Napajalniki za polnilnike

Debate o akumulatorjih in polnilcih.
Mitja.A
Razpravljalec
Prispevkov: 72
Pridružen: 16 Avg 2006, 08:37

Napajalniki za polnilnike

Odgovor Napisal/-a Mitja.A » 09 Sep 2006, 10:16

Namen imam kupit PP Ultimate II polnilec in zraven še napajalnik za uporabo doma. Ker nimam nobenih teoretičnih osnov, sem zdaj v dilemi, kako ''močen'' napajalnik naj vzamem. Na izbiro imam 7A,12A,20A. Kako je odvisen tok od števila celic,ki se polnijo? Ultimate naj bi polnil z max 5A, ali to pomeni, da bi za vse primere uporabe zadoščal že 7a napajalnik?

Fratello
Razpravljalec
Prispevkov: 103
Pridružen: 26 Avg 2006, 16:29
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Fratello » 09 Sep 2006, 20:42

da

Uporabniški avatar
gorki
Tekmovalec
Prispevkov: 227
Pridružen: 25 Jun 2005, 14:59
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a gorki » 10 Sep 2006, 08:51

DA, če nimač celic s končno napetostjo večjo kot je napetost napajalnika ~12V (7-8 celic)

NE pri večjem številu celic in max. toku

Splošno:
Vhodna moč = izhodna moč + moč izgub na polnilcu

moč = tok * napetost

Če ni velike razlike v ceni med 7A in 12A napajalnikom, ti vsekakor priporočam 12A iz dveh razlogov:

1. manj se bo grel
2. ker ne bo obratoval na zgornji meji bo tudi enosmerni signal lepše zglajen (nihanja napetosti na vhodu v polnilec včasih povzročijo, da se mu malo zmeša in ne deluje 100% korektno)


LP Goran

Mitja.A
Razpravljalec
Prispevkov: 72
Pridružen: 16 Avg 2006, 08:37

Odgovor Napisal/-a Mitja.A » 11 Sep 2006, 07:30

Hvala

Mitja.A
Razpravljalec
Prispevkov: 72
Pridružen: 16 Avg 2006, 08:37

Odgovor Napisal/-a Mitja.A » 11 Sep 2006, 11:38

Še nekaj me zanima.

Povezava med Ultimatom in napajalnikom. Nikjer na netu nisem našel nobenega kabla že narejenega za ta namen. Nisem preveč za improvizacijo, dam raje kakšnega jurja za ''original'' kable.
Predpostavljam, da je napajalni kabel od Ultimata zvezan '' direktno'' in ne preko konektorja, od koder bi ga lahko vezal na Graupner napajalnik. Robbe ima sicer nek terminal za ''krokodilčke'', vendar se mi zdi da se prodaja v kompletu z 7A napajalnikom, posebej ga pa nisem zasledil?????

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13454
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Napajalnik za polnilec! Kakšen? Kako?

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 26 Nov 2006, 13:04

Moral bi narediti napajalnik za polnilec akumulatorjev ROBBE ULTIMATE POWER PEAK in sicer zato, ker največkrat polnim akumulatorje doma, pa bi napajal polnilec raje iz omrežne vtičnice (kar je bolj elegantno), kakor pa iz avtomobilskega akumulatorja.

Če ima kdo kake koristne napotke, jih bom z veseljem prebral.

Kaj potrebujem in kako naj naredim?
Ali lahko kupim kakšen komercialni napajalnik, ki bi ustrezal? Predvsem ne vem koliko amperov bi moral dati in ali mora imeti stabilizirano napetost?

Mitja

raktivec
Dr. Modelar
Prispevkov: 5007
Pridružen: 01 Mar 2005, 13:02
Kraj: švarcnbah

Odgovor Napisal/-a raktivec » 26 Nov 2006, 13:09

Do 18 celic z največ 3,5A polnenja je čisto dober napajalnik iz odsluženega računalnika.
1.) Priklopiš ga na 220V in izmeriš katere žice dajejo ven 13V. Vse pluse in minuse združiš v snopa in potegneš ven na aligatorčke.
2.) Na tisti kabelček, ki daje ven le okrog 6V priklopiš avtomobilsko pozicijsko žarnico, da daje vzbujanje in napajalnik je gotov.
lp
Sašo

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13454
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 26 Nov 2006, 13:15

Hvala!

To sem tudi sam razmišljal, vendar nisem prepričan v kvaliteto napajalnika iz "odsluženega" računalnika. Kaj če v njem nekaj "šlusne"? Kolikor mi je znano, napajalnik za PC sploh nima transformatorja. Se je zanesti na ta sistem?

LP Mitja

Uporabniški avatar
5nicker5
Razpravljalec
Prispevkov: 138
Pridružen: 08 Apr 2006, 10:00
Kraj: Črna na Koroškem

Odgovor Napisal/-a 5nicker5 » 26 Nov 2006, 13:24

Imam točno ta polnilec priključen na računalniški napajalnik (mislim da je samo 250W) in polni z 3,5A brez problema, pa mislim da bi moglo delat tudi na max.
Samo 5V izhod je treba obremenit, sicer pri polnjenju napetost na 12V izhodu preveč pade, in polnilec izklopi.

raktivec
Dr. Modelar
Prispevkov: 5007
Pridružen: 01 Mar 2005, 13:02
Kraj: švarcnbah

Odgovor Napisal/-a raktivec » 26 Nov 2006, 14:03

Če crkne greš pa po drugega. Trgovci z računalniki jih imajo vedno nekaj na zalogi in verjetno ga boš dobil zastonj, saj jih vstran mečejo.

Ta zadeva odpove šele pri 5A in 18 celic. Mojih akujev za strelico nisem mogel polnit preko tega napajalnika, pušnjene gp1100 gredo pa za malo malco.
lp
Sašo

fliper
Začetnik
Prispevkov: 21
Pridružen: 14 Jun 2005, 20:41
Kraj: PTUJ

Odgovor Napisal/-a fliper » 26 Nov 2006, 14:29

najbolsa resitev trenutno na trgu je ta polnilec!

na klubu nas je kar nekaj z tem polnilcem in smo zadovoljni!

nimas problemov na terenu ker dela na 12V doma pa tudi ne ker dela na 220V!

http://www.der-schweighofer.at/web/prod ... &prodID=12

lp ales

raktivec
Dr. Modelar
Prispevkov: 5007
Pridružen: 01 Mar 2005, 13:02
Kraj: švarcnbah

Odgovor Napisal/-a raktivec » 26 Nov 2006, 14:38

Kako cene padajo!Slika
Drugo leto bodo polnilce zastonj talali, če bo šlo tako naprej.
lp
Sašo

GorazdK
Freak
Prispevkov: 467
Pridružen: 17 Okt 2006, 00:49
Kraj: Velike Lašče
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a GorazdK » 26 Nov 2006, 14:39

Jaz uporabljam kar usmernik iz starega racunalniskega CD predvajalnika (zunanjega). Nobene predelave, samo puse sem navil v ohisje in dela 5A brez vsakega problema.

Lp, Gorazd

Uporabniški avatar
jernejk
Profesor
Prispevkov: 1116
Pridružen: 02 Apr 2005, 23:29
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a jernejk » 26 Nov 2006, 15:43

Če celice polnim v službi, potem polnilec priključim kar na maso PCa in na rumeno žičko na enem od priključkov... dela ;-)

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13454
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 26 Nov 2006, 16:22

fliper napisal/-a:najbolsa resitev trenutno na trgu je ta polnilec!

na klubu nas je kar nekaj z tem polnilcem in smo zadovoljni!

nimas problemov na terenu ker dela na 12V doma pa tudi ne ker dela na 220V!

http://www.der-********.at/web/productdetails.php?artikelnummer=66892&prodID=12

lp ales
Čak mal, jaz polnilec že imam! :o
Sprašujem za napajalnik za ta polnilec!!

Uporabniški avatar
Tomba
Tekmovalec
Prispevkov: 277
Pridružen: 22 Nov 2004, 08:54
Kraj: Slov. Konjice

Odgovor Napisal/-a Tomba » 26 Nov 2006, 16:34

Ultralajt napisal/-a:Čak mal, jaz polnilec že imam! :o
Sprašujem za napajalnik za ta polnilec!!
Kot so že drugi napisali. Računalniški napajalnik, povežeš 12V izhode med seboj, za večji presek...
Na 5V izhod daš žarnico (upor).


Home made, kot opisano zgoraj. Zapakirano v plastično ohišje (el. omarica):
Slika

Slika
Zadnjič spremenil Tomba, dne 26 Nov 2006, 19:32, skupaj popravljeno 1 krat.
GRAVITY SUCKS

fliper
Začetnik
Prispevkov: 21
Pridružen: 14 Jun 2005, 20:41
Kraj: PTUJ

Odgovor Napisal/-a fliper » 26 Nov 2006, 18:00

Ultralajt napisal/-a:
fliper napisal/-a:najbolsa resitev trenutno na trgu je ta polnilec!

na klubu nas je kar nekaj z tem polnilcem in smo zadovoljni!

nimas problemov na terenu ker dela na 12V doma pa tudi ne ker dela na 220V!

http://www.der-********.at/web/productdetails.php?artikelnummer=66892&prodID=12

lp ales
Čak mal, jaz polnilec že imam! :o
Sprašujem za napajalnik za ta polnilec!!
ja vem! jaz sem mel prej polnilec na 12V, rac. napajalnik mi je vedno delal probleme (se je izklaplal ker ni bil zadosti močn)! nato sem gledal modelarske napajlnikie katere cene se gibljejo nad 40 eu! prisel sem do zakljucka da rajsi star polnilec prodam in si kupim tega. dobra lasnost pa se je v tem da mi majn prostora zanuca, kot napajalnik in polnilec!

lp ales

Yanny
Tekmovalec
Prispevkov: 288
Pridružen: 23 Jun 2006, 12:59
Kraj: Cerklje

Odgovor Napisal/-a Yanny » 28 Nov 2006, 17:38

Jest mam napajalnik star ze najmanj 15 let+ pa mi dela brez problema. Na 5V linijo sem si pr ke mas prilotal upor 100ohm tako da svitcer lepo dela in na njem se kuri 1/4W, tako da tudi ne delam kakšne velike potrate energije :wink: . Polnim pa ponavadi tam do nekje 2,5A ker več ne rabim in tudi posledično sem v polnilcu brez ventilatorja (ga rabim v druge namene), segreje se pa nekje od 50 - 60 stopinj C hladilnik na pogonskem tranz.

Lp

Luftar
Razpravljalec
Prispevkov: 89
Pridružen: 09 Maj 2005, 10:39
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Luftar » 28 Nov 2006, 19:23

Ultralajt napisal/-a: To sem tudi sam razmišljal, vendar nisem prepričan v kvaliteto napajalnika iz "odsluženega" računalnika. Kaj če v njem nekaj "šlusne"? Kolikor mi je znano, napajalnik za PC sploh nima transformatorja. Se je zanesti na ta sistem?
LP Mitja
Če je dober za drage računalniške sisteme, bo dovolj varen tudi za polnilec, ki stane par deset tisoč SIT. Naj te cena teh napajalnikov ne zavede. Te naprave so narejene v ogromnih serijah, zato so tako poceni. Čeprav se ukvarjam s to robo, še nisem slišal, da bi napajalnik spustil 220V na osnovno ploščo in druge dele... poleg tega so ti napajalniki sposobni zagotoviti naravnost ogromne tokove, posebno na 3.3V in 5V. Tak napajanik narejen na osnovi transformatorja bi bil zelo drag, pa še tehtal bi 10kg.

LP,
Tomaž
Vse to je zakuhal Newton

Alex
Tekmovalec
Prispevkov: 235
Pridružen: 13 Mar 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Alex » 29 Nov 2006, 09:57

Samo za opombe pridodam, da PC napajalnik IMA transformator, da ne bo res kdo pomislil da ga nima.
Je res, da to ni transformator, ki ima za jedro železo, ampak je to feritni transformator. Tale s feritnim jedrom (manjši in lažji) ima enako funkcijo, kot tisti z železnim jedrom. Torej zmanjša napetost in galvansko loči vhod napajalnika od izhoda.
LPA
Več glav več ve!

legenda
Tekmovalec
Prispevkov: 285
Pridružen: 21 Nov 2004, 20:53
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a legenda » 29 Nov 2006, 15:33

... sam sem si pa izdelal napajalnik za polnilnik iz revije Tim, januar 2001 št. 5, str. 32, avtor Robert Resman. Napajalnik odlično služi svojemu namenu... Pa še par slikic:
osnovna shema:
Slika

pa še ostalo:
Slika
Slika
Slika
Slika

toroidni trafo moči 300VA-18V
Slika
Ni težko uspeti. Razumeti zakaj je mnogo težje.

Yanny
Tekmovalec
Prispevkov: 288
Pridružen: 23 Jun 2006, 12:59
Kraj: Cerklje

Odgovor Napisal/-a Yanny » 29 Nov 2006, 20:32

No, če se že dela napajalnik iz 0 potem raje naredimo napajalnik z regulacijo napetosti in ga potem uporabimo za napajalnik za polnilec lahko pa za tudi kaj drugega kot so probe kakšnih vezij,..... Je pa računalniški napajlnik mnogo cenejši kot pa ta varjanta kot jo je podal legenda pa tudi rač. napajlnik nam velikokrat se doma valja,...

Lp

MAGISTER
Freak
Prispevkov: 643
Pridružen: 14 Okt 2005, 20:36
Kraj: Ljubljana-Šentvid (localhost - 192.168.8.20)
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAGISTER » 11 Dec 2006, 17:36

Minilo je neka časa. in čistil sem računalnik in našel tole:












simpl

P.s. bo v dveh postih ker mi noče??
Priponke
atx_pisava.pdf
(28.13 KiB) Prenešeno 512 krat
Nič več... :)

MAGISTER
Freak
Prispevkov: 643
Pridružen: 14 Okt 2005, 20:36
Kraj: Ljubljana-Šentvid (localhost - 192.168.8.20)
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAGISTER » 11 Dec 2006, 17:38

post 2

Slike:
še en post bo :grrrrrrrrrrr:
Priponke
atx_slika3.jpg
atx_slika3.jpg (98.02 KiB) Pogledano 7653 krat
atx_slika2.jpeg
atx_slika2.jpeg (96.62 KiB) Pogledano 7653 krat
atx_slika1.jpeg
atx_slika1.jpeg (54.95 KiB) Pogledano 7653 krat
Nič več... :)

MAGISTER
Freak
Prispevkov: 643
Pridružen: 14 Okt 2005, 20:36
Kraj: Ljubljana-Šentvid (localhost - 192.168.8.20)
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAGISTER » 11 Dec 2006, 17:40

.....
Priponke
atx_slika6.jpeg
atx_slika6.jpeg (43.1 KiB) Pogledano 7649 krat
atx_slika5.jpeg
atx_slika5.jpeg (72.08 KiB) Pogledano 7649 krat
atx_slika4.jpg
atx_slika4.jpg (104.32 KiB) Pogledano 7649 krat
Nič več... :)

Odgovori

Vrni se na