POLNJENJE - Li-Ion

Debate o akumulatorjih in polnilcih.
Mici
Začetnik
Prispevkov: 20
Pridružen: 15 Okt 2005, 22:06
Kraj: Zagradec pri grosupljem
Kontakt:

POLNJENJE - Li-Ion

Odgovor Napisal/-a Mici » 13 Dec 2005, 19:56

Živjo!
stvar je taka, komej sm zbrskal kje se dobi Li-ionske akkuje nekega formata (CR123A). v glavnem navadne baterije litijeve imajo napetost 3V prav tako akkuji. kje bi lahko polnil te akkuje, namreč polnilec stane dobrih 15 tisoč sit kar je pa absolutno preveč. vem da so Litijevi akkuji občutljivi toda kaj vi mislite o polnenju kar na polnilcu mobilnega telefona. sicer je 3,7V napetost akkuja mobilca.

overlord_tm
Freak
Prispevkov: 451
Pridružen: 15 Nov 2004, 19:59
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a overlord_tm » 13 Dec 2005, 20:14

tist polnilc od telefona je vse skupaj en nč, ker je samo napajalnik, ki v telefon dovaja štrom, da potem elektronika v telefonu polni baterijo.

lipo polnilce se pomoje dobi tudi ceneje, nekje sem gledal za samo 5k.

liion aku ima ponavadi napetsot 3,6 V, lipo pa 3,7 V in ne 3V
:roll:
Normalnost je samo povprečje nenormalnih ...

Uporabniški avatar
mihah
Dr. Modelar
Prispevkov: 9130
Pridružen: 27 Apr 2001, 01:00
Kraj: Gmajnica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mihah » 13 Dec 2005, 20:27

Baterije ali akumulatorje??
www.lipo.si
https://www.youtube.com/user/RCracingSLO
http://www.multigp.com/chapters/view/DMA-Modra-Ptica-Multi-GP-2016

Mici
Začetnik
Prispevkov: 20
Pridružen: 15 Okt 2005, 22:06
Kraj: Zagradec pri grosupljem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mici » 13 Dec 2005, 21:07

jah baterije se pač ne da filat ane.
aha se pravi, isti format baterije in Akkuja ima razliko 0,7V. ok
se pravi na polnilc mobitela nikakor...
torej, če dobim nekoga ki ima kamero/fotoaparat ki ima akku z napetostjo 3,7V bi lahko z malo prirejanja polnil na tisti adapter, seveda če ne polni preko kamere

Mici
Začetnik
Prispevkov: 20
Pridružen: 15 Okt 2005, 22:06
Kraj: Zagradec pri grosupljem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mici » 13 Dec 2005, 21:08

hmm še nekej sm se spomnu...kaj pa da bi...priredil kontkte, vzel navadn akku iz mobitela, priklopil tega in dal polniti, to bi pa moralo iti, kajne

Mici
Začetnik
Prispevkov: 20
Pridružen: 15 Okt 2005, 22:06
Kraj: Zagradec pri grosupljem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mici » 14 Dec 2005, 15:32

no zdej sm zvedu da so Akkujčki 3V. in je vprašanje naslednje:
a bi jih blo varno filat preko mobilnika tko kt sm zgorej opisou?? čeprov ma mobilnik 3,7 al pa 3,6V

Uporabniški avatar
mica
Razpravljalec
Prispevkov: 147
Pridružen: 01 Apr 2005, 21:29
Kraj: godovič-med logatcem in idrijo

Odgovor Napisal/-a mica » 14 Dec 2005, 18:02

A dej no....nabav si en polnilc, da ti bom polnu akkuje, pa bojo vredu nafilani! ne pa nekej sam doma delat #-o
mica:)

Mici
Začetnik
Prispevkov: 20
Pridružen: 15 Okt 2005, 22:06
Kraj: Zagradec pri grosupljem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mici » 14 Dec 2005, 18:50

Nuja je mati izumov :lol:
jah čist tko, js se pač trudim čimcnej čez prit. ne mislm glih ne vem kok velkih dnarcev za to dajat ker ni tok nujn. če mi poveš kje bi dubu to pocen pa t bi bil pa zlo zadovoln.

Uros Mali
Razpravljalec
Prispevkov: 84
Pridružen: 15 Sep 2003, 13:51
Kraj: NM, LJ

Odgovor Napisal/-a Uros Mali » 15 Dec 2005, 12:11

#-o #-o #-o

Samo pri naketrih izumih niso izumitelji imeli nic od tega, ker jih pac po izumu ni bilo vec.

Ce bos ti tako 'izumljov' kot pravis, bo tudi tvoja hisa (stanovanje) enkrat izumila 'sudden death'.

Izbiraj sam.

lp Uros
Uros (041 924449)

Mici
Začetnik
Prispevkov: 20
Pridružen: 15 Okt 2005, 22:06
Kraj: Zagradec pri grosupljem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mici » 15 Dec 2005, 15:35

ja ja sej vidm da ne bo nč s tem...so res preveč občutlive, uniču bi jih.

zgleda da bo treba iz tujine naročit, vseen pa če ma kdo kšne izkušne prosm, pomagejte

Uporabniški avatar
Ibis
Razpravljalec
Prispevkov: 58
Pridružen: 15 Nov 2005, 14:13
Kraj: Podgorje pri Kamniku

Odgovor Napisal/-a Ibis » 15 Dec 2005, 18:31

Najenostavnejše je narediti tokovno napetostni izvor in ga priklopiti na kakršen koli napetostni izvor, le da ima kake 3V višjo napetost kot jo rabi aku. Če dodaš še preklopnik za izbiro polnilnega toka in izbiro števila celic pa imaš konkretno postajo za polnjenje vseh vrst litijevih celic in še celo za gel akumulatorje.

Lep pozdrav,
Igor
Priponke
lionchg.pdf
(19.87 KiB) Prenešeno 339 krat
Ne glede kolk avijonov sem usadu, noben ni hotu na nov zrast

Mici
Začetnik
Prispevkov: 20
Pridružen: 15 Okt 2005, 22:06
Kraj: Zagradec pri grosupljem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mici » 15 Dec 2005, 20:21

hmmm tko, sicer se ne zastopm najbolš na elektronko pa to, sm pa brau o teh Li-ion celicah..da so natančne ko....mal previsoka napetost..jo uničš in pade kapaciteta tud za več kt 10%, če je rpenizka napetost, pa isto, se ne nafila dovol in isto uničš. pa tud sm brau da mora bit polnilnik zlo natančn, da 60% polnenja jo polni s polno napetostjo pol jo mora pa spustit.
ne vem kk bi to. dej mi rajš povej, a bi blo v redu filat 3V akku na polnilcu k je namenjen za 3,7V akkuje?

Uros Mali
Razpravljalec
Prispevkov: 84
Pridružen: 15 Sep 2003, 13:51
Kraj: NM, LJ

Odgovor Napisal/-a Uros Mali » 15 Dec 2005, 20:39

Jaz menim, da ti raje ne poskusaj nicesar. Pa tudi preberi si bolj natancno dolocene stvari. Ce se LiX baterije filajo, jim napetost nikakor ne pada (razen ko pocijo) :).

Jaz se ne grem vec te teme.

lp Uros
Uros (041 924449)

Mici
Začetnik
Prispevkov: 20
Pridružen: 15 Okt 2005, 22:06
Kraj: Zagradec pri grosupljem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mici » 15 Dec 2005, 22:42

ob nepravilnem polnenju (prevelik ali rpemajhen tok) jim ne pade napetost ampk kapaciteta.

Uporabniški avatar
2248
Razpravljalec
Prispevkov: 140
Pridružen: 22 Feb 2005, 08:49
Kraj: kranj

Odgovor Napisal/-a 2248 » 16 Dec 2005, 08:41

ali pa se vse skupaj konča z


GREAT BALLS OF FIRE #-o


Lp Grega
DeepSpeeD

Uporabniški avatar
Ibis
Razpravljalec
Prispevkov: 58
Pridružen: 15 Nov 2005, 14:13
Kraj: Podgorje pri Kamniku

Odgovor Napisal/-a Ibis » 17 Dec 2005, 20:12

Litijeve akuje polniš vedno z 1C, nikakor več!!! (2000mAh, polnilni tok 2A).
Polnjenje traja približno uro in dvajset minut in ni nobenega problema z zgoraj omenjenim polnilcem. Če ima aku servisni port pa je sploh idealna zadeva za posamično polnjenje celic v paketu. Enostavno, kolikor celic, toliko polnilcev. Vendar pozor - polnilci morajo v tem primeru imeti galvansko ločeni vhod!!
Druga možnost za zanesljivo polnjenje Li akujev pa je kateri koli Li polnilec + napetostni limiter, ki posamezno celico odklopi od polnjenja, ko doseže maksimalno napetost (4.2V).

Lep pozdrav,
Igor
Ne glede kolk avijonov sem usadu, noben ni hotu na nov zrast

yimi
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 14 Sep 2006, 10:55

Polnenje Li poly

Odgovor Napisal/-a yimi » 14 Sep 2006, 12:02

Ali se sme polniti Li poly baterije s polnilcem ki je namenjen samo Li ion baterijam?

Oz. kako škodljivo je takšno početje.

Uporabniški avatar
brokenwing
Razpravljalec
Prispevkov: 102
Pridružen: 26 Maj 2006, 13:53
Kraj: Nm-Stranska vas

Odgovor Napisal/-a brokenwing » 14 Sep 2006, 13:41

z lipolikami se ne zafrkavej. po moje je bulš da ne polnš na takem polnilcu, vendar sm skoraj povsem prepričan, da omogoča polnjenje tudi celic lipo in ne samo liion
se tipkamo!

yimi
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 14 Sep 2006, 10:55

Odgovor Napisal/-a yimi » 14 Sep 2006, 15:21

Slika :roll:

Uporabniški avatar
bomovidli
Razpravljalec
Prispevkov: 136
Pridružen: 09 Mar 2006, 22:04
Kraj: Radlje

Odgovor Napisal/-a bomovidli » 14 Sep 2006, 16:47

Li-Po teoretično lahko polniš na polnilec, ki je za Li-Ion, brez kakšnega strahu, da bi bilo kaj narobe.

Zakaj?

Ker ima Li-Po nazivno napetost 3,7V, Li-Ion pa 3,6V( razen kakšne izjemne, ki imajo tudi 3,7 ). To pa pomeni, da ti tvoje Li-Po baterije, ki jo boš polnil z Li-Ion polnilcem, ne boš napolnil na vseh 100% kapacitete, ker bo polnilec že prej nehal polnit.
Sam princip polnjenja Li-Po in Li-Ion je enak. Razlika je le v vrednosti "kritične napetosti" ( če jo lahko tako poimenujem ). Npr.: 2S Li-Po paket polnilec napolni do napetosti 8,4V, 2S Li-Ion paket pa le do 8,2V.

Obratno pa ne smeš naret, da bi Li-Ion polnil z Li-Po polnilcem, ker boš v najlepšem primeru samo uničil baterije, v kakšnem slabšem primeru pa "vžgal" celo hišo.

Če se kdo ne strinja s tem, naj me prosim popravi

LP

Uporabniški avatar
AD
Freak
Prispevkov: 597
Pridružen: 21 Nov 2004, 16:57
Kraj: Trebnje

Odgovor Napisal/-a AD » 14 Sep 2006, 18:50

bomovidli napisal/-a:Li-Po teoretično lahko polniš na polnilec, ki je za Li-Ion, brez kakšnega strahu, da bi bilo kaj narobe.

Zakaj?

Ker ima Li-Po nazivno napetost 3,7V, Li-Ion pa 3,6V( razen kakšne izjemne, ki imajo tudi 3,7 ). To pa pomeni, da ti tvoje Li-Po baterije, ki jo boš polnil z Li-Ion polnilcem, ne boš napolnil na vseh 100% kapacitete, ker bo polnilec že prej nehal polnit.
Sam princip polnjenja Li-Po in Li-Ion je enak. Razlika je le v vrednosti "kritične napetosti" ( če jo lahko tako poimenujem ). Npr.: 2S Li-Po paket polnilec napolni do napetosti 8,4V, 2S Li-Ion paket pa le do 8,2V.

Obratno pa ne smeš naret, da bi Li-Ion polnil z Li-Po polnilcem, ker boš v najlepšem primeru samo uničil baterije, v kakšnem slabšem primeru pa "vžgal" celo hišo.

Če se kdo ne strinja s tem, naj me prosim popravi

LP
Aja? :o

Bomovidli katere celice (proizvajalec, tip) pa uporabljaš, da imajo nominalno napetost 3.6V po celici?
Lep pozdrav,
Aleksej Dolinšek - LMD Kanja Hrastnik

Uporabniški avatar
mat
Razpravljalec
Prispevkov: 83
Pridružen: 07 Sep 2006, 09:14
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a mat » 14 Sep 2006, 19:23

Konionke 2S1P imajo nominalno napetost 7.2 V oz 3.6V na celico.

Uporabniški avatar
mat
Razpravljalec
Prispevkov: 83
Pridružen: 07 Sep 2006, 09:14
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a mat » 14 Sep 2006, 19:25

Z Lion polnilcem lahko brez skrbi polniš Lipo celice. Obratno pa ne!

Uporabniški avatar
AD
Freak
Prispevkov: 597
Pridružen: 21 Nov 2004, 16:57
Kraj: Trebnje

Odgovor Napisal/-a AD » 14 Sep 2006, 19:58

@mat
Mislim, da malo nakladaš!
http://www.kontronik.com/Konion1100.htm

@yimi

Torej, kot si lahko razbral iz te debate: Da, s svojim polnilncem lahko polniš li-poly akumulatorje. Zaradi varnosti pa si čim prej omisli balanser!
Lep pozdrav,
Aleksej Dolinšek - LMD Kanja Hrastnik

Uporabniški avatar
mat
Razpravljalec
Prispevkov: 83
Pridružen: 07 Sep 2006, 09:14
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a mat » 15 Sep 2006, 13:00

@AD, preberi si nalepko na mojih Konionkah!
Priponke
konino2s1p.jpg
Konion 2S1P
konino2s1p.jpg (47.74 KiB) Pogledano 6701 krat

Odgovori

Vrni se na