Stran 1 od 1

Preris načrta na les

Objavljeno: 06 Apr 2017, 17:34
Napisal/-a Hooch
Zivjo... popolnoma za zabavo oziroma da s sinom kaj pametnega narediva skupa, bi se lotil izdelave kaksne jadrnice ali jahte.... mogoce kar TIM-ove slovenke... ima kdo še načrt? Drugace bi ga narocil kar tukaj https://www.zotks.si/podroc48djarevija- ... a%C4%8Drti

Za sedaj me zanima samo to, kaksen nacin priporocate, da nacrt preslikam na les?

Hvala ze vnaprej za odgovore.

Re: Preris načrta na les

Objavljeno: 06 Apr 2017, 19:23
Napisal/-a Andreo29
Da se na različne načine. Jaz za manjše dele (do velikosti recimo 10x10 cm) si najprej fotokopiram posamezne dele na papir ali sprintam na laserski tiskalnik in potem z likalnikom prelikam na les - tiskani del gre na les ;-). Likalnik je na cca 180°C in ob likanju pritiskam s likalnikom na papir. Pazit je treba, da se med likanjem papir ne premakne. Prevelik del za polikat ni v redu, ker se papir ob temperaturi krči in potem deformira obris.
Druga varianta je, da se kar skopiran načrt zalepi na les, kasneje, ko se del izreže pa se ga poizkuša odstranit, če lepilo ne prime preveč. Parkrat sem si pomagal tako, da sem les prelepil s tistim papirnim selotejpom za zaščito pri pleskanju in nanj nalepil papir. Kasneje je vse skupaj šlo lepo dol, je pa problem pri natančnosti ker se rob rad odlima še posebej če se brusi.
Tretja je seveda, da se ga preriše preko kopirne folije - tiste plave ali črne. Ne vem, če se jo še dobi v knjigarnah.

Za začetek bo že, kajne. Pa veselo na delo!

Lp,

Re: Preris načrta na les

Objavljeno: 22 Jun 2017, 14:55
Napisal/-a fantasy23
Pozdravljeni!

Odločil sem se za izdelavo in povečavo modela Victoria 5 (Tim6, 89/90). Model bo še enkrat večji, cca1m.
Me pa zanima, če delaš povečavo, je potrebno povečat tudi letvice za povezavo reber. Letvice so po načrtu 5x5mm.

lp Roby

Re: Preris načrta na les

Objavljeno: 23 Jun 2017, 07:17
Napisal/-a Andreo29
Čisto odvisno od letvice same: kje se nahaja oz. kaj drži. npr. če je na modelu razpona 80cm nosilna letvica krila 5x5mm potem na še enkrat večjem modelu ne bo 10x10mm ker je to preveč oz. ne drži tako kot je pričakovati. Verjetno se tako letvico porazdeli med več manjših letvic.

Nekako za povečave/pomanjšave +-30% (meni se to obnese) se lahko komot povečuje/zmanjšuje tudi nosilne elemente. Za večje povečave je pa potrebno "notranjost" predrugačit.

Za pomanjšana merila pravih letal velja, da se masa zmanjša malo več kot s kubom merila[*]. Npr. če ima pravo letalo 11000 mm razpona ti želiš narediti 1700mm razpona. To je merilo cca 1:6,45. To isto pravo letalo ima 2400kg vzletne mase. Če bi bila tudi masa v merilu potem bi moralo imet cca 370kg!! Tako pa naj bi imelo cca 6kg: 2400/(6.45^3 * faktor viskoznosti zraka)) =~ 6kg.

Torej tudi nosilne elemente je treba temu primerno dimenzionirat.

[*] ... povzeto po knjigi ModelingFlight

Lp,

Re: Preris načrta na les

Objavljeno: 28 Jun 2017, 05:31
Napisal/-a Jaro
fantasy23 napisal/-a:Pozdravljeni!

Odločil sem se za izdelavo in povečavo modela Victoria 5 (Tim6, 89/90). Model bo še enkrat večji, cca1m.
Me pa zanima, če delaš povečavo, je potrebno povečat tudi letvice za povezavo reber. Letvice so po načrtu 5x5mm.

lp Roby

Ne. Že zato, ker jih boš zelo težko krivil, če bojo 2x močnejše. Poleg tega so letvice v glavnem zato, da držijo skupaj skelet čolna in da imaš kam nalepiti oplato. Konstrukcijsko trdnost nato prevzame sama oplata.