POLNJENJE - NiMH

Debate o akumulatorjih in polnilcih.
Odgovori
Uporabniški avatar
LaKi206
Razpravljalec
Prispevkov: 122
Pridružen: 25 Okt 2010, 13:31
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a LaKi206 » 21 Jan 2011, 17:28

Lp.

Z 1400mAh in 2600mAh akkuji sem naredil po okoli 5 ciklov in ker prvič uporabljam mikroprocesorski polnilnik me je pri opazovanju številk rahlo zaskrbelo... Do polne kapacitete naj bi akkuji prišli po nekje 10 ciklih, ko pa analiziram podatke pa opzaim da kapaciteta po vsakem ciklu rahlo pade namesto da bi se večala.. :-?

Primer petih ciklov od 1400mAh paketa:

Polnjenja: 1593, 1569, 1515, 1370, 1326
Praznjenja: 1055, 1150, 1137, 1015, 1005

Polnil in praznil sem jih pri 0,2A, zadnja dva cikla pa pri 0,3A (polnenje) 0,6A (praznenje)

Ali je to normalno ali delam nekaj narobe?
“Once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return.” - Leonardo da Vinci

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 22 Jan 2011, 18:19

Nič ne delaš narobe. Žal gre približno 1/3 energije v nič vsak cikel. Se pravi če hočeš dobit 2000 mAh iz baterije, moraš napolnit približno 3000 mAh...

Hitreje kot prazniš/polniš, višje izgube imaš.
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
LaKi206
Razpravljalec
Prispevkov: 122
Pridružen: 25 Okt 2010, 13:31
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a LaKi206 » 22 Jan 2011, 18:54

Nisem mislil te razlike med polnenjem in praznenjem, ampak to ker kapaciteta pada namesto raste. "Uradna" kapaciteta paketa je 1400mAh in po teh prvih polnjenjih bi se morala kapaciteta zvišati do te številke ("Akumulatorji dosežejo svojo polno kapaciteto šele po 5 do 10 ciklih"). Moj paket pa namesto da bi dosegel polno kapaciteto jo izgublja :(. (150mAh po 4h ciklih)
“Once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return.” - Leonardo da Vinci

Uporabniški avatar
LaKi206
Razpravljalec
Prispevkov: 122
Pridružen: 25 Okt 2010, 13:31
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a LaKi206 » 23 Jan 2011, 13:02

A naj dam višji delta peak?
“Once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return.” - Leonardo da Vinci

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 23 Jan 2011, 15:05

Mislim da ni nič kritičnega. Naredi še nekaj ciklov pa boš videl kako se bo obneslo...
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
LaKi206
Razpravljalec
Prispevkov: 122
Pridružen: 25 Okt 2010, 13:31
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a LaKi206 » 04 Feb 2011, 23:05

Lp.

Zdaj po še nekaj opravljenih ciklih je situacija sledeča:
-1400mAh paket se napolni do 1300 mAh (recimo da zadovoljivo)
-2600mAh so me pa razočarale, kapaciteta pri polnenju se je ustalila pri samo 2000mAh

Kaj zdaj? Poskusil sem že z višjim delta peakom (tudi do maximalnih 20mV) pa ne pomaga. Ali obstaja morda kakšna metoda za "spodbujanje" akkujev?
“Once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return.” - Leonardo da Vinci

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 04 Feb 2011, 23:54

Če ne da, ne da.
Fly it like you stole it!

marolt55
Tekmovalec
Prispevkov: 373
Pridružen: 29 Avg 2010, 14:49
Kraj: Preserje pri Radomljah

Polnjenje NiMh

Odgovor Napisal/-a marolt55 » 28 Feb 2011, 17:23

Kupil sem polnilec Voltcraft multilader B5. Polnil sem NiMh baterijo 1600mAh, 8.4V. Polnil sem jo s 1,2A in mi jo je napolnil do 10,2V. Je to kaj narobe?

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 28 Feb 2011, 17:53

Ni.
Fly it like you stole it!

marolt55
Tekmovalec
Prispevkov: 373
Pridružen: 29 Avg 2010, 14:49
Kraj: Preserje pri Radomljah

Odgovor Napisal/-a marolt55 » 28 Feb 2011, 18:04

A potem če mi jo napolne do 10,2V in še polne ni nič narobe? :-k :praskam:

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 28 Feb 2011, 18:29

Verjetno ne. :)
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
obadek
Tekmovalec
Prispevkov: 366
Pridružen: 07 Mar 2010, 18:57
Kraj: Okolica Kranja - Preddvor

Odgovor Napisal/-a obadek » 28 Feb 2011, 20:11

Polna nimh celica ima tudi ahko do 1,6 volta.
Tko da pr tep ni nič narobe ker imaš 7 celični paket tko da skupna voltaža lahk zeže do 11,2V

marolt55
Tekmovalec
Prispevkov: 373
Pridružen: 29 Avg 2010, 14:49
Kraj: Preserje pri Radomljah

Odgovor Napisal/-a marolt55 » 28 Feb 2011, 20:18

Potem tisto voltažo drži tudi toliko dolgo kot če je napolnjena do 8,4? :oops:

Uporabniški avatar
Nejc*_
Freak
Prispevkov: 616
Pridružen: 11 Apr 2007, 13:42
Kraj: Velenje, Paški Kozjak

Odgovor Napisal/-a Nejc*_ » 28 Feb 2011, 20:31

Ko je baterija polna je napetost 11,2V, bolj kot se akumolator prazni, manjša je napetost. Če jo boš napolnil samo do napetosti 8,4V bo pomenilo da je nisi napomnil do konca, posledično bo baterija tudi manj držala saj si jo manj napolnil. Drugače pa je dobro navadne akumolatorje vedno napolniti do konca, saj če jih samo polovično napolnimo izgubljajo kapaciteto.
L.p.
Jernej

Uporabniški avatar
mega
Razpravljalec
Prispevkov: 179
Pridružen: 13 Okt 2010, 21:12
Kraj: Radovljica

Re: Polnjenje NiMh

Odgovor Napisal/-a mega » 01 Mar 2011, 00:22

marolt55 napisal/-a:Kupil sem polnilec Voltcraft multilader B5. Polnil sem NiMh baterijo 1600mAh, 8.4V. Polnil sem jo s 1,2A in mi jo je napolnil do 10,2V. Je to kaj narobe?
enkrat sem že dal tu gor na forum to sliko o napetostih baterij ... tudi tebi bo pomagala
Priponke
Standardni parametri baterij-all.JPG
Standardni parametri baterij-all.JPG (32.72 KiB) Pogledano 4467 krat
Nikola Tesla - The Forgotten Wizard but Man who Invented the Twentieth Century

marolt55
Tekmovalec
Prispevkov: 373
Pridružen: 29 Avg 2010, 14:49
Kraj: Preserje pri Radomljah

Odgovor Napisal/-a marolt55 » 01 Mar 2011, 12:51

Hvala vam za vso pomoč

Uporabniški avatar
mega
Razpravljalec
Prispevkov: 179
Pridružen: 13 Okt 2010, 21:12
Kraj: Radovljica

Odgovor Napisal/-a mega » 01 Mar 2011, 13:03

Le toliko, da ti še povem nekaj pravil, ki se jih jaz držim pri NiCd in NiMhbaterijah (upam, da so prava - sicer naj me kdo popravi)....
- NiCd in NiMh baterije vedno polniš do konca (max napetosti/celico) in pred novim polnenjem sprazniš do konca (min. discharge voltage/cell), tako, da se ogneš spominskemu efektu - pri NiMh ni tako očiten, kot pri NiCd.

l.p.
Nikola Tesla - The Forgotten Wizard but Man who Invented the Twentieth Century

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4023
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brejker » 26 Mar 2011, 11:25

Jaz imam "nov" polnilec in ga še spoznavam kako in kaj.
(Turnigy Accucel-6 50W)

Dal sem sprejemniške filat...

Kapacitetni cut off je na 1100mAh (kapaciteta celic).
Polnilni tok 1.1A.
*Pri starem polnilcu sem vnesel tudi podatek koliko ima paket Voltov.
Tukaj te opcije nimam :roll:
Pravi, da je maksimalna polnilna voltaža 12V.
Trenutno mi polni z 8.03V.

Vprašanje je:
Polnilec sam zazna število celic v paketu? Ali je to sploh pomemben podatek?

Polni do 12V dokler paket ni napolnjen do 1100mAh in to je to?
www.okarbon.eu

Uporabniški avatar
Coil
Profesor
Prispevkov: 1145
Pridružen: 22 Mar 2008, 00:00
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Coil » 26 Mar 2011, 12:58

Če si dal NiMh filat z 1C ter naštimal Cut-off na kapaciteto ne bo vredu, dobil boš premalo polne celice. Nekaj kapacitete se pretvori v toploto.

Polnilec neha polnit, ko začne bapetost na pakatetu padati kljub poljenju. Mislim da je nekaj takega. Bo kdo drug bolje razložil.

Gotovo pa je da ne polni več kot z 0.5C če hočeš dolgo uporabljat celice, in da ugasni kapacitetni cut-off za NiMh.
brejker napisal/-a:Jaz imam "nov" polnilec in ga še spoznavam kako in kaj.
(Turnigy Accucel-6 50W)

Dal sem sprejemniške filat...

Kapacitetni cut off je na 1100mAh (kapaciteta celic).
Polnilni tok 1.1A.
*Pri starem polnilcu sem vnesel tudi podatek koliko ima paket Voltov.
Tukaj te opcije nimam :roll:
Pravi, da je maksimalna polnilna voltaža 12V.
Trenutno mi polni z 8.03V.

Vprašanje je:
Polnilec sam zazna število celic v paketu? Ali je to sploh pomemben podatek?

Polni do 12V dokler paket ni napolnjen do 1100mAh in to je to?

Uporabniški avatar
miharix
Freak
Prispevkov: 884
Pridružen: 16 Jun 2008, 22:06
Kraj: Kamnik / LJ
Kontakt:

Re: Polnjenje NiMh

Odgovor Napisal/-a miharix » 26 Mar 2011, 13:05

mega napisal/-a: enkrat sem že dal tu gor na forum to sliko o napetostih baterij ... tudi tebi bo pomagala
Super tabelca, maš mogoče še tabelco (švinglc) kjer bi bili opisani postopki/programi vzdrževanja(linear, gmvis, impulse, reflex, repeak..), cikliranje, utekanje...
ter njihove priporočene standardne nastavitve.
Lp,
M.

Uporabno za začetnike: http://zemljevid.miharix.eu

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 2976
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 26 Mar 2011, 13:41

in da ugasni kapacitetni cut-off za NiMh.
ugasniti ga ne moreš,jaz ga imam na max(6000) in časovni limit 300 minut..to je v USER SET-u ,nastaviš in pozabiš.V glavnem meniju pa nastaviš nimh polnjenje in tok s katerim želiš polniti..............
Slika

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 26 Mar 2011, 15:08

Časovno in kapacitetno varovalko lahko ugasneš in velja za vse tipe baterij. Vsaj pri moji verziji. (se je dobro spomnit preden daš avtomobilski akumulator filat :D).

Če hočeš pri nimh nastavit kapaciteto jo nastavi na ~3/2 kapacitete baterije, če je zadeva čisto prazna. Itak bo polnilec sam odklopil. (verjetno, lahko se zgodi tudi da zgreši padec napetosti in ti skuha baterije)...

Koliko celic je zazna sam, če pri večjem packu zgreši niti nima veze. Delta peak je ubistvu to kar je rekel Coil... Ko je baterija polna, napetost na posameznem členu pade za nekaj stotink volta. Koliko pade je odvisno od baterije do baterije in od hitrosti polnjena, zato imaš možnost nastavljanja.
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
mega
Razpravljalec
Prispevkov: 179
Pridružen: 13 Okt 2010, 21:12
Kraj: Radovljica

Re: Polnjenje NiMh

Odgovor Napisal/-a mega » 26 Mar 2011, 21:41

miharix napisal/-a:
mega napisal/-a: enkrat sem že dal tu gor na forum to sliko o napetostih baterij ... tudi tebi bo pomagala
Super tabelca, maš mogoče še tabelco (švinglc) kjer bi bili opisani postopki/programi vzdrževanja(linear, gmvis, impulse, reflex, repeak..), cikliranje, utekanje...
ter njihove priporočene standardne nastavitve.
Ehhh .... nimam, na forumu je kar nekaj odgovorov na tvoje vprašanje .... bi si pa tak švinglc tudi sam želel.

l.p.
Nikola Tesla - The Forgotten Wizard but Man who Invented the Twentieth Century

pa3cija
Začetnik
Prispevkov: 27
Pridružen: 13 Dec 2010, 18:59

Kako polniti z Accucel 6 NiMH baterije

Odgovor Napisal/-a pa3cija » 01 Maj 2011, 12:28

Dober dan,

z omenjenim polnilcem bi rad napolnil baterije za rv napravo. Imam jih v nosilcu za 8 baterij kot na sliki. Vsaka naj bi bila 2500 mAh.

Prosim, če mi pomagate pri nastavitvah na polnilcu. Koliko A, maksimalno koliko mAh se lahko napolni, koliko časa je potrebno polniti in kdaj vem, da so baterije polne.

Najlepša hvala.

Slika

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 01 Maj 2011, 12:31

Heee. Baterije so 2500 slonov, ne mAh. V resnici so kakšnih 400 mah, če se prav spomnim. :D

Tako da lahko daš polnit na kakšnih 0.2A pa bo :D


Baterije pa... Če so ti eneloopke predrage, vzemi turnigy LSD, so smešno poceni in se dobro obnesejo.
Fly it like you stole it!

Odgovori

Vrni se na