FrSky X9D - TARANIS

Izkušnje z RV napravami, sprejemniki, servomehanizmi

Moderator:

Odgovori
scrat
Profesor
Prispevkov: 1942
Pridružen: 04 Jun 2011, 11:59

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a scrat » 18 Avg 2015, 12:02

Top. Hvala za info. Kakšen kabel pa maš za priklop na komp?

scrat
Profesor
Prispevkov: 1942
Pridružen: 04 Jun 2011, 11:59

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a scrat » 18 Avg 2015, 12:04

Včeraj naložil na Taranis opentx 2.1.1 in so kar nekaj zadev poštimali in dodali nekaj funkcij. =D> Samo ne najdem še kako lahko potem nadgradiš FW na sprejemnikih, ker to funkcijo so dodali. Znam narest z drugim FW-jem, ki je od drugega developerja.

Uporabniški avatar
Gladiac
Profesor
Prispevkov: 1285
Pridružen: 15 Jun 2010, 16:47
Kraj: Smlednik

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Gladiac » 18 Avg 2015, 12:09

Mene samo malo telemetrija moti, ker še ni navodil za pixhawk-a :D
Če imaš njihove senzorje ti jih sistem sam zazna, ostalo še čakam :D
http://www.onedrone.com - vse za fpv/uav... :D
http://www.patron.si - Spletna trgovina s pripomočki za vaš avto, dom, računalnike, ovitki za telefone
http://www.kopterworx.com Aerial solutions ... :D
http://www.lipo.si GensAce - Izbira Prvakov :)

Triatlet
Razpravljalec
Prispevkov: 78
Pridružen: 01 Avg 2013, 06:38

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Triatlet » 18 Avg 2015, 13:47

scrat napisal/-a:Top. Hvala za info. Kakšen kabel pa maš za priklop na komp?
Navaden MiniUSB :)

Slika

Triatlet
Razpravljalec
Prispevkov: 78
Pridružen: 01 Avg 2013, 06:38

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Triatlet » 18 Avg 2015, 13:49

Gladiac napisal/-a:Mene samo malo telemetrija moti, ker še ni navodil za pixhawk-a :D
Če imaš njihove senzorje ti jih sistem sam zazna, ostalo še čakam :D
Edin smotan je, da dokler prvič ne spojiš sprejemnika za oddajnikom na katerem imaš priklopljene senzorje, nič ne moreš programirati.
Sem včeraj želel na novo nastavit Bixlerja in sem sigurno eno uro zabil za to, da sem odkril da moraš najprej enkrat povezat da zazna, šele nato lahko programiraš razne funkcije :^o

dinamich
Začetnik
Prispevkov: 40
Pridružen: 19 Maj 2010, 07:12
Kraj: Ljubljana

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a dinamich » 18 Avg 2015, 14:12

scrat napisal/-a:Včeraj naložil na Taranis opentx 2.1.1 in so kar nekaj zadev poštimali in dodali nekaj funkcij. =D> Samo ne najdem še kako lahko potem nadgradiš FW na sprejemnikih, ker to funkcijo so dodali. Znam narest z drugim FW-jem, ki je od drugega developerja.
Greš v "SD CARD" menu, se postaviš na firwmare datoteko , ki mora imeti končnico ".bin" in v meniju izbereš na kateri modul (interni ali externi) želiš poslati nov fw.

dinamich
Začetnik
Prispevkov: 40
Pridružen: 19 Maj 2010, 07:12
Kraj: Ljubljana

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a dinamich » 18 Avg 2015, 14:14

Gladiac napisal/-a:Mene samo malo telemetrija moti, ker še ni navodil za pixhawk-a :D
Če imaš njihove senzorje ti jih sistem sam zazna, ostalo še čakam :D
Kakšne probleme pa imaš s Pixhawk? Zadeva bi morala delovati v kolikor je delovala na OpenTX 2.0.x.

Uporabniški avatar
Gladiac
Profesor
Prispevkov: 1285
Pridružen: 15 Jun 2010, 16:47
Kraj: Smlednik

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Gladiac » 18 Avg 2015, 18:53

Nimam problemov, moram stestirati, samo ne verjamem, da bo senzorje prepoznalo in mi jih ponudilo.
Treba prbat :)
http://www.onedrone.com - vse za fpv/uav... :D
http://www.patron.si - Spletna trgovina s pripomočki za vaš avto, dom, računalnike, ovitki za telefone
http://www.kopterworx.com Aerial solutions ... :D
http://www.lipo.si GensAce - Izbira Prvakov :)

Triatlet
Razpravljalec
Prispevkov: 78
Pridružen: 01 Avg 2013, 06:38

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Triatlet » 13 Sep 2015, 09:05

Ima mogoče kdo FrSky telemetrijske module (višinomer) ter 2.1.1 ?
Meni modul ni želel kazati prave višine, vedno je štartal na 5800m. Tudi če sem resetiral telemetrijo, se je takoj postavil na tako višino.
Sedaj sem naložil naza 2.0.17 in zadeva deluje.
Na FrSky forumu sem dobil tole nazaj, ko sem spraševal:
Suggest you ask here:-
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2451551

Frsky don't support 2.1.x

:(

Uporabniški avatar
Gladiac
Profesor
Prispevkov: 1285
Pridružen: 15 Jun 2010, 16:47
Kraj: Smlednik

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Gladiac » 13 Sep 2015, 10:30

Jest mam nastiman :)
Source je vspd
Potem je pa treba na senzorju editirat auto ofset in ostale stvari.
Ce ti nebo ratalo bom probal poslikat.
Pa reset lahko nardis ce drzis enter gumb in potem izberes kaj bi resitiral.

LP
http://www.onedrone.com - vse za fpv/uav... :D
http://www.patron.si - Spletna trgovina s pripomočki za vaš avto, dom, računalnike, ovitki za telefone
http://www.kopterworx.com Aerial solutions ... :D
http://www.lipo.si GensAce - Izbira Prvakov :)

Triatlet
Razpravljalec
Prispevkov: 78
Pridružen: 01 Avg 2013, 06:38

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Triatlet » 13 Sep 2015, 13:35

Sej senzor kot tak deluje, tudi višino kaže, samo ne pravilne :)
Vedno štarta iz 5800m, čeprav resetiram celotno telemetrijo.
Zdaj sem šel itak nazaj na 2.0.17, kjer ko resetiram, gre višina lepo nazaj na 0m.

Kako pa bi lahko na senzorju nastavil auto offset? Bom najbrž še malo počakal, da spilijo do konca tole 2.1.X ...
Mi trenutno še 2.0.17 služi čisto OK.

Uporabniški avatar
Gladiac
Profesor
Prispevkov: 1285
Pridružen: 15 Jun 2010, 16:47
Kraj: Smlednik

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Gladiac » 13 Sep 2015, 13:37

Tam kjer najde senzor das edit in nastavis kljujico na auto offset :)
http://www.onedrone.com - vse za fpv/uav... :D
http://www.patron.si - Spletna trgovina s pripomočki za vaš avto, dom, računalnike, ovitki za telefone
http://www.kopterworx.com Aerial solutions ... :D
http://www.lipo.si GensAce - Izbira Prvakov :)

Uporabniški avatar
Gladiac
Profesor
Prispevkov: 1285
Pridružen: 15 Jun 2010, 16:47
Kraj: Smlednik

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Gladiac » 14 Sep 2015, 21:14

Lahko pa kakšen dan prideš do naše piste pa kakšno rečemo :D
http://www.onedrone.com - vse za fpv/uav... :D
http://www.patron.si - Spletna trgovina s pripomočki za vaš avto, dom, računalnike, ovitki za telefone
http://www.kopterworx.com Aerial solutions ... :D
http://www.lipo.si GensAce - Izbira Prvakov :)

Triatlet
Razpravljalec
Prispevkov: 78
Pridružen: 01 Avg 2013, 06:38

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Triatlet » 14 Sep 2015, 21:37

Lahko bi se kdaj dobil :)
Samo zdele ta teden najavljajo slabo vreme .... bomo vidl.
Kdaj pa običajno letite?

Zdej se malo ukvarjam s telimi logi ter jih dodajam videoposnetku, s pomočjo programa DashWare in je res zakon :D

MR. HYPE
Razpravljalec
Prispevkov: 178
Pridružen: 27 Mar 2005, 15:10
Kraj: Polzela

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a MR. HYPE » 22 Okt 2015, 13:38

Na zalogi sedaj tudi v EU Warehose:
https://www.hobbyking.com/hobbyking/sto ... duct=85500

Cena: cca.160Eur (po njihovem tečaju)

l.p.D

Uporabniški avatar
gusar
Freak
Prispevkov: 828
Pridružen: 05 Dec 2004, 12:19
Kraj: Štajerska

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a gusar » 22 Okt 2015, 15:00

MR. HYPE napisal/-a:Na zalogi sedaj tudi v EU Warehose:
https://www.hobbyking.com/hobbyking/sto ... duct=85500

Cena: cca.160Eur (po njihovem tečaju)

l.p.D
To pa je res njihov tečaj :whistle:
Piše tudi da je .......ker če je verzija EU ni res =;
Compatibility: FrSky X series, D series and V8-II series receivers


Imajo res novejši sprejemniki serije X slab sprejem oz. doseg :oops:
MKM

Uporabniški avatar
Gladiac
Profesor
Prispevkov: 1285
Pridružen: 15 Jun 2010, 16:47
Kraj: Smlednik

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Gladiac » 22 Okt 2015, 19:41

Kolega je na fpv letel okoli 2km daleč, taoo da če je to slab sprejem ne vem :)

LP
http://www.onedrone.com - vse za fpv/uav... :D
http://www.patron.si - Spletna trgovina s pripomočki za vaš avto, dom, računalnike, ovitki za telefone
http://www.kopterworx.com Aerial solutions ... :D
http://www.lipo.si GensAce - Izbira Prvakov :)

mihec87
Dr. Modelar
Prispevkov: 3857
Pridružen: 24 Jan 2005, 18:57
Kraj: Velenje

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a mihec87 » 23 Okt 2015, 09:28

Ni med "eu" ter "ne eu" razlika samo v firmwaru?
Modelarji smo kot trobentice,ko skopni sneg ter pride pomlad, pokukamo na plano..

Uporabniški avatar
Gladiac
Profesor
Prispevkov: 1285
Pridružen: 15 Jun 2010, 16:47
Kraj: Smlednik

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Gladiac » 23 Okt 2015, 09:31

Ja samo fv zamenjaš in vse deluje kot je treba :)
http://www.onedrone.com - vse za fpv/uav... :D
http://www.patron.si - Spletna trgovina s pripomočki za vaš avto, dom, računalnike, ovitki za telefone
http://www.kopterworx.com Aerial solutions ... :D
http://www.lipo.si GensAce - Izbira Prvakov :)

Uporabniški avatar
gusar
Freak
Prispevkov: 828
Pridružen: 05 Dec 2004, 12:19
Kraj: Štajerska

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a gusar » 23 Okt 2015, 22:02

Gladiac napisal/-a:Ja samo fv zamenjaš in vse deluje kot je treba :)
katero verzijo'???
MKM

Uporabniški avatar
Gladiac
Profesor
Prispevkov: 1285
Pridružen: 15 Jun 2010, 16:47
Kraj: Smlednik

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Gladiac » 23 Okt 2015, 23:27

Na 2.0.xxx zadnjo kjer piše not eu.
Moraš pa z usb ključkom updejtat prek pinov v modul bayu.

Na 2.1 pa samk nedaš kljukice v companionu kjer piše eu in pri meni vse dela.

LP
http://www.onedrone.com - vse za fpv/uav... :D
http://www.patron.si - Spletna trgovina s pripomočki za vaš avto, dom, računalnike, ovitki za telefone
http://www.kopterworx.com Aerial solutions ... :D
http://www.lipo.si GensAce - Izbira Prvakov :)

dinamich
Začetnik
Prispevkov: 40
Pridružen: 19 Maj 2010, 07:12
Kraj: Ljubljana

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a dinamich » 24 Okt 2015, 08:01

Mal mešate stvari. Če je Taranis za EU, potem ima naložen OpenTX, ki ne ponuja protokola D8. Ampak to je samo podatek, ki se pošlje oddajnemu modulu XJT.

Oddajni modul XJT ima nato naložen svoj firmware (ki ga razvija Frsky in ni odprtokodni) in sicer EU verzijo, ki ne podpira več D8 protokola. Implementiran je tudi LBT, zato tudi tak modul ni kompatibilen z nonEU serijo X sprejemnikov.

Sprejemniki X serije za EU območje imajo poseben EU firmware in ne znajo komunicirati z nonEU oddajnikom.

Torej, če nekdo želi uporabiti sprejemnik serije D ali pa non EU X serije, potem mora narediti sledeče:

* v Taranis naloži nonEU varianto OpenTX.
* na interni oddajniški modul XJT naloži nonEU firmware od Frsky.
* na vse morebitne sprejemnike serije X naloži nonEU firmware od Frsky.

Uporabniški avatar
Gladiac
Profesor
Prispevkov: 1285
Pridružen: 15 Jun 2010, 16:47
Kraj: Smlednik

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Gladiac » 24 Okt 2015, 08:06

No sam da se ne bomo kregal :)
Jest sem naredil kot sem napisal in mi vse deluje.
Na x9d sem nadgradil firmware z noneu varianto in morjo bit vsi sprejemniki z noneu firmware naloženim.

Na x9e pa sem samo downloadal fw brez da sem dal kljukico za eu in mi delujejo vsi sprejemniki, a mora biti na x varianti vseeno eu firmware gor.

Jest sm povedal svoje, zdej pa zdebatirajte :)

LP
http://www.onedrone.com - vse za fpv/uav... :D
http://www.patron.si - Spletna trgovina s pripomočki za vaš avto, dom, računalnike, ovitki za telefone
http://www.kopterworx.com Aerial solutions ... :D
http://www.lipo.si GensAce - Izbira Prvakov :)

Uporabniški avatar
gusar
Freak
Prispevkov: 828
Pridružen: 05 Dec 2004, 12:19
Kraj: Štajerska

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a gusar » 24 Okt 2015, 11:05

Gladiac napisal/-a:No sam da se ne bomo kregal :)
Jest sem naredil kot sem napisal in mi vse deluje.
Na x9d sem nadgradil firmware z noneu varianto in morjo bit vsi sprejemniki z noneu firmware naloženim.

Na x9e pa sem samo downloadal fw brez da sem dal kljukico za eu in mi delujejo vsi sprejemniki, a mora biti na x varianti vseeno eu firmware gor.

Jest sm povedal svoje, zdej pa zdebatirajte :)

LP
Ali obstaja varianta, da dodaš zunanji modul in ti delujejo stari sprejemniki D in V še najmanj kompliciranja, ker mi to stalno šaranje....po softveru ne diši preveč, zato sem prodal HOT-a.....ker se prej ko slej s temi gor... dol lahko kaj zakomplicira ali pač..ne :whistle:
Imam še vprašanje, ker mi nemški jezik leži, kakšen je postopek spremembe jezika.... [-o<

lp
MKM

Uporabniški avatar
Gladiac
Profesor
Prispevkov: 1285
Pridružen: 15 Jun 2010, 16:47
Kraj: Smlednik

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Gladiac » 24 Okt 2015, 14:40

Lahko kupiš modul za 60e s sprejemnikom samo je hitreje nadgradit in potem nimaš več težav. Če ne upgrejdaš z vsakim updejtom je to to.

LP
http://www.onedrone.com - vse za fpv/uav... :D
http://www.patron.si - Spletna trgovina s pripomočki za vaš avto, dom, računalnike, ovitki za telefone
http://www.kopterworx.com Aerial solutions ... :D
http://www.lipo.si GensAce - Izbira Prvakov :)

Odgovori

Vrni se na