FrSky 2.4GHz Telemetry

Izkušnje z RV napravami, sprejemniki, servomehanizmi

Moderator:

Odgovori
Uporabniški avatar
tintek
Dr. Modelar
Prispevkov: 2227
Pridružen: 18 Jul 2005, 12:22
Kraj: cerkno

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a tintek » 06 Jan 2015, 13:39

Pozdravljeni!

Pa je šla še ena Futaba (T12FG) na frsky, ne dobesedno tokrat sem zanj izdelal zunanji modul.

Na ohišje sem namestil kos plastike v katerega sem vlepil magnet, en magnet sem vlepil na notranjo stran ohišja komande, tako da lepo sede v sedlo original FASST modula in se lepo "prilepi"
Slika

Tako pa je videti črevesje:
Slika

Zapakirano malo bolj lično:
Slika

Za LCD sem izdelal nosilec iz medeninaste cevi skozi katero sem speljal žičke, na cevko sem prilotal 2 4mm konektorja z čimer se zaslon in nosilec pritrdi na modul, torej če lcd-ja ne potrebujemo ga zlahka odstranimo, lcd pa je pritrjen na "kuglo" tako da se lpo suče in nastavlja v vse smeri.
Slika

Za vhod napajanja in signala sem uporabil trainer konektor:
Slika

Končna verzija:
Slika

Senzor za napetost deluje:
Slika

Pa še kufer sem ji privoščil kamor se pospravi lcd, original ter frsky modul zdej pa sam žgat :)
Slika


Zanima me kaj rabim (kakšne senzorje) za priklop na ta sprejemnik:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... etry_.html

Zanima me predvsem napetost morda tudi tok.

LP Tine
LP Tine

Kaj malga tut postružim

scrat
Profesor
Prispevkov: 1942
Pridružen: 04 Jun 2011, 11:59

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a scrat » 06 Jan 2015, 14:58

Odlično.

Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 491
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a modelarr » 25 Jan 2015, 21:54

Pozdravljeni.
Imam frsky modul s sprejemnikom D9R II plus in komando Turnigy 9xr pro.
Ali je možno upravljanje quada z naze32 preko PPM signala.
Če je kakšne so nastavitve v komandi in kaj vse je potrebno narediti?
Prosim za pomoč.
Kr neki !!

krko
Razpravljalec
Prispevkov: 102
Pridružen: 11 Nov 2012, 16:56

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a krko » 25 Jan 2015, 23:20

Živjo,
imam FrSky Taranis in em zanima, če ima komanda vgrajen tak, modul, da lahko na njej uporabim kakršnokoli telemetrijo?

Če prav razumem zadevo, kupim sprejemnik serije X s smart portom, smart port hub, na katerega priklopim vse senzorje, katere potrebujem, kabel hub-a pa nato priklopim na sprejemnik?
Če pa hočem da mi prikazuje še moč, pa moram to narediti na komandi?

Podpira Taranis tudi GPS telemtrijo?

scrat
Profesor
Prispevkov: 1942
Pridružen: 04 Jun 2011, 11:59

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a scrat » 27 Jan 2015, 09:46

modelarr napisal/-a:Pozdravljeni.
Imam frsky modul s sprejemnikom D9R II plus in komando Turnigy 9xr pro.
Ali je možno upravljanje quada z naze32 preko PPM signala.
Če je kakšne so nastavitve v komandi in kaj vse je potrebno narediti?
Prosim za pomoč.

D8R-II Plus imaš in ne D9?
Mislim, da ga morš flashat z tem FW-jem, da dobiš PPM signal: http://www.frsky-rc.com/download/view.p ... 8R-XP_27ms.

Tukaj pa še video: https://www.youtube.com/watch?v=NQQJ29d ... e=youtu.be

scrat
Profesor
Prispevkov: 1942
Pridružen: 04 Jun 2011, 11:59

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a scrat » 27 Jan 2015, 09:48

krko napisal/-a:Živjo,
imam FrSky Taranis in em zanima, če ima komanda vgrajen tak, modul, da lahko na njej uporabim kakršnokoli telemetrijo?

Če prav razumem zadevo, kupim sprejemnik serije X s smart portom, smart port hub, na katerega priklopim vse senzorje, katere potrebujem, kabel hub-a pa nato priklopim na sprejemnik?
Če pa hočem da mi prikazuje še moč, pa moram to narediti na komandi?

Podpira Taranis tudi GPS telemtrijo?
Podpira samo FrSKY telemetrijo. Kakšno moč bi ti imel prikazano?

Tudi GPS podpira.

Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 491
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a modelarr » 27 Jan 2015, 12:32

Hvala za odgovor.
Morda da bi bila boljša rešitev nakup novega sprejemnika, ki podpira PPM signal.
Morda bi lahko dal tega:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... etry_.html
Se pravi, da komando vseeno nastaviš normalno, ostalo pa naredi sprejemnik.
Ima morda kdo nastavitve za quad z naza32 in gps-om. (lahko v eepe programu)?

LP
Kr neki !!

scrat
Profesor
Prispevkov: 1942
Pridružen: 04 Jun 2011, 11:59

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a scrat » 27 Jan 2015, 14:00

Zakaj bi kupoval nov sprejemnik? Potem raje kupi D4R-II, ki je manjsi in enako zna cppm ze v startu. Samo, ker bos fural cez 8 kalanalov, potem moras flashniti sprejemnik z 27ms fw-jem, ker drugace se ti lahko sprejemnik zaklene in quad znori.

Lahko ti pomagam glede flashanja.

Ti posljem eepe za naze32 in gps nastavitve. Edino kar bos moral sam nastaviti je magnetic declination.

krko
Razpravljalec
Prispevkov: 102
Pridružen: 11 Nov 2012, 16:56

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a krko » 27 Jan 2015, 21:27

scrat napisal/-a:
krko napisal/-a:Živjo,
imam FrSky Taranis in em zanima, če ima komanda vgrajen tak, modul, da lahko na njej uporabim kakršnokoli telemetrijo?

Če prav razumem zadevo, kupim sprejemnik serije X s smart portom, smart port hub, na katerega priklopim vse senzorje, katere potrebujem, kabel hub-a pa nato priklopim na sprejemnik?
Če pa hočem da mi prikazuje še moč, pa moram to narediti na komandi?

Podpira Taranis tudi GPS telemtrijo?
Podpira samo FrSKY telemetrijo. Kakšno moč bi ti imel prikazano?

Tudi GPS podpira.
Moč, ki jo porablja motor, predvsem to me zanima.

Uporabniški avatar
Gladiac
Profesor
Prispevkov: 1270
Pridružen: 15 Jun 2010, 16:47
Kraj: Smlednik

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a Gladiac » 27 Jan 2015, 22:03

Moc ti racuna tokovni senzor za 40 ali 150a.
Moras pa samo omogociti prikaz na zaslonu.

LP
http://www.onedrone.com - vse za fpv/uav... :D
http://www.patron.si - Spletna trgovina s pripomočki za vaš avto, dom, računalnike, ovitki za telefone
http://www.kopterworx.com Aerial solutions ... :D
http://www.lipo.si GensAce - Izbira Prvakov :)

krko
Razpravljalec
Prispevkov: 102
Pridružen: 11 Nov 2012, 16:56

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a krko » 27 Jan 2015, 22:49

Aha, če prav vem, potem senzor namestim na žico baterije oziroma regulatorja?
Seveda samo na eno, in ne na obe skupaj.

Uporabniški avatar
Gladiac
Profesor
Prispevkov: 1270
Pridružen: 15 Jun 2010, 16:47
Kraj: Smlednik

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a Gladiac » 28 Jan 2015, 08:10

Ja ce mas 150a potem das na + :D
http://www.onedrone.com - vse za fpv/uav... :D
http://www.patron.si - Spletna trgovina s pripomočki za vaš avto, dom, računalnike, ovitki za telefone
http://www.kopterworx.com Aerial solutions ... :D
http://www.lipo.si GensAce - Izbira Prvakov :)

Uporabniški avatar
FRIC
Razpravljalec
Prispevkov: 64
Pridružen: 10 Dec 2005, 20:14
Kraj: MEDVODE

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a FRIC » 04 Feb 2015, 19:13

Ima mogoče kdo FrUSB-2/FUC-2 za nadgradnjo DHT-U na firmware v 2.3. Doma imam FrUSB-3/FUC-3, ki pa baje po nekaj predelavah lahko nadomesti FUC-2 - če je komu kaj poznano se priporočam.

lp

Uporabniški avatar
FRIC
Razpravljalec
Prispevkov: 64
Pridružen: 10 Dec 2005, 20:14
Kraj: MEDVODE

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a FRIC » 14 Feb 2015, 14:55

Nekaj mi ni jasno.

Na naze32 sem pripeljal baterijo na Voltage Monitor, nato sem na FrSky D6FR na A2 port priklopil telemetrijo iz naze32. Sedaj na DHT-U dobim neko napetost ampak je povsem nekaj drugega kot bi morala biti. Sem poskusal nastavit vse mogoče ampak brez uspeha.

Imam mogoče kdo kakšno idejo, je mogoče kriv sprejemnik in bi ga moral zamenjati za D4FR-II zaradi PPM signala.

vlakci
Začetnik
Prispevkov: 45
Pridružen: 12 Jan 2015, 14:39

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a vlakci » 12 Mar 2015, 20:08

je kdo ki ima star tip DHT in mu ne odgovarja pozicija/oblika stikal? Bi rabil starejšo izvedbo dodatnega vezja s stikali, ker sem zaradi potreb moral predelat da uporabljam vmesno verzijo nekje med DHT in DFT

Imam tole (s kabli, novo)
Slika

rabim pa za tole (so lahko odčipnjene nogice z DFT ali odrezan kabel z DHT)
Slika

prednost nove verzijem, da rabi le dve okrogli luknji za LED in tipko, a za stikao če ni priklopljeno na vezje je isto kot za 2way telemetrija. Stikal ima po originalu dolgo ročico
Zadnjič spremenil vlakci, dne 17 Mar 2015, 09:44, skupaj popravljeno 1 krat.

scrat
Profesor
Prispevkov: 1942
Pridružen: 04 Jun 2011, 11:59

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a scrat » 16 Mar 2015, 11:38

FRIC napisal/-a:Nekaj mi ni jasno.

Na naze32 sem pripeljal baterijo na Voltage Monitor, nato sem na FrSky D6FR na A2 port priklopil telemetrijo iz naze32. Sedaj na DHT-U dobim neko napetost ampak je povsem nekaj drugega kot bi morala biti. Sem poskusal nastavit vse mogoče ampak brez uspeha.

Imam mogoče kdo kakšno idejo, je mogoče kriv sprejemnik in bi ga moral zamenjati za D4FR-II zaradi PPM signala.
Si nastavil feature = telemetry v CLI-ju?

Triatlet
Razpravljalec
Prispevkov: 76
Pridružen: 01 Avg 2013, 06:38

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a Triatlet » 01 Maj 2015, 20:41

Pozdravljeni.
Imam eno težavo, pa me zanima, če se je kdo že srečal s čim podobnim.
Lastim si Taranisa, v modelu pa imam sprejemnik X8R, ter nanj priklopljena FLVSS LiPo Voltage Sensor ter Variometer Sensor.
Preko Smart Porta. Dosedaj je delovalo vse tako, kot je treba. Zadnjič pa sem šel letet, in sem pred letom na komandi
resetiral telemetrijo, zaradi višine, da sem prišel na nulo. Potem opazim, da mi ne bere več voltaže.
Danes pa sem se začel malo ukvarjati, in ne prebere na komando nič več. Ne višine, ne voltaže.
Poskušal sem priklopiti posamezen modul, zamenjat kable, pa ni nič bolje. Na obeh senzorjih hitro utripa rdeča LEDica.
Kaj lahko še probam narediti?

vlakci
Začetnik
Prispevkov: 45
Pridružen: 12 Jan 2015, 14:39

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a vlakci » 09 Maj 2015, 23:27

par vprašanje za telemetrijo BREZ zunanjega displaya ali bluetooth zunanje povezave. Uporabljal bom le glede na piskač znotraj DFT enote. Berem navodila ampak v več različnih variantah so si malo naprostujoča dejstva. Do zdej sem pogruntal da imam pri D8R-IIplus dva analogna priklopa A2 in A1 katere bereta od 0 do 3.3V.

Če je A1 vezan na X z jumperjem imam znotraj sprejemnika 4:1 pretvornik in meri napetost na spokah, ki pride z BEC ali ločene baterije samo za sprejemnik. Po tovarniških nastavitvah, pri katerih vrednostih bo DFT začel piskat in opozorjat na nizko napetost napajanje sprejemnika? Glede na navodila telemtrijskega displaya, naj bi se moralo nastavit v menijih faktor pretvorbe na enako vrednost kot je pretvorba prejemniku, plus nivo javljanja, ampak za začetek ne bom uporabljal displaya ampak le zvočna opozorila

Pol primer da A1 nočem imet na notranjo napetost sprejmenika z faktorjem 4, ampak vežem na zunanjo 3S baterijo, preko uporovnega adpaterja ki bo 4:1. Kako nastavit v DFT da bo začel piskat ko pride na D8R-IIplus A1 pod 2.625V?

Pol glede A2 - kaj ta je tovarniško izklopljen alarm, glede da je nepovezan (napetost analogna 0V)? Kako tega nastavit, da če laufaš dve ločene 3S baterije, ena merjena na A1, druga na A2, obe z delilnikom meritve 4:1 bo začel DFT piskat ko bo na A1 ali A2 pod 2.625V?

Pol še kot zadnje - nikjer ne zasledim podatka o javljalniku moči signala (RSSI) za D8R-IIplus, ko je pa v navodilih DFT omenjen.
The transmitter develops an internal voltage representing the receiver signal strength. Alarms are programmed in the transmitter to warn the pilot then the model is nearing maximum control range
Razporeditev s katero bom začel je LiPo 3S, BEC 5V, DFT in D8R-IIplus. Hočem si pa nastavit, da javi zvočni alarm ko bo A1 pod 2.625V (10.5V LiPo), A2 ne bom še uporabil in da javlja RSSI (moč signala). Druga opcija je A1 z jumperjem in alarm če napajanje sprejemnika pade pod 4.5V (ker je delilnik 4:1 pomeni na A1 1.125V , A2 alarm pri 2.625V (LiPo 10.5V) in javljanje RSSI.

vlakci
Začetnik
Prispevkov: 45
Pridružen: 12 Jan 2015, 14:39

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a vlakci » 10 Maj 2015, 13:39

FRIC napisal/-a:Nekaj mi ni jasno.

Na naze32 sem pripeljal baterijo na Voltage Monitor, nato sem na FrSky D6FR na A2 port priklopil telemetrijo iz naze32. Sedaj na DHT-U dobim neko napetost ampak je povsem nekaj drugega kot bi morala biti. Sem poskusal nastavit vse mogoče ampak brez uspeha.

Imam mogoče kdo kakšno idejo, je mogoče kriv sprejemnik in bi ga moral zamenjati za D4FR-II zaradi PPM signala.
kok imaš razmerje uporovnega delilnika? A1 ali A2 analogni vhodi zmorejo do max 3.3V, kar je več moraš delit z 2, 4 ali 6 (na strani sprejemnika uporabiš uporovni delilnik, na odajniku nastaviš ta faktor delilnika v menijih)

Uporabniški avatar
FRIC
Razpravljalec
Prispevkov: 64
Pridružen: 10 Dec 2005, 20:14
Kraj: MEDVODE

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a FRIC » 11 Maj 2015, 06:38

@vlakci, @scrat Hvala za odgovore, poskusil sem večino variant, ki so predlagane (zgleda, da nekaj ne špila na plati). Na koncu sem zadevo brez kakeršnih koli težav rešil z senzorjem Voltage_Sensor. Je sicer nekaj gramov več ampak vseskupaj dela super.

scrat
Profesor
Prispevkov: 1942
Pridružen: 04 Jun 2011, 11:59

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a scrat » 13 Maj 2015, 17:03

FRIC napisal/-a:@vlakci, @scrat Hvala za odgovore, poskusil sem večino variant, ki so predlagane (zgleda, da nekaj ne špila na plati). Na koncu sem zadevo brez kakeršnih koli težav rešil z senzorjem Voltage_Sensor. Je sicer nekaj gramov več ampak vseskupaj dela super.
Odlično.
Kokr vem je D6FR od FrSky za Futabo. Je tako?

tmrt
Razpravljalec
Prispevkov: 79
Pridružen: 03 Jul 2009, 13:53
Kraj: Ljubljana

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a tmrt » 13 Maj 2015, 21:00

scrat napisal/-a: Odlično.
Kokr vem je D6FR od FrSky za Futabo. Je tako?
Ne bo držalo.

scrat
Profesor
Prispevkov: 1942
Pridružen: 04 Jun 2011, 11:59

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a scrat » 18 Maj 2015, 10:32

tmrt napisal/-a:
scrat napisal/-a: Odlično.
Kokr vem je D6FR od FrSky za Futabo. Je tako?
Ne bo držalo.
Ups..malo sem brcnil mimo :)

Uporabniški avatar
Icoman
Freak
Prispevkov: 624
Pridružen: 23 Nov 2004, 16:10
Kraj: Ljubljana

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a Icoman » 23 Maj 2015, 15:19

Končno so DHT DIY moduli pr kitajcu spet na zalogi.
šmergl itaq rulz

Uporabniški avatar
Jernej*_
Razpravljalec
Prispevkov: 91
Pridružen: 05 Feb 2012, 18:55
Kraj: Velenje

Re: FrSky 2.4GHz Telemetry

Odgovor Napisal/-a Jernej*_ » 28 Maj 2015, 06:27

Imam en problem, kupil sem rabljeno komando 9x z vgrajenim DIY modulom FrSky DHT. Včeraj sem letel in sem razbil eno letalo ko je bilo na razdalji okoli 300m od oddajnika, uporabljal sem 8 kanalni sprejemnik brez telemetrije. Seveda je bila to moja napaka ker nisem prvo testiral domet, vendar nato ko sem letalo že razbil sem šel poskusiti domet in mi je že zelo slabo delovalo na razdalji 10m. Ali morda ve kdo kje bi bila lahko napaka, do sedaj sem že imel 2 komandi v kateri sem imel vgrajen tudi ta modul in nisem imel nikoli nobenih problemov, preveril sem tudi nato v oddajniku koaksialni kabel če je vredu in je vse tako kot mora biti. 8 kanalni sprejemnik je drugače nov, tako da tukaj mislim da nemore biti kaj narobe. Doma imam pa trenutno samo ta sprejemnik, tako da trenutno ne morem preizkusiti z drugim.
L.p.
Jernej

Odgovori

Vrni se na