Futaba FC-28

Izkušnje z RV napravami, sprejemniki, servomehanizmi

Moderator:

Odgovori
vlakci
Začetnik
Prispevkov: 45
Pridružen: 12 Jan 2015, 14:39

Futaba FC-28

Odgovor Napisal/-a vlakci » 04 Jul 2016, 00:15

Izdelujem en model podmornice in bom imel 3+3+2 servote, plus 2 ESC (FF/RW). Ker bo potrebno da bo od 10 izhodov vsaj 7 nastavljivih tudi vmes od -100% do 100%, se odločam ali bi menjal Futaba FC-18 na FC-28 (4 kanali ročke + 3 potenciometri drsni)

Gledam sedaj navodila za Futaba FC-28 V3.2 in mi nekaj ni jasno. Zavedeno je da ima oddajnik možnost 9kanala in tudi 10kanala (določena glede na SW 1-8-A-D) in samo pri uporabi PCM, plus omejitev da je signal le -100% ali +100% odklon. Ni mi pa jasno kako je to na sprejemniku povezano (9ch in 10ch) , saj kar pomnim so max Rx odajniki Futaba od 9ch (40Mhz ali 35Mhz)??

Rešitev z Futaba MultiProp je kot prvo draga, kot drugo bom s tem imel le 7kanalov trimanja na Tx (8mi uporabljen za MULTI), kot tretje sem ZELO omejen s prostorom in bi rad da je elektronika Rx vse v enem kosu. Sedaj kar lahko z FC-18 naredim je edino 2x kanala na propelerjih (v sili skupno 1), 2x na balastnih tankih, 2x na vertikalnih loputah, 1x na krmilu - skupaj je to 7kanalov od -100% do 100% tudi z vmesnimi pozicijami. Za 1kanal ki mi ostane na Tx pa imam na drugi strani še en servo ki bo max/min (sprednja loputa "pospravi" ali periskop) in dva serva max/neutral/min (torpedo spredaj in zadaj)

Odgovore "naj rešim z 2.4Ghz" niti ne pisat ker bo le smetenje. Tx/Rx bo za model, ki bo šel tudi do globine 3m, frekvenca 2.4Ghz pa prime le kak cm pod nivojem vode.

sasos
Freak
Prispevkov: 712
Pridružen: 19 Sep 2003, 02:21
Kraj: Postojna
Kontakt:

Re: Futaba FC-28

Odgovor Napisal/-a sasos » 04 Jul 2016, 21:42

Moje vprašanje izpred 11 let:
viewtopic.php?f=64&t=5411

Tisti link žal ne deluje več.
Načeloma je možno vsak Futabin 8 ali 9 kanalni PCM sprejemnik predelati na 9 in/ali 10 kanal. Pred napisanimi leti sem predelal 2 ali 3. Najlažje je predelati dsc vhod na 9 kanalnem v 10 kanal. V bistvu je potrebno odstraniti DSC povezavo, povezati pin iz mikrokrmilnika, dodati upor in kondenzator. Odpreš sprejemnik in pogledaš, kako je povezan 9 kanal - podobno narediš z 10im, le da uporabiš sosednji pin. V R149 je že neka predpriprava, tako da ti ni treba spajkat direktno na SMD mikrokrmilnik.

vlakci
Začetnik
Prispevkov: 45
Pridružen: 12 Jan 2015, 14:39

Re: Futaba FC-28

Odgovor Napisal/-a vlakci » 04 Sep 2016, 15:38

ok torej Futabo R149 se da naredit kot 10 kanalno - gledam tole sliko, in vidim da je 1 do 9 zaporedno izhodi iz možganov enote, 10ch je pa prazen. DSC je tudi videt kot povezava ki gre na soic8 čip, tam spremenim.
Slika

Ma tej 9ch in 10ch so linearni 1000do2000uS ali so le 1000/2000uS (ON/OFF) ali 1000/1500/2000uS (max/sredina/min)?

Kako je kontrola iz FC-28 - kako ima za CH10 in CH9 razpon?

tomazcc
Freak
Prispevkov: 591
Pridružen: 10 Dec 2007, 23:26
Kraj: Kranj

Re: Futaba FC-28

Odgovor Napisal/-a tomazcc » 04 Sep 2016, 16:46

Dej raje Jeti vzem...

sasos
Freak
Prispevkov: 712
Pridružen: 19 Sep 2003, 02:21
Kraj: Postojna
Kontakt:

Re: Futaba FC-28

Odgovor Napisal/-a sasos » 05 Sep 2016, 16:41

Kot piše v navodilih, 9 in 10 kanal imata samo 2 vrednosti (on/off), upravljamo ju s stikalom.
Na ta 2 kanala niso možni nobeni miksi/nastavitve.

vlakci
Začetnik
Prispevkov: 45
Pridružen: 12 Jan 2015, 14:39

Re: Futaba FC-28

Odgovor Napisal/-a vlakci » 08 Sep 2016, 23:16

tomazcc napisal/-a:Dej raje Jeti vzem...
s tem postom nisi povedal nič. Je 40Mhz, ima vsaj 8 kanalov, kateri model...? Če si mislih kak 2.4Ghz Jeti duplex modul za Tx, preberi prvi stavek v prvem postu

@saso
vrednosti 9ch in 10ch izhoda sprejemnika so ON/OFF -> torej 1mS (OFF) ali 2mS (ON) brez kakršne koli nastavitve z menujev oddajnika ?

sasos
Freak
Prispevkov: 712
Pridružen: 19 Sep 2003, 02:21
Kraj: Postojna
Kontakt:

Re: Futaba FC-28

Odgovor Napisal/-a sasos » 11 Sep 2016, 15:20

vlakci napisal/-a:vrednosti 9ch in 10ch izhoda sprejemnika so ON/OFF -> torej 1mS (OFF) ali 2mS (ON) brez kakršne koli nastavitve z menujev oddajnika ?
Da.

vlakci
Začetnik
Prispevkov: 45
Pridružen: 12 Jan 2015, 14:39

Re: Futaba FC-28

Odgovor Napisal/-a vlakci » 13 Nov 2016, 19:58

dobil FC-28 V3.2, odpravljam določene pomankljivost/napake od starosti. Pri delu se mi poraja nekaj vprašanj:
- noter ima TRAINER 4pin priklop, istočasno tudi BUDDY (DIN6). Glede na vezje, so vsaj 2x žice vzporedno vezana na vezje BUDDY in konektor TRAINER. Ko v start-up izberem RF-OFF (ne-aktivnost modula Tx), kateri signal izklopi? Napanje, maso ali PPM? Če je Tx izklopljen, je TRAINER konektor aktiven? Kontra; če je TX aktiven, je TRAINER izklopljen?

- na vezju od modulov (Ch5-Ch8, SwA-SwD, Sw1-Sw8, Mix1-Mix8) sem uspel it skozi vezje in razbrat način delovanja. Gor sta dva de-multiplexerja (8na1), kjer en šalta SwA->SwD->Ch5->Ch8, in ta drugi šalta Mix1->Mix8. Sw1 do Sw8 so narejeni da so v parih glede na signal šaltanja ABC na de-mux. Skupno gre iz vezja nazaj na logiko 6 signalov. Ni mi pa jasno zakaj ima MULTI konektor 3 linije (napajanje, mase in signal). Je kdo že meril kaj po multi-modulih, kaj je slučajno sredinska žica na MULTI malem konektorju clock-pulz?

- istočasno so na vezju opazil prazne 3 lokacije (CN20, CN21 in CN25). Predvsem me zanima za CN20 in CN21, ki imata sredinski pin prazen in ostala dva pina v zraku (konektor raster isti kot za Ch5 do Ch8.) ta prazen pin od enega in drugega pa gresta pol naprej na procesorsko enoto ločeno od vsega ostalega. Zakaj grem tok v detalje? Npr. imam model "Q" ki rabi 8x kanalov nastavljivih kanalov (omejitev/center/zakasnitev/mixanje...) in drug model "G" 6x kanalov nastavljivih plus 2x dodatna Multi modula (skupno 6+8+8 funkcij). Če hočeš oba modela imet z istega oddajnika, ne moreš to nastavit v menujih, ampak odpret pokrov in preklopit iz potenciometrom na multi-modul konektor. Če bi menu omogočal npr. izbiro "Multi1 AKTIV, priklop CN20, receiver-out Ch5" bi pol lahko sedanji slider v oddajniku ostal fiksen Ch5 vhod, multi1 modul na CN20 in bi možgani sami preklopi, ko bi izbral ali imam model "Q" ali model "G".

p.s. razne 2.4GHz rešitve ni izvedljivo ker bo en model bil podmornica (obvezno 40Mhz)

vlakci
Začetnik
Prispevkov: 45
Pridružen: 12 Jan 2015, 14:39

Re: Futaba FC-28

Odgovor Napisal/-a vlakci » 02 Dec 2016, 23:28

eno vprašanje za tiste ki imajo FC-28 V1 ali V2. Glede da se mi valjajo stara navodila v ITA in sem jih malo šel skozi, da vidim razlike med V3.x, a sem opazil da ima priklope za MULTI ta stara verzija celo boljše rešeno.

Pri V1/2 sta multi-modula lahko vezana na MULTI1 ali MULTI2 (glej sliko). Pol v menijih pod MULTI pa določiš kateri kanal sprejemnika bo enka in kateri dvojka. Ostale spodnje priklope Ch5 do Ch8 ni treba spreminjat, možgani oddajnika že sami preklopijo iz kje morajo dobit signal. A pri V3.x je to rešeno da moraš multi-modul konektor vezat na enega od Ch5 do Ch8 in v menijih pod MULTI še vedno določih na katerega si priklopil (v oddajniku pripadajoči in to bo tudi izhod sprejemnika). S tem zgubiš dve funkciji klasičnih, ki jih sedaj moraš ročno preklapljat čeprav si možgani to zapomnejo v nastavitvah posameznih modelov ](*,) . Je pa pri V3.x prisotno 2x prazen lot za konektor, ko gre pol povezava direkt v možgane enote. Predpriprava za nekaj a niso zvezali - glede da je le sredinski pin zaseden, je zelo velika možnost da ali je nastavljeno za dva multi modula.

Če ima kdo V1/2 bi rabil slike od spodnjega vezja iz slike, slikano po možnosti z obeh straneh. 4x srebrni vijaki, da se lahko dvigne zgornje vezje in naredit prvo sliko, odvit spodnjo vezje in še druga slika. Da lahko določim kam gredo ta tri povezave na vezju označene s puščico.
Slika

vlakci
Začetnik
Prispevkov: 45
Pridružen: 12 Jan 2015, 14:39

Re: Futaba FC-28

Odgovor Napisal/-a vlakci » 28 Feb 2017, 13:34

Končujem model podmornice in me malo heca omejen prostor za sprejemnik - prostor na razpolago je presek polkroga polmera 28mm in dolžine 50mm.

Trenutno imam v roki R139GP (9kanalni, PCM, single conversion), če odmontiram ohišje pridem na 45x35x20mm vezja. Rešuje me da je vezje zelo poenostavljeno (le zgornje vezje tanko in spodnje vezje tanko) in bi spremenil obliko podnožja pinov (, smer pinov, DSC predelal na 10ch), plus vezje montiral v tanko bužirko. fiksiral znotraj modelu na L.

Ampak preden grem vse to delat, je še kak drug 40Mhz 10kanalni sprejemnik ki bo delal na Futaba FC-28 (po navodilih Futaba je 9 in 10ch aktiven le pri PCM modulaciji). Corona ima en sprejemnk 9kanalni, dual conversion, Synthesized https://hobbyking.com/en_us/corona-synt ... 40mhz.html; ampak lahko sploh to dela na FC-28 na 9kanalu??

sasos
Freak
Prispevkov: 712
Pridružen: 19 Sep 2003, 02:21
Kraj: Postojna
Kontakt:

Re: Futaba FC-28

Odgovor Napisal/-a sasos » 01 Mar 2017, 09:33

vlakci napisal/-a:Corona ima en sprejemnk 9kanalni, dual conversion, Synthesized https://hobbyking.com/en_us/corona-synt ... 40mhz.html; ampak lahko sploh to dela na FC-28 na 9kanalu??
Ne.

Uporabniški avatar
Mr. S2k
Freak
Prispevkov: 946
Pridružen: 10 Maj 2010, 21:52
Kraj: Mengeš
Kontakt:

Re: Futaba FC-28

Odgovor Napisal/-a Mr. S2k » 01 Mar 2017, 13:26

Se da ta model podmornice kje videt? Npr. da bi odprl novo temo v ladijski sekciji ;)

LP
Yes we can! ;)

www.jelen.si
Slika

vlakci
Začetnik
Prispevkov: 45
Pridružen: 12 Jan 2015, 14:39

Re: Futaba FC-28

Odgovor Napisal/-a vlakci » 15 Apr 2017, 15:56

je v počasnem delu. Ko bo ves materiala in začetno stanje usposobljeno, pride članek TIM.

Trenutno sem uspel končat
- glavnino modela z zunanjimi detalji, medenina paluba, propelerji, krmilje, nosilci balastne cevi
- balastno cev
- balastni tank FF
- balastni tank RR
- mehanskih del z 2x 10cm linearni potenciometer za feedback pozicijo balastnih tankov
- pogon levi in desni (1000RPM pri 6V motorjih in reduktorji)
- fiksiranje vseh 6x servotov, motorja in balastna tanka
- test vodotesnosti pri razliki pritiska od 0 do 0.4bar
- predelava servo krmilja RC, da preko njih kontroliram oba balastna tanka in oba motorja:
1) dodatek trimmerjev na servo vezje, da lahko na balastih štimam max/min/sredina točko in na motorjih sredinsko točko;
2) zamenjava uporov na servo vezki, da imam bolj tekoče delovanja: razvlekel hitrost motorja od 0 do max čez 400uS razlike signala; zmanjšal upočasnitev motorjev balastanih tankov ko se približajo končni točki (imam čas prehoda max-min=60s, v primerjavi z servotom ko to naredi v 0.2s in mora prej upočasnih da nebi zaraid momenta preskočil končno pozicijo)
3) predelava Futaba FC-28 da imam dvojni vzporedni gas za CH3 in CH4. FC-28 izbral ker je 10kanalna, ima servo delay opcijo in 3linearne potenciometre na sredini

Trenutno sem na točki izbrat pravi sprejemnik. Sem hotel dat kakega R129DP ali R138DP ali R139GP ali R149DP (vsi PCM 8-9 kanalni in možna predelava do 10kanal), ampak prišel do ugotovitve da jih ne uspem stlačit med balasti (vsi z cca 55mm dolžine). Tako sem od včeraj na iskanju sprejemnika R146iP (6ch) ali R113iP (3ch) pri 40Mhz katere bom predelal na 10ch (dodal bočno vezje z manjkajočimi headerji in zlotal ta 4-6 žičk na obstoječ čip).
Zadnjič spremenil vlakci, dne 15 Apr 2017, 16:10, skupaj popravljeno 2 krat.

vlakci
Začetnik
Prispevkov: 45
Pridružen: 12 Jan 2015, 14:39

Re: Futaba FC-28

Odgovor Napisal/-a vlakci » 15 Apr 2017, 16:05

Balastni sistem je povsem simetričen. Z 2x balastnimi tanki bom lahko dosegel točno štimanje naklona modela po dolgi osi. To je povsem uporabno pod vodo ko model gre naprej, ki ga čene dviga gor zaradi oblike premca. V nasprotnem primeru moraš to izenačit s sprednji krilom. Ali pa ko hočeš izvest realni proces potopa (na mestu vodoraven počasni potop; ali med vožnjo hitri potop ko premec prvi gre pod vodo in pol na globini izravnaš)

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Odgovori

Vrni se na