru menjaj servo.
LP! Igor

drumross
Razpravljalec
Prispevkov: 62
Pridružen: 12 Apr 2014, 12:59

Re: Prosim za pomoč

Odgovor Napisal/-a drumross » 08 Mar 2019, 09:22

Lahko bi bil servo ampak glede na to da trza tudi na simulatorju in tudi na indoor letalu (sicer malo drugace) je najverjetneje res kaksen potenciometer na komandi..

Igor bom za zacetek res prinesel k tebi ce lahko kaj ugotoviva..ce ne potem kontaktiram ripmax.
Lp, Uroš

Uporabniški avatar
majstr
Profesor
Prispevkov: 1414
Pridružen: 22 Jan 2005, 10:05

Re: Prosim za pomoč

Odgovor Napisal/-a majstr » 08 Mar 2019, 10:16

Ok. Popoldan po peti uri me pokliči. 041347455
LP! Igor

drumross
Razpravljalec
Prispevkov: 62
Pridružen: 12 Apr 2014, 12:59

Re: Prosim za pomoč

Odgovor Napisal/-a drumross » 20 Mar 2019, 20:32

No takole se je končalo..lahko rečem da paše v kategorijo "saj ni res pa je" #-o

Kot veste mi je pri yaku nagajala višina in je skakala sama od sebe gor in dol. In ko sem začel odkrivat težavo sem tudi kot se vidi na videu opazil na simulatorju trzanje višine. Potem sem bil pozoren tudi pri indoor letalu in tudi tam se mi na višini pojavlja težava (ko dodam višino po nekaj sekundah ta pade iz 100% na 70%). In seveda prišel sem do zaključka da je nekaj očitno narobe s komando glede na to da je pri večih letalih nek problem na višini. Ko sem na ripmax poslal video so tudi sami menili da je verjetno nekaj narobe v komandi. In tako sem poslal komando na servis in sklenil da bom naročil novo (drugo sem imel že ogledano nekaj časa in je bil to še dodaten razlog za zamenjavo) ko pa ta pride nazaj, jo bom pa popravljeno prodal.

In glej ga zlomka, dobim komando letim preverit če z novo komando vse deluje in ugotovim da se še vedno pojavlja enak problem in nič več mi ni blo jasno :-s pomislil sem saj ne more biti tako naključje da mi pri večih letalih in simulatorju ravno višina nekaj nagaja...in ja bilo je zgolj nesrečno naključje :-?

No uglavnem rešujem naprej. Dvignem yaka pokonci in točno na tisti višini ki mi skače najdem kos lesa zataknjen med servotom (glej sliko). No odstranim tisti les in ves srečen da sem odstranil problem. Priklopim letalo in probam...še vedno skače :o ok grem naprej zamenjam vse kable za višino in ja Ne skače več [-o<

Kaj se dogaja na simulatorju in na indoor letalu še vedno ne vem..pač verjetno servo al kej tazga..

Zaključek:
Seveda s komando futaba t14sg ni nič narobe in je sedaj na prodaj (stara 1.5 leta) :D nesrečen splet okoliščin me je privedel do tega. Ampak na koncu je šlo samo za slab KABEL na servotu #-o

Hvala vsem za pomoč!
Zadnjič spremenil drumross, dne 21 Mar 2019, 10:00, skupaj popravljeno 1 krat.
Lp, Uroš

drumross
Razpravljalec
Prispevkov: 62
Pridružen: 12 Apr 2014, 12:59

Re: Prosim za pomoč

Odgovor Napisal/-a drumross » 20 Mar 2019, 20:37

Še slika koščka lesa ki sem mislil da je kriv da skače servo, ampak ne niti to ni imelo vpliva :D
Priponke
20190320_203353-600x800.jpg
20190320_203353-600x800.jpg (41.13 KiB) Pogledano 918 krat
Lp, Uroš

Odgovori

Vrni se na