Discus 2b in Ventus 2C 1:6

... pogovori radijsko vodenih pomanjšanih različicah pravih letal

Moderatorji: Pisaneliigi

Uporabniški avatar
kiwi
Profesor
Prispevkov: 1092
Pridružen: 29 Apr 2003, 07:36
Kraj: Okolica Ptuja - Haloze

Discus 2b in Ventus 2C 1:6

Odgovor Napisal/-a kiwi » 13 Mar 2007, 08:51

Pozdravljeni!

Že nekaj časa smo se Ptujčani spravljali skup tudi, da bi leteli na padinah. Sploh zato, ker imamo nekatera pobočja dokaj blizu. Štatenberg, po Halozah….
Skupaj se nas je najdlo nekaj modelarjev v klubu z enakimi interesi. Imeti kompakten dovolj velik (majhen) model, za na pobočje, ki pa seveda mora biti obvezno maketa.
Tako smo začeli iskati ustrezen model. Pregledali smo kar nekaj modelov. V ožji izbor sta takoj padla Discus in Ventus. In točno takšne modele kot smo hoteli smo našli na internetu pri proizvajalcu Baudis Model.
Naj kar takoj povem, da je možno vse modele, ki jih proizvaja Baudis model, kupiti tudi pri modelarstvu Stopar na Ptuju. www.stopar.si

V prvi vrsti je bil izbor Discus 2b z razponom 2,5m. Ker pa so nekateri hoteli malo večje modele pa je bil izbor potem Ventus 2c z razponom 3m. Prvenstveno so modeli namenjeni za pobočno letenje vendar razmišljamo tudi že o šleparju. (Pravzaprav je eden že v izedelavi).

Modeli so narejeni v razmerju 1:6. Izdelava pa je vrhunska. Ventus in Discus imata dejansko identičen trup. Razlika je v geometriji in razponu kril ter višinskem krmilu. Modela sta narejena kompletno v kalupih. Trup je steklo. Tudi krilo je steklo. Polnilo oplat je balza.
Discus ima krmiljene elerone, smer in višina. Ventus pa ima še flape.

Teža mojega Discusa brez RV opreme je 917g. Ventus pa vaga verjetno malo več vendar točne teže ne poznam. Bo moral povedati še kaj več Mitja ali Pero.
Profil krila je modificiran S3021. Krila so zelo močna in toga.


No pa naj bo dovolj podatkov zaenkrat. Če se bom kaj spomnil bom še dodal tukaj.
Slike pa povejo največ.
Priponke
IMG_1108.JPG
Grega občuduje Discusa.......
IMG_1108.JPG (92.68 KiB) Pogledano 8498 krat
paket.JPG
Tako so bili lepo zapakirani in zaščiteni pred mehanskimi poškodbami med transportom....
paket.JPG (30.48 KiB) Pogledano 8498 krat
IMG_1091.JPG
Tako je prišel paket....
IMG_1091.JPG (92.22 KiB) Pogledano 8498 krat
Zadnjič spremenil kiwi, dne 13 Mar 2007, 09:09, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
kiwi
Profesor
Prispevkov: 1092
Pridružen: 29 Apr 2003, 07:36
Kraj: Okolica Ptuja - Haloze

Odgovor Napisal/-a kiwi » 13 Mar 2007, 09:02

V kompletu smo tako naročili dva Ventusa in dva Discusa. Sedaj pa je na poti še en Discus.

Tudi oznake - registracije pridejo zraven v kompletu. Možno se je dogovorit za oznake po maročilu. Tako smo naredili mi in imamo sedaj vsak svojo registracijo.
Priponke
IMG_1121.jpg
Flota ..... manjka pa še en Discus, ki je že na poti v Slovenijo baje he he
IMG_1121.jpg (97.01 KiB) Pogledano 8489 krat
IMG_1115.JPG
Ventus.....
IMG_1115.JPG (89.04 KiB) Pogledano 8489 krat
IMG_1110.JPG
Kokpit
IMG_1110.JPG (91.97 KiB) Pogledano 8489 krat
Zadnjič spremenil kiwi, dne 13 Mar 2007, 09:07, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
kiwi
Profesor
Prispevkov: 1092
Pridružen: 29 Apr 2003, 07:36
Kraj: Okolica Ptuja - Haloze

Odgovor Napisal/-a kiwi » 13 Mar 2007, 09:03

......
Priponke
IMG_1126.jpg
flota.....
IMG_1126.jpg (92.67 KiB) Pogledano 8489 krat
IMG_1128.jpg
Razlika Discus in Ventus..... Vsak je lep po svoje he he....
IMG_1128.jpg (41.78 KiB) Pogledano 8488 krat

Uporabniški avatar
kiwi
Profesor
Prispevkov: 1092
Pridružen: 29 Apr 2003, 07:36
Kraj: Okolica Ptuja - Haloze

Odgovor Napisal/-a kiwi » 13 Mar 2007, 09:16

Ker sem svojega že dobil domov sem ga še malo bolj detaljno poslikal.
Model ima zelo domiselno izveden mehanizem, za zapiranje kabine. Le-ta pa se odpira na stran tako kot pri pravem avionu.

Lp Boštjan
Priponke
discus 009.jpg
zaprta kabina....
discus 009.jpg (48.06 KiB) Pogledano 8473 krat
discus 006.jpg
Odprta kabina.....
discus 006.jpg (60.72 KiB) Pogledano 8473 krat
discus 001.jpg
pozer .....
discus 001.jpg (78.88 KiB) Pogledano 8473 krat

Uporabniški avatar
Intruder
Dr. Modelar
Prispevkov: 2281
Pridružen: 16 Nov 2004, 22:56
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Intruder » 13 Mar 2007, 10:33

Ahhhhhhhhhhhhhhh......kakšna pornografija! =P~ =P~ =P~ =P~ =P~ =P~ =P~ =P~ =D> =D> =D> =D>

Ljubosumje na vrhuncu! :D

Uporabniški avatar
Glider
Dr. Modelar
Prispevkov: 2030
Pridružen: 26 Dec 2004, 15:04
Kraj: V stebru

Bravo

Odgovor Napisal/-a Glider » 13 Mar 2007, 10:40

=D> =D> =D>

Še mal gorenjske fovšije :lol:

Lp Uroš
peglej, peglej, da navš scuru..

www.aerozaprega.si

goldi
Tekmovalec
Prispevkov: 319
Pridružen: 15 Nov 2004, 15:36

Odgovor Napisal/-a goldi » 13 Mar 2007, 10:48

BRAVO!!!!

je skrivnost Sconto za takšno količino :D
Kokodaka lahko vsak, ne more pa vsak znesti jajca.

Uporabniški avatar
kiwi
Profesor
Prispevkov: 1092
Pridružen: 29 Apr 2003, 07:36
Kraj: Okolica Ptuja - Haloze

Odgovor Napisal/-a kiwi » 13 Mar 2007, 12:07

Hi!

Glede cene je tako. Najboljše je poklicati MS Stopar. Drugače pa je cena takšna kot je na E-bayu. Mislim, da je pri Stoparju sedaj celo še malenkost nižja. Modela je mogoče dobiti tudi z uvlačljivim podvozjem vendar, ker imamo modele predvsem za na padino smo vsi vzeli brez podvozja. Cena z podvozjem je seveda ustrezno večja ampak ne vem koliko.
Sicer pa pri tako majhnih modelih mislim, da skoraj ni potrebe po podvozju. Če bomo nabavili šlep mašino v AK Ptuj potem bomo tako ali tako te modele verjetno šlepali kar na štuporamo.... Vendar to so zaenkrat samo še razmišljanja.

Evo da nadaljujem. Nabavili smo seveda že tudi vso ostalo kramo za v modele.

Lp Boštjan
Priponke
drobni material 007.jpg
In pa še seveda ves ostali drobni material. Drobni material ni bil v kompletu z letali ampak smo ga nabavljali že individualno prejšnji teden.....
drobni material 007.jpg (108.67 KiB) Pogledano 8365 krat
drobni material 004.jpg
To črno je CFK bajonet za krilo...
drobni material 004.jpg (80.02 KiB) Pogledano 8365 krat
drobni material 003.jpg
Bovdni in cev za anteno v trupu... preko bovdna bo krmiljena samo smer. Servo za višino pride montiran v rep pod višinski stabilizator.....
drobni material 003.jpg (72.33 KiB) Pogledano 8365 krat

Uporabniški avatar
kiwi
Profesor
Prispevkov: 1092
Pridružen: 29 Apr 2003, 07:36
Kraj: Okolica Ptuja - Haloze

Odgovor Napisal/-a kiwi » 13 Mar 2007, 12:24

Verjetno ste do sedaj že ugotovili, da vse kupujemo v kompletu. :D
Nekaj se vseeno da prišparat. Če ne drugo potem vsaj za kako pivo he he.
No tako smo nabavili tudi RV opremo v kompletu. Servotov je blo kar nekaj. #-o Tudi cifra je bla kar #-o #-o

Nekaj opreme imajo nekateri že doma ki se jim potika po delavnicah, zato sta sprejemnika tukaj samo 2, enega (SMC16) smo pa nabavili drugje ker v Mibotu ni bil na zalogi.

Konfiguracija bo tako sledeča:
Eleroni in Flapi:
- Diamond D60 SHT: nova verzija z močnejšimi ročicami in večjim navorom.
Smer:
- Hi-Tec HS81MG: Smer
Višina:
- Graupner DS 281 (Digitalni): že preizkušen servo v Ariani 8)

Nabavili smo tudi sprejemnike in sicer smo se odločili za Graupnerjeve SCAN sprejemnike:
Dva boma imela R16 SCAN, eden pa ima SMC16 SCAN. Ostala dva imata tudi že sprejemnika doma vendar ne vem točno katera.

To bi bilo zaenkrat vse kar se tiče opreme. Sledila pa bo montaža vsega tega materiala. Upamo na čimhitrejšo izgotovitev modelov in da se čimprej prikažemo na kakšnem Štatenbergu :lol:

Lp Boštjan
Priponke
rv_oprema 013.jpg
In nazadnje še sprejemnik....
rv_oprema 013.jpg (64.96 KiB) Pogledano 8347 krat
rv_oprema 012.jpg
Novejši servoti Diamond D60SHT. Lepo se vidi, da je ročica močnejša. Ohišje je ostalo enako kot pri Starih D60 (ali protech 109) zato so verjetno tudi zobniki enaki. Za te servote smo se morali odločiti, ker je krilo izredno tanko in kaj debelejšega niti
rv_oprema 012.jpg (56.43 KiB) Pogledano 8347 krat
rv_oprema 005.jpg
Tako kot je prišlo v kompletu.....
rv_oprema 005.jpg (105.45 KiB) Pogledano 8347 krat

Uporabniški avatar
Marko Gašperin
Razpravljalec
Prispevkov: 62
Pridružen: 16 Mar 2005, 14:11
Kraj: maribor

šlep

Odgovor Napisal/-a Marko Gašperin » 13 Mar 2007, 12:46

Zdravo pubeci!

Šlepkluke lahko nabavite in vgradite takoj. Bom prišel pošlepat, ko boste rekli.
V Mariboru šlepamo z Big Lift-om, motor MVVS 35 z resonanco, statični vlek 9,8kg. Čačev Discus 3,4m razpona je dosedaj največ, kar sem vlekel, na pol gasa v zraku pa z malo večjim "štandgasom".

Po moji oceni bi 5m razpona tudi šlo brez težav.

Ni problema, mamešamo "mešanco" pa v luft!
Priponke
šlep.jpg
priprave na šlep
šlep.jpg (64.01 KiB) Pogledano 8323 krat
lep pozdrav

Marko

Uporabniški avatar
kiwi
Profesor
Prispevkov: 1092
Pridružen: 29 Apr 2003, 07:36
Kraj: Okolica Ptuja - Haloze

Odgovor Napisal/-a kiwi » 13 Mar 2007, 12:55

Zdravo!

Odlično =D> =D> =D> ..... Potem pa se bomo sigurno morali nekaj zmenit..... Se najlepše zahvaljujem za ponudbo. Seveda pa moramo najprej spraviti modele skupaj. Ampak mislim, da to ne bo dolgo trajalo. Saj tako dosti dela mislim, da ni. Itak je najbolj problem samo čas. #-o
Ki ga je vedno premalo. #-o

Lp Boštjan

Uporabniški avatar
Marko Gašperin
Razpravljalec
Prispevkov: 62
Pridružen: 16 Mar 2005, 14:11
Kraj: maribor

šlep

Odgovor Napisal/-a Marko Gašperin » 13 Mar 2007, 13:16

OK!

Če bomo šlepali na travnati pisti, ne potrebujete podvozij.
Ko "pohodim" gas je jadrilaca po dveh metrih v zraku. Za kluko pa nič komplicirat "bodncug" pa jeklena žica 1,5mm, spodaj pod konico po načelu: Bolj je "simpl" bolj je "ziher".
Priponke
big lift.jpg
Vlečna mula
big lift.jpg (85.51 KiB) Pogledano 6230 krat
lep pozdrav

Marko

vrecer
Razpravljalec
Prispevkov: 146
Pridružen: 11 Feb 2005, 11:28
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vrecer » 13 Mar 2007, 18:24

Živjo,

Lepi modeli ni kaj. Meni je pred kratkim crknu v SAL-u B109 in sem ga seveda zamenjal z tanovim D60 (takšne ki ste jih kupili vi) in moram reč da sem razočaran 100%. Ta servo se ne mora primerjati z B109 (ni mi jasno zakaj...če naj bi blo vse skup isto)...ima več zračnosti, počasnejši je, manjši odklon, trza in pri primikih cuka. Kupil sem 3 kose in vsi so isto sr... tak da me zanima kak se vam zdijo?
L.p. Andrej Vrečer

www.rc-electronics.org

Uporabniški avatar
JKP
Profesor
Prispevkov: 1086
Pridružen: 04 Maj 2005, 09:43
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a JKP » 14 Mar 2007, 11:24

glede servotov :o :o :o

Bomo preverili in poročali...

Fantje so mi take lušte naredili, da sem si ga še jaz naročil ( diskus )...Jaz sem tisti "peti" hehe 8) 8)

Kaj se tiče modelov, narejeni so zelo lepo, lahko...Upam da bomo imeli obilo zabave z njimi...

Jože

Uporabniški avatar
Rusjan
Freak
Prispevkov: 689
Pridružen: 09 Dec 2005, 22:41
Kraj: Lesce

D60 !

Odgovor Napisal/-a Rusjan » 14 Mar 2007, 12:57

Kako se obnašajo novi D60 ne vem :cry: , o "starih" D60 pa vse najboljše =D> .

LP !

Uroš

Uporabniški avatar
GregaU
Freak
Prispevkov: 948
Pridružen: 13 Apr 2005, 16:21
Kraj: HALOZE

Odgovor Napisal/-a GregaU » 14 Mar 2007, 15:07

:o UUFFF, si me malo prestrašo glede servotov Andrej .
Takoj sem šel sprobat tehniko, kar sicer ni v moji navadi :oops: :lol: .

In servoti migajo =D> =D> .
Za zdaj jaz nisem opazil kakih nepravilnosti. Servoti se odzivajo rangu primerno (kolko $$ toliko muzike 8) ) :lol: .

Tak je, sevote imamo in so perajt za montažo, kako se bodo pa v praksi pri nas obnesli bomo pa poročali.

LP Grega

P.S. VREČER Kaj ti tak objestno SAL treniraš za novo sezono, da ti tak servoti crkujejo, ali še vedno tak blizu žic voziš 8) ? :lol:

Uporabniški avatar
kiwi
Profesor
Prispevkov: 1092
Pridružen: 29 Apr 2003, 07:36
Kraj: Okolica Ptuja - Haloze

Odgovor Napisal/-a kiwi » 14 Mar 2007, 19:24

Šmenta,,,..... tudi jaz sem bil zdaj čisto prestrašen in sem šel zmontirat elektroniko na mizo skupaj.
Vendar moram rečti, da nisem zasladil nič nenavanega. Noben servo ne brenči. Edino če priklopim digitalca DS 281 potem le ta malenkost brenči, kar pa je popolnoma normalno saj je digitalec. Tudi HS81 je tiho.
ker mi ni dalo mira sem zraven priklopil se enega starejšega protecha 109, pa nisem zaznal nobenih razlik in tudi ta je bil tiho.

Najboljše se bo sicer videlo, ko bo to vse skupaj zmontirano v modelu samo mislim, da ne bi smelo biti nič kaj narobe.

Andrej kdaj si kupil te nove D60? Je možno da bi bilo z temi kaj narobe kot serija mislim?

Lp Boštjan

Uporabniški avatar
MATJAŽ
Freak
Prispevkov: 879
Pridružen: 19 Sep 2005, 20:16
Kraj: KAMNIK

Odgovor Napisal/-a MATJAŽ » 14 Mar 2007, 19:36

Vceraj sem kupil 2 D60 S
In sta ista kakor prejsna, razlika je v mocnejsih rockah
delajo ko sus



lp,
modelarstvo je ta bol'\:D/

Uporabniški avatar
Intruder
Dr. Modelar
Prispevkov: 2281
Pridružen: 16 Nov 2004, 22:56
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Intruder » 14 Mar 2007, 19:54

Ti servoti so ZAKON.....pravkar vgradil v SALa, pa se vračajo v nulo kot se morejo!

Jan

vrecer
Razpravljalec
Prispevkov: 146
Pridružen: 11 Feb 2005, 11:28
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vrecer » 14 Mar 2007, 20:12

No sej ni zaj to neki takega da ti servoti nebi delal...ampak vidim pač določene razlike ker imam v drugem krilu še vedno B109. In ob zamenjavi servomotorčka sem moral spremeniti nastavitev B109 servota iz 110% odklona na 90..85% da sem dosegel takšen "mali" odklon ki ga je D60 zmožen naresti pri 110% odklona :( (ročka je ostala od tastarega servota tak da to ni razlog). Pol pa me še to moti ko kar dolgo išče svojo pozicijo ko ga odkloniš in pol pri vrtenju ko delam male popravke mi en aleron non stop skače gor pa dol. Pa še glasnejši je v primerjavi z 109-tko. Sej to je pač moje opažanje. Sam sem pač zaradi njega izgubil že tako slabi efekt bremz pri tem profilu...in zdaj ko polno odklonim navzdol se SAL-ček še kuj pele in pele...zelo hitro :(

Grega...neki mečem..sam bol za dušo kot pa za kaki trening. Na žice pa nem več pristaju ko ni lepo za videt ko se letalo sprevrže v "švas aparat" nato pa še v ogenj :(
L.p. Andrej Vrečer

www.rc-electronics.org

Uporabniški avatar
Intruder
Dr. Modelar
Prispevkov: 2281
Pridružen: 16 Nov 2004, 22:56
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Intruder » 14 Mar 2007, 21:41

Andrej....pa da niso servoti kje še od takrat? :D

Jan

goldi
Tekmovalec
Prispevkov: 319
Pridružen: 15 Nov 2004, 15:36

Odgovor Napisal/-a goldi » 16 Apr 2007, 20:22

In kaj se je zgodilo s štirimi belimi mušketirji? Nič ni več slišat in videt razvoja...le kaj bi bilo to krivo?
Kokodaka lahko vsak, ne more pa vsak znesti jajca.

Uporabniški avatar
kiwi
Profesor
Prispevkov: 1092
Pridružen: 29 Apr 2003, 07:36
Kraj: Okolica Ptuja - Haloze

Odgovor Napisal/-a kiwi » 17 Apr 2007, 07:57

Pozdravljen!

Krivo je samo in izključno pomanjkanje časa na celi črti. Vendar se stanje že izboljšuje, tako da v kratkem bo akcija :lol:

Pol pa se vidimo na kakem štatenbergu itd he he.....

Lp Boštjan

Uporabniški avatar
JKP
Profesor
Prispevkov: 1086
Pridružen: 04 Maj 2005, 09:43
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a JKP » 24 Apr 2007, 21:10

:D :D :D :D končno prispela pošiljka....

Diskus...

Morem pohvaliti proizvajalca, lepo je narejen...
Priponke
1.jpg
1.jpg (46.32 KiB) Pogledano 5686 krat

Uporabniški avatar
JKP
Profesor
Prispevkov: 1086
Pridružen: 04 Maj 2005, 09:43
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a JKP » 24 Apr 2007, 21:13

aja, skoro sem pozabo...

Ni mi dalo mira, pa sem malo probal, kak gredo servoti v krila....

In gratalo je to...( že takoj isti dan, kot sem ga dobil) 8) 8) 8)
Priponke
4.jpg
4.jpg (58.24 KiB) Pogledano 5681 krat
3.jpg
3.jpg (22.13 KiB) Pogledano 5681 krat
2.jpg
2.jpg (34.26 KiB) Pogledano 5681 krat

Odgovori

Vrni se na