plexi steklo

Moderatorji: KlemenRIntruder

Odgovori
zekozeko
Začetnik
Prispevkov: 32
Pridružen: 06 Nov 2005, 22:30

plexi steklo

Odgovor Napisal/-a zekozeko » 06 Nov 2005, 23:01

Lep pozdrav.

Nameravam izdelati bait boat iz plexi stekla. Zanima me s katerim lepilom se lepi plexi steklo da je vez zelo močna (ali obstaja takšno lepilo da pleksi stopi in ga veže medsebojno)?
Kaj menite o uporabi plexi stekla za izdelavo trupa čolna (predvidevam da teža, prednosti so: ni ga potrebno barvati, če pride do praske-kar je pri tem čolnu zelo verjetno, ni potrebno ponovno barvati, konstrukcija iz plexija je načeloma zelo trda in robustna, vidiš v "drobovje" čolna...)?
Čoln je preproste oblike torej ravno dno, raven pokrov oboje oblike pravokotnika, stranice (gledano bočno) pa so spredaj pod kotom 45 stopinj zadaj ravne. Izmet vabe je bočni torej s stranic, nosilci vabe so s tem snemljivi (manjša veliost za transport).
Ali ima navedena oblika kakšne pomanjkljivosti in kakšne so? Mi svetujete kakšno drugo obliko in kakšno).
Čoln bi uporabljal na jezerih.

Za odgovore in morebitne slike in načrte (prosil če jih lahko pošlješ na moj email zeko.zeko@email.si) se vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav, zeko. :wink:

zekozeko
Začetnik
Prispevkov: 32
Pridružen: 06 Nov 2005, 22:30

Odgovor Napisal/-a zekozeko » 06 Nov 2005, 23:09

No pa še to, RV je tri kanalna motor je speed 600 turbo, dva servota (eden za izmet vabe, drugi za krmilo), torej je pogon čoln na propejler (bi bilo mogoče bolje z jet motorjem?), akumulator je 12 V 7 Ah, zunanja antena...
Torej je že ta drobnarija relativno težka, čoln naj bi prevažal do 4 kilograme vabe (preizkušeno na začetku projekta), tako da sprašujem ali bo še teža pleksija res problem za navedeni pogon?
In predvesem bi bil vesel odgovor av zvezi lepila za pleksi?

Pozdrav, zeko. :wink:

overlord_tm
Freak
Prispevkov: 451
Pridružen: 15 Nov 2004, 19:59
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a overlord_tm » 07 Nov 2005, 08:15

nekje sem slišal da se da plexi limat z mravljično kislino :wink: . Drugače bi pa verjetno z epoxijem šlo, če ni pregladka površina (malo pobrusiš)
Normalnost je samo povprečje nenormalnih ...

seba
Freak
Prispevkov: 505
Pridružen: 15 Okt 2001, 01:00
Kraj: cerknica

Odgovor Napisal/-a seba » 07 Nov 2005, 09:36

Lep pozdarv

Plexy se da res limat z mravlincno kislino, samo moras uporabljat se UV luci za susenje. Pa se to, obstaja 1000 vrst pleksija. Polovico od tega se ga sploh ne da lepiti ne z sekundnim ne z acetonom ne z mravlincno kislino. Najbolje za lepljenje plexyja je ACRIFIX 116 ki ga je treba hraniti v hladilniku v aluminijasti posodi. Lim se tesko dobi v trgovinah. Smrdi pa kot s..... Ne rabis nic UV lamp.

LP Seba

Uporabniški avatar
Gustav
Začetnik
Prispevkov: 20
Pridružen: 17 Jul 2005, 19:39

Odgovor Napisal/-a Gustav » 07 Nov 2005, 15:41

Meni se je za lepljenje zelo dobro obnesel kloroform + raztopljeni prasni delci pleksija (od brusenja) v njem. Prav tako funkcionalno dela tudi nitro razredcilo + raztopljeni prasni delci pleksija. Pazi na to, da med delci ni ne-pleksijskih smeti; ce so smeti vmes, jih poberi ven iz "lepila", preden ga namazes med oba dela, ki ju zelis zlepiti. Delci pleksija se kar hitro raztopijo v kloroformu in dobis bolj viskozno tekocino, priblizno tako kot bolj redek med cisto brez barve (prozoren kot voda). Pri lepljenju ne rabis nobenih posebnih gizmotov a'la UV luc (omenjeno zgoraj za drugacno metodo).

Ko je lepilo vmes, oba dela nekako pritisni enega ob drugega in ju spni, da se sprimeta po celi povrsini stika brez lukenj. Ce se oba dela ne prilegata tocno en ob drugega, bo lepilo zapolnilo luknjo (in zmehcalo pleksi ob stiku), ce je le ta dovolj ozka. Stik se mora sprijeti skupaj v nekaj minutah (odvisno od povrsine stika, za lepljenje po robu bi moralo trajati bistveno manj). Z nekaj dodatka lepila lahko "korigiras" majhne nepravilnosti (luknjice), a si poisci nekaj drobnega s cemer ga bos sploh lahko spravil na problematicno mesto (recimo z iglo za sivanje), saj zaradi visoke viskoznosti slabo tece.

Kloroform kar hitro izhlapeva, tako da ne mores pripraviti eno kilo "lepila" in potem pol dneva lepiti dele skupaj, ampak najprej vse dele pripravis, ga malo zamesas in prilepis skupaj kar rabis in potem postopek ponovis (mesanje, lepljenje, goto mesanje). Za mesanje se mi je obnesla majhna steklenicka in steklena palcka za mesanje (take, kot se uporabljajo v kemiji). Namazal sem ga tudi z isto placko, ceprav bi bilo bolj prakticno uporabiti kaj ploscatega in ne okroglega.

Aja, pa se to: kloroform ni najbolj pozitivno delujoca kemikalija, na katero bos tekom svojega zivljenja naletel (pa tudi pleksi, sekundno lepilo in ostali *akrilati ne ...). Ce bos delal znotraj, prostor zraci. Takoj opaznih posledic ob vdihavanju sicer ni prav nobenih, ce ga ne vdihnes res enormno kolicino, a dolgorocno vdihavanje skoduje zivcevju.

Uporabniški avatar
Elanko
Tekmovalec
Prispevkov: 233
Pridružen: 04 Mar 2005, 19:04
Kraj: Međwode
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Elanko » 12 Nov 2005, 19:37

mislim da se motiš glede motorja - jest bi na tvojem mestu dal 2x speed 400 na eno togo os več navora
in tudi plexy steklo limaš iz sekundnim lepilom z drobci polnila s tem da stično površino nagrobiš iz smirkovim papirjem okoli 60 to deluje vsaj meni je
če te zanima katero lepilo sem uporabil me vpraši !!!
k zdej nevem morm it pogledat ampak drži!
>>-LP-Blaž->ker je treba neki počet

zekozeko
Začetnik
Prispevkov: 32
Pridružen: 06 Nov 2005, 22:30

Odgovor Napisal/-a zekozeko » 13 Nov 2005, 09:24

Lep pozdrav.
Rad bi se zahvalil vsem, ki ste se odzvali na moje vprašanje in mi s tem pomagali. :wink:
Hvala še enkrat, pa lep pozdrav.

zekozeko
Začetnik
Prispevkov: 32
Pridružen: 06 Nov 2005, 22:30

Odgovor Napisal/-a zekozeko » 13 Nov 2005, 09:35

No pa še to, model sem izdelal, in ga tudi preizkusil na vodi.
Model je z baterijo težek 10 kg, pelje pa še 4 kg vabe, motorček ima s 35 mm vetrnico mal težave, ko ga probaš mal spravit na obrate (vklopi se zaščita regulatorja), sam ni to problem, saj model doseže zadovoljivo hitrost, bolj je problem kontrola plovbe, saj ga je treba zelo nadzorovat, ampak ok. Odločil sem se izdelat model iz poliestra, in sicer manjšega da bo lahko prenašal 2 kg vabe, kar je dovolj zame, rad bi pridobil tudi na manjši masi modela saj je 10 kg res nerodno za prenašat in transportirat.
Model bi bil oblike kataramana, uporabil bi pa sam en motorček z veternico.
Vesel bi bil kakega načrta oz. predloga za morebitno drugo obliko modela, če bi bil bolj primeren za ta namen (kataraman se menda zelo dobro obnese).

Email pa že poznate (je zgoraj naveden).
:wink:
Pozdrav, zeko.

overlord_tm
Freak
Prispevkov: 451
Pridružen: 15 Nov 2004, 19:59
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a overlord_tm » 13 Nov 2005, 09:43

mogoče motorček speed 700 torque :wink:

pomoje se ti tisti speed 600 turbo malo prehitro vrti, in skupaj z verjetno ne preveč dovršeno obliko čolna ni najbolša kombinacija. motorček bi rad šel hitro, čoln ga bremza in potem samo žre tok v prazno :roll:
Normalnost je samo povprečje nenormalnih ...

zekozeko
Začetnik
Prispevkov: 32
Pridružen: 06 Nov 2005, 22:30

Odgovor Napisal/-a zekozeko » 13 Nov 2005, 10:08

Pa tako je overload, saj pravim da bi rad izdelal drug model, model ki bi bil lažji in se boljše odzival v vodi, motorček pa ostane enak z mogoče manjšo veternico (hitrost modela ni bistvena). Imaš predlog kašen model čolna naj izdelam, namen čolna je pač prevoz in nato kipanje vabe v vodo, z drugimi besedami kje dobim načrte za izdelavo, kiperji (posode kjer daš vabo) bi se nahajali na boku čolna. Res bi ti bil hvaležen.
Pa kakšen material bi ušporabil ti za izdelavo?

čao, zeko

overlord_tm
Freak
Prispevkov: 451
Pridružen: 15 Nov 2004, 19:59
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a overlord_tm » 13 Nov 2005, 10:47

Normalnost je samo povprečje nenormalnih ...

zekozeko
Začetnik
Prispevkov: 32
Pridružen: 06 Nov 2005, 22:30

Odgovor Napisal/-a zekozeko » 13 Nov 2005, 11:26

Čao overlord, vidim da ti je tematika znana, no tako vse naslove ki si mi dal so mi že znani (o baitboat sem si ogledal več strani), torej odločil sem izdelati model nekje vmes med tem na tej sliki http://www.baitboats.com/ in med tem microcatom na tej sliki http://www.anglingtechnicsbaitboats.co.uk/
Kaj meniš ti?

overlord_tm
Freak
Prispevkov: 451
Pridružen: 15 Nov 2004, 19:59
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a overlord_tm » 13 Nov 2005, 11:43

pomoje velik ne moreš kiksent okoli ladice, edin glej da bo imela približno obliko ladice, ker drugače je verjetno kako škatlo res težko krmilit.

si že kaj razmislil o dveh motorjih?

PS: v enem poletnem timu nekaj časa nazaj je bil načrt za model trajekta, dodaš mu samo še tiste kible za vabe in imaš baitboat

PS: pa pazi da ne narediš spet pretežke :wink: . Uporabi motorček z več navora in manj vrtljajev
Normalnost je samo povprečje nenormalnih ...

zekozeko
Začetnik
Prispevkov: 32
Pridružen: 06 Nov 2005, 22:30

Odgovor Napisal/-a zekozeko » 13 Nov 2005, 11:53

Pa sem razmišljal o dveh motorjih, pa sem se odločil za enega, zakaj? Manj stroškov... Tko da sem se odločil za en motor (že tega mojega iz pleksija lahko obrneš skoraj na mestu, kot sem že rekel hitrost itak ne igra vloge, bolj pomembno je da lahko ti z enim polnjenjem baterije opraviš čim več voženj, pomembno oz. praktično je še da je ladjica čimlažja -transport, ne prevelika, da je robustna itd.
Bi jo ti izdelal iz poliestra (lahko bi bila bolj aerodinamična) ali bi uporabil les?

Uporabniški avatar
Elanko
Tekmovalec
Prispevkov: 233
Pridružen: 04 Mar 2005, 19:04
Kraj: Međwode
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Elanko » 15 Nov 2005, 19:09

nared res unga trajekta pa daš not 2x 400 tko
sej te ne pride velik jurja pa pu pa nrdiš mizco za dva motorja pa eno os in maš navora več k dost res za 5 kilsko brkačo
ne obupej
če rabš načrt sm tuki če ga prideš iskt pa prekoperat!!!
>>-LP-Blaž->ker je treba neki počet

zekozeko
Začetnik
Prispevkov: 32
Pridružen: 06 Nov 2005, 22:30

Odgovor Napisal/-a zekozeko » 17 Nov 2005, 14:28

Hvala za odgovore, lep pozdrav. :wink:

Odgovori

Vrni se na