Li-Po debata - vredno branja!

Debate o akumulatorjih in polnilcih.
Odgovori
loop
Razpravljalec
Prispevkov: 63
Pridružen: 14 Avg 2008, 21:10

Odgovor Napisal/-a loop » 08 Nov 2008, 23:09

Offshore napisal/-a:
Krofek napisal/-a:
Offshore napisal/-a:Tole temo nisem še nič bral,niti se mi je ne da vse,me pa vseeno konkretno zanima zakaj so se mi lipeti napihnili(po uporabi)stale so zdej cca.1tedn,danes ko pa jih hočem dat filat pa vidim da so pa vse bulaste :o :o #-o Wtf :-k ](*,)
Verjetno prenizko izpraznjene. pomeri malo in poročaj
To dvomim ker jih nikoli nisem do konca izpraznil,pomerit jih pa ne morem ker nimam nobenega pravega aparata za to...mah kar je,je imam že nove,me pa zanima s koliko A jih lahko njveč polnim,so pa 3S-2200mah15C?
Lahko polniš z max 2,2 A .

Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Odgovor Napisal/-a Brane » 09 Nov 2008, 08:56

Torej, to da se lipote sme polniti največ z 1C, preprosto ni res. Lipoti prenesejo veliko hitrejše polnjenje, problem je v izravnanosti in enakovrednosti celic v paketu.
Dokler pri polnjenju balancer uspe izravnavati celice tako dobro, da na koncu nobena ne sili preveč čez 4,23V ni nobenega problema, a noben paket nima povsem enakovrdnih celic in z rastočim številom ciklov, se ta neenakost povečuje, s tem se pa povečuje nevarnost, da se pri praznjenju ena od celic sesede bistveno prej in s tem, kljub zaščiti reglerje zaide prenizko, s tem, pa ta celica postane problematična tudi pri polnjenju.
Od takrat naprej je polnjenje odvisno od zmogljivosti balancerja, a še vedno velja, da si lahko privoščimo tako hitro polnjenje, kolikor zmore balancer.
Ko pa balancer ene od celic ni sposoben zadržati pod 4,235 V , pa moramo hitrost polnjenja zmanjšati, če ni že balancer tak, da nam v takem primeru polnjenje bodisi prekine, bodisi pove polnilcu, da zmanjša polnilni tok.
Več kot 90% lipotov, se uniči zaradi prenizkega izpraznjenja :-$
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???

Uporabniški avatar
rejaster
Razpravljalec
Prispevkov: 137
Pridružen: 13 Okt 2008, 22:22
Kraj: grgar- okolica nove gorice

Odgovor Napisal/-a rejaster » 07 Jan 2009, 19:55

Pri kolikih minus stopinjah li-po odpove?
l.p. kevin

Gregson
Razpravljalec
Prispevkov: 74
Pridružen: 13 Sep 2008, 22:22
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Gregson » 08 Feb 2009, 15:34

Živjo, se opravičujem, če je bilo o tem že govora.
Zanima me, ali lahko iz 2S in 3S LiPo paketov iste kapacitete narediš 5S? Vem, da 2S+2S ali 3S+3S ni problem, nikjer pa nisem zasledil govora o sestavljanju 2S+3S.

Hvala, Gregor

Uporabniški avatar
štajerc
Dr. Modelar
Prispevkov: 2270
Pridružen: 08 Avg 2006, 14:36
Kraj: Ormož

Odgovor Napisal/-a štajerc » 08 Feb 2009, 16:32

Ne ni priporočljivo niti 2s+ 2s iste znamke in iste kapacitete. Kaj veš kaj se zalomi raje kupi v trgovini narejene 5s.
Štromar ima včasih prav, elektrika pa vedno!

Uporabniški avatar
SUKHOI
Profesor
Prispevkov: 1141
Pridružen: 11 Okt 2007, 20:14
Kraj: Vir
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SUKHOI » 08 Feb 2009, 17:01

Preverjeno 2s + 2s dela brez problema do zdaj že čez 300 ciklov.

Od različnih proizvajalcev je bolje da jih v modelu vežeš zaporedno polneš pa vsak paket zase.
Počasi se daleč pride, hitr pa še dlje.
http://www.micra-tech.com

LP Miha

wind
Tekmovalec
Prispevkov: 225
Pridružen: 01 Jan 2006, 23:21
Kraj: Šentjur

Odgovor Napisal/-a wind » 08 Feb 2009, 17:11

Rossi ima vezano 2s+3s v Qanabiss F5J-ju pa mislim, da ne bi smelo biti problema če so akumolatorji iste firme. Sicer pa najbolje da pove to Rossi sam. Sam imam pa v E-dartu vezano 2s+2s pa ni nikakeršnih problemov. Samo pazit morš da kable prav stakneš skupi to je pa tudi vse.


L.P. Matej

Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Odgovor Napisal/-a Brane » 08 Feb 2009, 17:45

Gregson napisal/-a:Živjo, se opravičujem, če je bilo o tem že govora.
Zanima me, ali lahko iz 2S in 3S LiPo paketov iste kapacitete narediš 5S? Vem, da 2S+2S ali 3S+3S ni problem, nikjer pa nisem zasledil govora o sestavljanju 2S+3S.

Hvala, Gregor
Prav nobene razlike ni, in tudi nobenega problema, ali se združuje 2+2 ali 2+3ali kake druge kombinacije, če so le paketi iste vrste, kapacitete in proizvajalca.
Upoštevati je treba le to, da paket s 50 cikli ni povsem enakovreden tistemu s 150 cikli, četudi sta sicer povsem enaka.
Sicer je pa, če veš za kaj gre, možno združiti tudi povsem različne pakete, le na najšibkejšo celico, je treba paziti :lol:
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???

Uporabniški avatar
štajerc
Dr. Modelar
Prispevkov: 2270
Pridružen: 08 Avg 2006, 14:36
Kraj: Ormož

Odgovor Napisal/-a štajerc » 08 Feb 2009, 20:28

:o :o :o :o :o Aha zaj pa še jaz nekaj vem. Torej bi bila možnost da naredim imam dvojne lipo 3s pa so pri vsaki ena celica fuč. Ena je top-modeltehnik tista siva nevem kaj je firma druga pa je polyquest.
Torej bi gbila možnost malo kombinirat?? Obedve bateriji sta 1200mAh in približno enako ciklov imata.
L.P.Samo
Štromar ima včasih prav, elektrika pa vedno!

Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Odgovor Napisal/-a Brane » 08 Feb 2009, 20:54

Marsikaj se da, kar pa ne pomeni, da pri vsaki združitvi ni treba nekoliko razmisliti, koliko pozornosti bo po združitvi paket zahteval.
V tvojem primeru bi združil PQ in še sivo nevem katere firme.

Četudi sta paketa z enako kapaciteto in podobnim številom ciklov, pa je težje verjetno, da imata dva paketa različnega proizvajalca približno enako karakteristiko praznjenja, oz da se pod obremenitvijo podobno obnašata, četudi obljubljata enako št C dovoljenega praznjenja.

Pri takih združitvah je potrebno uporabljati katrega od sistemov nadzora vsake celice posebej, potem pa tak paket lahko povsem varno uporabljamo, drugače pa ne, saj je v takih primerih veliko večja verjetnost, da katera od celic zaide prenizko, preden bi regler z lipo podporo to zaznal.
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???

Gregson
Razpravljalec
Prispevkov: 74
Pridružen: 13 Sep 2008, 22:22
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Gregson » 08 Feb 2009, 21:31

Hvala.
lp, Gregor

Uporabniški avatar
Pluton
Razpravljalec
Prispevkov: 80
Pridružen: 12 Okt 2008, 10:39
Kraj: Mekinje

Odgovor Napisal/-a Pluton » 16 Feb 2009, 16:27

Kot berem na forumu je rokovanje s Lipo baterijami kar zahtevna zadeva. Zato prosim, če mi lahko nekdo napiše kako napolnim lipo baterije s polnicem ULTRAMAT 8 (kako jih prvič polnim). Imam pa baterije 3s 20C 1300mAHl

lp

Uporabniški avatar
sly
Tekmovalec
Prispevkov: 380
Pridružen: 03 Jan 2005, 14:10
Kraj: Krško

Odgovor Napisal/-a sly » 16 Feb 2009, 19:25

1. Najprej prebereš navodila za polnilec.
2. Nato prebereš to nit.
3. Upoštevaš navodila za polnilec in navodila iz te niti in daš polniti celice.

Malo heca, veliko resnice.

Če nimaš zahtevnih aplikacij (tokovi ne presegajo 1/2 CmAh - v tvojem primeru 13A) samo v model pa gnat.

Sicer pa priporočilo:
- pri polnjenju vedno uporabljaj balancer
- prvih nekaj polnjenj ne polni z več kot 1C

Lp,

Silvester
Shadow-E
Xplorer

MX22

Uporabniški avatar
štajerc
Dr. Modelar
Prispevkov: 2270
Pridružen: 08 Avg 2006, 14:36
Kraj: Ormož

Odgovor Napisal/-a štajerc » 16 Feb 2009, 20:51

in kje določiti C s katerim se polni??
Če imam 1200mAh baterijo naj jo dam polnit kot 500mAh?????
Imam pa polnilec simprop iz schveighofer-ja
L.P.Samo
Štromar ima včasih prav, elektrika pa vedno!

Niko
Profesor
Prispevkov: 1488
Pridružen: 05 Dec 2001, 01:00
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a Niko » 16 Feb 2009, 21:25

Zdravo
Bom še jaz malo pametoval. Pomembno je katere celice polniš. Polnilci imajo zato programe. Lipo celic ne polnimo z navadnimi polnilci. Sicer za tvoj polnilec ne vem, ker ga nimam.
Zato preveri program polnjenja. Nastavi polnilni tok in vrsto celic (število vezanih členov - pri Plutonu 3s) s tem bo polnilec vedel, kdaj odklopiti polnjenje.
Za prva polnjenja (do trikrat) je priporočljivo tudi balansiranje (izenačevanje napetosti med celicami baterije), ki ga opravi polnilec. Polnilni tok 1C pomeni toliko toka kot je kapaciteta baterije (pri Plutonu 1,3A).
Kot je do sedaj znano je zelo pomembno, da baterij ne ispraznimo preveč. Tudi to lahko zaupamo reglerju (tudi temu moramo dopovedati, kake celice imamo) v modelu, saj naj bi ta izklopil pogon pri padcu napetosti pod 3,3 V na celico. Lahko pa tudi kaj zataji, zato je dobro vsaj pribljižno vedeti koliko časa naj bi delovale baterije do ispraznjenja in potem pred tem časom polniti in ugotoviti koliko naboja je še ostalo v bateriji. Za dobro delovanje je 10 do 15% naboja dobro pustiti in že polniti ponovno.
Dobro je tudi vedeti, da v mrazu (že pod 10° C) Lipo baterijam zelo pade kapaciteta.
Tudi jaz se navajam na uporabo Lipo.
LP Niko

Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Odgovor Napisal/-a Brane » 17 Feb 2009, 07:40

štajerc napisal/-a:in kje določiti C s katerim se polni??
Če imam 1200mAh baterijo naj jo dam polnit kot 500mAh?????
Imam pa polnilec simprop iz schveighofer-ja
L.P.Samo
1C za 1200mAh baterije pomeni polnjenje z 1,2A.
Torej polnilec nastaviš na Lipo program, določiš število celic, določiš polnilni tok, priključiš balancer in vključiš polnjenje.

Če polnilec nima Lipo programa, lipo celic ne moreš polniti, razen če o lipo celicah ne veš bistveno več kot veš ti. Če sistem polnjenja poznaš, lahko polniš lipote tudi s polnilcem ki ne podpira lipo. Pač sediš zraven polnilca in tisto kar ti sicer dela elektronika lipo programa, delaš sam, ročno, če ponilec to omogoča :wink:
A na to ne računaiti, po prvem kiksu pri polnjenju, so lipo celice zanič, prepričan sem, da se je že zgodilo, da kdo ki je prvič kupil nove lipo celice, nekoliko premalo poučen, napačno polnil in jih ni ni uporabil niti enkrat.
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???

Niko
Profesor
Prispevkov: 1488
Pridružen: 05 Dec 2001, 01:00
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a Niko » 24 Feb 2009, 13:52

Zdravo
Še eno post travmatsko vprašanje:
kaj storiti z napihnjenimi celicami?
Napihnili sta se mi dve bateriji 460 mAh 3s Rhino, pa me muči kaj naj sedaj z njimi (da ne bo še večje škode).
LP Niko

Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Odgovor Napisal/-a Brane » 24 Feb 2009, 17:10

Če se kaka celica malo napihne, ni nujno, da je povsem neuporabna. Z nekaj občutka in če zahteve niso previsoke, se da še nekaj časa uporabljati, ampak polno zmogljiva, taka celica ni, to je dejstvo.
Če pa je zanič se jo prebode in takoj vrže v slano vodo, kjer se jo pusti toliko časa, da neha spuščati mehurčke :lol: potem se pa tako celico menda laho vrže v navadne smeti.
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???

Uporabniški avatar
SUKHOI
Profesor
Prispevkov: 1141
Pridružen: 11 Okt 2007, 20:14
Kraj: Vir
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SUKHOI » 24 Feb 2009, 17:27

Še prej jo pa na polnilec do konca sprazni preden jo prebodeš.
Počasi se daleč pride, hitr pa še dlje.
http://www.micra-tech.com

LP Miha

noobzor
Začetnik
Prispevkov: 47
Pridružen: 24 Avg 2008, 13:27

Odgovor Napisal/-a noobzor » 27 Feb 2009, 13:17

ali je baterija še vredu ker sem pozabil vklopit štoparico in sem jo malo preveč izpraznil, tak da je bila voltaža 3,2 V na celico?
LP

Uporabniški avatar
denys
Freak
Prispevkov: 677
Pridružen: 06 Jun 2007, 16:23
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a denys » 27 Feb 2009, 13:48

Bo še vedno v redu. Mogoče je izgubila malo zmogljivosti vendar ne bi smel imeti večjih problemov zaradi tega.

Uporabniški avatar
TECHNiC
Freak
Prispevkov: 539
Pridružen: 16 Nov 2004, 14:14
Kraj: Senovo

Odgovor Napisal/-a TECHNiC » 27 Feb 2009, 19:01

Kaj ni meja 3V na celico?
Oziroma Graupner lipo balancer plus odklopi šele pri 2,75V/celico.

Vedno praznim do 3V/celico - ko se približuje tej meji tok pada do približno 80 mA, torej gre za napetost praktično neobremenjene celice.
LP, Tomaž

Uporabniški avatar
denys
Freak
Prispevkov: 677
Pridružen: 06 Jun 2007, 16:23
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a denys » 27 Feb 2009, 19:17

Tista celica je po vsej verjetnosti padla pod obremenitvijo tudi na 2,7V ali pa še manj, ker krivlja napetosti pri praznem akumulatorju strmo pada. Kakorkoli, to se je verjetno že vsakemu zgodilo in zaradi tega ni vrgel lipo v smeti.

4WD
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 11 Mar 2009, 19:14
Kraj: Lj

Odgovor Napisal/-a 4WD » 11 Mar 2009, 19:23

ima kod izkušnje s "kitajskimi" pocen baterijami?

Konkretno me zanima za to baterijo
Če bi bile vredu, bi si 2 vzel, da bi imel mir nekaj časa:)

Uporabniški avatar
Tilen321
Freak
Prispevkov: 485
Pridružen: 08 Sep 2008, 15:54
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a Tilen321 » 12 Mar 2009, 18:52

Tu maš kitajske: (Zippy, Rhino)

http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_index.asp

Pa še dolga tema o trgovini je na forumu(vpiši novico).

Odgovori

Vrni se na