Regulator za brushless motorje. Kaj? Kako? Zakaj?

Moderatorji: KlemenRIntruder

Odgovori
Uporabniški avatar
elektroljub
Tekmovalec
Prispevkov: 222
Pridružen: 04 Jun 2009, 19:54
Kraj: Lj.

Regulator za brushless motorje. Kaj? Kako? Zakaj?

Odgovor Napisal/-a elektroljub » 09 Jun 2010, 23:07

Lep pozdrav

Že lep čas imam na polici lupino čolna, v škatli pa ves hardware zanj in še več...
In že takoj se je zataknilo.
Ne vem kaj naj naredim z regulatorjem (ESC) da bo začel delovati, in seveda kaj je potrebno narediti da bo deloval optimalno?

Imam naslednji ESC


Slika

Še link: http://www.hobbywing.com/english/Articl ... icleID=450

Ali je potrebno nov ESC najprej sprogramirati, ali osnovno deluje že brez, da bi ga dodatno programiral?
LED je prihodnost.

Lp M.

Uporabniški avatar
A6_quattro
Profesor
Prispevkov: 1169
Pridružen: 08 Sep 2006, 15:11
Kraj: lj

Odgovor Napisal/-a A6_quattro » 09 Jun 2010, 23:09

sprogramiras ga na piskanje ali na prog. kartico.

Uporabniški avatar
elektroljub
Tekmovalec
Prispevkov: 222
Pridružen: 04 Jun 2009, 19:54
Kraj: Lj.

Odgovor Napisal/-a elektroljub » 09 Jun 2010, 23:19

Ne mi zamiriti.
Pojma nimam kako se to programira. mal sem len ... :-)
Zdaj ko sem ga priklopil je se mi vsaj zdi tako, da je enakomirnih presledkih na kratko piskal.
Servo mi dela, regler pa piska.
Malo sem slab v angleščini... :-/
Imam RC: Spektrum DX5E DSM2 in sprejemnik AR500 DSM2.
LED je prihodnost.

Lp M.

Uporabniški avatar
A6_quattro
Profesor
Prispevkov: 1169
Pridružen: 08 Sep 2006, 15:11
Kraj: lj

Odgovor Napisal/-a A6_quattro » 09 Jun 2010, 23:20

vzemi navodila ali si jih sprintaj z njihove strani pa bos videl kako.

Uporabniški avatar
elektroljub
Tekmovalec
Prispevkov: 222
Pridružen: 04 Jun 2009, 19:54
Kraj: Lj.

Odgovor Napisal/-a elektroljub » 09 Jun 2010, 23:26

Verjetno je z programatorjem boj enostavo ... ?

Nekatere celo preko USB_ja priklopiš na PC.

Grem gledat navodila...

Če ma pa kdo izkušnje konkretno z Seaking-90A Brushless ESC bom pa zelo vesel nasvetov.
LED je prihodnost.

Lp M.

kolesar007
Razpravljalec
Prispevkov: 169
Pridružen: 09 Nov 2009, 13:57
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kolesar007 » 10 Jun 2010, 08:10

Brez muje se še čevelj ne obuje ;). Ne moreš pričakovati da ti drugi rit odnašajo, če ti je pa težko vzet si 5 minut časa pa tud ni ničemer podobno.
LP
Sandi

Uporabniški avatar
elektroljub
Tekmovalec
Prispevkov: 222
Pridružen: 04 Jun 2009, 19:54
Kraj: Lj.

Odgovor Napisal/-a elektroljub » 10 Jun 2010, 08:42

@kolesar007

Tvoj odgovor pa res samo zaseda prostor na forumu in serverju.
LED je prihodnost.

Lp M.

Uporabniški avatar
blaž berden
Profesor
Prispevkov: 1510
Pridružen: 24 Nov 2005, 16:20
Kraj: Murska Sobota - Maribor

Odgovor Napisal/-a blaž berden » 10 Jun 2010, 09:55

http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh ... mming_Card


Drugače pa...preveri da nimaš gas na servo reverse, če ne, priklopi beep beep, ročko za gas na max, beeb beeb, ročko na min, potem bo še nekaj psikal in čez nekaj piskov bi naj deloval (tako je na mojem hobbywing60)
LP Blaž :)

Uporabniški avatar
elektroljub
Tekmovalec
Prispevkov: 222
Pridružen: 04 Jun 2009, 19:54
Kraj: Lj.

Odgovor Napisal/-a elektroljub » 10 Jun 2010, 23:06

@blaž berden
preveri da nimaš gas na servo reverse

A je to mogoče tisti Mode 1 ali Mode 2 pri oddajniku DX5e ?
Ali je to kakšno stikalo ...?

Ne zameriti ker postavljam takšna vprašanja. Sej bo boljš... :-)

Je pa tudi res da nimam ta trenutek stvari pred sabo...
Jo bom imel pa čez vikend.

Pa še nekaj. Sej ne vem, verjetno bi moral novo temo za to odpret.

Imam čoln . Pogon naj bi bil "nadvodni" ne vem kako se reče .Propeler je približno na pol v vodi....
MPJET kompaktna pogonska os pride ""na plano" v spodnjem delu krme.
Luknjo imam malenkost večjo tako da lahko za nekaj stopinj " gor - dol " premikam pogonsko os.
Ali obstaja kaj takšnega (kakšen tak spoj) med krmo in pogonsko osjo, da bi še vedno lahko za par stopinj spreminjal kot pogonske osi in, bi bilo vse to še vodotesno.
Morda kakšen tak semering ali morda kit, guma?
Nosilec za motor mi namreč to omogoča.

Blaž hvala za info.
LED je prihodnost.

Lp M.

ales73
Tekmovalec
Prispevkov: 339
Pridružen: 05 Jul 2009, 19:53
Kraj: Sevnica

Odgovor Napisal/-a ales73 » 11 Jun 2010, 08:16

Najprej ti zelo priporočam, da prebereš navodilo od DX5 (2x)!


preveri da nimaš gas na servo reverse
A je to mogoče tisti Mode 1 ali Mode 2 pri oddajniku DX5e ?
Ali je to kakšno stikalo ...?

Servo reverse so majhna drsna stikala( 5 kom cca 5 x 2 mm) v ravni vrsti v spodnjem delu komande.

Piskalo bi ti lahko tudi zato, ker imaš gas narobe striman. Gas lahko strimaš na dol, dako, da večkrat pritisneš na dol vertikalni trimer na levi strani, ob tem slišiš kratke piske na komandi.

Uporabniški avatar
Krofek
Freak
Prispevkov: 620
Pridružen: 21 Apr 2006, 21:20
Kraj: Ivanjkovci

Odgovor Napisal/-a Krofek » 11 Jun 2010, 08:42

V primeru da bi prebral vsa navodila bi ti bilo vse jasno. Priključi vse na regulator, kot mora biti, vendar pred priklopom baterije na regler daj dokonca gas na komandi(seveda mora biti vklopljena) nato boš slišal 3 piske, nato daš gas na 0 nato 2?. s tem si sporočil reglerju kje ima tvoja komanda max gas in kje min. Po tem bi moral regler delovati.
"Kdor nikdar ni storil napake, ni nikdar poizkusil nič novega."-Albert Einstein

Uporabniški avatar
obadek
Tekmovalec
Prispevkov: 366
Pridružen: 07 Mar 2010, 18:57
Kraj: Okolica Kranja - Preddvor

Odgovor Napisal/-a obadek » 11 Jun 2010, 13:39

#-o nemorem vrjet da si tak lenuh da tud navodil se ti ne da prebrat, kako sploh komando uporabljaš če pojma nimaš kaj je mode 2 ali 1 in tako naprej, da o reverse funkciji ne komentiram.

PREBER SI NAVODILA IN NEHAJ IZUMLATI TOPLE VODE; KER BOŠ PREJ IZZUMIL OBLAČEK DIMA NA REGLERJU!

Uporabniški avatar
A6_quattro
Profesor
Prispevkov: 1169
Pridružen: 08 Sep 2006, 15:11
Kraj: lj

Odgovor Napisal/-a A6_quattro » 11 Jun 2010, 17:36

zaklente teme ali brisite

Uporabniški avatar
elektroljub
Tekmovalec
Prispevkov: 222
Pridružen: 04 Jun 2009, 19:54
Kraj: Lj.

Odgovor Napisal/-a elektroljub » 11 Jun 2010, 21:21

@obadek !!!

NE ž... !!
Sem pač začetnik.
Nisem še vozil.
Počasi sestavljam.
Oddelek začetniki in rekreativci.
Oprosti sem mislil, da je forum zavoljo tega, da izveš nekaj.

Zakaj je sploh ta forum?
Pa sej se da na Google vse najti.
LED je prihodnost.

Lp M.

Uporabniški avatar
obadek
Tekmovalec
Prispevkov: 366
Pridružen: 07 Mar 2010, 18:57
Kraj: Okolica Kranja - Preddvor

Odgovor Napisal/-a obadek » 12 Jun 2010, 21:05

Lepi so ti napisal izklučno z mano da si prebereš navodila ker noben pač ne ve kako deluje tvoj regler navodila so pa zato da človek zastopi stvari. In tvoja lenoba nima nobene veze s začetnikom

Bog mi pomagaj če sem se zmotu....

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 2976
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 12 Jun 2010, 21:47

Ali je potrebno nov ESC najprej sprogramirati, ali osnovno deluje že brez, da bi ga dodatno programiral?
Ponavadi deluje v tovarniških nastavitvah.......če je pri tvojem aktivirana vzratna,mora biti ročica za "gas" ob zagonu v nevtrali..na sredini
2 running modes, “Forward Only” mode and “Forward/Backward” mode for various of boats.
Slika

Uporabniški avatar
elektroljub
Tekmovalec
Prispevkov: 222
Pridružen: 04 Jun 2009, 19:54
Kraj: Lj.

Odgovor Napisal/-a elektroljub » 13 Jun 2010, 10:33

@obadek

Moje mnenje pa je:
Če ne veš odgovora, ne odgovarjaj z nekimi : poglej navodila, poglej Google...

Hvala vsem ostalim.
Danes popoldne bom komaj fizično prišel do čolna in ostalih zadev v škatli....
LED je prihodnost.

Lp M.

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4023
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brejker » 13 Jun 2010, 10:43

elektroljub napisal/-a:Ne mi zamiriti.
Pojma nimam kako se to programira. mal sem len ... :-)
kolesar007 napisal/-a:Brez muje se še čevelj ne obuje ;). Ne moreš pričakovati da ti drugi rit odnašajo, če ti je pa težko vzet si 5 minut časa pa tud ni ničemer podobno.
elektroljub napisal/-a:@kolesar007
Tvoj odgovor pa res samo zaseda prostor na forumu in serverju.
:^o
www.okarbon.eu

Uporabniški avatar
batlefield
Začetnik
Prispevkov: 47
Pridružen: 11 Jul 2009, 16:06
Kraj: Planina

Odgovor Napisal/-a batlefield » 23 Jul 2010, 09:45

Slika Verjetno si dal regler na thro (throttle) če imaš regler ki ti omogoča iti tudi nazaj ti priporočam da ga daš na elev (elevon). Tam kjer sem na sliki označil servo reverse switče poglej da bodo vsa stikala, ki so v oranžnem oknu (na daljincu) premaknjena na nor, prvo stikalo od desne proti levi pa pusti pri miru ker je za letala ki imajo elvon in aileron na istem krilu (so take oblike kot concorde).

LP Peter
epoxi FTW

Easy star

Ultramat 16

DX5e

nijaaaaaaaaaaaau......buuuuuuuuuuuuuuum

Odgovori

Vrni se na