Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Izkušnje z RV napravami, sprejemniki, servomehanizmi

Moderator:

Odgovori
razkent
Freak
Prispevkov: 893
Pridružen: 21 Mar 2006, 19:11
Kraj: Ljubljana

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a razkent » 03 Sep 2014, 17:14

Andreo29 napisal/-a:Ja tako.
Jaz sem si "zmiksal" obe shemi iz .pdf-ja tako, da preko stikala nastavim ali se gre za oddajnik ali sprejemnik. Meni dela bp.
Imam pa tale Mini USB To TTL / COM Converter Module build-in CP2102 UART modul. Naredil sem si ga po navodilih Melly-ja. Poglej na 12. strani te teme.

Lp,
Sem zlotal, ampak mi Launcher ne najde sprejemnika. Tista dva upora sta mi sumljiva - a morata biti tam - kakšna je njuna funkcija ?

Nekje sem zasledil, da samo povežeš Tx in Rx ?

razkent
Freak
Prispevkov: 893
Pridružen: 21 Mar 2006, 19:11
Kraj: Ljubljana

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a razkent » 03 Sep 2014, 17:45

Očitno je problem drugje, ker mi noče najti niti oddajnika, ki ga je na starem PCju brez problema našel.

CP210x USB to UART driver je naložen, ustvaril je COM4, ampak Launcher ne najde nič na njem.

Če se prav spomnim, se ob pravilnem delovanju takrat, ko prižgeš na PC priklopljen oddajnik, ne prižge ekran oddajnika, lučka na konverterju pa začne utripati. Imam prav ?

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a Krist » 06 Sep 2014, 08:12

Programu malce spremeni lastnosti. Nastavi združljivost na win XP in da se program zaganja preko administratorja. Učasi pomaga.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

razkent
Freak
Prispevkov: 893
Pridružen: 21 Mar 2006, 19:11
Kraj: Ljubljana

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a razkent » 09 Sep 2014, 09:19

Hvala. Problem z oddajnikom sem resil, zdaj ga lepo prebere.

Ko bo cas, bom probal se malo drugace zlotat konektor za sprejemnik.

Bom kar direkt zlotal Tx in Rx, pa kar bo, bo.

razkent
Freak
Prispevkov: 893
Pridružen: 21 Mar 2006, 19:11
Kraj: Ljubljana

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a razkent » 10 Sep 2014, 09:17

A slučajno kdo ve, če se tale sprejemnik

Receiver RX-7-DR light M-LINK 2.4 GHz

sploh da programirati (z RX Data Managerjem) ?

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 2868
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 10 Sep 2014, 14:46

Na sredini nekje...........integriren PC priključek B/D ima od" light "sprejemnikov samo RX-9-DR light M-LINK 2.4 GHz
Slika

razkent
Freak
Prispevkov: 893
Pridružen: 21 Mar 2006, 19:11
Kraj: Ljubljana

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a razkent » 11 Sep 2014, 15:40

Hvala.

Jaz sem pa že skoraj zgrizel tisti bogi konverter. Zraven sprejemnika sem dobil navodila, kjer ni nič omenjeno, da bi bile kakšne izjeme.

Uporabniški avatar
damjane
Razpravljalec
Prispevkov: 132
Pridružen: 23 Okt 2004, 21:24
Kraj: Majšperk - Ptuj - Maribor

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a damjane » 11 Sep 2014, 21:22

Take nuklearke pa se nobeden ne bi branil, kaj? 8)
Priponke
20140911_190224_1.jpg
izrezovanje nalepke
20140911_190224_1.jpg (136.8 KiB) Pogledano 4459 krat
20140911_204554_1.jpg
paše v nulo...
20140911_204554_1.jpg (165.29 KiB) Pogledano 4459 krat

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a Krist » 13 Sep 2014, 17:18

damjane napisal/-a:Take nuklearke pa se nobeden ne bi branil, kaj? 8)
Lepo si tole poštimal, čist nemško.
Komaj čakam, da dobim royal SX 16 v roke;)
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
damjane
Razpravljalec
Prispevkov: 132
Pridružen: 23 Okt 2004, 21:24
Kraj: Majšperk - Ptuj - Maribor

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a damjane » 13 Sep 2014, 18:35

Krist napisal/-a:
damjane napisal/-a:Take nuklearke pa se nobeden ne bi branil, kaj? 8)
Lepo si tole poštimal, čist nemško.
Komaj čakam, da dobim royal SX 16 v roke;)
Ja moral sem, ker bo kot darilo... Baterijo sem testiral in ko vneseš v napravo napolnjeno kapaciteto baterije (3200 mAh).. ti naprava izračuna 55ur delovanja, alarm do najnižje točke (6,5V), kar je še vedno varnih 3,25V / celico. :lol:
Primerjava original NiMh (Li-Po) vs LI-Ion:
kapaciteta: 2100 / 3300 mAh
teža: 180 (120) / 100 g
čas delovanja: 22 / 55 h
cena: 20-30 / 20 €
Torej s ceno take baterije si na istem kot z originalno baterijo oz. z Li-Po.

Pa še nasvet za predelavo oz. upgrade baterije!

Teža Li-Ion baterij je pri velikosti 18650 pri vseh kapacitetah približno enaka (43 - 47 g), zato se splača uporabit najboljše, z največjo kapaciteto.
Bolje je uporabit 2S1P, kot pa 2S2P. Z 2S2P ne pridobiš veliko, več je minusov kot plusov. Primer če vzameš Li-Ion s kapaciteto 1900 mAh in jih vežeš v 2S2P, stane vsaka približno 5€ + 4€ zaščitno vezje (brez poštnine), je to takoj 24€ + poštnina. Z večanjem števila elementov pa se poveča tudi tveganje, da kaj prej odpove. Kapaciteta je na koncu le malo več kot 3300mAh, torej 3800mAh, a teža pa 200g! :oops:

No.. uporabil sem trenutno najboljše celice velikosti 18650 z največjo kapaciteto kar se dajo dobiti od Panasonica - NCR18650B, z tipično kapaciteto 3300mAh (min. 3250mAh). Vgradil sem tudi potrebno zaščitno vezje, ki ščiti baterijo pred: kratkim stikom, prednapetostjo, predizpraznenjem in tokovna zaščita. V baterijo so vgrajeni priključni kabel s konektorjem, servisni - balanser in močnosti kabel za polnenje.
Tudi meni počasi crkuje baterija, material pa že nestrpno čaka.. da sestavim še en pack... razmišljam tudi o predelavi ali vgradnji polnilnega konektorja in izdelavi namenskega polnilnika... :-k

Aja.. QR kode pa so zaradi voščila. V tavečji QR kodi je zakodirano voščilo, v tamanjši pa dostop do tehničnega lista baterije.

:wink:

Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 557
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a Andreo29 » 14 Sep 2014, 19:10

damjane napisal/-a:... zaščitno vezje (brez poštnine), ...
Kakšno je to zaščitno vezje? A se ga dobi posebej ali je del akumulatorja?
Andreo
Graupner MZ-24Pro 2,4GHz
Slika

Uporabniški avatar
damjane
Razpravljalec
Prispevkov: 132
Pridružen: 23 Okt 2004, 21:24
Kraj: Majšperk - Ptuj - Maribor

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a damjane » 15 Sep 2014, 09:40

Andreo29 napisal/-a:
damjane napisal/-a:... zaščitno vezje (brez poštnine), ...
Kakšno je to zaščitno vezje? A se ga dobi posebej ali je del akumulatorja?
Posebej se dobi, so pa v Li-ion nujno potrebna! Lahko pa so del akuja, več na spodnjem linku :wink:

https://www.google.si/search?q=protecti ... d=0CBwQsAQ

Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 557
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a Andreo29 » 16 Sep 2014, 17:13

damjane napisal/-a:
Andreo29 napisal/-a:
damjane napisal/-a:... zaščitno vezje (brez poštnine), ...
Kakšno je to zaščitno vezje? A se ga dobi posebej ali je del akumulatorja?
Posebej se dobi, so pa v Li-ion nujno potrebna! Lahko pa so del akuja, več na spodnjem linku :wink:

https://www.google.si/search?q=protecti ... d=0CBwQsAQ
Hvala za odgovor. Sedaj razumem zakaj tolikšna razlika med posameznimi akumulatorji...
Lp,
Andreo
Graupner MZ-24Pro 2,4GHz
Slika

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a Krist » 17 Sep 2014, 15:39

Jp, je kar velika. Sploh če kupiš kak ultrafire iz dealextreeme, je vse skupaj ena žalost.
Jaz sem sicer imel na mojih prejšnjih liion vezji za zaščito, ampak je bil problem pri polnenju, ker je balanserju nagajalo. Po eni strani je bolje dat lipo noter, po drugi pa je že originalna nimh dovolj zmogljiva. Jaz bom za sedaj pustil v obeh NiMh
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a Krist » 20 Sep 2014, 19:40

Imam eno težavo...
Doma imam še stari kabel z posodabljanje (originalni MPX) in umesnik iz USB na RS232. Z njihove strani sem snel program in priklopil cockpit SX in posodobil brez težav, ko pa sem za foro probal še royal SX16, se je povezal in odrlo okno za data ali update, pa sem kliknil update, da vidim če je slučajno nova verzija. Vse je lepo začelo, potem pa mi je javilo error, da posodobitev ni uspela.... Zaslon mi izpisuje hiroglife in ne morem nikakor zadeve spravit v normalo. :cry: :cry:
error 5.PNG
error 11.PNG
Ima mogoče kdo USB kabel za posodit, preden zadevo pošiljam nazaj. Nisem uspel niti zbindati sprejemnika s komando.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a Krist » 26 Sep 2014, 12:13

Poštimal =D>
Z USB data kablom sem sicer moral 20x posodobit in vse resetirat, ampak delaaaaaaaaaaa!
Drugače pa so gimbali mehki, meniji pač klasični, kot sem jih navajen od prej. tavečji 16 kanalni sprejemnik je za 4 kose 6 kanalnih, tako da je kar zajeten kos elektronike. Pogrešam edino plastične ročke, tako da bom te alu zamenjal z novimi dolgimi plastičnimi in jim dodal tipke (k sreči sem pospravil staro ročico s tipkami).
Dopade se mi tudi zvok ob premiku ročice plina, ki ob enem proži štoparico. Sem pa MPX-u pisal, kaj bi rad še videl v novem FW, upam da me uslišijo...
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 557
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a Andreo29 » 26 Sep 2014, 14:55

Krist napisal/-a:Poštimal =D>
Z USB data kablom sem sicer moral 20x posodobit in vse resetirat, ampak delaaaaaaaaaaa!
Kaj potem, je ta star kabel delal ali ga je bilo treba zamenjat z novim?

Lp,
Andreo
Graupner MZ-24Pro 2,4GHz
Slika

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a Krist » 26 Sep 2014, 15:15

Andreo29 napisal/-a:
Krist napisal/-a:Poštimal =D>
Z USB data kablom sem sicer moral 20x posodobit in vse resetirat, ampak delaaaaaaaaaaa!
Kaj potem, je ta star kabel delal ali ga je bilo treba zamenjat z novim?

Lp,
Fora je, da mi je s starim kablom, ki je bil še na com port (imel sem še pretvornik iz USB na RS232) normalno posodobilo stari cockpit SX (35MHz), pri novi napravi pa je sredi posodobitve javilo error. Po eni strani čista bedarija, ker je novi kabel 40€, stari pa mi je 7,5 led doma stal v kotu...
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

IKE
Tekmovalec
Prispevkov: 346
Pridružen: 07 Jun 2005, 21:37
Kraj: Maribor

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a IKE » 02 Okt 2014, 16:11

Prosim za pomoč ...

Kako nastavim FAILSAFE na Multiplex Royal 16 !? #-o #-o #-o

Nastaviti ga želim za multikopter za Nazo M V2 ... Control Mode Switch mi deluje pravilno, ne vem pa kako nastaviti da se ob izklopu postavi na pozicijo failsafe ??
Ma saj gre ... če ne po luftu pa po tleh.

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a Krist » 02 Okt 2014, 17:22

Jaz sem postavil na COCKPITU SX komande v neutralo, gas malenkost pod minimum in spremenil sem procente, da je šel naza v fail safe mode. Potem pa sem na kratko pritisnil gumb na sprejemniku.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

IKE
Tekmovalec
Prispevkov: 346
Pridružen: 07 Jun 2005, 21:37
Kraj: Maribor

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a IKE » 02 Okt 2014, 19:37

Krist kaj misliš s tem komande v neutralo ? ... ročice v center ?
Če daš gas malo pod minimum ... je to malo pod sredino ali malo pod 10% ?
Kje si spremenil procente ? ... na 3 polnem stikalu ( U ) s katerim upravljaš Controle Mode Switch ?
Ali narediš to tako da so vse tri pozicije ( GPS / Atti. / Manual ) stikala na failsafe ?
Gunb na sprejemniku pritisneš le toliko da čutiš klik in ga takoj spustiš ali da kak svetloben signal ?

Vnaprej hvala za pomoč in napotke.
Ma saj gre ... če ne po luftu pa po tleh.

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a Krist » 02 Okt 2014, 20:07

IKE napisal/-a:Krist kaj misliš s tem komande v neutralo ? ... ročice v center ?
Če daš gas malo pod minimum ... je to malo pod sredino ali malo pod 10% ?
Kje si spremenil procente ? ... na 3 polnem stikalu ( U ) s katerim upravljaš Controle Mode Switch ?
Ali narediš to tako da so vse tri pozicije ( GPS / Atti. / Manual ) stikala na failsafe ?
Gunb na sprejemniku pritisneš le toliko da čutiš klik in ga takoj spustiš ali da kak svetloben signal ?

Vnaprej hvala za pomoč in napotke.
Ja, kaj nisi bral navodil za nazo?
Gas daš samo malo pod sredino. Ja, na 3 polnem stikalu, pač katerem imaš za spreminjanje faz leta. Verjetno si moral spreminjat vrednosti končnih položajev in sredine, da ti je lepo preklapljalo na faze. Dovolj je, če nastaviš eno stran, da ti gre drsnik v naza asistantu v failsafe. ko imaš vse to nastavljeno, samo na kratko stisneš gumb na sprejemniku in je to to. Na koncu daš tisto vrednost nazaj na vrednost, da ti lepo preklaplja med fazami in stestiraš zadevo. Preprosto pustiš nazo na kablu in v asistantu gledaš, kaj se zgodi, ko ugasneš komando. Plin ti mora skočit v prej nastavljeno vrednost, in faza mora it v fail safe.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

IKE
Tekmovalec
Prispevkov: 346
Pridružen: 07 Jun 2005, 21:37
Kraj: Maribor

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a IKE » 02 Okt 2014, 22:03

Failsafe urejen.

Če pravilno sklepam si nastavitev za failsafe zapomni sprejemnik. Torej ko nima signala se postavi v shranjeno pozicijo, ko pa ima signal upošteva parametre iz postaje.
To torej pomeni, da če imam v določenem modelu ( tudi letalu ) vedno isti sprejemnik lahko tudi tega za vsak slučaj nastavim v poljuben failsafe s pritiskom na gumb na sprejemniku. Sem pa opazil, da po stisku gumba sprejemnik malo spremeni ritem utripanja za signal.

Še enkrat najlepša hvala za pomoč.
Ma saj gre ... če ne po luftu pa po tleh.

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Re: Multiplex Royal Evo (Pro) 7 9 12 16

Odgovor Napisal/-a Krist » 03 Okt 2014, 05:16

Točno tako.
Pri royal sx je sicer v meniju funkcija FS, ampak še nisem vspel pregledat vseh navodil.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

..::matic::..
Začetnik
Prispevkov: 8
Pridružen: 19 Avg 2009, 10:44

Multiplex Royal Evo 9 - vrtljiv gumb

Odgovor Napisal/-a ..::matic::.. » 12 Okt 2014, 21:20

Pozdravljeni,

potrebujem pomoč pri iskanju dobavitelja, oz. prodajalca za plastičen gumb 3D digi-adjuster-ja. Postaja je po neumnem ostala na strehi avtomobila ](*,), na srečo v "pultu" :roll: in je ob pristanku drifftala malo... bottomline, odletel ji je samo ta plastičen gumb(črni vrteči gumb, levo zgoraj na fotografiji).

Slika

lp,

Matic

Odgovori

Vrni se na