ABC negovanje in vzdrževanje LiPo akumulatorjev

Debate o akumulatorjih in polnilcih.
Odgovori
rvpilot
Razpravljalec
Prispevkov: 187
Pridružen: 19 Nov 2004, 23:09

Odgovor Napisal/-a rvpilot » 06 Maj 2011, 18:17

Tako kot ti je napisal perx je pravilno če pa hočeš navodila bom poiskal skeniral in ti poslal Roberto a bo v redu.
Franc

Uporabniški avatar
Roberto
Dr. Modelar
Prispevkov: 8458
Pridružen: 16 Nov 2004, 18:16
Kraj: Idrija

Odgovor Napisal/-a Roberto » 07 Maj 2011, 07:42

Halllooo Vrhpolje ... :lol: Naredil mi boš veliko uslugo, oziroma prihranil veliko ... z iskanjem po internetu. Se priporočam (Zelo !!!).

MatCox, tudi tebi najlepša hvala za tvoj nasvet. Že "letim" brat !!!
.
Grunf pravi: Ko vrijedi leti, ko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi !
.

Uporabniški avatar
Roberto
Dr. Modelar
Prispevkov: 8458
Pridružen: 16 Nov 2004, 18:16
Kraj: Idrija

Odgovor Napisal/-a Roberto » 07 Maj 2011, 12:29

Navodila so prispela =D> , le Roberto ni imel časa (?) da bi jih prebral. Čas za take stvari je zvečer, v postelji, za lahko noč ...

In kaj se je zgodilo? Balancer sem "po predpisih" priklučil na LiPO paket in na drugi strani na polnilec. In balasnsiranje se je pričelo in tudi končalo. Na polnjenje pa ni hotelo "preklopit". Alora bejn, bi rekli toti Primorci :wink: , mi ni preostalo drugega, kakor da na LiPO paket "prišvasam" konektorje. 1, 2, 3, ... 98, 99, .. :wink: so bili konektorji "prišvasani in polnilec je tokrat brez težav zaznal, da je na njega priključen LiPo paket, potreben ponjenja. Očitno mora biti v zvezi s polnjenjem še ena "finta", za katero pa bo (?) verjetno več časa zvečer ...
Priponke
Slika1059.jpg
Slika1059.jpg (72.38 KiB) Pogledano 4620 krat
Slika1058.jpg
Slika1058.jpg (53.68 KiB) Pogledano 4620 krat
Slika1056.jpg
Slika1056.jpg (65.69 KiB) Pogledano 4620 krat
.
Grunf pravi: Ko vrijedi leti, ko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi !
.

Uporabniški avatar
Roberto
Dr. Modelar
Prispevkov: 8458
Pridružen: 16 Nov 2004, 18:16
Kraj: Idrija

Odgovor Napisal/-a Roberto » 07 Maj 2011, 12:33

Pa še to ... in to ... in to ...

Verjetno bom od danes naprej z LiPo-ti vseeno malo lažje "komuniciral". Spomnil sem se namreč,da je pri nas včasih obstajal tudi gasilni aparat in ko mi je moja drraga povedala, kje se trenutno nahaja, sem ga za vsak slučaj [-o< raje prinesel bližje, v doseg mojih rok ...
Priponke
Slika1057.jpg
Slika1057.jpg (66.09 KiB) Pogledano 4614 krat
.
Grunf pravi: Ko vrijedi leti, ko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi !
.

Uporabniški avatar
Roberto
Dr. Modelar
Prispevkov: 8458
Pridružen: 16 Nov 2004, 18:16
Kraj: Idrija

Odgovor Napisal/-a Roberto » 07 Maj 2011, 13:06

Alora, je insajd šlo 1.033 mA in ravno trenutek preden sem ga hotel sam odklopit (nujno ? rabil ...), je polnilec zapel pip, pip, pip, kar pomeni = gotovo !!! Današnje "nove pridobitve" (gasilni aparat) nisem rabil, paket je bil popolnoma hladen in enako oblike kakor pred polnjenjem, na ekranu polnilca pa je pisalo + 1.033 mA :jumpjump: :jumpjump: :jumpjump:
Še ena zmaga Robertota v sodelovanju s sodobno tehnologijo ... :jumpjump: :jumpjump: :jumpjump:
Paket je že na svojem mestu, čaka samo še na vašo privolitev, da je tak način pritrjevanja OK in potem bom zategnil "do konca" ???
Priponke
Slika1060.jpg
Slika1060.jpg (72.77 KiB) Pogledano 4591 krat
Slika1061.jpg
Slika1061.jpg (71.92 KiB) Pogledano 4591 krat
.
Grunf pravi: Ko vrijedi leti, ko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi !
.

Phoinix
Dr. Modelar
Prispevkov: 3995
Pridružen: 27 Okt 2005, 21:19

Odgovor Napisal/-a Phoinix » 07 Maj 2011, 13:29

Lipo baterij ne pritrjuj z vezicami, ampak s sprimnimi trakovi (velcro, ježki,...). Baterijo boš med vsakim polnjenjem, zaradi varnostnih razlogov, moral vzeti iz helikopterja.

Namestitev je povsem neprimerna, saj lahko že vsak trši pristanek na kako ostro slamico povzroči leteči požar. Baterijo namesti s sprimnimi trakovi pod kabino helikopterja (spredaj).

Težišče helikopterja brez baterije je ponavadi zadaj, baterija spredaj (pod kabino) pa ga spravi v ravnotežje (težišče mora biti nekje v osi gredi rotorja).

Uporabniški avatar
Roberto
Dr. Modelar
Prispevkov: 8458
Pridružen: 16 Nov 2004, 18:16
Kraj: Idrija

Odgovor Napisal/-a Roberto » 07 Maj 2011, 14:55

Phoinix hvala za tvoj nasvet. Toda zakaj si tega že prej nisem domislil ??? Navodila za gradnjo sem sigurno (?) pregledal, tudi če je bil heli RTF. Če bo šlo, bo sahurno šlo zeloooooooooooooooooooooooooooooo na tesno ...
Priponke
Slika1063.jpg
Slika1063.jpg (65.78 KiB) Pogledano 5132 krat
Slika1062.jpg
Slika1062.jpg (79.94 KiB) Pogledano 5132 krat
.
Grunf pravi: Ko vrijedi leti, ko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi !
.

Uporabniški avatar
Roberto
Dr. Modelar
Prispevkov: 8458
Pridružen: 16 Nov 2004, 18:16
Kraj: Idrija

Odgovor Napisal/-a Roberto » 07 Maj 2011, 15:32

Bo tako bolje ????????????????? [-o< [-o< [-o< [-o< [-o<
Priponke
Slika1065.jpg
Slika1065.jpg (78.77 KiB) Pogledano 5118 krat
Slika1064.jpg
Slika1064.jpg (77.34 KiB) Pogledano 5118 krat
.
Grunf pravi: Ko vrijedi leti, ko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi !
.

mribic5
Razpravljalec
Prispevkov: 71
Pridružen: 02 Dec 2008, 21:14

Vezava LiPo Akujev.

Odgovor Napisal/-a mribic5 » 09 Maj 2011, 18:14

Ali mi lahko kdo pomaga.Imam 3200 mAh 4s LiPo akumulator, ki bi ga rad nadomestil z dvema manjšima 1600 mAh 2s.Kako bi izgledala vezava, kako bo s polnjenjem in podobno?Seveda pa še podvprašanje , ali je to sploh varno?

Uporabniški avatar
Roberto
Dr. Modelar
Prispevkov: 8458
Pridružen: 16 Nov 2004, 18:16
Kraj: Idrija

Odgovor Napisal/-a Roberto » 23 Jul 2011, 15:49

Da ne bom zopet česa polil z vodo (zamočil). Verjetno bi na to vprašnje še najbolj znal odgovorit "onaj koji pjeva" (Miran), toda nisem čisto siguren, če bo tudi prebral ??? Imam polnilec Orbir Race, ki nima posebnega programa za praznjenje LiPo (ali je to sploh potrebno ???), temveč ima samo enotan (?) program za praznjenje NiCd in NiMh, pri katerem se določi samo število celic ... Torej bi po moji "zdravi" kmečki logiki :oops: pri LiPo veljalo pravilo pri npr 3S, 3 x 3 = 9 = približno (?) 9,9 V ali 3,3 V / celico. Ali bo to v redu. Zakaj me zanima ??? Imam že 2 LiPo akumulatorja in danes verjetno (?) dobime še enega in rad bi vse izpraznil in ponovno napolnil do vrednosti o kateri sem danes (?) bral v, mogoče prav tej temi (?), vendar sem tudi že to pozabil, koliko bi morala ta vrednost znašati ... :oops: :oops: :oops:
.
Grunf pravi: Ko vrijedi leti, ko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi !
.

Uporabniški avatar
Roberto
Dr. Modelar
Prispevkov: 8458
Pridružen: 16 Nov 2004, 18:16
Kraj: Idrija

Odgovor Napisal/-a Roberto » 24 Jul 2011, 13:35

Moja "zdrava kmečka logika" tega kar je napisala, ni samo ugibala, mtemveč je nekoč to tudi vedela ... Če bi pa še malo prej prelistal navodila, mi s tem ne bi bilo treba utujati na forumu !!!
Priponke
Slika1951.jpg
Slika1951.jpg (71.63 KiB) Pogledano 4663 krat
.
Grunf pravi: Ko vrijedi leti, ko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi !
.

Uporabniški avatar
Roberto
Dr. Modelar
Prispevkov: 8458
Pridružen: 16 Nov 2004, 18:16
Kraj: Idrija

Odgovor Napisal/-a Roberto » 24 Jul 2011, 13:39

Takoj ko sem to prebral sem paket priključil na polnilec (praznjenje) v pričakovanju, da me bo Orbit vprašal še po številu celic, vendar jih je kar sam "prebral" devet (9), tako kot moira bit !!! Praznilni tok sem "dal" 0,5 A in mirne duše odšel na kosilo ...
Priponke
Slika1952.jpg
Slika1952.jpg (74.38 KiB) Pogledano 4661 krat
Zadnjič spremenil Roberto, dne 24 Jul 2011, 14:44, skupaj popravljeno 1 krat.
.
Grunf pravi: Ko vrijedi leti, ko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi !
.

Uporabniški avatar
Roberto
Dr. Modelar
Prispevkov: 8458
Pridružen: 16 Nov 2004, 18:16
Kraj: Idrija

Odgovor Napisal/-a Roberto » 24 Jul 2011, 13:47

... kjer pa se j mirnost prav kmalu vznemirila, ker sem pozabil (zopet !!!), da je treba prazniti prek balanserja (?) ... Zato sem takoj po kosilu zopet šel 1 štuk nižje, vendar mi na prv i pogled nikakor ni uspelo zagledati servisnega prikjučka (?) za balanser in ker nisem hotel praznjenja prekiniti kar nekam v 3 dni, sem zadevo pustil, da se prazni naprej, dokler polnilec ne bo sam izklopil ... Takrat bom lahko tudi bolj v miru poiskal servisni priključek in paket zbalansiral šele takrat ... OK or not OK the question is now ??? (Robertospeare ...). :wink:
.
Grunf pravi: Ko vrijedi leti, ko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi !
.

Uporabniški avatar
Alex 76
Profesor
Prispevkov: 1189
Pridružen: 27 Okt 2006, 08:14
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Alex 76 » 24 Jul 2011, 14:00

3,0 V / celico pri tako nizkem toku praznenja je občutno premalo (že tako je to zelo nizka napetost, v primeru, da celice niso popolnoma izenačene pa je to za slabšo celico lahko kaj hitro pogubno)! Za akumulatorje veliko bolj zdrava napetost bo vsaj 3,4 V / celico. Vsekakor vedno svetujem uporabo uravnoteževalnika. Mimogrede, poraja se vprašanje zakaj LiPo akumulatorje sploh prazniti na praznilniku in to do konca? :roll:

LP
Alex
Zadnjič spremenil Alex 76, dne 24 Jul 2011, 14:04, skupaj popravljeno 2 krat.

sasos
Freak
Prispevkov: 712
Pridružen: 19 Sep 2003, 02:21
Kraj: Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sasos » 24 Jul 2011, 14:03

Ja, pa če je program za NiCd, potem je verjetno 0.8V/celico, kar pomeni 2.4V/celico pri lipotih in jih bo pobralo. No, če si priključil balanser, potem bo vsaj balanser preprečil najhujše (ponavadi odklopi pri 3v/celico).

Uporabniški avatar
Roberto
Dr. Modelar
Prispevkov: 8458
Pridružen: 16 Nov 2004, 18:16
Kraj: Idrija

Odgovor Napisal/-a Roberto » 24 Jul 2011, 14:53

Ne me STRAŠIT !!! Dvomim da bi si proizvajalec (Orbit) privoščil v svojih navodilih tako napako, saj se danes ljudje tožijo med sabo že za veliiko manjše malenkosti. Moja edina (?) napake je bila v tem, da sem pozabil priključit balanser, tako da bom prav takoj sedaj, če je polnilec že izklopiol, in če mi bo le uspelo najti servisni priključek, IZMERIL NAPETOST VSAKE CELICE POSEBEJ, da bom video, kakšno je njihovo stanje, po verjetno kar doooolgem času neuporabe ???
.
Grunf pravi: Ko vrijedi leti, ko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi !
.

kos
Profesor
Prispevkov: 1622
Pridružen: 29 Dec 2001, 01:00
Kraj: Maribor-USA-Bangkok-Doha-Bogota-Teheran-Maribor kolodvor

Odgovor Napisal/-a kos » 24 Jul 2011, 15:49

Robi hauk !

na fotki/navodilih polnilca ti pise Entladeschlussspannung 1V na NiCd/NiMh celico tak, da imas 3V na 1Lipo :D

pozdrav
Miran

Uporabniški avatar
Roberto
Dr. Modelar
Prispevkov: 8458
Pridružen: 16 Nov 2004, 18:16
Kraj: Idrija

Odgovor Napisal/-a Roberto » 24 Jul 2011, 16:13

Leteči, houwgh nazaj !!!

Trma ??? Recimo ...

Ker sem dopoldne zaman iskal servisni priključek BELE barc
ve, sem kmalu po kosilu odstanil vse pogonske komponente, da sem lahko ugotovil, da tega sploh ne bi bilo treba, ker priključek ni bele temneč ČRNE barve in se "malo" barvno zliva s svojo okolico ... :oops: :oops: :oops:
Priponke
Slika1962.jpg
Slika1962.jpg (68.44 KiB) Pogledano 4760 krat
.
Grunf pravi: Ko vrijedi leti, ko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi !
.

Uporabniški avatar
Roberto
Dr. Modelar
Prispevkov: 8458
Pridružen: 16 Nov 2004, 18:16
Kraj: Idrija

Odgovor Napisal/-a Roberto » 24 Jul 2011, 16:18

Na polnilčevem displeju nje pisalo, da je izpraznil ???, jaz pa sem takoj pomeril posamezno napetost vsake celice in si vrednosti hipoma tudi zapisal (zakaj že ???) ... Mislim, da so izmerjene napetosti posameznih celic mčisto OK ???
Priponke
Slika1964.jpg
Slika1964.jpg (52.47 KiB) Pogledano 4752 krat
.
Grunf pravi: Ko vrijedi leti, ko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi !
.

Uporabniški avatar
Roberto
Dr. Modelar
Prispevkov: 8458
Pridružen: 16 Nov 2004, 18:16
Kraj: Idrija

Odgovor Napisal/-a Roberto » 24 Jul 2011, 16:21

Seveda sem sedaj lahko priklopil tudi balnser, ki je "žmigal" mogoče 10 sekund in "obstal" ... =D>
Priponke
Slika1963.jpg
Slika1963.jpg (55.37 KiB) Pogledano 4753 krat
.
Grunf pravi: Ko vrijedi leti, ko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi !
.

Uporabniški avatar
Roberto
Dr. Modelar
Prispevkov: 8458
Pridružen: 16 Nov 2004, 18:16
Kraj: Idrija

Odgovor Napisal/-a Roberto » 24 Jul 2011, 16:30

In ker mi še vedno ni iz trupla uspelo vzeti celic, da bi na ovitku prebral njihovo nazivno kapaciteto (?), sem na polnilcu "prešaltal" na LiPo mode, nastavil polnilni tok na 1 A (???), še malo pritiskal (?) na gumb na balanserju in takoj za tem, ko je polnilec pričel "štet" "nafilano" "energijo", odšel nazaj na kavč za računalnik, v "borbo" s tistimi forumaši, ki še niso preživeli BSSS-a ... :wink: :oops:
Priponke
Slika1965.jpg
Slika1965.jpg (71.42 KiB) Pogledano 4739 krat
.
Grunf pravi: Ko vrijedi leti, ko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi !
.

Uporabniški avatar
Roberto
Dr. Modelar
Prispevkov: 8458
Pridružen: 16 Nov 2004, 18:16
Kraj: Idrija

Odgovor Napisal/-a Roberto » 25 Jul 2011, 07:16

Včeraj zvečer, malo pred pričetkom prenosa dirke moto GP =D> Mi je stric Orbit zaupal, da imam v Poldeku vgrajen 3 S, 2.000 mAh, LiPo hidrocentralo ... :wink:

Sedaj pa moram samo še 1 x prebrati, koliko jo moram spraznit za "skladićenje", ker si zadnjič nisem zapisal ... #-o
Priponke
Slika1968.jpg
Slika1968.jpg (58.64 KiB) Pogledano 4636 krat
.
Grunf pravi: Ko vrijedi leti, ko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi !
.

scrat
Profesor
Prispevkov: 1942
Pridružen: 04 Jun 2011, 11:59

Odgovor Napisal/-a scrat » 25 Jul 2011, 07:18

Posamezna celica mora imeti 3.80V ali pa celotna 3S lipo 11.40V za shranjevanje.

Uporabniški avatar
Roberto
Dr. Modelar
Prispevkov: 8458
Pridružen: 16 Nov 2004, 18:16
Kraj: Idrija

Odgovor Napisal/-a Roberto » 25 Jul 2011, 09:10

Še vedno nekaj ne vem, zdi se mi pa, da sem o tem že bral, vendar mi ne uspe najti ???

Zanima me, če se za daljši čas LiPo paket skladišči polno napolnjen, ali mogoče le, recimo 70 % ???
.
Grunf pravi: Ko vrijedi leti, ko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi !
.

Phoinix
Dr. Modelar
Prispevkov: 3995
Pridružen: 27 Okt 2005, 21:19

Odgovor Napisal/-a Phoinix » 25 Jul 2011, 09:28

scrat napisal/-a:Posamezna celica mora imeti 3.80V ali pa celotna 3S lipo 11.40V za shranjevanje.

Odgovori

Vrni se na