Bait Boat

Moderatorji: KlemenRIntruder

BraneP
Začetnik
Prispevkov: 13
Pridružen: 01 Feb 2008, 16:37
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a BraneP » 06 Feb 2008, 20:33

Obelix - praviš kmiljenje je z PPM modulacijo. Impuls širine 1,5 ms (+/- 0,5 ms). Nekje na netu sem prebral, da se tako krmilijo servo motorčki. Če te prav razumem, se pogonski motorji krmilijo tudi s PPM modulacijo. Pri servotih je impuls širine 1,5 ms sredinski položaj, kaj pa pri pogonskih motorjih je to potem 1/2 "gasa"? 1ms = stoji, 2ms full gas? ALI 1ms full rikverc, 1,5ms stoji 2ms full naprej. Ni mi še jasno kaj potem pomeni frekvenca krmiljenja 1kHz pri nekem krmilniku za krtačne in 8KHz za brezkrtačne motorje. V nekem članku sem prebral, da je čas med posameznimi impulsi 20 ms in če je frekvenca krmiljenja frekvenca pošiljanja krmilnih impulsov različnih dolžin med 1 in 2ms, potem je krmilna frekvenca 50Hz ?! tukaj mi še manjka nekaj, da bi razumel. Te impulse z lahkoto generiram s PIC-om. Aha - še to. Kakšna pa je napetost impulsa ? Spet imam od nekod informacijo da je 4,8V. Ali so lahko morda 5V? Kolikšna je dopustna toleranca?

Glede natančnosti GPS. Večina novejših sprejemnikov podpira WAAS/EGNOS (ta sistem upošteva meteorološke spremembe ionosfere, ki najbolj vplivajo na nenatančnost pozicioniranja) in so po trditvah natančni do 2metra. Sicer pa kot sem praktično izmeril, skače položaj mirujočega gps sprejemnika za cca 1meter. Tekom dneva in vsled meteoroloških sprememb se pa položaj brez WAAS/EGNOS lahko spremeni za 10 do 20 m, tako kot si sam povedal. V vsakem primeru pa bom naredil takole. Postavil čoln na neko natančno pozicijo na obali, in shranil podatke o položaju. Naslednjič, drug dan ali čez nekaj dni,ko bom ponovno lovil bom najprej postavil čoln na isto mesto in izmeril položaj. Razlika položajev bo napaka, ki brez WAAS/EGNOS znaša do 20 m. Če poznam napako jo lahko upoštevam. Še posebej ker bom to počel z računalnikom. S tem bom dobil natančnost 2m. Hm, upam, da sem dovolj razumljivo napisal.

LP Brane
Teorija je, kadar se vse ve in nič ne funkcionira. Praksa je, kadar vse deluje, pa nihče ne ve zakaj.

Obelix
Začetnik
Prispevkov: 30
Pridružen: 21 Mar 2006, 17:24
Kraj: Maribor

Računalniško voden čoln za razvoz vabe

Odgovor Napisal/-a Obelix » 07 Feb 2008, 09:31

Brane.

Pravilno. Tako se krmilijo servomotorčki in tudi reglerji elektromotorjev.
V teh 1,5 ms (+/- 0,5 ms) je "skrita" informacija o legi rotorja oziroma ročice servomotorja ali pa "full rikverc...rikverc...stop...naprej...full naprej". Nekateri reglerji poznajo samo stop...naprej. Letalo običajno ne potrebuje rikverca. To je stvar konstrukcije reglerja. Ta PPM impulz pride iz sprejemnika v elektroniko servomotorja ali reglerja.

Sam regler (krtačni ali brezkrtačni) pa krmili motor z PWM modulacijo. Če si elektronik, ti je ta pojem znan. In generiranje teh PWM impulzov se dogaja z 1 kHz, 8 kHz ali tudi več. Ta frekvenca nima nobene zveze s krmilnimi impulzi iz sprejemnika.

Torej. Ta računalniško voden Baitboat je lahko izdelan tako kot vsak drug daljinsko voden model. S klasičnimi servomotorji in regulatoji-krmnilniki pogonskih motorjev. Daljinskemu vodenju se popolnoma ne boš mogel izogniti. To si predstavljam tako, da nek PIC (AVR, xyz...) - kontroler ali pa kak mini-ITX generira te 1,5 ms impulze. Ko pa pritisneš neko tipko na oddajniku pa prevzameš nadzor nad čolnom s "klasičnim" oddajnikom.

Pomisleke imam tudi pri prenosu slike. Za prenos slike oziroma komprimiranje in pošiljanje v realnem času boš potreboval precej zmogljiv mini-računalnik. Popravi me, če se motim. 1000 Eur ne bo dovolj za takšno mini zverino. Problem zna biti tudi z dometom wireless povezave. Usmerjena antena na čolnu najbrž ne pride v poštev.

Enostavnejši bi bil preprost analogni prenos slike. Nekaj na območju 430 MHz. Poceni kamera, poceni oddajnik, poceni sprejemnik, zadovoljiv domet. Pa še sliko imaš v realnem času.

Lep pozdrav, Andrej

BraneP
Začetnik
Prispevkov: 13
Pridružen: 01 Feb 2008, 16:37
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a BraneP » 07 Feb 2008, 10:46

Andrej - nimam namena uporabljati klasičnega radijskega vodenja. Čoln bom krmilil s pomočjo računalnika in wireless povezave. Računalnik je na čolnu in na obali, pravtako router. S pomočjo računalnika na obali pošiljam ukaze za vodenje čolna računalniku na čolnu preko wirelessa. Kdo bo na čolnu generiral krmilne impulse za servote oziroma regulatorje motorjev se še nism odločil. Morda bo to kar mini-ITX računalnik ali posebno elektronsko vezje s PIC-om. Bolj se nagibam k slednjemu.

Domet omenjenih routerjev je po zagotovilih proizvajalca na odprtem okoli 100m pri tovarniških nastavitvah. Povečati pa se jim da moč za okoli 10x. Problem je edino, da se začno močno greti, ko jim malo "naviješ" oddajno moč. Nekdo je testiral in trdi, da 100mW še gre brez dodatnega hlajenja. V primeru, da mu bo pa preveč vroče bom moral neko dodatno hlajenje umislit.

Kar se tiče zmogljivosti računalnika na čolnu imam občutek, da bo "Intel ® Little valley BLKD201GLY2" dovolj zmogljiv. Zajemanje in prenos slike sem testiral na 1000MHz pentiumu II brez problema, pri tem je bil promet na omrežju pri prenosu slike okrog 3Mb. Omenjeni routerji imajo protokol 802.11g, ki teoretično premorejo 56Mbps. Mislim, da bo tudi z upadom signala na večji razdalji propustnost še vedno vsaj 3Mb.

V kratkem bom začel testirati mojo teoretično zasnovo tega čolna. Sigurno me še kje čaka kak problem, ki ga trenutno še ne vidim.

Hvala za obrazložitev signalov krmiljenja - sedaj mi je jasno.
Morda še nekaj o cenah:
- računalnik mini_ITX z 512MB RAM ,1.2GHz, ... okrog 85 €
- router Linksys WRT54GL ..... < 60 € (2kom ... 120€)

LP Brane
Teorija je, kadar se vse ve in nič ne funkcionira. Praksa je, kadar vse deluje, pa nihče ne ve zakaj.

Uporabniški avatar
alesb
Profesor
Prispevkov: 1600
Pridružen: 03 Maj 2001, 01:00
Kraj: Nova Gorica

Odgovor Napisal/-a alesb » 07 Feb 2008, 11:25

Vso to elektroniko + vabe + 2 trnka misliš spravit na 60x40 plovilo?

[-X
Slika

Obelix
Začetnik
Prispevkov: 30
Pridružen: 21 Mar 2006, 17:24
Kraj: Maribor

Računalniško voden čoln za razvoz vabe

Odgovor Napisal/-a Obelix » 07 Feb 2008, 11:43

Če prav razumem, bi tebi bil "gušt" narediti čoln, ki bi ga lahko nadziral preko WLAN-a. Teoretično torej tudi preko dlančnika-mobilca, ali pa doma iz dnevne sobe ;-)

Zakaj pa ne. Nekaj pomislekov imam še vseeno.

Pod mini-ITX sem si jaz predstavljal nekaj manjšega (velikosti cigaretne škatlice, zato tudi tistih 1000 Eur...).

170 x 170 mm, precej veliko za v čoln velikost 60 x 40 cm. Poraba energije tudi najbrž ni tako majhna (med drugim ima hlajenje z ventilatorjem). Potreboval boš kar nekaj različnih napetosti (+5 V, + 12V, mogoče tudi -5 in -12 ?). Zopet dodatni porabniki. Router, s povečano močjo, dodatno hlajenje...
Pa Fishfinder, GPS, kamera...

Nič takega. Vzamemo pač malo večje akumulatorje.

Bo ostalo še kaj prostora za vabo ?

Pri klasičnem daljinskem je zamik med oddanim ukazom in reakcijo servomehanizma minimalen. Pri WLAN-u, protokol bo najbrž TCP/IP ?
Če signal ne bo dober, bo trajalo preden se bosta kopenski in vodni PC karkoli dogovorila ;-). Kaj bo čoln počel medtem ?

Vsekakor bi jaz najprej preveril domet. Voda je voda.

Tudi jaz imam v načrtu izdelati baitboat. Za osnovo bi vzel lupino, ki jo, če malo pogooglaš, najdeš pod Carp Madness XXL. Čoln ni lep, videti je pa praktičen.

Lep pozdrav, Andrej

BraneP
Začetnik
Prispevkov: 13
Pridružen: 01 Feb 2008, 16:37
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a BraneP » 07 Feb 2008, 12:07

Ha ha ha. Res tud mene skrbijo ti pomisleki. Mini-ITX troši 29W. Kolko troši router bom izmeril. Tudi glede hlajenja me skrbi, saj zračno hlajenje zahteva dostop zraka od zunja, sicer ga samo meša. Razmišljam o vodnem hlajenju. Tudi glede prostora sem razmišljal, ali bo še kaj ostalo. Pa mislim da bo. Routerju bom snel ohišje in plošča je približno enake dimenzije kot ITX sam mal krajša po eni dimenziji, višina pa predvidevam da okoli 2cm. Čoln bo oblike katamarana, z računalnikom in routerjem v zadnjem delu (cca 170 x170 x 10cm) baterije in motorčki v levem in desnem čolnu, po sredini pa tovorni prostor za hrano. Seveda bom najprej testiral wireless. Danes grem kupit dva routerja in bom izmeril domet in ping. Če bo to zadovoljivo bom nabavil tisto ploščo (računalnik). Napajalnik DC-DC ATX se za tudi dobi že narejen za cca 40€, velikosti pa je kot kak regulator za motorček, v neki angleška spletni trgovini.

Vidim, da si ti tudi iz Maribora. Če boš tudi sam delal kaj podobnega se lahko kdaj dobiva in kakšno rečeva na to temo.

lp Brane
Teorija je, kadar se vse ve in nič ne funkcionira. Praksa je, kadar vse deluje, pa nihče ne ve zakaj.

Uporabniški avatar
pegasus
Dr. Modelar
Prispevkov: 2814
Pridružen: 14 Okt 2002, 01:00
Kraj: http://jure.pecar.org/prodam/index.html
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pegasus » 07 Feb 2008, 12:22

Sem se spotaknil ob tole temo, ker vidim, da se pogovarjate o zanimivih zadevah =D>

Najprej lahko ponudim eno svoje korito, v katerega bi lahko kar cel pc postavili, pa še lcd monitor zraven :lol:
A se danes dobijo veliko bolj luštne embedded zadeve, ki so nekje med miniitx in raznimi PICi. Od gumstixov prek soekrisov (sicer bolj za mrežne naprave) do nanoitx.

Medtem ko mi je precej jasno, kako bi zastavil softverski del take igrače, nimam znanja za izvedbo dejanske komunikacije med servom in pcjem. Bi me pa zanimalo svetiti zraven pri implementaciji take igrače.

Vkolikor vodenje ne bo interaktivno prek kamere, bo zadeva poleg GPSa potrebovala še kompas, da bo vedela, kam ima obrnjen kljun.

Obelix
Začetnik
Prispevkov: 30
Pridružen: 21 Mar 2006, 17:24
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Obelix » 07 Feb 2008, 12:43

Torej še kompas. Ampak to bo mala malica v primerjavi z vso ostalo elektroniko. Poraba cca. 20 mA.

Obilo uspeha ti želim. Poročaj o napredku.

Kje boš pa zadevo preizkušal ?

Lep pozdrav, Andrej

BraneP
Začetnik
Prispevkov: 13
Pridružen: 01 Feb 2008, 16:37
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a BraneP » 07 Feb 2008, 15:21

Ja tudi kompas bo potreben, saj GPS lahko izračuna smer le kadar je v gibanju, to pa ni dovolj. GPS spejemniki, ki pa že vsebujejo magnetni kompas so pa dražji tako, da bo ceneje kompas modul posebej dodati.

Računalnik bo servote in ostalo motorizacijo krmilil preko elektronskega vezja z mikrokontrolerjem, ki bo preko com porta (RS232/TTL) povezano z PC. Torej krmilne impulse za servo motorje bo generiral mikrocontroler PIC na ukaz PC-ja.

lp Brane
Teorija je, kadar se vse ve in nič ne funkcionira. Praksa je, kadar vse deluje, pa nihče ne ve zakaj.

BraneP
Začetnik
Prispevkov: 13
Pridružen: 01 Feb 2008, 16:37
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a BraneP » 07 Feb 2008, 23:23

Routerja imam doma. Naložil sem novi firmware DD-WRT, ju skonfiguriral v bridge (eden Access point drug Client bridge) in se malo igral z navijanjem oddajnika. Začetna nastavitev je bila 28mW, končal pa sem z 250mW (maximum). Zadeva se niti ni kaj pretirano grela. Vseh elementov sem se še lahko dotikal in držal prst gor. Oba routerja sem imel v isti sobi, razdalja med njima 3 metre, in kazalec kvalitete signala je z maksimalno močjo prišel do 85 - 90%. Ne vem kaj bi moral naredit, da bi dosegel 100% kvaliteten signal. Napak v prenosu ni bilo skoraj nič (99% OK). Boudrate je pokazal 25 do 30 Mbps. Kje je onih 54Mbps ?!?!. Jutri bom naložil prenosnik v avto in se peljal po ulici. Me prav zanima, ali bo moj projekt padel že pri prvem testu ;) Bom kaj napisal, če ne bom preveč slabe volje.

lp Brane
Teorija je, kadar se vse ve in nič ne funkcionira. Praksa je, kadar vse deluje, pa nihče ne ve zakaj.

Uporabniški avatar
pegasus
Dr. Modelar
Prispevkov: 2814
Pridružen: 14 Okt 2002, 01:00
Kraj: http://jure.pecar.org/prodam/index.html
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pegasus » 07 Feb 2008, 23:29

54Mbit je marketinška številka, zato pozabi nanjo v praksi. 100% signalu bi se približal z usmerjenimi antenami - yagi. Rezultat testa bo odvisen od tvoje ulice :) Za realno predstavo poskusi najti kak odprt, raven travnik. Lani sem do sodelavca, ki je bližnji sosed, z usmerjenimi antenami in pravtako 250mW moči uspel spraviti uporaben link iz mojega podstrešja *skozi tri bajte* do njegovega podstrešja.
Pasovno širino boš verjetno lahko vzdrževal uporabno za osnovni video, a se ti bo s padanjem kvalitete prenosa občutno povečala latenca, ki ji prinese tcp retransmition. Ok, za barko je to verjetno še zdržno, za letalo pa bi bilo že neprijetno.

Za pogum - nagooglaš lahko rekorde v dosegu navadnega wifija - z nekajmetrskimi antenami mislim da je trenutno rekord nekaj čez 100km.

BraneP
Začetnik
Prispevkov: 13
Pridružen: 01 Feb 2008, 16:37
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a BraneP » 08 Feb 2008, 15:52

Mislim, da je rekord 382Km
Teorija je, kadar se vse ve in nič ne funkcionira. Praksa je, kadar vse deluje, pa nihče ne ve zakaj.

Obelix
Začetnik
Prispevkov: 30
Pridružen: 21 Mar 2006, 17:24
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Obelix » 11 Feb 2008, 08:53

Pozdravljen Brane.

Zadevo moraš preizkusiti na VODI.

Spakiraj PC, router, kamero itd. v vodotesno škatlo, daj vse skupaj na desko opremljeno s plovci iz stiroporja in šlepaj to po vodi. Potem boš lahko rekel ali stvar dela ali ne.

Lep pozdrav, Andrej

BraneP
Začetnik
Prispevkov: 13
Pridružen: 01 Feb 2008, 16:37
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a BraneP » 11 Feb 2008, 17:18

Čez praznik nisem imel časa - pač še druge obveznosti. Včeraj zvečer pa mi ni dalo mira in sem postavil router kar na balkon, ki je 4m od tal in spakiral prenosnik in drug router v avto in se zapeljal malo naokrog. V glavnem sem razočaran. 250mW mi je neslo borih 75 - 80m, nakar se je povezava prekinla. Res je, da sem imel router v avtomobilu kar močno poslabša vso stvar. Med routerjema drugače ni bilo vidnih preprek (zagotovljena Fresnelova cona). Kdo ve kako bi se obnašalo na vodi - bolje ali slabše?
Danes sem malo brskal po netu in iskal malo boljše antene. Našel 5, 7, in 9db omni (360 st horizontalno), cena okol 30€. Verjetno bi to pomagalo. Usmerjene ne pridejo v upoštev, ker ne mislim vgrajevati še avtomatskega obračanja anten. Tudi neke samgradnje anten sem videl - nekaj v tej smeri bo še treba pogruntat. Ne dam se še :) Zanima me še, ali boljšo anteno zamenjat samo z oddajnimi antenami na routerju ali tudi sprejemne. Verjetno bolje tudi sprejemne - kaj ti misliš Obelix ?
Teorija je, kadar se vse ve in nič ne funkcionira. Praksa je, kadar vse deluje, pa nihče ne ve zakaj.

Obelix
Začetnik
Prispevkov: 30
Pridružen: 21 Mar 2006, 17:24
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Obelix » 12 Feb 2008, 09:40

BraneP.

Jaz bi najprej naredil test na na VODI.

Če bo zadeva zadovoljivo delovala, če bo na 200 m "čoln" registriral ukaz "nazaj v bazo" ;-) , se lahko igraš z antenami in podobnimi izboljšavami.

Lep pozdrav, Obelix

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13454
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: Vprašanje

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 17 Jul 2008, 05:54

beastmaster napisal/-a:.... Rad bi prvo vedel kje so kake večje trgovine z modeli v Slovenij ....
na prvi strani index.php prelistaj navzdol in boš našel oddelek "trgovine".

Notri je zajeto 13 slovenskih trgovin!

kuhalnica
Razpravljalec
Prispevkov: 57
Pridružen: 16 Jul 2008, 16:37
Kraj: dravograd

Odgovor Napisal/-a kuhalnica » 14 Avg 2008, 18:12

Tudi jaz sem naredil takšen čoln za mojga strica, ki je ribič. Uporabil sem kar načrt za mačka in zadaj naredil "rampo", kjer nastavi vabo in hrano. V kratkem dodam sliko.
Naša življenja so podobna sončevi poti. V najtemnejšem trenutku je zaznati obet svetlobe.
V ČASOPISU "THE TIMES", LONDON, 24.12.1984

LRP S8BX Team

Uporabniški avatar
pertocik
Tekmovalec
Prispevkov: 294
Pridružen: 18 Maj 2009, 12:14
Kraj: Murska Sobota - krog

Odgovor Napisal/-a pertocik » 05 Nov 2009, 20:11

Evo jaz sem si za zimo zadal nalogo da izdelam bait boat! slike pridejo kmalu...

Uporabniški avatar
pertocik
Tekmovalec
Prispevkov: 294
Pridružen: 18 Maj 2009, 12:14
Kraj: Murska Sobota - krog

Odgovor Napisal/-a pertocik » 05 Nov 2009, 20:32

Slika

Slika

zdaj sledi brišenje, lakiranje, kitanje in spet brušenje....

Uporabniški avatar
štajerc
Dr. Modelar
Prispevkov: 2248
Pridružen: 08 Avg 2006, 14:36
Kraj: Ormož

Odgovor Napisal/-a štajerc » 29 Nov 2010, 20:26

Pozdravljeni,
da ne odpiram nove teme bom kar tu povprašal.

Sosed mi je prinesel na popravilo čoln s katerim je dolga leta hodil ribarit. Ker pa je čoln star več kot 15let in je že kar zdelan je potreben obnove.
Čoln je bil krmiljen z 2ch graupner komando. imel je servo za krmilo in enega za ispust rampe s futrom. Motor pa je bil krmiljen preko mikrostikala na servo od rampice.
Torej modifikacije, ki jih hočem narediti so:
-uporabiti krmilnik vrtljajev (katerega priporočate za speed 500 ? gledam seveda iz hobbycity-a)
-novo komando ker ima ta premalo kanalov (vsaj 3... razmišljam o hobby king 6ch komandi za pičlih 22.99 $ .... seveda je tu vprašanje kako deluje 2,4g na vodi? )
-zamenjati stare 2x Pb (2v 10Ah) akumulatorje z lipo (katero? razmišljam nekje o 5000mAh....seveda spet kitajsko)
-mogoče se kdo vpraša zakaj 6ch če pa je tudi 4ch...potem še pridejo dodatno pozicijske lučke, da se vidi v megli ali ob slabši vidljivosti v katero smer pluje.....se nabere kanalov 8)

torej čolnarje prosim za pomoč, ker sem čist frišen v čolnarstvu....
L.P.Samo
Štromar ima včasih prav, elektrika pa vedno!

kuhalnica
Razpravljalec
Prispevkov: 57
Pridružen: 16 Jul 2008, 16:37
Kraj: dravograd

Odgovor Napisal/-a kuhalnica » 01 Dec 2010, 12:52

2,4 se čisto vredo odnese na vodi tako da ni problemov.
lučke za dodatno vidljivost se lahko vklopijo posebej preko stikala tik preden da daš čoln na vodo tako da nevem zakaj bi jih vklapljal med vožnjo.
tudi nevem zakaj bi delal lipo baterije v navaden čoln z speed 500 motorjem, saj pri takem čolno teža ni nevem kaj pomembna :D
Naša življenja so podobna sončevi poti. V najtemnejšem trenutku je zaznati obet svetlobe.
V ČASOPISU "THE TIMES", LONDON, 24.12.1984

LRP S8BX Team

Uporabniški avatar
štajerc
Dr. Modelar
Prispevkov: 2248
Pridružen: 08 Avg 2006, 14:36
Kraj: Ormož

Odgovor Napisal/-a štajerc » 01 Dec 2010, 18:07

jah to je res da bi lučke bp. prižgal pred vožnjo...drugi problem nastane...kako krmiliti smer, gas in odmet hrane samo z dvema kanaloma (kot sem že napisal je trenutna komanda graupner 2 kanalna). Sedaj je bil problem rešen preko mikrostikala in je delalo na polno ali nič.
Glede baterij...jah razmišljal sem o kitajcih pa imajo lipo najceneje....
Kaj priporočate?
L.P.
Štromar ima včasih prav, elektrika pa vedno!

Uporabniški avatar
štajerc
Dr. Modelar
Prispevkov: 2248
Pridružen: 08 Avg 2006, 14:36
Kraj: Ormož

Odgovor Napisal/-a štajerc » 12 Dec 2010, 13:23

po daljšem razmisleku sem se odločil da uporabim to komando kot jo imam. S tem da vežem servo za gas na y kabl...ko odkloni ročico v končno lego spustim banjico s hrano. Sedaj pa vprašanje.
Katere baterije uporabiti ? LiPo 2s cca 5000mAh ali raje pb akumulator ?
L.P.Samo
Štromar ima včasih prav, elektrika pa vedno!

Uporabniški avatar
Kladu
Profesor
Prispevkov: 1305
Pridružen: 29 Mar 2005, 15:09
Kraj: Center Evrope-Šiška
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Kladu » 12 Dec 2010, 19:18

Ali je pametno Li-pote dati v tak čoln, ki nima veze z modelarstvom. Glej malo naprej, tvoj sosed ni modelar in verjetno nima pojma o polnjenju in vzdrževanju Li-po baterij kaj šele polnilec in usmernik.
Zavedaj se, da to ne delaš za modelarja ampak za ribiča, ki mu to pomeni samo pripomoček za doseganje cilja. Zato ne kompliciraj in naredi čim bolj enostavno, robustno in poceni.

Probaj razmišljati tako kot on, pa bo vse lažje.


Lp
Davno nazaj smo na balso v vrstah čakali!!!!!!!!

Uporabniški avatar
štajerc
Dr. Modelar
Prispevkov: 2248
Pridružen: 08 Avg 2006, 14:36
Kraj: Ormož

Odgovor Napisal/-a štajerc » 12 Dec 2010, 23:52

ja poskušam..... Trenutno je bil pogon direkt na 2x2V pb .... sedaj pa bi rad rešil pogon preko regulatorja... torej uporabim naj 12V pb ?
Polnilec za pb-je pa ima... tako da ne bi bilo problemov okrog polnilca....
Hvala za pomoč že v naprej!
L.P.Samo
Štromar ima včasih prav, elektrika pa vedno!

Odgovori

Vrni se na