Lipo servisni priključki

Debate o akumulatorjih in polnilcih.
Uporabniški avatar
mihah
Dr. Modelar
Prispevkov: 9127
Pridružen: 27 Apr 2001, 01:00
Kraj: Gmajnica
Kontakt:

Lipo servisni priključki

Odgovor Napisal/-a mihah » 29 Okt 2006, 21:33

Zakaj so namenjeni servisni priključki na Lipo akumulatorjih?

Namenjeni so predvsem za izenačevanje (balansiranje) napetosti posameznih akumulatorjev v paketu med polnjenjem in kontrolo napetosti med praznjenjem.

Sem čisto zmeden, katere Lipoje naj kupujem, da bodo "najbolj kompatibilni" servisni priključki?


Med proizvajalci praktično ni dogovorov. Vsak večji proizvajalec/konfekcioner uporablja svoje tipe priključkov

Ne bom našteval vseh, vendar so pri nas najbolj razširjeni akumulatorski paketi:


Kokam/Graupner
Polyquest
Xcell
Hyperion
Impulse
Flight Power
XPower
Thunder Power

Identični servisni prikjučki

Kokam/Graupner/sedanji Xcell
Polyquest/starejši Xcell/Hyperion/Impulse

Še vedno pa se pojavljajo "novi" tipi servisnih priključkov in odgovarjajoči lipo vmesniki ter balanserji. Zmeda je še večja... Ali pač?

Vsem zgoraj naštetim Lipo paketom je skupno to, da uporabljajo servisne priključke, ki imajo enak raster, to je 1/10 inče (2,54 mm).

Če ste elektronec, dobro veste, da je to standard, in da se lahko servisne priključke dobi v vsaki trgovini z elektroniko.

Naj kar začnem na praktičnih primerih, v tem primeru na svoji Lipo "orožarni" ;)

Kot prvo balanser. Najbolj razširjen pri nas je Graupnerjev Lipo Balanser Plus. 2-5 Lipo, prenese polnjenje/praznenje do 10 A, možna povezava v zaporednem načinu in tako polnjenje 6 do 10S, kar je trenutno puna kapa. Seveda so tudi drugi in tudi že 2-6s balanserji, ki imajo še output na polnilnik, pa še taki (npr. Schulze), ki balansirajo akuje tako, da tiste z višjo kapaciteto izrabljajo za polnjenje akujev z nižjo napetostjo...

Večina slovenskih modelarjev nas uporablja 2-3 S, malo manj 4S, še manj 5S , ostalih na 6 in več S je za prste ene roke, no mogoče dveh (stanje okt 06).

Takole izgleda moj Graupnerjev balanser.

Slika

BEC priključke sem kar pocvikal, ker jih ne uporabljam pri nobenem pogonskem akumulatorju. Namesto 4 mm bananc sem dal Deansove priključke samo zaradi kompatibilnosti. Dolga leta sem pri pogonskih akumulatorjih v čolnih uporabljal te priključke in bilo jih je res veliko. Veliko je ostalo polnilnih kablov. Zato sem druge priključke (MP JET 1.8 mm, 2.5 mm, 3.5 mm, banance G2, G3.5 , G4, MPX, itd) uporabljal kar vmesnike. Na sliki se vidi priključek G2.

Servisni kabel je Muldental (kupljen naknadno) in sicer priključek Kokam za 6S za balanser, na drugi strani pa običajna letvica s pozlačenimi pini.

Servisni priključek v balanserju

Slika

Pini v balanserju

Slika

Nekateri že veste, kam pes taco moli ;)

Tole je letvica z ženskimi priključki (nekoč na NiMH akujih - priključek za kekce)

Slika

Seveda, totalno kompatibilno!

Slika

Tako letvico je zelo težko dobiti (ženski priključki imajo v notranjosti drobna pozlačena peresa), če ve kdo za zanesljiv vir, naj mi nemudoma sporoči.


Pini na koncu servisnega podaljška iz balanserja:

Slika


Takole izgleda polnjenje dveh 3S PQ 2150XP paketov, prirejenih za posebno aplikacijo (ne spraševat, več o tem enkrat do konca leta...)

Slika


Tisto kar nas zanima pri tem:

Slika


Zgornji je še Polyquestov, spodnji pa domača predelava s cenejšo letvico
Pri Polyquestu sem zadnji minus priključek oz kabel premaknil eno pozicijo višje. S tem je kompatibilnost zagotovljena. To pomeni po domače, da pri Graupnerju vedno začnemo pri minusu in končamo pri plusu. Dva pina sta prosta (4 in 5S)

Malo v pomoč, tole je bil npr. vmesnik, ko sem uporabljal še Hyperionov balancer, pri katerem se dobi vmesnike Polyquest

Slika

Sledijo primeri:

2S2P Kokam 350, moje najstarejše lipojke, 3 leta, domače konfekcioniranje (zadnje čase gledam na čisto uporabnost in zalo malo na izgled... uporaba ličarskega traku...plus je na zunanju strani)


Slika


Xcell 480 2S1P. Uporabljen kar servo kabel od Dymond D47 servomehanizma. Plus je signal kabel - beli.

Slika

Polyquest 1200 XP 2S1P. Kompletna odstranitev skrčke in originalnih (dolgih in nerodnih servisnih kablov ter priključka). Ponovno uporaba
servokabla.

Slika

Slika

Nadaljevanje sledi.
www.lipo.si
https://www.youtube.com/user/RCracingSLO
http://www.multigp.com/chapters/view/DMA-Modra-Ptica-Multi-GP-2016

Uporabniški avatar
mihah
Dr. Modelar
Prispevkov: 9127
Pridružen: 27 Apr 2001, 01:00
Kraj: Gmajnica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mihah » 31 Okt 2006, 19:24

Nadaljevanje.

Nekaj lipo paketkov, vsak s svojim priključkom, vsi pa kompatibilni "na letvico".


Slika


Zraven brenčača 47G pridejo lipoti z "eksotični" servisnimi priključki, vendar je raster povsod enak, 1/10" ;)

Slika

Ta poceni ženska letvica na 3S Lipo

Slika


"Custom" paket 5S2P PQ 1800XP sestavljen iz dveh 3S in dveh 2S, "ta draga" ženska letvica



Slika

Slika

Kokam priključek

Slika

Polyquest 4S ima vse zapolnjenje konektorje na 5 polnem servisnem priključku. Tako je popolnoma kompatibilen z običajnim Kokam priključkom.

Slika

Tule se si nalotal gor na 2S še BEC priključek za externi BEC.


Slika

Podobno je na 3S Kokam 4800 paketu.

Slika

Zaenkrat bi bilo to vse. :)
www.lipo.si
https://www.youtube.com/user/RCracingSLO
http://www.multigp.com/chapters/view/DMA-Modra-Ptica-Multi-GP-2016

Uporabniški avatar
2248
Razpravljalec
Prispevkov: 140
Pridružen: 22 Feb 2005, 08:49
Kraj: kranj

Odgovor Napisal/-a 2248 » 03 Nov 2006, 22:19

Zdravo, jaz sem podobne letvice kupil v trgovini LOTOS v Kranju. C Jaka Platiše 13 zraven restavracije Mona LIsa na Planini 3. Mislim, da bi se kaj našlo.

Lp Grega
Priponke
PICT0013.JPG
PICT0013.JPG (52.15 KiB) Pogledano 15869 krat
PICT0012.JPG
PICT0012.JPG (48.46 KiB) Pogledano 15869 krat
PICT0011.JPG
A je to, to?
PICT0011.JPG (51.36 KiB) Pogledano 15869 krat
DeepSpeeD

Uporabniški avatar
TECHNiC
Freak
Prispevkov: 539
Pridružen: 16 Nov 2004, 14:14
Kraj: Senovo

Odgovor Napisal/-a TECHNiC » 04 Nov 2006, 09:03

Zdravo!

Zanima me ali je spodnja vezava za balancer vredu? :wink:

Slika

Hvala! 8)

Glede letvic, morda bi se tukaj kaj našlo:
http://b2c.hte.si/classification.asp?ClassID=0500120002

Sam imam doma 40P ženskih in moških letvic, ampak so tiste "ta poceni", namreč se ne dajo lomiti lepo ...
LP, Tomaž

Uporabniški avatar
Električar
Tekmovalec
Prispevkov: 310
Pridružen: 13 Sep 2006, 16:16
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a Električar » 10 Nov 2006, 15:00

Prosim, če bi nekdo na kratko razložil različne razporeditve na servisnih priključkih Graupner/Kokam in Polyquest/Hyperion. Npr. če hočes celice Polyquest/Hyperion priključiti na lipo balancer tipa Graupner/Kokam. Saj je v bistvu že zgoraj napisano, vendar se ne znajdem najbolje.

Uporabniški avatar
mihah
Dr. Modelar
Prispevkov: 9127
Pridružen: 27 Apr 2001, 01:00
Kraj: Gmajnica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mihah » 11 Nov 2006, 16:54

Če imaš 2 ali 3S Hyperion/Polyquest premakneš samo zadnji minus na sosednjo od predzadnjega. Noben kunšt :wink:
www.lipo.si
https://www.youtube.com/user/RCracingSLO
http://www.multigp.com/chapters/view/DMA-Modra-Ptica-Multi-GP-2016

Uporabniški avatar
belovic
Profesor
Prispevkov: 1263
Pridružen: 16 Nov 2004, 00:06
Kraj: CRO/SLO
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a belovic » 11 Nov 2006, 19:03

Tudi meni tezko gre tole desifriranje... :oops:
Ali bi lahko za lazjo predstavo na risbi oznacil po zicah s puscicami kam katero priklopiti [-o< [-o< [-o< (Graupnerjev balanser in Polyquest 3S prikljucek)
in se enkrat [-o< [-o< [-o<

najlepsa hvala... nebi rad ze na zacetku unicil akumulatorjev :oops:
Priponke
PQ.jpg
PQ.jpg (43.24 KiB) Pogledano 15533 krat
Zadnjič spremenil belovic, dne 11 Nov 2006, 19:10, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
mihah
Dr. Modelar
Prispevkov: 9127
Pridružen: 27 Apr 2001, 01:00
Kraj: Gmajnica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mihah » 11 Nov 2006, 19:10

Ta spodnja črna je prvi minus na akuju. Graupner balanser hoče imeti GND (Ground, prva črna, prvi minus) za začetek.

Torej konektor priključi kot prikazano. Minus naj bo spodaj, plus naj bo "na vrhu".

Offtopic:
Prosim, malo common sense oz zdrave pameti. S temile servisni priključki ste kot otroci v prvem razredu ... 1+1 je ? Berite navodila, poskušajte razumeti!!
Če bo kdo vprašal za eksotično izpeljavo polnjenja 10S3P preko balanserjev, ajde, tule se gre pa za 2 ali 3S

#-o
www.lipo.si
https://www.youtube.com/user/RCracingSLO
http://www.multigp.com/chapters/view/DMA-Modra-Ptica-Multi-GP-2016

kos
Profesor
Prispevkov: 1622
Pridružen: 29 Dec 2001, 01:00
Kraj: Maribor-USA-Bangkok-Doha-Bogota-Teheran-Maribor kolodvor

Odgovor Napisal/-a kos » 11 Nov 2006, 19:32

ce bi se vsi proizvajaci drzali rdecih BEC prikljuckov, kjer je vsak MINUS in vsak PLUS od vsake celice, ne bi bilo nobene zmede.

Uporabniški avatar
jokeR
Tekmovalec
Prispevkov: 405
Pridružen: 23 Jan 2006, 19:34
Kraj: petrovče

Odgovor Napisal/-a jokeR » 11 Nov 2006, 20:30

Seveda je ni ce vzames v roke V-meter!

Uporabniški avatar
mihah
Dr. Modelar
Prispevkov: 9127
Pridružen: 27 Apr 2001, 01:00
Kraj: Gmajnica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mihah » 13 Nov 2006, 14:48

kos napisal/-a:ce bi se vsi proizvajaci drzali rdecih BEC prikljuckov, kjer je vsak MINUS in vsak PLUS od vsake celice, ne bi bilo nobene zmede.

Velja enak sistem kot pri kekcih za NIMH.

Če začneš pri minusu:

Prva žička: Minus prve celice
Druga žička: Plus prve celice, minus druge celice
Tretja žička: Plus druge celice, minus tretje celice
itd.

Če želiš imeti pravi balancer (npr schulze)

Slika

Slika


Moraš pa imeti za balansiranje akujev (ko balanser polni bolj prazne akuje iz bolj polnih) po plus in minus iz vsakega akuja.

Število kablov pri 3S je namesto 4 potem 6.

Taki balanserji balansirajo do 2 A, običajni bolj zmogljivi pa do 1 A. Če imaš tako razbalansirane akuje, da potrebuješ stalno 2 A je že res skrajna kriza in verjetno bodo kmalu šli po gobe.

Npr. Graupner Balancer ima tok balansiranja 200 mA, kar zadostuje za akuje do kapacitet 5 Ah.
www.lipo.si
https://www.youtube.com/user/RCracingSLO
http://www.multigp.com/chapters/view/DMA-Modra-Ptica-Multi-GP-2016

Uporabniški avatar
mihah
Dr. Modelar
Prispevkov: 9127
Pridružen: 27 Apr 2001, 01:00
Kraj: Gmajnica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mihah » 24 Nov 2006, 23:32

EVO Flightpower lipeti z "novimi" V-balance High rate servisni priključki (na sliki je vmesnik, dejansko gre na lipo ta desni - moški)

Slika


Servisni priključek ima drug raster :o #-o

Slika


No compatiblos - letvica 2,54 mm raster niente da gre notri

Slika

Vzamem kljunasto merilo v roke in pomerim čez pine - raster 2 mm! :D

OK, kje bi to našel? Grem razdirat star HD, in evo, na tiskanini najdem pine z rastrom 2 mm - čez so "jumperčki". In veselo že dremel laufa, ko pa sem fino obdeloval pa se mi ploščica s 5 polni pini izmuzne izpod prstov, švigne čez lase v stropno neonko, potem pa vse tiho. Ni šans, da bi po delavnici (vsaj v tem stanju) našel tisti košček 10 mm x 2 mm.

Hop za računalnik, vtipkam www.hte.si in veselo posurfam. Ti šment, evo, najdem takoj letvico 40P 2 mm raster =D> Na zalogi!
www.lipo.si
https://www.youtube.com/user/RCracingSLO
http://www.multigp.com/chapters/view/DMA-Modra-Ptica-Multi-GP-2016

Uporabniški avatar
mihah
Dr. Modelar
Prispevkov: 9127
Pridružen: 27 Apr 2001, 01:00
Kraj: Gmajnica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mihah » 24 Nov 2006, 23:35

Danes pa hop v trgovino!

In evo, jutri gremo lotat!
Priponke
primerjava.jpg
Primerjava
primerjava.jpg (81.35 KiB) Pogledano 8593 krat
vkonektorju.jpg
Paše ko šus
vkonektorju.jpg (61.71 KiB) Pogledano 8593 krat
letvici.jpg
Primerjava letvic 2,54 in 2 mm raster
letvici.jpg (63.82 KiB) Pogledano 8593 krat
www.lipo.si
https://www.youtube.com/user/RCracingSLO
http://www.multigp.com/chapters/view/DMA-Modra-Ptica-Multi-GP-2016

Uporabniški avatar
mihah
Dr. Modelar
Prispevkov: 9127
Pridružen: 27 Apr 2001, 01:00
Kraj: Gmajnica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mihah » 24 Nov 2006, 23:36

Jutri bom naredil vmesnik. Potem imam na Graupner balancerju kompatibilen sistem za:

Polyquest
Hyperion
Xcell
Kokam
Flightpower
in
Thunder Power
pa mogoče še kaj?!

:D
Priponke
vmesnikvizdelavi.jpg
vmesnikvizdelavi.jpg (82.9 KiB) Pogledano 8591 krat
www.lipo.si
https://www.youtube.com/user/RCracingSLO
http://www.multigp.com/chapters/view/DMA-Modra-Ptica-Multi-GP-2016

Uporabniški avatar
Intruder
Dr. Modelar
Prispevkov: 2281
Pridružen: 16 Nov 2004, 22:56
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Intruder » 24 Nov 2006, 23:46

Miha, ti si se pa specializiral za Macro a ne? :D Predvsem me je impresirala tista tvoja serija slik mini helikopterčka :D

Jan

Uporabniški avatar
mihah
Dr. Modelar
Prispevkov: 9127
Pridružen: 27 Apr 2001, 01:00
Kraj: Gmajnica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mihah » 25 Nov 2006, 00:04

Jernej je predstavil še bolj elegantno rešitev:
Živjo,

jaz sem zadevo rešil s priključki, ki sem jih dobil v Lotosu v Kranju. Stari priključek snameš in žičke vtakneš v novega (lepo po vrsti, eno po eno žičko, da ne narediš kratkega stika!). Paše na Bantamov polnilec in na Graupnerjev LipoSaver :D
Slika

Slika
www.lipo.si
https://www.youtube.com/user/RCracingSLO
http://www.multigp.com/chapters/view/DMA-Modra-Ptica-Multi-GP-2016

Uporabniški avatar
mihah
Dr. Modelar
Prispevkov: 9127
Pridružen: 27 Apr 2001, 01:00
Kraj: Gmajnica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mihah » 25 Nov 2006, 22:22

Zlotal sem si vmesnike. Ker pini iz letvice radi malo ven zdrsijo, uporabim kar sekundno lepilo za fiksirajnje. Ker sem neučakan uporabim aktivator.
Ni lepo, deluje pa! 8)
Priponke
IMGP6419.jpg
IMGP6419.jpg (77.92 KiB) Pogledano 8474 krat
IMGP6412.jpg
IMGP6412.jpg (56.76 KiB) Pogledano 8474 krat
www.lipo.si
https://www.youtube.com/user/RCracingSLO
http://www.multigp.com/chapters/view/DMA-Modra-Ptica-Multi-GP-2016

Uporabniški avatar
mihah
Dr. Modelar
Prispevkov: 9127
Pridružen: 27 Apr 2001, 01:00
Kraj: Gmajnica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mihah » 25 Nov 2006, 22:23

In že v akciji!
Priponke
IMGP6426.jpg
lipeti
IMGP6426.jpg (75.76 KiB) Pogledano 8468 krat
IMGP6425.jpg
Stran na balanserju
IMGP6425.jpg (106.76 KiB) Pogledano 8468 krat
IMGP6424.jpg
IMGP6424.jpg (100.64 KiB) Pogledano 8468 krat
www.lipo.si
https://www.youtube.com/user/RCracingSLO
http://www.multigp.com/chapters/view/DMA-Modra-Ptica-Multi-GP-2016

Uporabniški avatar
mihah
Dr. Modelar
Prispevkov: 9127
Pridružen: 27 Apr 2001, 01:00
Kraj: Gmajnica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mihah » 25 Nov 2006, 22:26

Kar precej modelarjev me je zadnje čase spraševalo kaj je z barvami žic na servisnih priključkih.

Npr.

PQ označuje prvi plus, Flightpower pa prvi minus. Črna - minus, rdeča - plus.

Graupnerjev balanser začne pri GND - minus, zato se pri PQ premakne zadnji minus k drugemu minusu, pri Flightpower pa se itak "začne" pri minusu...

Slika
Priponke
pqflightpower.jpg
pqflightpower.jpg (84.06 KiB) Pogledano 8461 krat
www.lipo.si
https://www.youtube.com/user/RCracingSLO
http://www.multigp.com/chapters/view/DMA-Modra-Ptica-Multi-GP-2016

Uporabniški avatar
Notic
Razpravljalec
Prispevkov: 106
Pridružen: 02 Sep 2005, 15:20
Kraj: Videm pri Ptuju
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Notic » 14 Dec 2006, 07:56

Pozdravljeni! Rad bi povedal, da sem zelo zelen v elektro vodah in prosim, da jemljete moj post z malo rezerve oz. strpnostjo. :oops:

Prebral sem vse kar se je dalo, ampak rešitve svojega problema nisem nikjer zasledil.

Stvar je sledeča. Problem imam pri povezavi LiPo Balacerja (Graupner LiPo Plus) in akumolatorja (X-Power 1100 mAh). Sumim, da je za vse težave kriv servisni priključek (Polyquest?).

Zanima me predvsem, če je treba izdelat oz. kupit kakšen pretvornik med tema dvema konektorjema? Namreč zdaj mi polnilec in balanser javita oba "connection error".

Servisni priključek akumolatorja sem priklopil tako kot je bilo napisano v začetnih postih, torej črno na gnd itd.

Hvala za pomoč

Še slika za lažjo predstavo
Slika

Uporabniški avatar
mihah
Dr. Modelar
Prispevkov: 9127
Pridružen: 27 Apr 2001, 01:00
Kraj: Gmajnica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mihah » 14 Dec 2006, 10:05

priključiti moraš še glavni minus akuja na minus balancerja in enako plus. Na sliki sploh še nimaš priključkov na glavnih kablih! :o
www.lipo.si
https://www.youtube.com/user/RCracingSLO
http://www.multigp.com/chapters/view/DMA-Modra-Ptica-Multi-GP-2016

Uporabniški avatar
Notic
Razpravljalec
Prispevkov: 106
Pridružen: 02 Sep 2005, 15:20
Kraj: Videm pri Ptuju
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Notic » 14 Dec 2006, 11:04

Se opravičujem (slika je nastala pred lotanjem). Pomembno se mi je zdelo, da se vidi tisti servisni priključek.

Evo tu so čisto sveže slike

Akumolator je zdaj v takem stanju.
Slika

Če priključim servisnega tako, mi javi error (connection error)
Slika

Uporabniški avatar
mihah
Dr. Modelar
Prispevkov: 9127
Pridružen: 27 Apr 2001, 01:00
Kraj: Gmajnica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mihah » 14 Dec 2006, 11:08

Hmm.

1. Neizolirani moški priključki na akujih - no-no [-X [-X
2. Najprej priključki servisne priključke, nato glavne
3. Ali deluje?
www.lipo.si
https://www.youtube.com/user/RCracingSLO
http://www.multigp.com/chapters/view/DMA-Modra-Ptica-Multi-GP-2016

Uporabniški avatar
Notic
Razpravljalec
Prispevkov: 106
Pridružen: 02 Sep 2005, 15:20
Kraj: Videm pri Ptuju
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Notic » 14 Dec 2006, 11:21

Hvala. Za nasvet, ampak mi žal še zmeraj isto javi.

Na balancerju mi najprej vtripajo lučke pri celici 1 (rdeča),2(svetlo zelena),3 (rdeča) pol pa se po par sekundah izklopijo. Polnilec mi izpiše naslednje "output battery connection error" (intelli v3.1). :oops:

za moške priključke sem si izdelal take čepice prej sem samo pokazal kak je zadeva narejena skupaj.

Nove slike, bom zaradi prazne baterije, žal lahko naredil šele čez 3-4h.

Hvala za vsako pomoč!


p.s.: baterija sicer dela bp, sem jo poskusil na regulator+motor vklopit

Uporabniški avatar
Notic
Razpravljalec
Prispevkov: 106
Pridružen: 02 Sep 2005, 15:20
Kraj: Videm pri Ptuju
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Notic » 14 Dec 2006, 15:13

še slike

Slika

Slika

Slika

Če bi še mogoče kdo rabil kako sliko za lažjo predstavo naj samo pove, ker sam nimam več pojma kaj še naj naredim, da bo delalo.

Hvala

Odgovori

Vrni se na