FrSky X9D - TARANIS

Izkušnje z RV napravami, sprejemniki, servomehanizmi

Moderator:

Odgovori
Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 2989
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 27 Jul 2013, 09:21

Pa imajo to v programu,ali tipajo po tržišču.Mi je tale bolj všeč....!
Slika
Slika

Uporabniški avatar
shqwarch
Profesor
Prispevkov: 1482
Pridružen: 02 Avg 2006, 20:24
Kraj: Nisem Profesor, Sem Razpravljalec :) ;)
Kontakt:

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a shqwarch » 27 Jul 2013, 12:59

Halo, saj še zdajšnje skoraj ne moreš kupiti na evropskem tržišču, pa že mislijo novo dat ven.
Slika

Uporabniški avatar
Trzinc
Razpravljalec
Prispevkov: 94
Pridružen: 04 Feb 2012, 14:37
Kraj: Trzin

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Trzinc » 01 Avg 2013, 08:46

A kdo ve kje se v EU prodaja taranis komanda?

Uporabniški avatar
Gladiac
Profesor
Prispevkov: 1285
Pridružen: 15 Jun 2010, 16:47
Kraj: Smlednik

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Gladiac » 01 Avg 2013, 10:21

:D

Če bo vse posreč pa da kitajci ne bodo kej zaj... bo nekje od sredine do konca avgusta bodo v sloveniji :D

LP
http://www.onedrone.com - vse za fpv/uav... :D
http://www.patron.si - Spletna trgovina s pripomočki za vaš avto, dom, računalnike, ovitki za telefone
http://www.kopterworx.com Aerial solutions ... :D
http://www.lipo.si GensAce - Izbira Prvakov :)

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 2989
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 01 Avg 2013, 11:06

Dokler uvažaš kot fizična oseba ti veljajo kitajski papirji,ko si enkrat pravna oseba pa moraš pridobiti papirje še nekrat od Europske ustanove.......
Zakaj pa so v EU skladišču samo naprave brez modula,V zadnjem času jim je uspelo pridobit papirje za "rumana "sprejemnike.....
Slika

Uporabniški avatar
Trzinc
Razpravljalec
Prispevkov: 94
Pridružen: 04 Feb 2012, 14:37
Kraj: Trzin

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Trzinc » 20 Avg 2013, 10:16

Na GiantShark-u so jih imeli 70 kos. Žal sem zamudil. Ali že kdo ima to komando? Ali kdo ve koliko naj bi nesel long-range mode?

alessgc
Začetnik
Prispevkov: 14
Pridružen: 11 Jul 2011, 08:02
Kraj: Ljubno - Gorenjska

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a alessgc » 01 Sep 2013, 19:00

Že mogoče kdo ma komando? Zanima me tudi alo bo naprodaj kje v SLO?

lp aleš

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3612
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 01 Sep 2013, 19:08

Sicer kot ponosni in srečni lastnik MX24s (tok tok) verjamem, da če bi bil brez komande, bi sigurno kupil kaj takega. Zgleda že od daleč kul! 8)

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

Uporabniški avatar
ashi
Tekmovalec
Prispevkov: 249
Pridružen: 08 Maj 2007, 21:36
Kraj: Novo mesto

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a ashi » 02 Sep 2013, 05:07

Tukaj jo imajo...

https://www.engelmt.de/index.php/katalo ... erset.html

Postnina cca 20eur..

lpa

Uporabniški avatar
VaZl
Tekmovalec
Prispevkov: 350
Pridružen: 17 Nov 2004, 18:07
Kraj: ex LJ; blizu Sl. Bistrica, pod Pohorjem :-)

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a VaZl » 02 Sep 2013, 05:18

Not available.....

Uporabniški avatar
andrej007
Profesor
Prispevkov: 1245
Pridružen: 06 Okt 2006, 12:43
Kraj: Domžale

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a andrej007 » 02 Sep 2013, 06:38

Kitajc jo ima tudi: http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... de_2_.html Samo na žalost je BK, pa še v EU skladišču ni.
Modelarstvo je droga ,ki škoduje predvsem finančnemu stanju odvisnika :lol: :roll: :lol:


lp Andrej

Uporabniški avatar
ashi
Tekmovalec
Prispevkov: 249
Pridružen: 08 Maj 2007, 21:36
Kraj: Novo mesto

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a ashi » 02 Sep 2013, 07:51

No, bom tkole reku, na linku, ki sem ga zgoraj posredoval, sem narocil zadevo (po emailu) in po dveh tednih so me obvestil, da je na zalogi in lahko placam, nakar mi bojo stvarco dostavl..

Glede na to, da je treba povsod cakat na ta oddjanik, se mi dva tedna niti ne zdita tako dolga :)

lpa

bk
Tekmovalec
Prispevkov: 204
Pridružen: 14 Avg 2005, 19:56
Kraj: Škofja Loka

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a bk » 17 Sep 2013, 12:26

Zdravo!

Če boš res dobil v dveh tednih je to super. Jaz sem jo ravno dobil. Vplačal sem 15 8 in še pred tem sem čakal par tednov da sem sploh lahko vplačal. Se pravi cca 2 meseca.
Sem zelo vesel da sem jo dobil. Bom dal kasneje tudi kako slikico. Naredil sem še en demo board, da se bom lažje učil programirat in tudi za otroke ki jih učim. V napravo bom dal še star modul, tako da bo postaja 24 kanalna. Sicer sem s tem 8 kanalov zgubil, ampak običajno jih rabiš samo do 12 ali eventualno do 16.
Kakor sem bral lahko dobiš 16 kanalov:
2 draga nova sprejemnika vsak uparjen na drugih kanalih istega odddajnika
1 tak sprejemnik in 2 sbus expanderja
1 tak sprejemnik in na drugem oddajniku en netelemetrijski na drugem modulu
1 star telemetrijski sprejemnik in en netelemetrijski na drugem modulu
dva netelemetrijska zadnje serije pri čemer eden dela v telemetrijskem modu.
Vsaka od nadaljih variant je cenejša od prejšnje in 16 kanalov na koncu pride vse skupaj zelo poceni na število kanalov.

Posebno me zanima variometer (high precision), ker s starim sprejemnikom in modulom z alarmi ne dela meni kakor bi mogel. Upam da bo tu drugače, poleg tega pa so tiste nastavitve na modul in ne na model in je treba stalno preprogramirat modul, kar je zoprno.

Bomo videli kako to dela v praksi.

lp

bk
Tekmovalec
Prispevkov: 204
Pridružen: 14 Avg 2005, 19:56
Kraj: Škofja Loka

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a bk » 17 Sep 2013, 17:34

še par slik in prvi vtisi.

Kovček je bistveno manjši kot sem pričakoval in volumensko neprimerno manjši od teh, ki sem jih navajen. Super. Takega sem rabil, ker imam težave s pomankanjem prostora. Postaja daje dober občtek in ne deluje ceneno. Edino kar sem opazil sta stranska drsnika, ki delujeta bolj ceneno kot na 9Z. Pritrditev traku je malo nesrečna, ker stojalo dejansko pokriva gumb za on off ampak se da še vedno normalno prižgat in ugasnit. Ko sem dal dodatni modul sem imel malo težavo da je dobro sedel in da sta se repka zataknila. Drugače zgleda odlično. 2G kartca je priložena in baterije. Te bom zamenjal z Enelop. Tudi polnilec mi ni všeč in bi raje imel zunanjega. Ta ima tudi sicer UK priklop ker sem to kupil iz Anglije od T9xxx... Razmišljam da bi vdelal konektor za polnenje na pokrov od baterij ker je dosti prostora. Sicer moram to preveriti ampak mislim da sem bral na forumu da je zunaj samo usmernik, delta peak pa notri na plošči. Mislim da je najlažje to zaobiti (vključno z garancijo) na pokrovu baterij.

Prilagam še sliko demo plošče, ki sem jo naredil za učenje otrok in za igranje s to postajo. V škatli sta brezkrtačni in krtačni motor z regulatorjema in en 5 kanalni sprejemnik ter seveda nov 16 kanalni sprejemnik z dvema sbus expanderjema. Na vrhu pa je par servov in par stikal na prvi plošči.
Namen naprave je:
A opazovanje z osciloskopom.
- dveh faz brezkrtačnega motorja
- opazovanje mase krtačnega motorja
- opazovanje signala ki gre na servo motor
- opazovanje RSSI
B prikaz delovanja zunanjih naprav
- programatorja kontrolerja za brezkrtačne motorje
- krmiljenje serva ali el motorja z napravo ki generira krmilne impulze
C osnova za učenje programiranja raznih postaj
- vgrajen sprejemnik je tak da se ga binda s kratkim stikom med dvema kanaloma (ni potrebno odpirat škatle - zunanje stikalo)
(tako lahko zelo hitro uparim zadevo s katerokoli postajo)
D igranje s taranisom (vidnih 16 kanalov spredaj in 4 zadaj)
E možnost dodajanja še ene škatle spodaj in v njej je vsa telemetrija ki bi jo opazoval
(tako je preprosto recimo testirati variometer - kar me zanima in ni potrebno premikati kaj glomaznega ali kakega šavja)

Seveda vem da se da zadevo opazovati tudi na računalniku ali v ločenem oknu na postaji, ampak mi je to ljubše. Tudi baterije imam rajši klasične od LiFe kakor predlagajo na forumih

Prilagam še sliki
Priponke
1.JPG
1.JPG (199.79 KiB) Pogledano 3950 krat
2.JPG
2.JPG (218.17 KiB) Pogledano 3950 krat

bk
Tekmovalec
Prispevkov: 204
Pridružen: 14 Avg 2005, 19:56
Kraj: Škofja Loka

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a bk » 19 Sep 2013, 09:35

Včaraj sem probal malo programirat in osnovne funkcionalnosti. Sedaj mi zadeva dela na vseh kanalih, ki jih lahko nadziram (20).
Zanimivo je da za zunanji modul moraš nastavit PPM in ne tip modula (mislim da DJT), kot bi človek sklepal. Prvo sem nastavil to pa ni in ni hotelo delat. Nato sem pomislil, da smo zmerom priklapljali njihove module kot PPM signal in sem probal še to. Sedaj dela. Ne vem kaj bi moralo delati več z tisto nastavitvijo. Ali mogoče telemetrija ali kaj drugega. Vsekakor tam nič ne rabim razen kanalov in bo tako tudi ostalo.

Nisem pa še prišel do telemetrije. Upam da bo danes kaj časa.

Pri kanalih je njihov template (vrstni red kanalov drugačen kot futaba). Bom spremenil na to na kar sem navajen.

lp
Bojan

LangusJ
Tekmovalec
Prispevkov: 441
Pridružen: 28 Jun 2011, 06:30
Kraj: Križe

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a LangusJ » 19 Sep 2013, 10:29

Super opis do sedaj - tudi mene vedno bolj mika ta postaja in vse informacije dobrodošle =D>

Pri uporabi dveh oddajnih modulov bi bilo super, če bi lahko naredil test dometa, mogoče tudi primerjavo dometa pri dveh oddajnih modulih ali samo enem modulu. V teoriji sicer zaradi skakanja po različnih frekvenčnih pasovih ne bi smelo biti problemov, ampak vedno sem skeptičen ko sta oddajni anteni tako blizu skupaj.
LP
Janez

bk
Tekmovalec
Prispevkov: 204
Pridružen: 14 Avg 2005, 19:56
Kraj: Škofja Loka

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a bk » 20 Sep 2013, 19:47

Zdravo!

Dobro razmišljaš. Res so določeni problemi.

Sicer nisem testiral oddaljenosti ampak kar na mizi. Sedaj mi dela krmiljenje 20 kanalov in približno razumem telemetrijo. Variometer dela. Prestavil sem parametre z 10 0,5 -05 -10 na 5 0,1 -0,1 -5. Za enkrat se mi star namenski variometer (Multiplex) obnaša boljše od tega. Opazil sem da ima sistem probleme s telemetrijo, če je prižgan drug modul. To me spominja na brezžični učitelj učenec na 35Mhz, ko sem R700 vgradil na postajo. Uporabljal sem kanal 75 za odddajo in 64 (učenec) za sprejem. Na nek način oddajnik vdere z svojo veliko močjo v sprejemnik, ki mu je tako blizu kljub temu da je na druge kanalu in domet učitelj učenec se zmanjša na kakih 10m brez napake. Pri 50m pa je že par procentov šuma v sprejemu. Imam tudi isto na 2,4Ghz pa niti nisem testiral ali so taki problemi ali ne, ker mi je delovalo na normalni oddaljenosti.
Tu gre verjetno za isto. Zadeva je verjetno časovni multiplex in v enih intervalih oddaja v drugih pa sprejema. Drugi modul ni sinhroniziran s prvim in lahko oddaja takrat ko prvi sprejema in imamo verjetno problem, ki sem ga že prej opisal.

Kaj iz tega sledi.
Verjetno je najbolj normalna in poceni varianta za 16 kanalov z dvema sbus expanderja in enim prižganim oddajniškim modulom. V tem primeru imamo telemetrijo.
Druga varianta sta dva 8 kanalna netelemetrijska sprejemnika od katerih eden dela v telemetrijskem modu. Sklepam da bi moralo to delovati, ker mislim da ta sprejemnik nič ne oddaja in oddajnik nič ne pričakuje. To moram še preverit, ker je vse eno možno da bi bila dvosmerna komunikacija (protokol) pač brez telemetrijskih podatkov.Tako dobimo najceneje 16 kanalov vendar brez telemetrije.

Ne vem pa še ali izguba telemetrije pomeni tudi izgubo nadzora nad modelom. Mislim da lahko uparimo ta sprejemnik tudi brez telemetrije in v tem primeru bi lahko imeli čez 16 kanalov vendar brez telemetrije.

Mislim da za samo krmiljenje ne moti če sta oddajnika skupaj, štala je samo pri sprejemu.

Vgradil sem tudi v pokrov baterij konektor za napajanje baterij. Dal sem iste konektorje za priklop baterije kot so v original Enelop accu za Taranis. Dal pa sem tudi 2A varovalko na vhod za vsak primer.

Sedaj se igram z avtomatskim javljanjem višine pri določeni spremembi višine pa mi še ne gre. Rad pa bi probal da bi tudi telemetrija krmilila oddajnik.

Toliko za sedaj

lp
Bojan

bk
Tekmovalec
Prispevkov: 204
Pridružen: 14 Avg 2005, 19:56
Kraj: Škofja Loka

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a bk » 20 Sep 2013, 21:11

še par slik modifikacije:
Prikazan je konektor. Znotraj sem ga oblekel s tekočo gumo. Na spodnji strani originalne baterije se vidi varovalka. Zgoraj pa je konektor za polnenje.
Najprej sem mislil sam spajkati baterije, kasneje pa sem se odločil za original, ker so spajkane daljše kot točkasto varjene in ni ravno veliko prostora za konektor. (Nisem vedel da obstojajo tako majhni konektorji za cevne varovalke.)

Sedaj mi je tudi ratalo da dela varometer (ton), govor o višini za dano spremembo višine in da nad neko absolutno višino zalaufa motor.
Tako da sem bistvene nove elemente v glavnem sprobal. Zadeva deluje odlično. Pri teh zadevah je potrebno programirat v dveh menijih. V custom stikalu in nato še v custom funkciji. Prvo pomeni kateri kriterij sproži, drugo pa kaj se tedaj zgodi.

Prilagam še par dobrih linkov:
Čeprav imam že nekaj časa telemetrijo od Frsky sem se na tej strani še kar precej naučil:
http://www.eflightwiki.com/eflightwiki/ ... _Telemetry

Od postaje:
http://code.google.com/p/opentx/wiki/OpenTx_FrSky_EN

lp
Bojan
Priponke
IMG_8461.JPG
IMG_8461.JPG (184.69 KiB) Pogledano 3788 krat
IMG_8462.JPG
IMG_8462.JPG (219.1 KiB) Pogledano 3788 krat

Uporabniški avatar
Trzinc
Razpravljalec
Prispevkov: 94
Pridružen: 04 Feb 2012, 14:37
Kraj: Trzin

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Trzinc » 01 Okt 2013, 21:22

Sedaj imam taranis-a cca en teden (hvala za link uporabniku) in sem zelo zadovoljen. Sicer je kvaliteta same plastike in stikal malo slabša vendar tukaj cena odtehta. Končno sem se malo navadil menijev in sedaj približno razumem koncept programiranja open TX-a. Možnosti nastavitev in programiranja so res res velika, ni da ni. Eno pomankljivost, ki sem jo opazil je, da nastavljive krivulje (do 17 točk) nimajo možnosti, da so zaokrožene. Ampak glede na to, da jih je do 17 to skoraj niti ni potrebno. Druga pomankljivost je, da je v PPM modulaciji za zunanji RF modul modul možno nastaviti samo 8 kanalov PPM SUM in ne 10 ali 12. To so malenkosti, ki bodo verjetno odpravljene z posodobitvam. Drugače je res dobra komanda za ta denar.

branek
Začetnik
Prispevkov: 29
Pridružen: 27 Nov 2008, 13:20
Kraj: Kamnik

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a branek » 02 Okt 2013, 16:24

Me veseli, da si jo že dobil in da si z njo zadovoljen =D> .
Se vidimo na stezi ali pa danes na sestanku.

LP, Brane

ales73
Tekmovalec
Prispevkov: 341
Pridružen: 05 Jul 2009, 19:53
Kraj: Sevnica

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a ales73 » 09 Nov 2013, 21:16

Ali je mogoče kdo kupil Taranisa tule :

Menda je celo na zalogi mode 2, glej spodaj na strani, Stock 18 ?

http://www.microtechnics.eu/detail.php? ... &langue=en

Uporabniški avatar
spiky
Tekmovalec
Prispevkov: 436
Pridružen: 31 Mar 2008, 12:46
Kraj: Mengeš

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a spiky » 14 Nov 2013, 23:36

T9 ( http://www.t9hobbysport.com ) ima na zalogi še 6x Taranis Combo 1 (brez RX) in 3x Taranis Combo 2 (z X8R); vsi so MODE 1 !!!
Predelava MODE 1 v MODE 2 je sicer sila preprosta. http://www.youtube.com/watch?v=UdofcIeQ ... u.be&t=40s
Poštnina je malo dražja (cca. 45 EUR) + UK polnilec pride namesto EU, ampak, to so že detajli, heh.

Prednost imamo tisti s pre-order liste. Ampak, če koga zanima, naj jim TAKOJ pošlje mail, ker se seveda zna zgodit, da je kdo z liste ne bo vzel.... :wink:


t9.jpg
t9.jpg (94.62 KiB) Pogledano 3322 krat



LP Izi
RFM Fox F5D
Mibo Flash F5B
Mibo Osa F5B
X-TAZE F3P
Messerschmitt Bf 109 Funfighter
HobbyKing® Go Discover FPV
KingKong HEX 300 FPV

Fr'SKY X9D - TARANIS

Uporabniški avatar
Trzinc
Razpravljalec
Prispevkov: 94
Pridružen: 04 Feb 2012, 14:37
Kraj: Trzin

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Trzinc » 15 Nov 2013, 23:18

A je že kdo posodobil PC software na 1.5 verzijo? Kaj je novega?

scrat
Profesor
Prispevkov: 1942
Pridružen: 04 Jun 2011, 11:59

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a scrat » 20 Nov 2013, 08:28

Trzinc napisal/-a:A je že kdo posodobil PC software na 1.5 verzijo? Kaj je novega?
Moraš posodobiti, da lahko delujejo vse funkcije kot na zadnji verziji openTx za Taranis.

Pa še eno vprašanje...ali ste že menjali ročke, ker baje imajo nek fail in se ne postavi pravilno v center 1500 kot bi moralo. Nove so baje dobro spedenali.

Uporabniški avatar
Trzinc
Razpravljalec
Prispevkov: 94
Pridružen: 04 Feb 2012, 14:37
Kraj: Trzin

Re: FrSky X9D - TARANIS

Odgovor Napisal/-a Trzinc » 20 Nov 2013, 11:37

scrat napisal/-a: Pa še eno vprašanje...ali ste že menjali ročke, ker baje imajo nek fail in se ne postavi pravilno v center 1500 kot bi moralo. Nove so baje dobro spedenali.
Baje, da je imela samo prva verzija nek problem z ročkami. Zaenkrat dela tako kot mora.

Odgovori

Vrni se na