Li-ion akumulator od GSM telefona

Debate o akumulatorjih in polnilcih.
Odgovori
Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 664
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Li-ion akumulator od GSM telefona

Odgovor Napisal/-a Andreo29 » 11 Jan 2009, 10:24

Živijo.
A kdo ve zakaj ima Li-ion 3.7V telefonski akumulatorček npr. od Nokie (verjetno tudi od kakšne druge znamke telefona) tri priključke?
Hvala.
Andreo
Slika

Uporabniški avatar
bray
Freak
Prispevkov: 928
Pridružen: 04 Maj 2006, 20:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bray » 11 Jan 2009, 12:20

Ponavadi je tretji prikljucek na bateriji eden od prikljuckov NTC upora (drugi je vezan na -), ki je vgrajen v baterijo. To je neke vrste zascita, ce gre pri polnjenju karkoli narobe in se baterija prevec segreje polnilo vezje izkopi polnjenje.
I didn't know it was impossible when i did it!
http://www.sdgpslogger.com
http://bpp-blog.blogspot.com

Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 664
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Odgovor Napisal/-a Andreo29 » 11 Jan 2009, 14:05

Hvala za odgovor.
Torej, če prav razumem, bi jaz lahko pripeljal na dejanski + in - naprave (ki je napajana iz takega akumulatorčka) kar napajanje iz npr. mojega lipota, ta tretjo sponko pa pustil prazno.

LP
Andreo
Slika

Uporabniški avatar
AIRGHANADA
Freak
Prispevkov: 976
Pridružen: 30 Nov 2006, 22:41
Kraj: Marburg
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a AIRGHANADA » 11 Jan 2009, 14:12

Olupi baterijo(odstrani črno plastiko), pa boš videl, da je noter še neko vezje, osnova pa čisto navadna Li-Po/Ion celica!


B:
veni, vici, vomiti

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 11 Jan 2009, 14:50

Andreo29 napisal/-a:Hvala za odgovor.
Torej, če prav razumem, bi jaz lahko pripeljal na dejanski + in - naprave (ki je napajana iz takega akumulatorčka) kar napajanje iz npr. mojega lipota, ta tretjo sponko pa pustil prazno.

LP
Hja, če je vezje v napravi bolj pametno, vprašanje... Najbolje je res odpreti baterijo in vezje uporabiti za novo baterijo.
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 664
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Odgovor Napisal/-a Andreo29 » 11 Jan 2009, 16:32

V bistvu jaz ne rabim vezja. Jaz imam GPS napravico, ki se napaja iz enakega akumulatorčka kot jih imajo ene stare Nokie. GPS napravico bi rad namontiral na model.
Da ne bi imel dva akumulatorja na modelu bi rad napajal napravico kar iz Lipota, s katerim poganjam model.
Ker je tretji kontakt na akumulatorčku namenjen kot sem razumel zaščiti polnjenja ga torej ne rabim. Rabim le + in -.

Hvala vsem za komentarje.
Andreo
Slika

Odgovori

Vrni se na