POLNILNIK: IMAX b6 & duo

Debate o akumulatorjih in polnilcih.
MAGISTER
Freak
Prispevkov: 643
Pridružen: 14 Okt 2005, 20:36
Kraj: Ljubljana-Šentvid (localhost - 192.168.8.20)
Kontakt:

POLNILNIK: IMAX b6 & duo

Odgovor Napisal/-a MAGISTER » 22 Nov 2007, 21:53

http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=5548

Je vreden zaupanja? Ocene so odlične(HC) Kako je z Vgrajenim balanserjem???

Zna delati pametno z Li-Po-ji??

Me mika nakup...
Nič več... :)

Uporabniški avatar
skorp_jon
Profesor
Prispevkov: 1330
Pridružen: 09 Avg 2006, 09:02
Kraj: Beltinci

Odgovor Napisal/-a skorp_jon » 22 Nov 2007, 22:10

na RCGroups ga niso nič pohvalili.

Nekam čudno meri voltažo... več poglej na drugi temi, ki je na tem forumu.
Futaba 12FG & Taranis Q X7

Uporabniški avatar
rapz0r
Tekmovalec
Prispevkov: 305
Pridružen: 29 Mar 2007, 20:41
Kraj: LJ

Odgovor Napisal/-a rapz0r » 23 Nov 2007, 18:04

BTW na tej HC strani itak vsi vse hvalijo, samo zato da dobijo popust. Verjamem, da je kvaliteta zadovoljiva, sigurno pa ni vse v rožicah kot pišejo.

Uporabniški avatar
Pisaneli
Dr. Modelar
Prispevkov: 3490
Pridružen: 13 Sep 2006, 20:47
Kraj: Žiče-Slov. Konjice

Imax B6

Odgovor Napisal/-a Pisaneli » 09 Mar 2008, 17:54

V uporabi imam omenjen polnilec in sem z njim zelo zadovoljen, vsaj dokler ne pride do polnjenj Lipo paketov. Polnjenje Ni-Mh baterij je res vredu, saj ima kar nekaj dobrih programov. Tudi za Lipo dokler ne pridemo do balansiranja.
Res je, kar pravijo na drugih forumih, balanser je premalo natančen.
Včeraj sem izmeril 3s paket, katerega sem polnil in izmeril naslednje vrednosti:
1. celica: 4.18V,
2.celica: 4.15V ter
3.celica: 4.18V.

Razlika 0.03 V je kar malo preveč. Je pa res, da celic nisem izmeril takoj po polnjenju. Ne vem, ali ima to kakšen vpliv?

Zanimivo je, da imajo v Ameriki skoraj vsi podobne težave, v Angliji pa se nobeden ne pritožuje.

Z lotanjem SMD uporov se mi ne da ukvarjati, zato sem razmišljal o nakupu kvalitetnejšega balanserja.
Rad bi vaš nasvet o izbiri le-tega.
Fear of a Flat Planet.

Uporabniški avatar
Pisaneli
Dr. Modelar
Prispevkov: 3490
Pridružen: 13 Sep 2006, 20:47
Kraj: Žiče-Slov. Konjice

Odgovor Napisal/-a Pisaneli » 09 Mar 2008, 19:36

Kako se vam zdi tale balanser od Robbe?
Fear of a Flat Planet.

Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Odgovor Napisal/-a Brane » 09 Mar 2008, 19:41

Meni se odlično obnese.
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???

MAGISTER
Freak
Prispevkov: 643
Pridružen: 14 Okt 2005, 20:36
Kraj: Ljubljana-Šentvid (localhost - 192.168.8.20)
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAGISTER » 10 Mar 2008, 12:59

Tale polnilec me ze dolgo matra. Veliko komentarjev sem videl glede balansiranja... A potem se da naknadno priklopit balanser?


LP

Uporabniški avatar
shqwarch
Profesor
Prispevkov: 1482
Pridružen: 02 Avg 2006, 20:24
Kraj: Nisem Profesor, Sem Razpravljalec :) ;)
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a shqwarch » 10 Mar 2008, 13:46

Pisaneli napisal/-a:Kako se vam zdi tale balanser od Robbe?
Jaz upam, da ne fleša s tistimi diodami toliko kot moj z oznako No. 8446. Mater se bliska ponoč, še posebej modra. Se oslepiš kadar, daš balansirat, tako, da sem ga mogu prov nekam skrit. :)
Slika

Uporabniški avatar
Pisaneli
Dr. Modelar
Prispevkov: 3490
Pridružen: 13 Sep 2006, 20:47
Kraj: Žiče-Slov. Konjice

Odgovor Napisal/-a Pisaneli » 10 Mar 2008, 20:09

Danes sem dal kitajski 3s paket (utekanje) prazniti. Pomankljivost polnilca je ta, da je možno prazniti z max 1A, saj ima polnilec deklarirano moč 50W.
Ne vem zakaj, ampak praznil je samo z 0.5A in se pri tem kar grel. Nakar je pred koncem javil napako, da je ena celica preveč izpraznjena. Display je javil za eno celico napetost pod 2.5V. Nisem še našel, kako se dvigne napetost z 3 na 3.3V. Ker sem še začetnik, ne vem ali je kriv polnilec ali baterije, da se je ena celica tako fejst izpraznila.
Ko sem dal polniti, mi je čez 10 min javil, da ni izbrana pravilna napetost baterije, čeprav sem to pred začetkom polnjenja potrdil.
Fear of a Flat Planet.

Uporabniški avatar
jannyy
Freak
Prispevkov: 918
Pridružen: 19 Jul 2006, 12:37
Kraj: koper-škofije

Odgovor Napisal/-a jannyy » 10 Mar 2008, 20:13

shqwarch napisal/-a:
Pisaneli napisal/-a:Kako se vam zdi tale balanser od Robbe?
Jaz upam, da ne fleša s tistimi diodami toliko kot moj z oznako No. 8446. Mater se bliska ponoč, še posebej modra. Se oslepiš kadar, daš balansirat, tako, da sem ga mogu prov nekam skrit. :)

to mene tud pri istem balancerju moti... prav nadležno je... :x

Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Odgovor Napisal/-a Brane » 10 Mar 2008, 20:33

jannyy napisal/-a:
shqwarch napisal/-a:
Pisaneli napisal/-a:Kako se vam zdi tale balanser od Robbe?
Jaz upam, da ne fleša s tistimi diodami toliko kot moj z oznako No. 8446. Mater se bliska ponoč, še posebej modra. Se oslepiš kadar, daš balansirat, tako, da sem ga mogu prov nekam skrit. :)

to mene tud pri istem balancerju moti... prav nadležno je... :x
Če ga priklopiš na pripadajoč polnilec, ne boš gledal fleširanja lučk, pač pa grafe polnjenja podtke o napetosti vsake celice do tisočinke V natančno, prikaz izravnanosti celic v paketu in.......še in še podatkov.
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???

Uporabniški avatar
jannyy
Freak
Prispevkov: 918
Pridružen: 19 Jul 2006, 12:37
Kraj: koper-škofije

Odgovor Napisal/-a jannyy » 10 Mar 2008, 21:39

imam polnilec ROBBE 8500 pa mi lih te dni nekaj nagaja polnjenje lipo preko balancerja ...

da ne smetim to temo je tema o mojem polnilcu in balancerju malo nižje od te teme.....

Lp , jani

ducatim
Razpravljalec
Prispevkov: 92
Pridružen: 17 Nov 2004, 20:35

Odgovor Napisal/-a ducatim » 10 Mar 2008, 21:42

Tistih 50W je mišljeno za polnenje, za praznenje pa imajo ponavadi 5W.

Uporabniški avatar
Pisaneli
Dr. Modelar
Prispevkov: 3490
Pridružen: 13 Sep 2006, 20:47
Kraj: Žiče-Slov. Konjice

Odgovor Napisal/-a Pisaneli » 11 Mar 2008, 08:54

ducatim napisal/-a:Tistih 50W je mišljeno za polnenje, za praznenje pa imajo ponavadi 5W.
Imaš prav!
Fear of a Flat Planet.

Uporabniški avatar
Pisaneli
Dr. Modelar
Prispevkov: 3490
Pridružen: 13 Sep 2006, 20:47
Kraj: Žiče-Slov. Konjice

Odgovor Napisal/-a Pisaneli » 11 Mar 2008, 09:17

Praznjenje, čeprav nastavljeno na 1A prazni samo z 0.5.

Slika

Da je prišlo do takšnega padca napetosti na celici, si jaz razlagam tako, da paket v osnovi ni bil dobro zbalansiran. Ali se pa motim?

Slika
Fear of a Flat Planet.

Uporabniški avatar
jernejk
Profesor
Prispevkov: 1116
Pridružen: 02 Apr 2005, 23:29
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a jernejk » 11 Mar 2008, 09:31

Wow :o Tole pa ni lep pogled. Kako, da je polnilec pustil praznenje do te mere???
Dvomim, da je razlog slabo balansiranje. Prej bi rekel fuč celica. Če ni bila prej, je pa zdaj #-o

Glej tudi http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=746574

Meni tale imax zelo zelo liči na bantama.. display, gumbi, priključki, vse je pozicionirano praktično identično. Zgleda, da gre za kitajsko kopijo http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 574&page=2

Uporabniški avatar
Pisaneli
Dr. Modelar
Prispevkov: 3490
Pridružen: 13 Sep 2006, 20:47
Kraj: Žiče-Slov. Konjice

Odgovor Napisal/-a Pisaneli » 11 Mar 2008, 10:01

Ja, tale Imax je čista kopija Bantama. Proizvaja ga pa firma SKYRC.

Ta Lipo paket je nov in v fazi utekanja. Možno, da je že nova celica v defektu.
Sedaj jo ponovno polnim, bom videl kako se bo obnašala pod obremenitvijo.
Fear of a Flat Planet.

Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Odgovor Napisal/-a Brane » 11 Mar 2008, 10:21

Takole razštelane zdrave celice ne morejo biti , četudi jih nikoli nebi priklopil na balancer.
Praviš da je paket v fazi utekanja #-o kako neki je ena zašla tako nizko, ko pa ima samo še najvišja, tista s 3,64 V za utekanje primerno napetost, tista z 3,32 je že prenizko, tista z 2,45 pa #-o kako za vraga se ti lahko to zgodi, ko vendar na polnicu piše, koliko ima vsaka celica posebej in to lahko vsak trenutek preveriš.
Utekanje je dvorezen meč, kdor ne razume za kaj gre, uniči paket že med utekanjem, preden paket sploh vidi praktično uporabo .
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???

Uporabniški avatar
Pisaneli
Dr. Modelar
Prispevkov: 3490
Pridružen: 13 Sep 2006, 20:47
Kraj: Žiče-Slov. Konjice

Odgovor Napisal/-a Pisaneli » 11 Mar 2008, 10:28

Brane napisal/-a:Takole razštelane zdrave celice ne morejo biti , četudi jih nikoli nebi priklopil na balancer.
Praviš da je paket v fazi utekanja #-o kako neki je ena zašla tako nizko, ko pa ima samo še najvišja, tista s 3,64 V za utekanje primerno napetost, tista z 3,32 je že prenizko, tista z 2,45 pa #-o kako za vraga se ti lahko to zgodi, ko vendar na polnicu piše, koliko ima vsaka celica posebej in to lahko vsak trenutek preveriš.
Utekanje je dvorezen meč, kdor ne razume za kaj gre, uniči paket že med utekanjem, preden paket sploh vidi praktično uporabo .
Na žalost sem tukaj začetnik :(
Fear of a Flat Planet.

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 11 Mar 2008, 10:50

Brane napisal/-a: Praviš da je paket v fazi utekanja #-o kako neki je ena zašla tako nizko, ko pa ima samo še najvišja, tista s 3,64 V za utekanje primerno napetost, tista z 3,32 je že prenizko, tista z 2,45 pa #-o kako za vraga se ti lahko to zgodi, ko vendar na polnicu piše, koliko ima vsaka celica posebej in to lahko vsak trenutek preveriš..
Tale polnilec :evil: . Vsak zunanji balancer bi že odklopil, kaj pa ta notranji dela mi ni jasno. Kakšne nastavitve si uporabil.
lp Melly

razkent
Freak
Prispevkov: 905
Pridružen: 21 Mar 2006, 19:11
Kraj: Ljubljana

Re: Imax B6

Odgovor Napisal/-a razkent » 11 Mar 2008, 11:23

Pisaneli napisal/-a: Razlika 0.03 V je kar malo preveč.
Ta razlika ni noben problem. Problem je samo, če se pri poznejših polnjenih / praznjenih sešteva. Tisto, kar poročaš trenutno (2,45 V), me pa res skrbi, ker sem tudi jaz naročil to zadevo. K sreči ni na zalogi, lahko še spremenim.

Uporabniški avatar
Pisaneli
Dr. Modelar
Prispevkov: 3490
Pridružen: 13 Sep 2006, 20:47
Kraj: Žiče-Slov. Konjice

Odgovor Napisal/-a Pisaneli » 11 Mar 2008, 11:58

Današnje polnjenje z 0.5C

Slika

Slika

Multimeter je pokazal sledeče:

4.19V
4.16V
4.19V
Napetost na sponkah: 12.55V
Fear of a Flat Planet.

Uporabniški avatar
Pisaneli
Dr. Modelar
Prispevkov: 3490
Pridružen: 13 Sep 2006, 20:47
Kraj: Žiče-Slov. Konjice

Odgovor Napisal/-a Pisaneli » 11 Mar 2008, 12:17

Melly napisal/-a: Tale polnilec :evil: . Vsak zunanji balancer bi že odklopil, kaj pa ta notranji dela mi ni jasno. Kakšne nastavitve si uporabil.
Sem še enkrat pregledal nastavitve in nisem našel kake posebnosti. Minimalna napetost 3V je tovarniško nastavljena in se je ne da dvigniti na višjo. Nastavljen je na Lipo program.

To, da je padla napetost pod 2.5V mi je malo čudno, saj je to varnostna napetost za Li-Ion. Vendar sem še enkrat preveril program in je na Lipo.

Sem pa ugotovil, zakaj mi je včeraj med polnjenjem javil, da ni izbrana pravilna napetost paketa. Vgrajen ima varnostni časovnik (10min), ki po začetku polnjenja nadzoruje napetost paketa. Če je ena celica pregloboko izpraznjena, rabi procesor pri večjih kapacitetah daljši čas za pravilno oceno.

Iz vaših izkušenj, kakšna je škoda ob takem izpraznenju?
Fear of a Flat Planet.

Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Odgovor Napisal/-a Brane » 11 Mar 2008, 13:03

Škoda je odvisna od tega katere celice so, Kokam je meni brez opazne škode prenesel še bistveno več, drug paket enake kapacitete drugega proizvajalca je bil ob nežnem izpraznjenju na približno isto napetost 2,45 V trajno poškodovan. In ravno ta paket, mi je uničil zunanji balanser, ko sem popolnoma neoporečen paket po polnjenju pozabil na polnilcu in balanserju, tako da Melly, to kar praviš, preizkušeno ne drži.
Povedal bom nekaj, kar si velja zapomniti. En sam paket sem uničil pri polnjenju, polnil sem ga z Nimh programom :lol: #-o ko sem prišel pogledat je delta peak že odklopil, paket pa je bil lepo okrogel.
Vse ostale pakete, sem uničil zaradi tega, ker so bili dejansko zanič, oz defektni, ali, ker sem jih spustil prenizko ali pregrel (kar je povezano).
Torej BOJTE SE PRENIZKEGA IZPRAZNJENJA, to je najbolj pomembno, bolj od vsakega utekanja ali, takega ali drugačnega maziljenja lipotov, ki sicer prenesejo veliko več kot smo si pripravljeni priznati.
O lipotih je napisano že vse in to obširno, a kaj pomaga, ko se bodo vedno našli tisti, ki kljub vsemu ne poznajo niti nekaj osnovnih pravil, ki sem jih jaz poznal preden sem kupil prvi lipo leta 2004. Sedaj je treba v takihle debatah bistvo, vedno znova in znova ponavljati 8) Lepo ali grdo, a človek, se slej ko prej naveliča 8)
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 11 Mar 2008, 13:18

Brane napisal/-a:Škoda je odvisna od tega katere celice so, Kokam je meni brez opazne škode prenesel še bistveno več, drug paket enake kapacitete drugega proizvajalca je bil ob nežnem izpraznjenju na približno isto napetost 2,45 V trajno poškodovan. In ravno ta paket, mi je uničil zunanji balanser, ko sem popolnoma neoporečen paket po polnjenju pozabil na polnilcu in balanserju, tako da Melly, to kar praviš, preizkušeno ne drži.
človek, se slej ko prej naveliča 8)
Če daš prazniti s polnilcem, preko zunanjega balancerja, bo balancer prekinil povezavo med balancerjem in polnilcem, če kakšna celica pade pod 3V (flight power ali graupner), takrat se tudi praznjenje neha...

http://www.flightpower.co.uk/Products/M ... MPLETE.pdf

Če pa pustiš več časa na balancerju (recimo nekaj dni) se bodo celice izpraznile pod 3V.

Problem je, da verjetno tale polnilec ni dovolj kvalitetno narejen...
lp Melly

Odgovori

Vrni se na