Predelava igrače - pomoč

Moderatorji: KlemenRIntruder

Odgovori
leni
Freak
Prispevkov: 766
Pridružen: 21 Jan 2008, 16:25
Kraj: Blatni Dol
Kontakt:

Predelava igrače - pomoč

Odgovor Napisal/-a leni » 03 Sep 2011, 18:23

Pozdravljeni,
Dobil sem eno igračo, ki je imela dva motorja, mislim da speed 400, pa glede na to da sem malce modelarja, sem seveda moral zadevo predelati.
Dal sem notri tale motor
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=17152

in togo os iz mladega tehnika ter graupnerjev propeler fi33mm X 46mm, tako piše na njem.
Seveda sem popolni začetnik v čolnarskih zadevah zato nimam pojma kako se kakšni stvari reče.
No gremo naprej.
Čoln sem znotraj ojačal z eno plastjo steklenih vlaken in epoksija, ter zadnjo steno ojačal z vezano ploščo 6mm, ravno tako sem naredil eno prečko( rebro) in nosilec osi iz vezane plošče 6mm, ves les sem predhodno premazal z epoksijem, da bi bil vodoodporen.
Vse lepo in prav. Danes pa prvi test in čoln je dobesedno poletel ko sem dal gas, aja pozabil povedal da poganjam z 3S 2200mAh baterijo.

Čoln skače ko žaba, potem sem baterijo premaknil v kljun in dal zraven še eno za utež, pa skoraj ni bilo nič bolje.

Objavil sem video za boljšo predstavo.

http://www.youtube.com/watch?v=2rHHWKq_pgs

Sedaj razmišljam da bi zadaj naredil flape, sedaj pa ne vem kako velike in kam naj bodo obrnjeni, verjetno navzdol, ampak kako dolgi naj bodo? Čoln je dolg 56cm. In sem upošteval 10% os in krmilo ven iz trupa, verjetno pa sem naklon falil, saj sem se trudil da bi bilo čimmanjši kot, tako da je ta res majhen.
Torej kaj mi je storiti?
Hvala v naprej.

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4023
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brejker » 03 Sep 2011, 19:23

Pri mono čolnih nimam kaj dosti izkušenj.
V tvojem primeru bi probal potopiti propeler bolj v vodo (večji kot gredi).
Večji kot je kot. Bolj čoln sili z nosom v vodo.

p.s. Setup pa ni kar tako :lol: =D>
www.okarbon.eu

marolt55
Tekmovalec
Prispevkov: 371
Pridružen: 29 Avg 2010, 14:49
Kraj: Preserje pri Radomljah

Odgovor Napisal/-a marolt55 » 03 Sep 2011, 19:32

Mislim da skače zaradi toge osi. Moral bi dati flex os (površinski pogon). :wink:

Uporabniški avatar
tornado
Dr. Modelar
Prispevkov: 2392
Pridružen: 17 Jan 2003, 01:00
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a tornado » 03 Sep 2011, 19:40

Osnova za lepo glisiranje je pravilno postavljeno težišče čolna. To je običajno 33-35% od zadnjega roba čolna naprej (upam, da pri elektrikaših velja isto).
Naslednja pomebna zadeva je pravilno postavljen pogonski del.
V tej prilogi imaš teorijo nastavitve pogona;
http://www.ppbracing.com/technical_tips ... stment.htm

Ali ni 3S male preveč za ta čoln, poskusi prvo z 2S.
Pripni še kakšno sliko.

Takšne teorije zadrži zase, se ti ljudje ne bodo smejali.:wink:
Mislim da skače zaradi toge osi. Moral bi dati flex os (površinski pogon).
Lp Rado


Slika
Slika


Skype: tornado2405

leni
Freak
Prispevkov: 766
Pridružen: 21 Jan 2008, 16:25
Kraj: Blatni Dol
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a leni » 03 Sep 2011, 20:08

Uff, HVALA
za tako hitre in tako konstruktivne odgovore.
Ja če bi imel flexi os potem bi lahko štelal kot propelerja.
Težišče za lepo glisiranje mi je kolko tolko jasno, sam imam namreč igračo 1:1 z 260KM, in tam lahko popravljam kot z hidravliko in z tem težišče ni tako pomembno.
Ravno zaradi težišča sem tudi dal notri dodatno baterijo kot utež, pa ni pomagalo. Zato sedaj razmišljam o flapih.
Ja tudi 2S baterija bi bila mogoče boljša, ampak sem probal z manjšim gasom in je čoln začel takoj poskakovati čim je nehal pospeševati.

Bom jutri popoldan slikal, pa nalimal slike
Tornado, v tvoji prilogi se vidi da mora biti propeler čimbolj vzporedno z dnom, sam sem to poskusil z minimalnim kotom.

Za togo os pa sem se odločil zaradi enostavnosti in videl sem da imajo mnogi monoti togo os.
Bistvo je namreč da ostane kar se da preprosto, saj ste slišali zadaj bodočega šoferja ;)

Uporabniški avatar
tornado
Dr. Modelar
Prispevkov: 2392
Pridružen: 17 Jan 2003, 01:00
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a tornado » 03 Sep 2011, 21:30

Flapi generalno ne bodo rešili problema. Namenjeni so manjšim korekturam.
Tukaj bolj igra vlogo pravilna nastavitev pogona in težišče.
Elektro sicer ni moja specialnost, vendar mislim, da je izbor pogona ''predivji'' za tale čolniček.
Lp Rado


Slika
Slika


Skype: tornado2405

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 2963
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 03 Sep 2011, 22:05

Pri vsaki pravilno vgrajeni togi osi se da nastavljati kot........Pogoj ,da dosežeš dovolj majhen kot je,da na zrcalu napraviš izvrtino višje ne na spodnjem robu.......
Slika

symch999
Tekmovalec
Prispevkov: 362
Pridružen: 17 Jun 2011, 22:26
Kraj: Primorska

Odgovor Napisal/-a symch999 » 03 Sep 2011, 22:14

Moj čoln je prav tako skakal kot žaba, pa sem mu dodal flape in zdaj je v redu. Probaj najprej to pa boš videl. :wink:

leni
Freak
Prispevkov: 766
Pridružen: 21 Jan 2008, 16:25
Kraj: Blatni Dol
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a leni » 04 Sep 2011, 07:32

Jaz imam sedaj vse zalimano z epoxijem in bi prestavitev osi predstavljal kar dober podvig. Ampak če drugače ne bo šlo....
Zakaj bi bil motor predivji? tudi če ga počasi peljem, kar se vidi na posnetku, čoln skače, se pravi če bi enako naredil z slabšim motorjem bi čoln verjetno enako skakal, da je premočan bi verjel v kolikor mi pri majhni hitrosti ne bi skakal.
Pozabil sem povedati, da je z dvema baterijama imel težo okoli 1180gramov, ena baterija ima okoli 180g.
Bom najprej probal naštimat flape, če ne bo bolje bom pa vas prosil za nasvet kako montirat os.

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4023
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brejker » 04 Sep 2011, 11:19

leni napisal/-a:, če ne bo bolje bom pa vas prosil za nasvet kako montirat os.
Stranska slika krme. Po tem se "lahko brain storma" koliko spustit propeler.
Jaz bi ga probal spustiti kar za kakšnih 8-10mm :roll:

p.s. Ko boš ponovno lepil gred jo daj z 5min epoksijem (jo bo kasneje lažje "demontirat") :lol:
www.okarbon.eu

leni
Freak
Prispevkov: 766
Pridružen: 21 Jan 2008, 16:25
Kraj: Blatni Dol
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a leni » 05 Sep 2011, 16:09

Evo, včeraj mi ni uspelo, ker sem bil na Heliday krtina, zato pa danes že prilagam slike.

Upam da mi boste uspeli pomagati in da nam bo uspelo.

HVALA
Priponke
05092011317.jpg
Notranji del
05092011317.jpg (32.56 KiB) Pogledano 1422 krat
05092011315.jpg
Krma od zadaj
05092011315.jpg (41 KiB) Pogledano 1422 krat
05092011314.jpg
Stranska slika krme
05092011314.jpg (48.59 KiB) Pogledano 1422 krat

Uporabniški avatar
blaž berden
Profesor
Prispevkov: 1510
Pridružen: 24 Nov 2005, 16:20
Kraj: Murska Sobota - Maribor

Odgovor Napisal/-a blaž berden » 05 Sep 2011, 17:20

Ne spustit, dvignit propeler!
LP Blaž :)

leni
Freak
Prispevkov: 766
Pridružen: 21 Jan 2008, 16:25
Kraj: Blatni Dol
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a leni » 05 Sep 2011, 17:47

OKej, če prav razumem naj zadnji del propelerja dvignem, da bo bolj ravno.. za koliko pa, kaj bi mi ti predlagal?

Uporabniški avatar
blaž berden
Profesor
Prispevkov: 1510
Pridružen: 24 Nov 2005, 16:20
Kraj: Murska Sobota - Maribor

Odgovor Napisal/-a blaž berden » 05 Sep 2011, 18:03

Nekako tako, tu je mogoče kot prevelik...če daš model na mizo naj se zadnji del osi dotika ali je malenkost nad, del osi kjer je pritrjena na čoln pa naj bo dvignjen za 2-3mm

Slika
LP Blaž :)

leni
Freak
Prispevkov: 766
Pridružen: 21 Jan 2008, 16:25
Kraj: Blatni Dol
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a leni » 05 Sep 2011, 18:21

Aha, zdej sem naredil flape in pričel sem z demontažo osi, kot se vidi na zgornji sliki notranjega dela, je osovina percej zalita z epoxijem.. Prvič delam z epoxijem pa mu nisem ravno zaupal, sedaj pa vidim da ni tako nedolžna zadeva ko ne dobim osi ven.

Ali misliš, da je potreba tista ojačitev, ki jo imam?
Tudi nosilec za motor ni ravno pravi kajne. Bom sedaj ko bom na novo montiral os, naredil nosilec da ne bo tako "domače" kar zalito.
Še vprašanje, morda misliš da bi morala biti daljša os? se pravi motor bolj naprej? ali je tako kar vredu?

Hvala za pomoč

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4023
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brejker » 05 Sep 2011, 19:11

Nosilec motorja je narejen za takšno montažo kakršno si naredil ti.
Motor gred sama nosi v zraku in dodatno rebro ni potrebno.
Razen če se ti gred (z motorjem) premika levo-desno.
www.okarbon.eu

Uporabniški avatar
mihah
Dr. Modelar
Prispevkov: 9132
Pridružen: 27 Apr 2001, 01:00
Kraj: Gmajnica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mihah » 05 Sep 2011, 19:34

Oj!

Že na oko se vidi, da je zadnjih nekaj cm dna močno "zavihanih" navzgor, zato potem tudi skače. Zadnja tretjina dna mora biti popolnoma ravna, rob pa oster, da se skoraj porežeš. Že samo ta mala sprememba je potrebna in boš imel popolnoma drug čoln.

http://www.fastelectrics.net/hull_defects.php

Slika
www.lipo.si
https://www.youtube.com/user/RCracingSLO
http://www.multigp.com/chapters/view/DMA-Modra-Ptica-Multi-GP-2016

leni
Freak
Prispevkov: 766
Pridružen: 21 Jan 2008, 16:25
Kraj: Blatni Dol
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a leni » 05 Sep 2011, 20:06

Mihah hvala za tale link je res poučen. IN če bom kupoval čoln zase bom sedaj vedel na kaj moram biti posebno pozoren. V to igračo pa nimam namena vložiti toliko truda, ker bo na koncu še vedno igrača in ne model. Ne rabim hudih performans, želel bi samo da po vodi pelje kolko tolko normalno, da se ne prevrne tako v ovinku in seveda da ne skače tako kot sedaj.
Flape sem že namontiral, jutri mi morda uspe še osovino ven dobit, po možnosti celo, sicer bom moral it novo kupit in potem jo bom prilimal bolj normalno da se bo dalo še kdaj demontirat. Potem pa bom probaval najprej z flapi popravit skakanje, potem pa še z dodatnimi spremembami kota propelerja.

Zaenkrat hvala, dobil sem ODLIČNE informacije

Uporabniški avatar
mihah
Dr. Modelar
Prispevkov: 9132
Pridružen: 27 Apr 2001, 01:00
Kraj: Gmajnica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mihah » 05 Sep 2011, 20:11

No, me veseli. Dno proti flapom je tako razmerje kot razmerje površin.... zato ne pričakuj preveč. Bolj položna os bo še bolj poslabšala stanje dokler ne boš pokital dna. Pa veliko uspeha vnaprej pri čolnih! :D
www.lipo.si
https://www.youtube.com/user/RCracingSLO
http://www.multigp.com/chapters/view/DMA-Modra-Ptica-Multi-GP-2016

leni
Freak
Prispevkov: 766
Pridružen: 21 Jan 2008, 16:25
Kraj: Blatni Dol
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a leni » 05 Sep 2011, 20:16

Še nikdar nisem kital plastike pa se bojim, da mi bo vse dol padlo ko bom dal čoln v vodo. Se mi zdi percej mehka tale plastika, čeprav sem jo znotraj ojačal.

Me pa je zadnjič kar malo zagrabilo, ko sem ga šel probavat, da bi si kakšen poceni model omislil.

leni
Freak
Prispevkov: 766
Pridružen: 21 Jan 2008, 16:25
Kraj: Blatni Dol
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a leni » 07 Sep 2011, 16:42

Ja nič... sem se odločil da bom raje upošteval pametne nasvete in eko kitanje v procesu... vsaka stvar je enkrat prvič, upam da mi uspe. Tudi osovino mi je uspelo dobiti ven brez kakih hudih poškodb.
Tako sedaj najprej dno poravnam potem še osovino pravilno montiram in potem proba... Upam da mi uspe.

leni
Freak
Prispevkov: 766
Pridružen: 21 Jan 2008, 16:25
Kraj: Blatni Dol
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a leni » 18 Sep 2011, 14:18

No včerajšnji test je pokazal da ste mojstri,
Upošteval sem vse nasvete.
Spremenil kot osi, sedaj je motor spredaj na res minimalni višini od tal in zadnji konec osovine je 3mm od tal ko je čoln na tleh.
Zadnjo tretjino ali malce več sem pokital in obrusil tako da je spodaj popolnoma ravno. Vseeno pa sem dodal še flape za vsak slučaj.

No in včeraj se je res peljal zelo lepo... dokler se je peljal.... potem pa se mi je propeler zavrtel na osi.

Torej medeninasti konec z navojem za propeler se je zavrtel na osovini, sedaj ga z lahkotosnemujem ali natikam.

Kaj mi predlagate naj storim?
Naj menjam osovino, ali naj to popravim?
Kako?


Že v naprej pa hvala za vse nasvete.

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 2963
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 18 Sep 2011, 14:39

Nastavek na gredi MP-jeta je lepljen......zalepiš z LOCTITE 603,ali HK verzija TL680.................
Slika

leni
Freak
Prispevkov: 766
Pridružen: 21 Jan 2008, 16:25
Kraj: Blatni Dol
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a leni » 18 Sep 2011, 14:44

SUPER HVALA... Jutri grem po loctite :)

Odgovori

Vrni se na