Izdelava čolna - pomoč :)

Vsa čolnarska tehnika, ki ne pase drugam.

Moderatorji: Intrudertornado

luksi87
Začetnik
Prispevkov: 32
Pridružen: 28 Mar 2013, 12:17

Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a luksi87 » 28 Mar 2013, 19:21

Z kolegom projektirava čoln, v celoti lesenega iz vezane plošče ter obdelanega z tikom ali mehagonijem, velikosti 80cm, zdaj sva pa malo v zadregi in sicer kje naj bi stala dva el.motorja čolna, kje naj pride elisa ven iz čolna, pod kakšnim kotom, kje naj stojijo baterije ter sva elektronika v čolnu zaradi ravnotežja ter plovnosti.
Priponke
Čoln pogledi v merilu.pdf
(324.34 KiB) Prenešeno 335 krat

Uporabniški avatar
Alex 76
Profesor
Prispevkov: 1189
Pridružen: 27 Okt 2006, 08:14
Kraj: Ljubljana

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a Alex 76 » 28 Mar 2013, 20:24

Posameznik se loti projektiranja modela, princip pa velja tudi za karkoli drugega, šele, ko ima z gradnjo tovrstnih izdelkov precej izkušenj in ko do podrobnosti razume sisteme, ki se pri njegovem delovanju uporabljajo. Prav tako je potrebno upoštevati dejstvo, da je snovanje smotrno šele in le, v kolikor se z lastno zasnovo želi izboljšati lastnosti ali odpraviti pomanjkljivosti že obstoječih izdelkov.

Če si je pri zasnovah, ki so v konceptu močno podobne že obstoječim izdelkom, vsaj do določene mere mogoče pomagati z tipskimi rešitvami pa je to pri takšnih, ki nekoliko bolj odstopajo, to izredno nehvaležno opravilo, posledično pa bi bili vsi nasveti bolj, kot ne, ugibanje. Naj spomnim, tudi profesionalci do preizkusa v naravi le poučeno domnevajo, da gre za uspešno rešitev, šele po njem se jo lahko potrdi oziroma ovrže, še večkrat pa nekoliko prilagodi.

Če je želja po »projektiranju«, potem pač ni mogoče preskakovati korakov tega procesa. Žal glede na vprašanja ustreznega predznanja ni, zato bo le tega potrebno pridobiti pred nadaljevanjem.

V kolikor je želja le imeti delujoče plovilo, je veliko boljša naložba izdelava le tega po preverjenem in kakovostnem načrtu, saj je le tako mogoče z dokajšnjo gotovostjo trditi, da le to tudi funkcionalno, ne smemo pa zanemariti tudi dejstva, da se na tak način lahko pridobi tudi veliko praktičnega znanja.


LP
Alex

Niko
Profesor
Prispevkov: 1498
Pridružen: 05 Dec 2001, 01:00
Kraj: Hrastnik

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a Niko » 28 Mar 2013, 20:29

Zdravo
Čoln bo dokaj futurističen. Glede na obliko bo spredaj malo manj volumna, tako da se bo prava postavitev dala ugotoviti šele na vodi. Nisi omenil kakšen pogon in kakšno hitrost naj bi dosegal.
Običajno je pri podvodnih pogonih tako, da je krmilo od krme 1/10 dolžine, elisa je 2/10 dolžine in prehod gredi skozi dno na 4/10 dolžine. Težišče čolna pa naj bo malo pred prehodom gredi (bližje krmi). Če bo to mono čoln potem bo stvar drugačna.
LP Niko

luksi87
Začetnik
Prispevkov: 32
Pridružen: 28 Mar 2013, 12:17

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a luksi87 » 28 Mar 2013, 20:52

Ja se strinjam da bo dokaj futurističen, taksen je tudi namen tega modela, tudi ko bo izven iz vode nekje na polici bo še zmeraj videti kot nekakšna maketa. Se zavedam da pravo postavitev vsega bo šele vidna ko bo v vodi, vendar vseeno hvala za dane podatke, da vsaj okvirno vem kako pa kaj naprej projektirat. Kar se tiče motorjev nekako se nagibam na brezkrtačne, namreč nekako imam v glavi postavitev dveh motorjev glede na veličino čolna, vendar so vse opcije odprte. Kar se pa tiče hitrosti, nebi rad da dosega hitrost ki je na meji že da bo poletev, nebi rad pa spet gledu kako se počasi premika. Zdaj kokr spremljam tale forum je ena srednja hitrost čolna 50 km/h. Če se motim me prosim popravite :) , vendar bi se rad okrog te hitrosti gibav, raje večja kot manjša :)

Mogoče imate kakšen predlog, kakšen motor bi postaviv noter, po možnosti dva , baterije, ubsitvu vso elektroniko ki bi potreboval tak model čolna?

luksi87
Začetnik
Prispevkov: 32
Pridružen: 28 Mar 2013, 12:17

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a luksi87 » 29 Mar 2013, 22:00

Nekateri popravki, predvsem bolj izrazite V oblike zaradi stabilnosti med vožnjo, ter krme čolna :)

Dobrodošel kakršen koli komentar! :)
Priponke
Čoln pogledi v merilu 2.pdf
(420.12 KiB) Prenešeno 164 krat

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4024
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a brejker » 29 Mar 2013, 22:57

Pri projektnih gradnjah svetujem nabavo opreme ko je model že blizu vgradnje le te.
Pomembno je koliko je model težak. Potem moč motorja. Nato čas vožnje.

Mogoče za info: Mono čolni (površinski pogon) imajo vgreza najmanj 24stopinj ali več. Večji je kot bolj stabilen je model. Večji vgrez-manjša hitrost.
To kar si narisal v prvem pdfju (prosim nalagaj slike ne datotek, ki jih moram kasneje brisat) izgleda kot oblika s katero so dirkali oz. dirkajo pravi čolni znani kot Crackerbox.
Primer "ravnega" dna: Slika

Tvoj model izgleda super. Oko za dizajn imaš =D>
www.okarbon.eu

Uporabniški avatar
Alex 76
Profesor
Prispevkov: 1189
Pridružen: 27 Okt 2006, 08:14
Kraj: Ljubljana

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a Alex 76 » 30 Mar 2013, 07:25

Po zasnovi nadgradnja nekoliko spominja na Wally Power118, zasnova trupa pa ima oblikovne značilnosti koncepta Speed Dream.

Plovila lahko za premikanje po, oziroma skozi vodo, uporabljajo dva osnovna koncepte; premikanje skozi vodo (izpodrivna plovila) ali izkoriščanje hidrodinamike za dvig iz vode (gliserji). Plovila, ki glisirajo nadalje delimo v dve večji skupini; glisiranje omogoča oblika trupa in gliserje, kateri za dvig iz vode uporabljajo vodna krila.

Prva je lahko energijsko izrazito učinkovita, omogoča enostavno premagovanje valov, vendar je na tak način mogoče doseči relativno majhne hitrosti. Gliserji na drugi strani omogočajo bistveno večje hitrosti, vendar na račun mnogo večje energijske potratnosti, prav tako pa imajo nekoliko več težav s stabilnostjo, še posebej na razburkani vodni površini.

Naj se za konec vrnem na zadevano plovilo. Prednji del trupa je oblikovan, kot izpodrivno plovilo, zadnji, kot gliser. To bi pomenilo, da naj bi bilo namenjeno dvem ločenim režimom plovbe; počasnejšemu, kjer naj bi trup vodno maso rezal in hitrejšemu, kjer naj bi se plovilo na vodno površino dvignilo. Vsi vemo, da že preprosto pomanjševanje pravega plovila terja določene popravke zaradi fizikalnih zakonitosti, v primeru večjih odstopanj od običajnih rešitev pa terja od avtorjev načrta ali več znanja, več sreče ali pa se do rešitev pride šele na podlagi poizkusov. Ravno zaradi tega v mojem prvotnem prispevku nisem želel postreči s kakršnimikoli rešitvami, saj ni zagotovila, da bi le te v danem primeru dejansko uspešno delovale, sem pa v grobem avtorja na problematiko opozoril. Posledično naj bodo odločitve njegove, prav tako pa bo moral zanje nositi odgovornost le on sam.

LP
Alex
Priponke
Wally-Power-118.jpg
Wally-Power-118.jpg (135.26 KiB) Pogledano 6642 krat

luksi87
Začetnik
Prispevkov: 32
Pridružen: 28 Mar 2013, 12:17

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a luksi87 » 30 Mar 2013, 09:56

Najprej se iskreno opravičujem glede nalaganja kot pdf datoteke, od zdaj naprej bom nalagav kot jpg slike :)

Namen tega čolna, kot sem že napisal je, da ko bo izven vode že zmeraj videti kot nekakšen scale resničnega čolna, čeprav tega modela ta trenutek ni na trgu. Mogoče nekega dne :) .
Popravek glede na prvi trup čolna je bil namenjen v to smer zato (opozorilo modelarja) da bo imel, med tem ko bo dosegel končno hitrost, še zmeraj nekakšno stabilnost na vodi, da mi ne bo treba trepetati ali se bo takoj prevrnil, ali obstal na vodi. Seveda 100% izda kaj pa kako se bo izšlo ne morem vedeti, imam premalo izkušenj in tudi tisti ki so bolj izkušeni od mene najbrž ne morejo tega predvideti kot je to napisal alex 76, zaradi tega pa sem objavil sliko modela, da mi delite svoje misli in izkušnje z mano, da čim več nepravilnosti takoj odpravim še predno bo šel v fizično izdelavo (seveda si pa to tudi želim čim prej) :)

Profesor Alex 76, že v naprej se ti zahvaljujem za vse tvoje dane prispevke. Profesor Niko je delil svoje izkušnje oz. znanje, pri katerem sem ga tudi upošteval glede na vse njegove objavljene poste. Seveda na koncu je vse na strani projektanta, kaj bo sprejel in kaj bo zavrgel, vendar nekakšno tvoje mnenje oz. izkušnje si pa tu želim prebrati ali videti (seveda govorim o mojem produktu), ker nisem eden tistih kateri samo projektirajo potem ko pa vidijo da ni tako kot bi moralo biti takoj vse zavržejo, tako da se iskreno veselim vašega sodelovanja na mojem izdelku oz. izdelku dveh študentov :)

Najbolj me zanima pod kakšnim kotom naj bo os propelerja, ter kakšno opremo naj bi imel tak čoln glede na njegovo velikost 80 cm-trov, da bi dosegel cca. 50km/h, oziroma kašnega več :-P

luksi87
Začetnik
Prispevkov: 32
Pridružen: 28 Mar 2013, 12:17

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a luksi87 » 30 Mar 2013, 10:01

Čoln pogledi v merilu 2.jpg
Čoln pogledi v merilu 2.jpg (98.87 KiB) Pogledano 6614 krat

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 3037
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 30 Mar 2013, 10:32

Najbolj me zanima pod kakšnim kotom naj bo os propelerja, ter kakšno opremo naj bi imel tak čoln glede na njegovo velikost 80 cm-trov, da bi dosegel cca. 50km/h, oziroma kašnega več
"Štos" podvodnega pogona je v tem ,da dobiš do vijaka čimbolj laminaren tok vode,ne pa neke turbolentne zadeve,ki nastajajo pod stopnicami.Oblika dna zahteva določeno vrsto pogona.....
Slika

luksi87
Začetnik
Prispevkov: 32
Pridružen: 28 Mar 2013, 12:17

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a luksi87 » 30 Mar 2013, 10:56

To se pravi da ta izvedba ni najboljša, ok vse lepo in prav, vem da to je bolj namenjeno Z pogonom pa IPS pogonom, v realnem svetu. Primer Pershing ima shaft drive, resnično da mu pride bolj na zadku propeler, vendar mislim, kot sem se tudi z nekaterimi pogovarjal da ta izvedba bi bila tudi mogoča, samo treba pravi kot osi ujet ko pride izven čolna. Trenutni kot je 5 stopinj, maksimalni kot je pa lahko 10 stopinj. Zdaj je to dovolj ali ni to dovolj se še odločam, seveda bom upošteva tudi druga mnenja...misliš da bi bilo bolje da pride propeler bolj proti krmi, bi bila plovnost boljša :)

Peter Burkeljc
Tekmovalec
Prispevkov: 250
Pridružen: 12 Mar 2005, 14:09

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a Peter Burkeljc » 30 Mar 2013, 14:34

Zdravo!

Ker ne vem, koliko sta s kolegom stara in ali sta že izdelala kakšen model čolna, vama svetujem, da za vajo izdelata že objavljen načrt modela.
Tako bosta lahko osvojila osnovno znanje o modelarstvu. Svetujem vama običajen model z podvodnim pogonom, kot ga želita imeti pri vajinem čolnu. (TIM-ov načrt ¨Potepuh¨ bi bil primeren).

LP
Peter

luksi87
Začetnik
Prispevkov: 32
Pridružen: 28 Mar 2013, 12:17

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a luksi87 » 31 Mar 2013, 17:25

Z kolegom zaključujeva 5. letnik fakultete za arhitekturo oz. piševa diplome, tako da ne sodiva ravno med mlajše, ali pač :-P ...kar se tiče izkušenj jih nekaj imava, nisva ravno začetnika. Sam sem še pred leti lahko sodeloval pri projektiranju barke Brioni 44, res da kot opazovalec, vendar so mi fantje in punce marsikaj pokazali in naučili. Se pa zavedam da plovne lastnosti rc modelčkov ne morejo ravno primerjati z resničnimi čolni, barkami, jahtami :) . Predvsem pa zaradi tega, sprašujem, berem vaše izkušnje, mnenja kaj bi lahko izboljšal, ter kaj se sploh ne bo izšlo ;)

Kar se tiče barke Potepuh se pred leti spomnim tega načrta v tim-u, in sem ga tudi že pred leti izdelal, tako da bi ga ponovno izdeloval mi ni nekakšna želja. Nekako iščem večje izzive, morda tudi prevelike, vendar se počutim nekako sposobnega tega :) . Upam da mi bo uspelo! :)

Uporabniški avatar
rc-ryder
Dr. Modelar
Prispevkov: 2945
Pridružen: 10 Dec 2012, 23:03

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a rc-ryder » 02 Apr 2013, 08:37

luksi87 napisal/-a:Z kolegom zaključujeva 5. letnik fakultete za arhitekturo oz. piševa diplome, tako da ne sodiva ravno med mlajše, ali pač :-P ...kar se tiče izkušenj jih nekaj imava, nisva ravno začetnika. Sam sem še pred leti lahko sodeloval pri projektiranju barke Brioni 44, res da kot opazovalec, vendar so mi fantje in punce marsikaj pokazali in naučili. Se pa zavedam da plovne lastnosti rc modelčkov ne morejo ravno primerjati z resničnimi čolni, barkami, jahtami :) . Predvsem pa zaradi tega, sprašujem, berem vaše izkušnje, mnenja kaj bi lahko izboljšal, ter kaj se sploh ne bo izšlo ;)

Kar se tiče barke Potepuh se pred leti spomnim tega načrta v tim-u, in sem ga tudi že pred leti izdelal, tako da bi ga ponovno izdeloval mi ni nekakšna želja. Nekako iščem večje izzive, morda tudi prevelike, vendar se počutim nekako sposobnega tega :) . Upam da mi bo uspelo! :)
Pohvalno!

Ne vem kater SW uporabljata za modeliranje, a poglejta si tole:

http://sourceforge.net/projects/freeship/

in www.Rhino3D.com - ta bo za arhitekte morda bolj primeren, ker je uporabniški vmesnik zelo podoben AutoCadu (navadiš se ga v pol ure...), pa še polno licenco lahko kupiš za 200€ - ki nato ostane tvoja "for life..." Zelo priljubljen med navtičnimi arhitekti...

Bistvo pa je, da z obema SW lahko natančno preverita hidrostatične lastnosti in težišče modela in se tako izogneta večjemu tavanju glede razporeditve opreme (baterije, motor, servoti...)

Meni izgleda, da je težišče podvodnega dela precej naprej, a kanujast kljun lahko vara - zato le preverita. Zna pa bit taka zadeva malo nestabilna, če je V preglobok - kar se da rešiti z obtežitvijo...

Le lepo naprej :D

LP
RC-Ryder - Degustiram modelarstvo O:)

Uporabniški avatar
rc-ryder
Dr. Modelar
Prispevkov: 2945
Pridružen: 10 Dec 2012, 23:03

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a rc-ryder » 02 Apr 2013, 09:43

Zdravo še enkrat.

Prvi odgovor je bil tako na hitro, sedaj sem si pa malo bolj podrobno ogledal vajin dizajn.

Za stopničke so vama že razložili.

Drugače pa vajin čoln spada v kategorijo VSV - very slender vessel. Stric goole vama bo postregel z obilico slik na to tem, ki si jih pozorno oglejta - predvsem podvodni del (Ki ga vsi skrivajo kot kača noge ;-))

Vajin podvodni dizajn je trenutno jadrnica s stopnicami in spojlerjem.

linije klasičnega gliserja Riva: http://www.boatdesign.net/forums/attach ... arama1.dwg

Linije klasične jadrnice: http://www.dixdesign.com/loft1-1.gif

Če ogledata tloris VSV bosta videla da se proti krmi podvodni del ves čas širi. Pri vama se začne od polovice naprej ožiti (kot pri jadrnicah). Dizajn palube bosta s par triki lahko obdržala, spodnji del pa je treba razširiti. Prav tako se mora v od premca proti krmi ves čas rahlo odpirati in proti koncu ne sme biti preoster, ker bo čoln nestabilen.

Te težave imajo vsi VSV čolni, zato si pogosto pomagajo s plovci http://images.gizmag.com/hero/earthraceadygil.jpg ali s skritim trimaranskim dizajnom:
http://www.globalsecurity.org/military/ ... marine.jpg

To pri vama ne bo prišlo v poštev, zato razširita zadnji podvodni del - sicer se bo čoln zvračal na bok.


In še spojler, ki sta ga vdelala - verjetno je namen kopalna ploščad in pokrov za z pogon, a se "hidravlično ne sme stikati s površinami dna - naredita stopnico, tako da se bo voda tam od dna odlepila. Sicer bo spojler vlekel krmo v vodo in čoln se bo postavljal pokonci.

Za hiter prototip lahko uporabita na žico narezan stirodur po plasteh (z debelino stene 1 cm) od premca proti krmi, ga sprobata in ponovita vajo.... Za končni izdelek pa po "klasičn" metodi...

Le veselo naprej - stvar izgleda vseeno zelo obetavno.

LP
RC-Ryder - Degustiram modelarstvo O:)

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 3037
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 02 Apr 2013, 11:45

To pri vama ne bo prišlo v poštev, zato razširita zadnji podvodni del - sicer se bo čoln zvračal na bok.
Nekaj v tej smeri......Dno kot tako s stopnicami potrebuje površinski pogon,torej eliso nekje 10 -15% za barko,težišče na 30% prva stopnica cca 5-10% pred težiščem.Barka se pelje po zadnjem ozkem delu,prednji širok je v zraku in ti povzroča nestabilnost,zato je potrebna razširitev zadaj.Z povečanjem "V"ja zadaj tudi pridobiš na stabilnosti......poglej po obstoječuh načrtih in kopiraj,pa prilagodi glede na tvoje želje.
http://www.fastelectrics.net/monohulls.php
Slika

luksi87
Začetnik
Prispevkov: 32
Pridružen: 28 Mar 2013, 12:17

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a luksi87 » 05 Apr 2013, 21:42

Ker ste mi nekateri dali tehtne razloge kaj naj spremenim na čolnu, sem jih spremenil. Najprej sem ga poširal na krmi, zaradi stabilnosti pri veliki hitrosti, nato pa mu še spremenil dno, zaradi vrtinčenja vode :). Kot lahko vidite sta ven prišla dve obliki, bistvu iste, samo krma čolna je spremenjena. Meni osebno je ljubši varianta1, vendar ponovno ne vem kako se bo obnašal, zaradi kakšne turbulence vode na krmi? :)
Priponke
Varianta 1.jpg
Varianta 1.jpg (121.25 KiB) Pogledano 6413 krat
Varianta2.jpg
Varianta2.jpg (113.61 KiB) Pogledano 6413 krat

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 3037
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 05 Apr 2013, 22:16

Prva ni vredu,nimaš dotoka zraka pod krmo.
Slika

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4024
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a brejker » 06 Apr 2013, 01:45

Močno si skrenil od osnovnega dizajna [-X
Tole mi deluje kot ponesrečen poizkus "offshore dirkalnika", ki so ponavadi lepih/gladkih oblik.

Drži se osnovne skice. Povečaj vgrez in uporabi podvodni pogon (brez stopnic).
To bi jaz naredil v tvojem primeru.

Scale barka z roostertailom visokim cca. pol metra tudi ne izgleda ne tič ne miš.
Drugače pa vajin čoln spada v kategorijo VSV - very slender vessel. Stric goole vama bo postregel z obilico slik na to tem, ki si jih pozorno oglejta - predvsem podvodni del (Ki ga vsi skrivajo kot kača noge )
!
www.okarbon.eu

luksi87
Začetnik
Prispevkov: 32
Pridružen: 28 Mar 2013, 12:17

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a luksi87 » 06 Apr 2013, 11:23

Ja res je, sem kar skrenil iz načrtovanega, ampak zaradi povsem tehtnih razlogov, se mi pa ne zdi kot kakšen neuspeli poizkus :). Sam imam to srečo, da imamo v lasti Pershing 64, in moram povedat da je kar zanimivo gledat kako meče vodo v zrak "rooster tail " cca. 3 do 4 m, ko mu dodaš popolni gas. In iz tega stališča se mi zdi kar super, neki posebnega :)

Kako bi pa lahko naredil na varianti 1, da bi dobil več dotoka zraka pod krmilo?

Uporabniški avatar
ace
Freak
Prispevkov: 549
Pridružen: 06 Jun 2006, 12:02
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a ace » 06 Apr 2013, 11:51

http://www.hydromarine.de/hm_20710.htm
Samo kot ideja...
Slike podna ti bo pokazal stric google.

Lp G.

Uporabniški avatar
Alex 76
Profesor
Prispevkov: 1189
Pridružen: 27 Okt 2006, 08:14
Kraj: Ljubljana

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a Alex 76 » 06 Apr 2013, 14:43

Sicer še vedno ne razumem kaj je zastavljeni cilj projekta; inovativna zunanja podoba, tehnično inovativna zasnova, ekskurz v smislu samodokazovanja, morda kaj tretjega.
Glede na to, da gre po navedbah za dva, skoraj diplomanta arhitekture, bi bilo po mojem mnenju potrebno pred pričetkom projekta cilje le nekoliko natančneje doreči. Zgolj »prežvekovanje« že videnih oblikovnih rešitev nebi smel biti izziv, če se že uporabljajo pa bi morale biti vsaj korenito nadgrajene, seveda bi bilo še mnogo bolje iskati nove, nekoliko bolj drzne rešitve. Poizkus iskanja tehničnih rešitev terja mnogo več znanja s tehničnega področja.

Za konec, primer plovila, ki je oblikovno zasnovano dokaj sveže in zanimivo, hidrodinamično pa je podobno koncipirano, kot je bila vajina prvotna skica.
Slika
Več o tem.

LP
Alex

luksi87
Začetnik
Prispevkov: 32
Pridružen: 28 Mar 2013, 12:17

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a luksi87 » 06 Apr 2013, 15:26

Narisat oz. izmišljevat plovilo si je preprosto, vendar da to postaviš v naravo, je pa nekaj povsem drugačnega. Osebno nama je bil prva oblika čolna katero sva risala najbolj všeč, vendar zaradi naravnih fizikalnih zakonitosti preprosto ni mogoče izvest, izvest je mogoče, samo s tem si nisem nič dokazal če ni plovnosti in stabilnosti. Tako kot ta model plovila ki je podan je podan kot prototip, vendar vsi vemo da prototip nikoli ne pride v naravo v taki obliki kot ga objavijo, zato sva iz preprostih razlog se morala prilagodit najinem dizajnu. Še vedno je nama cilj narediti nekakšen scale plovila, vendar tako plovilo katero se bo dalo uporabljati tudi v naravi in gledati hkrati na polici:)

luksi87
Začetnik
Prispevkov: 32
Pridružen: 28 Mar 2013, 12:17

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a luksi87 » 19 Apr 2013, 10:16

Tukaj so nekateri deli katere bi vgradil. Zdaj pa me zanima ali bi to bilo uredu je med sabo kompatibilno, ter kaj bi spremenili da bi bilo še boljše:) Pomoč bi pa se rabil glede flex osi. Na Hoby Kingu (http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _BOAT.html) zdaj pa nevem kateri propeler bi dal gor na to os :)
Krmilnik:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... t_ESC.html
Motor:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Motor.html
Baterija:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _Pack.html
Vodotesen servo:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 46_5g.html
Polnilec:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... UINE_.html
Radio:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ystem.html
Krmilo:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... arge_.html

LP vsem

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 3037
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Re: Izdelava čolna - pomoč :)

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 19 Apr 2013, 10:39

4S akumulator rabi motor nekje 1500......2100 U/V......vijak cca 40-45mm.Nekje na forumu so tabele.
Slika

Odgovori

Vrni se na