Futaba fx-30

Izkušnje z RV napravami, sprejemniki, servomehanizmi

Moderator:

Odgovori
Uporabniški avatar
deepo
Profesor
Prispevkov: 1405
Pridružen: 02 Maj 2005, 11:49
Kraj: Deskle
Kontakt:

Futaba fx-30

Odgovor Napisal/-a deepo » 29 Apr 2008, 11:41

Se je kdo že opogumil in nabavil fx-30? Sam sem se zaljubil na prvi pogled.

Po dolgem času vrhunska pultna Futabina naprava (njena nepultna ekvivalentka je Futaba 12fg). Najboljši sistem oddajanja G3 z resolucijo 2048 (ki se pri hitri roki OPAZI) v diskretni preobleki in za dokaj nizko ceno (v primerjavi z fx-40).



=P~ =P~ =P~
Priponke
FUTABA_FX_30.jpg
FUTABA_FX_30.jpg (32.63 KiB) Pogledano 3222 krat

Uporabniški avatar
Matjaž_Černivc
Profesor
Prispevkov: 1259
Pridružen: 15 Nov 2004, 14:04

Odgovor Napisal/-a Matjaž_Černivc » 29 Apr 2008, 13:05

...če lahko dodam ene dve "lenti" opazki.

Stikala so postavljena povsem nepraktično v dve vrsti in za povrhu še zelo skupaj...sam za jadranje uporabljam tudi do 5-6 stikal...tako da ne vem kako bi pravega zadel.

Plastika na pogled ne zgleda lakirana...vse dosedanje zlate in srebrne futabe se prej ali slej začnejo "luščiti"...

lp

Uporabniški avatar
deepo
Profesor
Prispevkov: 1405
Pridružen: 02 Maj 2005, 11:49
Kraj: Deskle
Kontakt:

fx-30

Odgovor Napisal/-a deepo » 29 Apr 2008, 16:52

Mogoče so stikala res nekam skupaj, ampak mene to ne sekira, ker rabim samo eno. :lol:

Imel sem srebrno Futabo, ki sem jo odrabil :lol: , pa se ni zluščila niti malo. Tolk ur letenja kot je imela tista ima malokatera. :lol:

Uporabniški avatar
3g
Profesor
Prispevkov: 1547
Pridružen: 26 Nov 2006, 18:36
Kraj: LJPZ-LJxx-LJMS
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a 3g » 29 Apr 2008, 17:23

tele ho!

ah dej no alan, nemoreš se v napravo zaljubit. za to so pupe...

ena opazka samo - svetlost/kontrast ekrančka je pri 12ki občasno rahlo sporna. sicer pa........


lp
3g
I like airplane noise!

http://www.teleho.eu

Uporabniški avatar
breny
Freak
Prispevkov: 474
Pridružen: 29 Avg 2005, 09:06
Kraj: Mozirje

Odgovor Napisal/-a breny » 29 Apr 2008, 17:29

Potegnem z Alanom! Tudi meni je bil oddajnik všeč na prvi pogled. Prisegam na t.i. "pultne" naprave in tale je resna kandidatka, da nasledi mojo 3030.

LP Brane
35 MHZ, Ch 76

Uporabniški avatar
3g
Profesor
Prispevkov: 1547
Pridružen: 26 Nov 2006, 18:36
Kraj: LJPZ-LJxx-LJMS
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a 3g » 29 Apr 2008, 18:53

breny napisal/-a:Potegnem z Alanom! Tudi meni je bil oddajnik všeč na prvi pogled. Prisegam na t.i. "pultne" naprave in tale je resna kandidatka, da nasledi mojo 3030.

LP Brane
Tele ho!

Heh, saj se jaz tudi... sem pa že malo prej kupil 12ko, tako da mi je sedaj "žal", čeprav sem z 12ko sicer super zadovoljen!

lp
3g
I like airplane noise!

http://www.teleho.eu

Uporabniški avatar
Robi_bc
Tekmovalec
Prispevkov: 248
Pridružen: 26 Avg 2006, 21:22
Kraj: Bovec

Odgovor Napisal/-a Robi_bc » 29 Avg 2008, 07:36

Tudi jaz sem od včiraj srečni lastnik! po 12 - letih je FC-16 opravila svoje, čeprav še vedno dela ko urca.

še malo primerjave, navzven ni razlike navznoter pa :whistle:
Priponke
Image009.jpg
Image009.jpg (73.47 KiB) Pogledano 2624 krat
Slope,Acro,Shock..mah kar ima pač zakrilca

Uporabniški avatar
deepo
Profesor
Prispevkov: 1405
Pridružen: 02 Maj 2005, 11:49
Kraj: Deskle
Kontakt:

fx-30

Odgovor Napisal/-a deepo » 29 Avg 2008, 08:54

hehe =D> =D> =D>

A sem jaz malo kriv? :wink:

LP

Uporabniški avatar
Robi_bc
Tekmovalec
Prispevkov: 248
Pridružen: 26 Avg 2006, 21:22
Kraj: Bovec

Re: fx-30

Odgovor Napisal/-a Robi_bc » 29 Avg 2008, 09:09

deepo napisal/-a:hehe =D> =D> =D>

A sem jaz malo kriv? :wink:

LP
:-$ ja takoj sem se zaljubil, v obliko seveda!:=). Pa še vem kam po nasvet hehe
Slope,Acro,Shock..mah kar ima pač zakrilca

Uporabniški avatar
Robi_bc
Tekmovalec
Prispevkov: 248
Pridružen: 26 Avg 2006, 21:22
Kraj: Bovec

Re: fx-30

Odgovor Napisal/-a Robi_bc » 29 Avg 2008, 09:11

Alan si mogoče abdejtal softwer.Sem se prjavu na support.robbe.com
pa me z geslom ne spusti na njihov ftp sajt??
Slope,Acro,Shock..mah kar ima pač zakrilca

Uporabniški avatar
deepo
Profesor
Prispevkov: 1405
Pridružen: 02 Maj 2005, 11:49
Kraj: Deskle
Kontakt:

fx30

Odgovor Napisal/-a deepo » 29 Avg 2008, 10:30

Nisem še nič updejtal. Sploh nisem vedel, da update sploh obstaja. :oops:

LP

Uporabniški avatar
Boeing
Freak
Prispevkov: 700
Pridružen: 15 Nov 2004, 15:03
Kraj: Rogaška Slatina

Odgovor Napisal/-a Boeing » 29 Avg 2008, 11:26

Heh, updejtaj pa le.

Če imaš 1.3, najprej na 1.4 in nato na 1.5.... 1.6 update ni potreben za 2.4G verzijo, ker je samo popravek 1.5, ki je imel en bug (pri menjavi iz 40 na 35mhz je zmrznila), čeprav sem vseeno updatal.

Za update moraš najprej registrirat komando (datum nakupa, dealer in serijsko), pa čez kakšen dan dobiš dostop, sicer pa so updati identični kot za 12FG, snameš pa si jih lahko tukaj:

http://2.4gigahertz.com/downloads/downloads.html

Obenem potrebuješ še Futaba Utility, s katero lahko bereš/pišeš na kartico na PC-ju. Kartico obvezno najprej formatiraš v napravi, šele nato nanjo skopiraš update.

Priporočena je uporaba kvalitetnih SD kartic (Sandisk preverjeno delajo), z a-data sem imel občasne probleme.


Je pa to naprava, da si prste oblizneš. Ni da ni.

Futaba pač ;)
Ko segaš po zvezdah, ne skrbi če katero izmed njih zgrešiš. Morebiti ujameš Luno...

Powered by OS, controlled by Futaba FX-30!

Born on a HAAS!

Uporabniški avatar
Robi_bc
Tekmovalec
Prispevkov: 248
Pridružen: 26 Avg 2006, 21:22
Kraj: Bovec

Odgovor Napisal/-a Robi_bc » 29 Avg 2008, 11:53

Boeing napisal/-a:Heh, updejtaj pa le.



Futaba pač ;)
Ja jst mam že malo pogrižene ne samo polizane komaj čakam pon. da sprovam v praksi.

Hvala ti za napisano sem nardil točno tko.pač 1.6 ne bom, če tako praviš.Itak so pomoje samo kaki dodatki za mixe itd..
Slope,Acro,Shock..mah kar ima pač zakrilca

Uporabniški avatar
Boeing
Freak
Prispevkov: 700
Pridružen: 15 Nov 2004, 15:03
Kraj: Rogaška Slatina

Odgovor Napisal/-a Boeing » 29 Avg 2008, 15:39

Alan, 1.5 update ima eno prijetno novost (med drugim), in sicer da si lahko nastaviš trimerje v stepih ali % in tudi posebej nastaviš za vsak flight mode posebej, koliko enot oz. % naj bo en "klik".
Med pomembnejšimi so tudi support za 2 digitalna multiprop modula tudi za 2.4G in poimenovanje aux funkcij po lastni želji...

Pa še malenkost, pri zaklenjeni S1 tipki so izklopili tisto nadležno utripanje opozorila, tako da zdaj samo sveti "press S1 to unlock"... to je blo edino kar me je resnično zmotilo pri tovarniški verziji.

Robi, 1.5=1.6, razen v delu, kjer je odpravljen bug v verziji 1.5 pri menjavi frekvenčnega območja.
Ko segaš po zvezdah, ne skrbi če katero izmed njih zgrešiš. Morebiti ujameš Luno...

Powered by OS, controlled by Futaba FX-30!

Born on a HAAS!

Uporabniški avatar
Matjaž_Černivc
Profesor
Prispevkov: 1259
Pridružen: 15 Nov 2004, 14:04

Odgovor Napisal/-a Matjaž_Černivc » 30 Avg 2008, 13:35

...bi se mogoče dalo dobiti kako slikco tele naprave v pultu?

lp

mihec87
Dr. Modelar
Prispevkov: 3858
Pridružen: 24 Jan 2005, 18:57
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a mihec87 » 30 Avg 2008, 15:27

Neki sm našel sam ne vem če je original pult to..
klik klik1

Uporabniški avatar
Robi_bc
Tekmovalec
Prispevkov: 248
Pridružen: 26 Avg 2006, 21:22
Kraj: Bovec

Odgovor Napisal/-a Robi_bc » 01 Sep 2008, 18:52

Mi lahko en obrazloži kako zmiksat ailerone da bosta za levo in desno krilo poseben servo, se pravi vsak svoj.

za eno stran imam na kanalu 4 za drugo pa na 5.Poskusil sem z mixi pa ne dela?


Lp


Hvala za odgovor
Slope,Acro,Shock..mah kar ima pač zakrilca

Uporabniški avatar
skorp_jon
Profesor
Prispevkov: 1330
Pridružen: 09 Avg 2006, 09:02
Kraj: Beltinci

Odgovor Napisal/-a skorp_jon » 01 Sep 2008, 19:07

Zakaj pa bi mixal.

Enostavno izberi tip kril in vse je urejeno.

Dodano imaš sliko kaj moraš iskati
Priponke
tip_letala.JPG
tip_letala.JPG (21.63 KiB) Pogledano 1973 krat
Futaba 12FG & Taranis Q X7

Uporabniški avatar
Robi_bc
Tekmovalec
Prispevkov: 248
Pridružen: 26 Avg 2006, 21:22
Kraj: Bovec

Odgovor Napisal/-a Robi_bc » 02 Sep 2008, 06:44

skorp_jon napisal/-a:Zakaj pa bi mixal.

Enostavno izberi tip kril in vse je urejeno.

Dodano imaš sliko kaj moraš iskati
Superca hvala ti (je tko enostavno da kr ne znam ) :roll:

samo še eno vpr. ob vklopu se mi je samodejno prestavil gas motorja na prvi kanal ter višina na tretji?.

Kakšna ideja kako to spravit nazaj?

Hvala lp

Robi
Slope,Acro,Shock..mah kar ima pač zakrilca

Uporabniški avatar
skorp_jon
Profesor
Prispevkov: 1330
Pridružen: 09 Avg 2006, 09:02
Kraj: Beltinci

Odgovor Napisal/-a skorp_jon » 02 Sep 2008, 12:25

To pa je višja tehnika. Namreč futaba prestavi kanale tako, kot je najboljše za sprejem.

Nevem točno v kakšnem vrstnem redu sprejemnik dobiva podatke. Vendar je naprava programirana tako, da vedno nastavi servo motorje v te kanale, ki dobijo skupaj podatke. Tako, da dobi levi in desni nagib skupaj podatke itd...

Lahko si spremeniš ročno kje je kateri servo. Samo nič ne boš pridobil s tem. Kvečjemu izgubil kaj. Na letalu se to ne pozna tako dosti. Pri helikopterjih pa pravijo da je to super stvar.

Pa še to. Preglej ali imaš nastavljen pravilen MODE, v katerem voziš.

Jaz sicer imam 12FG vendar menuji so identični FX30. Naprave nebi več zamenjal za nobeno drugo. Mogoče za 14MZ :)
Futaba 12FG & Taranis Q X7

Uporabniški avatar
Boeing
Freak
Prispevkov: 700
Pridružen: 15 Nov 2004, 15:03
Kraj: Rogaška Slatina

Odgovor Napisal/-a Boeing » 02 Sep 2008, 13:16

Robi, najprej poglej, v katerem mode-u imaš oddajnik (1, 2, 3 ali 4), nato pa še, v katerem mode-u si glede oddajanja (fasst 7ch ali fasst multi), potem pa v navodilih poglej razporeditev kanalov za posamezen mode, za vsak tip modela posebej.

Za multi-ch mode je razporeditev ista kot pri klasičnih futabah, v 7-ch mode pa je malo spremenjena.

FASST je narejen tako, da oddaja v paketkih skupaj po 4 kanale, se pravi 1-4, 5-8, 9-12 ter 13-14. Takšna razporeditev omogoča, da so servoti, za katere je zaželjeno da so sinhronizirani (eleroni, recimo) v istem paketku in zato ne prihaja do nepotrebnega zamikanja.


Upam da kaj pomaga. Jaz sem se na začetku tudi lovil, če ti je kaj lažje :)
Ko segaš po zvezdah, ne skrbi če katero izmed njih zgrešiš. Morebiti ujameš Luno...

Powered by OS, controlled by Futaba FX-30!

Born on a HAAS!

Uporabniški avatar
Robi_bc
Tekmovalec
Prispevkov: 248
Pridružen: 26 Avg 2006, 21:22
Kraj: Bovec

vpr

Odgovor Napisal/-a Robi_bc » 16 Dec 2008, 17:07

Mi zna kdo razložit kako naštimat na ppm modulacijo.postopek.Ker ne znam spremit na mhz.

lp

R.
Slope,Acro,Shock..mah kar ima pač zakrilca

Uporabniški avatar
Boeing
Freak
Prispevkov: 700
Pridružen: 15 Nov 2004, 15:03
Kraj: Rogaška Slatina

Odgovor Napisal/-a Boeing » 19 Dec 2008, 22:24

Načeloma bi moral samo zamenjati modul in ko komando prižgeš, potrditi nov oddajni spekter.
Ko segaš po zvezdah, ne skrbi če katero izmed njih zgrešiš. Morebiti ujameš Luno...

Powered by OS, controlled by Futaba FX-30!

Born on a HAAS!

Uporabniški avatar
Robi_bc
Tekmovalec
Prispevkov: 248
Pridružen: 26 Avg 2006, 21:22
Kraj: Bovec

Odgovor Napisal/-a Robi_bc » 24 Dec 2008, 08:03

Boeing napisal/-a:Načeloma bi moral samo zamenjati modul in ko komando prižgeš, potrditi nov oddajni spekter.
Hvala za nasvet, sem pogruntal pod trainer maš te nastavitve.

Lp

R.
Slope,Acro,Shock..mah kar ima pač zakrilca

Uporabniški avatar
Boeing
Freak
Prispevkov: 700
Pridružen: 15 Nov 2004, 15:03
Kraj: Rogaška Slatina

Odgovor Napisal/-a Boeing » 24 Dec 2008, 10:41

Verjetno si hotel dobiti ppm signal na trainer port za simulator? Če je temu tako, si narobe vprašal, jaz pa sem ti narobe svetoval :)
Ko segaš po zvezdah, ne skrbi če katero izmed njih zgrešiš. Morebiti ujameš Luno...

Powered by OS, controlled by Futaba FX-30!

Born on a HAAS!

Odgovori

Vrni se na