POLNJENJE - LiPO

Debate o akumulatorjih in polnilcih.
Odgovori
ogblaz
Razpravljalec
Prispevkov: 160
Pridružen: 14 Dec 2015, 21:45
Kraj: Domžale

Re: POLNJENJE - LiPO

Odgovor Napisal/-a ogblaz » 25 Jun 2017, 10:49

5 postov nad tvojim je napisano :)

Frane
Začetnik
Prispevkov: 12
Pridružen: 01 Nov 2017, 09:53

Re: POLNJENJE - LiPO

Odgovor Napisal/-a Frane » 22 Okt 2022, 06:54

Zdravo
Je toliko napisanega,da enostavno nimam cajta vse brati...
Mi pls edn odgovori čisto konkretno:
Ribiški čoln,prešel sem na Lipo baterije in brezkrtačni motor...
Bateriji sta dve po 3,2v in 14.000mah, povezani na kao 6,4v
Z koliko A naj jih polnim? imam lipo polnilec
Prosim odgovor za "telebane"...
Hvala Frane

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 3203
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Re: POLNJENJE - LiPO

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 22 Okt 2022, 09:14

Bateriji sta dve po 3,2v in 14.000mah, povezani na kao 6,4v
Tole po moje ne bo LiPo,napetost ne odgovarja,je bolj podobno LiFe......!?Ali je na akumulatorjih kaka originalna etiketa?
Slika

Frane
Začetnik
Prispevkov: 12
Pridružen: 01 Nov 2017, 09:53

Re: POLNJENJE - LiPO

Odgovor Napisal/-a Frane » 22 Okt 2022, 14:45

https://www.aliexpress.com/item/1005002 ... 1802f2h3hy

Uh prmejdun,da nism kej narobe napisu....nism kej prida tle doma..
Tiste zgorej mam, če bo odprlo...
lp

Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 866
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Re: POLNJENJE - LiPO

Odgovor Napisal/-a Andreo29 » 22 Okt 2022, 19:30

Odgovor za telebane sledi takole: vsakemu litijevemu akumulatorju najmanj škodiš, če se ga polni s tokom 1C in ustreznim polnilcem, ki zna polnit po programu za vrsto akumulatorja.
Se pravi, če sta zaporedno vezana akumulatorja in imata vsak po 14Ah pomeni, da je 1C 14A.
Za polnit te tvoje akumulatorje torej daj na program za LiFePo4 in ne katerikoli LiPo program. Problem je v končni napetosti celice, ki je za LiPo večja kot za tvoj akumulator.
Aja, pa vse skupaj moraš dat še na balancer, ki si ga v tvojem primeru moraš naredit sam. Balancerski port je sestavljen iz treh priključkov: prvi na minus akumulatorja, drugi priključek na vmesno povezavo med akumulatorjema in tretji priključek na plus sestavljenega akumulatorja. Tako ti bo polnilec ustrezno napolnil obe celici enako.

Sicer na tisti strani opisuje malo zmedeno s kolikšnim maksimalnim tokom naj bi se polnilo: predpostavljam, da I3 pomeni dejansko C. Torej piše, da se ga dejansko lahko polni do 6C - to je 6 * 14A. Jaz ga vsekakor ne bi polnil s tako velikim tokom.

LP,
Andreo
Slika

Frane
Začetnik
Prispevkov: 12
Pridružen: 01 Nov 2017, 09:53

Re: POLNJENJE - LiPO

Odgovor Napisal/-a Frane » 23 Okt 2022, 05:05

Prvo hvala za dober odgovor.
Polnilec je tudi kitajček imax b6. Nastavil sem ga na omenjen progrm in na 4A močno polnjenje,nekje po 1,5 ure je začel čivkati in odčitek je bil,da so bat full na cca7,45V.
"ladjo" am peljal 2x na 150m in nazaj in pri drugem povratku,je na voltmetru kazalo 6,3V in barka je še kr fino peljala,pol me je pa dež pregnal...
Kitajča sm vprašu,če rabm tisti "stabilizator",pa je reku ,vstavi in vozi nč ne rabiš dajati vmes...
Lahko polnim baterije počasi,ker se ne mudi nikol..
Baterije niso pretirano drage,vendar glih uniču jih pa neb rad kuj..šel sem na to varianto zgolj zaradi teže plovila...
lp F.

Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 866
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Re: POLNJENJE - LiPO

Odgovor Napisal/-a Andreo29 » 23 Okt 2022, 07:11

Če polniš vsako celico posebej potem ne potrebuješ balancerja, moraš pa vsako celico posebej polnit - 2x čas polnjenja.
Andreo
Slika

Frane
Začetnik
Prispevkov: 12
Pridružen: 01 Nov 2017, 09:53

Re: POLNJENJE - LiPO

Odgovor Napisal/-a Frane » 23 Okt 2022, 07:20

ja ne,nimam vsako posebej v 6v sta zvezani,,,a b i blo pol smiselno dat vmes balanser...?
hvala

Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 866
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Re: POLNJENJE - LiPO

Odgovor Napisal/-a Andreo29 » 23 Okt 2022, 07:32

Za vsake Li* celice, ki so vezane zaporedno je zelo priporočljivo dat na balancer, da so vse celice enako napolnjene. Nisi nikjer prebral, kako so zagorele celice, še posebej, ko se jih prazni skoraj do minimalne napetosti?
POZOR: Lipo požar
Andreo
Slika

Frane
Začetnik
Prispevkov: 12
Pridružen: 01 Nov 2017, 09:53

Re: POLNJENJE - LiPO

Odgovor Napisal/-a Frane » 23 Okt 2022, 07:38

Oja,neki sm slišu,da se lohk vnamejo...to pa neb rad doživu,še posebej,da mi sred vode zagori..ahahahahha
Bi bil kak namig, kateri balanser..da nebom kako neumnost ušpiču

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 3203
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Re: POLNJENJE - LiPO

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 23 Okt 2022, 09:51

Če imaš vse možnosti,zakaj nebi delal po pravilih............................!
Priponke
Untitledxx.jpg
Untitledxx.jpg (52.94 KiB) Pogledano 552 krat
Slika

Frane
Začetnik
Prispevkov: 12
Pridružen: 01 Nov 2017, 09:53

Re: POLNJENJE - LiPO

Odgovor Napisal/-a Frane » 23 Okt 2022, 15:01

Hvala vsem za pomoč in bom naredu po pripoločilih...
lp F

Odgovori

Vrni se na