FrSky X9D - TARANIS

Izkušnje z RV napravami, sprejemniki, servomehanizmi

Moderator:

Odgovori
krko
Razpravljalec
Prispevkov: 102
Pridružen: 11 Nov 2012, 16:56

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a krko » 05 Nov 2014, 21:25

Saj noče, da kriči, je nadležno, vsakič ko jo vklopiš.
Malo moram še osvojiti nastavitve, potem pa gaasa.
No, za čoln res ne rabim veliko nastavljanja, pa vseeno, kmalu verjetno pride tudi Phoenix 2000. :D
Mogoče pa bom na čolnu naredil spy arm, pa bom rabil dodatne 3 servote, tako da bo potrebnega malo več programiranja in nastavljanja.

Uporabniški avatar
joemontana1234
Razpravljalec
Prispevkov: 123
Pridružen: 19 Dec 2011, 09:11
Kraj: Ljubljana

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a joemontana1234 » 08 Nov 2014, 08:56


krko
Razpravljalec
Prispevkov: 102
Pridružen: 11 Nov 2012, 16:56

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a krko » 08 Nov 2014, 23:18

Živjo, nekaj sem gledal po menijih postaje in opazil, da se da nastaviti kako naj se nastavijo kanali ob izgubi signala. Je to res, ali se narobe razumel, kaj mi hoče povedati tista funkcija?

Uporabniški avatar
Pisk
Razpravljalec
Prispevkov: 91
Pridružen: 06 Feb 2005, 19:59
Kontakt:

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Pisk » 10 Nov 2014, 09:52

krko napisal/-a:Živjo, nekaj sem gledal po menijih postaje in opazil, da se da nastaviti kako naj se nastavijo kanali ob izgubi signala. Je to res, ali se narobe razumel, kaj mi hoče povedati tista funkcija?
Ja, Taranis omogoča nastavitev 'Failsafa' prek oddajnika (to velja za X serijo sprejemnikov). Kako se to naredi? Glej: https://www.youtube.com/watch?v=gj-MqyvbQ5I
Nepomembna osebna modelarska stran: http://leti-leti.splet.arnes.si/

meccar
Začetnik
Prispevkov: 36
Pridružen: 09 Sep 2008, 12:14

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a meccar » 15 Nov 2014, 18:54

ali je kdo že programiral telemetrijo vario
mam taranis x9d pa 8ch sprejemnik z telemetrijo, včerej sem dobil tudi vmesnik za variometer
tud programček sem naložil na pc in se da lepo nastavit če veš kaj ?

je že kdo programiral oz. je kak uporaben link

lp, mec

Triatlet
Razpravljalec
Prispevkov: 78
Pridružen: 01 Avg 2013, 06:38

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Triatlet » 17 Nov 2014, 08:21

Sam sem tudi letos kupil Taranisa, in poleg tudi variometer.
Mi ga je uspelo za moje pojme kar lepo sprogramirat.
Nastavljeno pa imam tako, da na poteg stikala pove trenutno višino, in pa v logih mi potem kaže graf višine.
Edino kar sem dalj časa iskal je bilo to, da je potrebno pred poletom zresetirati telemetrijo, da je višina na 0m:
On a telemetry page, long press enter, then "reset telemetry".
Otherwise, long press enter, then "reset", then "reset telemetry".

Pod Special functions sem nastavil nekako takole: SF22 / SH↓ / Play Value / Alt / No repeat
Pa nastavit moraš še neko akcijo, če želiš da ti začne logirati let, jaz imam takole:
SF20 / !SE↑ / Start Logs / 0,2 /

Uporabniški avatar
Gladiac
Profesor
Prispevkov: 1284
Pridružen: 15 Jun 2010, 16:47
Kraj: Smlednik

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Gladiac » 17 Nov 2014, 10:14

meccar, če ne prej bova v soboto naštimala :D
Telemetrijo pa lahko tudi tako resitiraš, da na sikalo SH - se mi zdi- nastaviš v special functions reset in potem kaj(timer 1, 2 ali telemetrijo ali vse skupaj)
Potem po vsakem letu samo klikneš gor tipko - stikalo - in je vse na 0 :D in timer resitiran.

LP
http://www.onedrone.com - vse za fpv/uav... :D
http://www.patron.si - Spletna trgovina s pripomočki za vaš avto, dom, računalnike, ovitki za telefone
http://www.kopterworx.com Aerial solutions ... :D
http://www.lipo.si GensAce - Izbira Prvakov :)

Uporabniški avatar
Peksy
Razpravljalec
Prispevkov: 74
Pridružen: 09 Okt 2010, 08:23
Kraj: Domžale

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Peksy » 21 Nov 2014, 08:38

Imam tažavo. Rad bi uporabil sprejemnike fs - gr3e na Taranisu in zato sem kupil modul fs - rm002. Problem je v tem, da jih ne morem sparit. Ima kdo idejo kako bi to lahko naredil ?
LP! Matjaž

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 2963
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 21 Nov 2014, 12:06

Modulacija oddajnika je.......GFSK
Modulacija sprejemnika je....AFHDS
Slika

Uporabniški avatar
Peksy
Razpravljalec
Prispevkov: 74
Pridružen: 09 Okt 2010, 08:23
Kraj: Domžale

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Peksy » 22 Nov 2014, 17:21

AlesZ napisal/-a:Modulacija oddajnika je.......GFSK
Modulacija sprejemnika je....AFHDS
Ok razumem. A potem sploh obstaja modul z modulacijo GFSK za taranisa?
LP! Matjaž

mihec87
Dr. Modelar
Prispevkov: 3857
Pridružen: 24 Jan 2005, 18:57
Kraj: Velenje

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a mihec87 » 27 Nov 2014, 16:07

Ni lažje če zamenjaš sprejemnik v modelu?
Modelarji smo kot trobentice,ko skopni sneg ter pride pomlad, pokukamo na plano..

Uporabniški avatar
Peksy
Razpravljalec
Prispevkov: 74
Pridružen: 09 Okt 2010, 08:23
Kraj: Domžale

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Peksy » 27 Nov 2014, 20:29

Je lažje samo če imaš doma že 8 sprejemnikov je bolj smiselno jih tudi uporabit. Mi je pa ratalo tudi rešiti problem, ki je bil samo v slabem stiku med modulom in komando. Sedaj deluje brez problema ;)
LP! Matjaž

Uporabniški avatar
rc-ryder
Dr. Modelar
Prispevkov: 2873
Pridružen: 10 Dec 2012, 23:03

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a rc-ryder » 07 Dec 2014, 11:11

Zdravo.

Moj Taranis kaže prve znake nekooperativnosti...

Na začetku se je povezal s PC jem (oba trima + tipka za vklop), sedaj po kakem mesecu se nikakor ne poveže.
Sprobal na dveh različnih kablih ter na PC ju z XP ter laptopu z W7.

Ima kdo kako idejo oz. ali je kaka nastavitev da se to zrihta?

Hvala in lp.
RC-Ryder - Degustiram modelarstvo O:)

dinamich
Začetnik
Prispevkov: 40
Pridružen: 19 Maj 2010, 07:12
Kraj: Ljubljana

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a dinamich » 08 Dec 2014, 07:05

Ali se izpis na LCD zaslonu spremeni, ko priklopis usb kabel? Če se ne, potem nekje ni stika.

Uporabniški avatar
rc-ryder
Dr. Modelar
Prispevkov: 2873
Pridružen: 10 Dec 2012, 23:03

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a rc-ryder » 08 Dec 2014, 22:15

dinamich napisal/-a:Ali se izpis na LCD zaslonu spremeni, ko priklopis usb kabel? Če se ne, potem nekje ni stika.
Nič ne piše, ne ko kabel vtaknem, ne ko prižgem napravo...

Sprobal sem vse žive kable na vseh dostopnih PC-jih... Zanimivo pa je da zazna STM Bootloader :-?

Torej je dejansko nekaj z napravo?

Lp
RC-Ryder - Degustiram modelarstvo O:)

dinamich
Začetnik
Prispevkov: 40
Pridružen: 19 Maj 2010, 07:12
Kraj: Ljubljana

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a dinamich » 09 Dec 2014, 13:59

Po vrsti. Kateri opentx imaš naložen?

Če je eden izmed verzij 2.0.x, potem IZKLOPI USB kabel, tišči oba trima skupaj in prižgi. Če na zaslonu ni nič, potem si nekoč na Taranis naložil firmware za napačno verzijo (Tranis Plus firware na Tarani radio ali obratno). Problem rešiš tako, da pravilno nastaviš radio profile v Companion in ponovno dolpotegneš in sprogramiraš tako da v UGASNJEN Taranis vklopiš USB kabel.

Po moje te matra tale razlika:
* Taranis OFF, vklopiš USB kabel in ga priklopiš na PC, lcd ostane ugasnjen (deluje tudi brez baterije) - DFU Bootloader mode (flashanje firmware preko Zadig gonilnika in dfu-util programa)
* Taranis OFF, brez USB kabla, tišanje trimov, vklop - aktivira se opentx Bootloader (vidiš na LCD), priklopiš USB kabel in na PC - na PC se pojavita dva pogona, v tem načinu urejaš modele, vlečeš dol log datoteke, ipd...

Uporabniški avatar
rc-ryder
Dr. Modelar
Prispevkov: 2873
Pridružen: 10 Dec 2012, 23:03

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a rc-ryder » 09 Dec 2014, 17:30

dinamich napisal/-a:Po vrsti. Kateri opentx imaš naložen?

Če je eden izmed verzij 2.0.x, potem IZKLOPI USB kabel, tišči oba trima skupaj in prižgi. Če na zaslonu ni nič, potem si nekoč na Taranis naložil firmware za napačno verzijo (Tranis Plus firware na Tarani radio ali obratno). Problem rešiš tako, da pravilno nastaviš radio profile v Companion in ponovno dolpotegneš in sprogramiraš tako da v UGASNJEN Taranis vklopiš USB kabel.

Po moje te matra tale razlika:
* Taranis OFF, vklopiš USB kabel in ga priklopiš na PC, lcd ostane ugasnjen (deluje tudi brez baterije) - DFU Bootloader mode (flashanje firmware preko Zadig gonilnika in dfu-util programa)
* Taranis OFF, brez USB kabla, tišanje trimov, vklop - aktivira se opentx Bootloader (vidiš na LCD), priklopiš USB kabel in na PC - na PC se pojavita dva pogona, v tem načinu urejaš modele, vlečeš dol log datoteke, ipd...
Yep, zje$al me je RTFM.
Ko sem iztaknil kabel in ponovil v pravem vrstnem redu je vse spet OK.
Hvala in LP
RC-Ryder - Degustiram modelarstvo O:)

Uporabniški avatar
carcar
Profesor
Prispevkov: 1045
Pridružen: 28 Avg 2005, 08:48

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a carcar » 21 Dec 2014, 13:04

Kaj je razlika med "plus" in "navadno" ? Že kdo ugotovil kakšno slabo lastnost, pomanjkljivost..
_____a.k.a @ Moderator Modeli iz penastih materialov____

Uporabniški avatar
Gladiac
Profesor
Prispevkov: 1284
Pridružen: 15 Jun 2010, 16:47
Kraj: Smlednik

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Gladiac » 21 Dec 2014, 17:59

plus je nadgrajena navadna
vibra
barve ozadja lahko spremeniš
in pa not so fla kabli in ne navadni za povezavo obeh polovic
http://www.onedrone.com - vse za fpv/uav... :D
http://www.patron.si - Spletna trgovina s pripomočki za vaš avto, dom, računalnike, ovitki za telefone
http://www.kopterworx.com Aerial solutions ... :D
http://www.lipo.si GensAce - Izbira Prvakov :)

scrat
Profesor
Prispevkov: 1942
Pridružen: 04 Jun 2011, 11:59

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a scrat » 24 Dec 2014, 13:48

Gladiac napisal/-a:plus je nadgrajena navadna
vibra
barve ozadja lahko spremeniš
in pa not so fla kabli in ne navadni za povezavo obeh polovic
Skratka: boljša :)

Drugač si jo pa tut jst želim tole Taranis. Uf.

Uporabniški avatar
Pisk
Razpravljalec
Prispevkov: 91
Pridružen: 06 Feb 2005, 19:59
Kontakt:

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Pisk » 08 Jan 2015, 21:15

Je že kdo zamenjal originalno 2db anteno s 5 db za večji domet Taranisa? Žal se je ne da samo odvijačit in zamenjat, tako kot pri modulih, in zahteva cel poseg v drobovje. Sem brskal po netu, pa enim to dobro deluje, drugim ne in imajo s tem težave.
Nepomembna osebna modelarska stran: http://leti-leti.splet.arnes.si/

scrat
Profesor
Prispevkov: 1942
Pridružen: 04 Jun 2011, 11:59

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a scrat » 09 Jan 2015, 12:40

Pisk napisal/-a:Je že kdo zamenjal originalno 2db anteno s 5 db za večji domet Taranisa? Žal se je ne da samo odvijačit in zamenjat, tako kot pri modulih, in zahteva cel poseg v drobovje. Sem brskal po netu, pa enim to dobro deluje, drugim ne in imajo s tem težave.
Sj vem, da bedno ampak potem kupi XJT JR modul in daj gor 5db anteno...ja vem, da je XJT že vgrajen.

Uporabniški avatar
Pisk
Razpravljalec
Prispevkov: 91
Pridružen: 06 Feb 2005, 19:59
Kontakt:

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Pisk » 10 Jan 2015, 20:05

Ja, saj o tem sem tudi razmišljal (če bom kdaj potreboval): sicer ne najceneje, a bi bilo najbolj zanesljivo.
Nepomembna osebna modelarska stran: http://leti-leti.splet.arnes.si/

Uporabniški avatar
Golobinho
Razpravljalec
Prispevkov: 120
Pridružen: 09 Jan 2009, 19:06

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Golobinho » 13 Jan 2015, 16:20

Pisk napisal/-a:Je že kdo zamenjal originalno 2db anteno s 5 db za večji domet Taranisa? Žal se je ne da samo odvijačit in zamenjat, tako kot pri modulih, in zahteva cel poseg v drobovje. Sem brskal po netu, pa enim to dobro deluje, drugim ne in imajo s tem težave.
Ne razumem tvoje potrebe po 5Db anteni ker imaš že tako več kot 5 Km dometa. Preverjeno na lastni komandi in x8r sprejemniku.

Uporabniški avatar
Pisk
Razpravljalec
Prispevkov: 91
Pridružen: 06 Feb 2005, 19:59
Kontakt:

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Pisk » 13 Jan 2015, 20:13

Koliko pa si imel RSSI na 5km, oz. do koliko RSSI je še varno leteti? V osnovi je sicer nastavljeno na 45 in 43, a naj bi bilo to z nekaj rezerve. Meni se je zgodilo že ko sem letel v vidnem polju (torej ne FPV) da mi je padlo na 45...
Nepomembna osebna modelarska stran: http://leti-leti.splet.arnes.si/

Odgovori

Vrni se na