POLNJENJE - Li-Ion

Debate o akumulatorjih in polnilcih.
Uporabniški avatar
AD
Freak
Prispevkov: 597
Pridružen: 21 Nov 2004, 16:57
Kraj: Trebnje

Odgovor Napisal/-a AD » 17 Sep 2006, 18:36

mat napisal/-a:@AD, preberi si nalepko na mojih Konionkah!
Seveda, ni problem!

Moj komentar je letel na tole:
Z Lion polnilcem lahko brez skrbi polniš Lipo celice. Obratno pa ne!
ter tvoj nasvet glede največje napetosti, do katere lahko napolnimo liion! To je namreč 4,2V na celico!
Priponke
konino2s1p_941.jpg
konino2s1p_941.jpg (44.28 KiB) Pogledano 7304 krat
Lep pozdrav,
Aleksej Dolinšek - LMD Kanja Hrastnik

robertjur
Profesor
Prispevkov: 1036
Pridružen: 21 Nov 2004, 03:05

Odgovor Napisal/-a robertjur » 17 Sep 2006, 20:50

Fantje ne se kregat! :evil:
Stvar sploh ni tolk občutljiva. Itak pa je LiXX tehnika en velik misterij.
Na začetku so bli polnilci pač za Lixx kar pomeni Who cares pa je glih tko vse delal dokler je, al pa tud ne.
Men osebno ne bo nikdar jasno zakaj lipo celica crkne!? K bermudski one.
Možni razlogi: preveč napolnjena (zanič polnilec)
preveč izpraznjena (zanič regler)
preobremenjena na polnilcu (napačna nastavitev)
preobremenjena v modelu (luda glava)
Moram pa povedat da večina mojih cca 10 - 20 lipo paketov ni crknil od navedenih vzrokov ampak od kar neki nerazložljivga?.
Ko sem nabavil balancer sem polnil prvi paket (že 50 polnjenj) in ga napihnil od prve.
Kar naenkrat se začne ful počas polnit ali pa dobi trebušček kar na suho. Včasih se napihnejo ko se ponesreči praznijo pod 3v na celico včasih pa tudi ne. Kadar se ne napihnejo se jih celo da ponovno nafilat. Seveda ne iz lipo programom pa z velik pazljivosti.
Da se pa napihnjene že kupit v trgovini, ganc nove, še brez konektorjev.
Robert

Uporabniški avatar
mat
Razpravljalec
Prispevkov: 83
Pridružen: 07 Sep 2006, 09:14
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a mat » 18 Sep 2006, 15:47

Citat MD-ja
Aja?

Bomovidli katere celice (proizvajalec, tip) pa uporabljaš, da imajo nominalno napetost 3.6V po celici?
Nekatere konionke imajo nominalno napetost 3.6V, videl pa sem že take ki imajo 3.7V. Konionke se dajo sicer polniti tudi z 8.4V, kar pa za vse LI-ION celice ne velja, sicer na polnilcu nebi bilo možno izbirati tipa LI baterij.

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 2874
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 18 Sep 2006, 20:42

Slika

yimi
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 14 Sep 2006, 10:55

Odgovor Napisal/-a yimi » 18 Sep 2006, 21:10

Kolikor berem drugje, je razlika samo v napetosti celic a kljub temu je verjetno res najbolje polniti li po v samo li po načinu.

Glede li po celic pa sem dobil precej pomislekov namreč za zelo veliko primerov slišim, da so se jim celice napihnale, crknile ali pa celo zagorele brez pravega razloga. Se mi zdi kot neka beta verzija programske opreme za računalnik. Osebno bom še raje malo počakal z nakupom li po.

Kako pa je s li ion konionkami? A so komu znani kakšni problemi z temi baterijami?

robertjur
Profesor
Prispevkov: 1036
Pridružen: 21 Nov 2004, 03:05

Odgovor Napisal/-a robertjur » 20 Sep 2006, 20:42

Li ion ima pa eno veliko hibo ker ima v glavi varovalko (da ne explodira)
Če jo preobremeniš pač odklopi čeprav je štroma še dovolj in ni več uporabna.
Pa malčk je težja od liplnov pa še paketi so prostorsko problematični. Sicer se ne napihujejo ampak se polulajo in je konc.
Kakorkoli že če hočeš razturit rabiš nekaj lahkega. P
a ne obešaj se preveč na tisti napis kateri piše konstantno obremenitev ker boš kajhitro bos.
Robert

Uporabniški avatar
bomovidli
Razpravljalec
Prispevkov: 136
Pridružen: 09 Mar 2006, 22:04
Kraj: Radlje

Odgovor Napisal/-a bomovidli » 26 Sep 2006, 22:42

AD:

Zgolj informativno te obvestim, da ima polnilec Inteli Control V3.1 v programih polnjenja za Li-ion nominalno napetost 3,6 V in npr. 2S paket polni samo do 8,2 V, za Li-po pa nominalno 3,7 V in jih polni do 8,4 V. Je pa res, da imam doma samo ene Li-ionke, za katere mi je prodajalec v trgovini posebej povdaril, da so 3,7 V-ne.

Očitno bo to že moglo držat !!!

LP; Aleš

čevljar2
Začetnik
Prispevkov: 20
Pridružen: 03 Feb 2008, 12:13
Kontakt:

li-ion polnilec

Odgovor Napisal/-a čevljar2 » 08 Jun 2008, 20:03

kateri polnilec za li-ion baterijo rabim ali se to fila tako kot li-po alidruge l.p
če ne gre model v zrak gre pa paramotor

Uporabniški avatar
Krofek
Freak
Prispevkov: 620
Pridružen: 21 Apr 2006, 21:20
Kraj: Ivanjkovci

Odgovor Napisal/-a Krofek » 08 Jun 2008, 20:34

lp!
jaz pri svojem inteli speedu nastavim pri lipo celicah tip celic li ion in je to to
"Kdor nikdar ni storil napake, ni nikdar poizkusil nič novega."-Albert Einstein

čevljar2
Začetnik
Prispevkov: 20
Pridružen: 03 Feb 2008, 12:13
Kontakt:

polnilec li-ion

Odgovor Napisal/-a čevljar2 » 09 Jun 2008, 18:38

zanima me ali lahko polnim li-ion z polnilcem za li-po imam polnilec vendar za vse druge akumulatorje
če ne gre model v zrak gre pa paramotor

lojbic
Začetnik
Prispevkov: 23
Pridružen: 23 Nov 2007, 09:35

Odgovor Napisal/-a lojbic » 13 Jun 2008, 09:53

če je meni kaj znano, potem je razlika med Li-Ion in LiPo polnenjem samo v tem da se Li-Ion polni do 4,1V LiPo pa do 4,2V,... na celico

Se pravi če boš polnil Li-Ion z LiPo programom, bo življenska doba celic krajša,.... v obeh primerih pa naj bi se polnilo s CC/CV programom (constant current/constant voltage)

jaz moje Li-Ion polnim kar z LiPo programom,... vsakih 0,1V prav pride,...

hahahahahahahahahahahahaha

verjamem da modelarji bolj pogosto praznite in polnite svoje baterije, jaz ne vrjamem da mi bo uspelo 500 ciklov porabiti v 5-ih letih, ker bi to pomenilo da bom vsako tretjo ali četrto noč v gozdu s kolesom,...ne glede na to da bi si to želel, vreme tega za enkrat ne omogoča,...

tako da v prej kot v 5-ih letih pričakujem da bodo baterije in LED-ice iz katerih imam sedaj narejeno lučko napredovale, tako da me ne boli če bodo baterije zaradi tega zdržale samo 200-300 ciklov,...

toliko je meni znano, če pa ni tako pa naj me prosim kdo popravi,....

ludwe
Freak
Prispevkov: 839
Pridružen: 16 Mar 2008, 14:37
Kraj: CERKNICA

Polnjenje LION

Odgovor Napisal/-a ludwe » 22 Mar 2012, 15:53

Ker vem ,da vas je tukaj kar nekaj expertov mi prosim pomagajte.

Kolega je kupil luč za potapljanje katera ima liion baterije.Ker je stvar seveda prišla iz kitajske ne dela.Ena celica mu kaže 1.2v ena pa 4.7v .Priključil je na priloženi polnilec in se stvar ne napolni.Verjetno je celica ,ki ima 1.2 v zanič.

Zanima pa me ali je kakšna modelarska alternativa za zamenjavo baterij?

In ali lahko kako probamo celice napolnit z graupner ultramat 16 ter kateri program in koliko Amperov.
Na celicah piše 2x32650 7.4V 5.5 ah

Hvala ter lep pozdrav
R
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo dobro naredili prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat.

Uporabniški avatar
mihah
Dr. Modelar
Prispevkov: 9128
Pridružen: 27 Apr 2001, 01:00
Kraj: Gmajnica
Kontakt:

Re: LIION s čim pplnit

Odgovor Napisal/-a mihah » 22 Mar 2012, 18:10

1.2V celica je definitivno zanič. Druga ima verjetno 3.7V. DX in še nekaj drugih trgovin ima ekvivalentno zamenjavo. Verjetno imajo akumulatorji visoko impendanco, zato je 0.5C polnjenje nekje max. LiIon program. Boš takoj videl, kako hitro naraste napetost na 4.1V, zato po potrebi zmanjšaj tok polnjenja, da ne bo v minuti ali dveh že CV faza. Se ne bi čudil, če boš polnil samo 1A.
www.lipo.si
https://www.youtube.com/user/RCracingSLO
http://www.multigp.com/chapters/view/DMA-Modra-Ptica-Multi-GP-2016

ludwe
Freak
Prispevkov: 839
Pridružen: 16 Mar 2008, 14:37
Kraj: CERKNICA

Re: LIION s čim pplnit

Odgovor Napisal/-a ludwe » 22 Mar 2012, 18:18

Ja seveda 3.7v .Moja napaka.
Vredu bomo poizkusili pa bomo videli kaj se bo zgodilo.Najprej bomo probali reklamirat zadevo potem pa dalje.
Hvala za hiter odgovor
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo dobro naredili prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat.

Uporabniški avatar
stanrupe
Začetnik
Prispevkov: 15
Pridružen: 12 Jan 2012, 17:31

Problem z polnjenjem

Odgovor Napisal/-a stanrupe » 27 Avg 2012, 18:43

Pozdravljeni!
sem začetnik in imam probleme z polnjenjem baterije Li ion 2500 mAh 2s ( za oddajnik), namreč ko hočem polnit preko balanserja mi ta javi da ima še ena celica reveč napetodti in noče polnit.
Očitno je bila polnjena brez balanserja. Kaj naj storim ker oddajnik pa ne dela več.
my only wish is to FLYYYYYY

Uporabniški avatar
Alex 76
Profesor
Prispevkov: 1189
Pridružen: 27 Okt 2006, 08:14
Kraj: Ljubljana

Re: Problem z polnjenjem

Odgovor Napisal/-a Alex 76 » 02 Sep 2012, 08:18

S pomočjo multimetra preveriti kakšna je napetost vsakega od členov akumulatorskega paketa, saj je mogoče le na podlagi točno ugotovljenih dejstev pravilno ukrepati.
Za izenačevanje se uporablja izenačevalnik napetosti akumulatorja. Posledično bi moral priklop akumulatorja nanj omenjeno težavo odpraviti, saj bo preprosto izpraznil člen s previsoko napetostjo. V kolikor ima drugi člen prenizko napetost, potem bi bilo pred pričetkom zgoraj omenjenega postopka potrebno napolniti zgolj ta člen na zadostno napetost. O tovrstnih postopkih se je na portalu že pisalo.

Vsekakor je akumulator že utrpel poškodbe zaradi nepravilnega rokovanja z njim in zna v bodoče predstavljati šibak člen s stališča varnosti. V sled temu, bi nemara kazalo razmisliti o njegovi zamenjavi.


LP
Alex

Odgovori

Vrni se na